Ожина на зиму
Компот з ожини на зиму темно-червоний, насичений і смачний. Якщо в городі росте даний плід, не потрібно лінуватися і приготувати корисний солодкий напій. Ожина відмінно поєднується з іншими фруктами і ягодами, тому звичне для вас, яблуко, наприклад, можна з легкістю поєднати з нею. Суниця, чорниця, малина та інший садовий урожай також якісно впишуться в тандем. Плодоносний період чагарнику починається в липні і триває до кінця серпня. Так хочеться насолодитися його солодким смаком і не в певний річний проміжок, тому слід вдатися до процедури консервації. Ожина переробляється на зиму в джем, варення, сік, компот і повидло. Всі виготовлені страви незрівнянні.
Приготування компотів з ожини недовгий процес, що включає до 5 пунктів. Розглянутий напій можна готувати двома способами зі стерилізацією банок і без неї. Якщо ви вибираєте полегшений варіант без стерилізації, то все одно ягоди будуть піддатого обробці гарячою температурою шляхом проварювання в каструлі. Загалом, час на заготівлю йде до 1 години, а це всього один вечір після роботи, який можна провести з користю.
Стандартний ожиновий компот без стерилізації
Класичний ожиновий напій готується швидко і безтурботним. Все тому, що компот з ожини на зиму без стерилізації. Створення такої провізії зажадає 3 склянки без плодоніжок ожини і 1,5 – 1,7 склянки цукру.
- Вимити ягоди, вилучити плодоніжки.
- Засипати в банку до бажаної висоти.
- Закип'ятити звичайну воду і залити нею баночки. Прикривши кришками, дати майбутньої провізії настоятися годин 6.
- Злити насичену рідину в каструлю.
- Вмістити в неї цукор і знову закип'ятити.
- Залити вируючим сиропом ягідки і герметично закупорити стерилізованими кришками. Смачної зими вам!
Готовність ягід при першій заливці окропом визначають по їх розташуванню. Насичена водою ожина повинна опуститися на дно баночки.
Ожинний компот зі стерилізацією
Рецепт компоту з ожини зі стерилізацією передбачає витрати такої ж кількості часу як і при відсутності теплової обробки банок з вмістом. Незалежно від того, що часу він займає стільки ж, рецепт більш трудомісткий за рахунок додаткових операцій установки і виїмки заготовки з каструлі. Рецепт розрахований на залучення щільних ягід в обсязі 6 склянок. Для сиропу знадобиться 1 стакан води і 1,5 склянки цукру. З наданих інгредієнтів вийде літрова банка компоту з ожини на зиму.
Перед початком стерилізації дно каструлі обов'язково потрібно застелити нещільної тканиною, щоб уникнути поїдання тари.
Ожинний компот з яблуками
Компот з ожини і яблук на зиму – це незрівнянний мікс вітамінів. На нього слід приготувати півкіло яблук, 100 грам ожинові ягід, цукру до смаку.
Ожинний компот з суницею
Компот з ожини з іншими ягодами виходить насиченим незалежно від того, який вид ягоди додається. На прикладі асорті ожини і суниці пропонується рецепт з поетапним описом консервування та фотографіями. Надалі ожину, дотримуючись ті ж пункти, можна буде скомпонувати з іншими видами ягід. На компот знадобиться ожина, об'ємом 2 склянки, а суниці в два рази менше – 1 стакан. Для сиропу потрібно буде трохи більше півсклянки цукру і літр звичайної води.
Вживаючи щодня законсервований компот з ожини на зиму можна стабілізувати тиск, нормалізувати роботу нирок і серця, зміцнити судини. Обов'язково скористайтеся наявністю даної ягоди і зваріть вітамінізований еліксир бадьорості.
Коли починати догляд за ожиною на зиму?
Який би невибагливої не була ожина, підготовка до зими для неї обов'язкове, оскільки навіть вітчизняні культурні сорти не можуть похвалитися високою морозостійкістю, а вже американські – тим більше.На відміну від ремонтантной малини, ожина плодоносить тільки на торішніх пагонах, і якщо надземна частина куща підмерзне, ви просто залишитеся без врожаю в майбутньому сезоні.
Не секрет, що суворі зими найкраще переносять здорові, сильні рослини. Саме з цієї причини ще на самому початку сезону слід задатися питанням, як готувати ожину до зими?
В першу чергу потрібно приділити увагу правильному догляду за ожинового кущами. У нього входить:
- регулярний полив,
- проріджування кущів,
- видалення молодої порослі,
- підв'язка пагонів до опори,
- Формування кущів,
- знищення бур'янів і розпушування грунту.
Чималу роль відіграє своєчасне внесення підгодівлі. Так, під час інтенсивного росту пагонів в грунт вносять аміачну селітру (на кожен квадратний метр 20 г). Восени ж кущі підгодовують калійними добривами, що не містять хлор, (по 30 г на рослину) і суперфосфатом (близько 100 г на кущ), додають не менше 6 кг компосту або перегною і перекопують землю вилами на глибину до 10 см.
Майте на увазі, що ожину необхідно спочатку добре полити, а вже після можна вносити мінеральні добрива.
Важливий етап підготовки до зимівлі – обрізка ожини
Вам потрібно буде видалити всі отплодоносившие дворічні пагони і прибрати зайві молоді гілки, які можуть привести до загущення куща (чимало корисних порад на цю тему ви знайдете в статті про обрізку малини). Також рекомендується прищипнуть у однорічних стебел верхівки, щоб рослини не витягувалися в висоту, а більше сил направляли на розвиток бічних відростків.
Старі пагони зрізайте під корінь, інакше в останніх пеньках розташуються на зимівлю шкідники.
Завершивши обрізку ожини, не забудьте все зрізані пагони відразу ж прибрати разом з іншим рослинним сміттям і спалити, щоб не допустити поширення хвороб і шкідників на своїй ділянці. Після збирання сміття землю під ожиною посипте тирсою або торфом – це вбереже коріння від морозів і допоможе зберегти вологу в ґрунті на довгий час.
Як укрити ожину на зиму і який матеріал використовувати?
Розібравшись з тим, як підготувати ожину до зими, і звільнивши кущі від непотрібних пагонів, можна приступати до укриття кущів. Для зручності стебла зв'язують у пучки і пригинають до землі, закріплюючи гаками. Однак добре гнуться тільки сланкі ожинові сорти, а ожина з прямостоячими стеблами вимагає іншого підходу: щоб пагони не зламалися під час пригинання, в кінці літа до верхівок підв'язують невеликий вантаж, під вагою якого пагони самі поступово схиляються до землі. Коли ожина скине листя, стебла пригинають сильніше і вкривають на зимівлю, а з приходом весни піднімають рослини, прив'язуючи стебла до шпалери.
Вкривати ожину на зиму необхідно в більшості випадків. Навіть морозостійкі сорти потребують легкого укриття, якщо очікується зниження температури до -20 градусів, всі інші сорти ризикують підмерзнути при морозі від -17 градусів.
Як укриття ожини використовують:
- листя кукурудзи з щільним поліетиленом поверх них,
- руберойд,
- тирса,
- перегній,
- сіно, солому або бадилля овочевих культур.
Застосовується садівниками і такий варіант: з появою перших ранкових заморозків пагони знімають з опори, дозволяючи їм природно никнути до землі. Коли починаються серйозні холоди, на грунт кладуть дошки, далі укладають пагони, пришпилюють їх, обприскують розчином мідного купоросу і зверху накривають соломою.
Листя плодових дерев краще не використовувати в якості укривного матеріалу, так як це відмінне середовище для зимівлі хвороботворних організмів і личинок небезпечних шкідників. А ось ялинові гілки можуть принести користь, адже вони чудово відлякують гризунів, які здатні сильно зашкодити ожинові стебла.
Забезпечивши рослині сприятливі умови, ви допоможете кущах спокійно перенести низькі температури і забезпечити вас в наступному сезоні смачними і корисними ягодами.
Про ожині:
Ця ягода і за зовнішнім виглядом, і за складом схожа на темні сорти малини, але в порівнянні з нею, рослини ожини набагато врожайніший, і ягоди достигають не в липні, як у малини, а в серпні. Ягоди ожини культурних сортів містять сухі речовини, в тому числі цукру, органічні кислоти. Вітаміну С в ягодах ожини мало. Фенольні сполуки в них представлені переважно антоцианами; знайдений каротин, вітамін Д, а також мінеральні речовини – натрій, кальцій, калій, магній, фосфор і залізо.
Свіжа ожина, компоти і киселі з неї включаються в дієту при розладах кишечника (зрілі ягоди використовують як легке проносне, незрілі мають в'язким властивістю); вони звільняють організм від зайвої рідини, сприяють желчеотделению.
Для приготування компоту використовують культурні сорти ожини – з великими інтенсивно забарвленими ягодами.
У народній медицині ягоди ожини здавна цінуються як прекрасний потогінний, сечогінний і глистогінний засіб. Їх використовують для лікування гастриту із зниженою кислотністю шлункового соку, запальних захворювань печінки і жовчного міхура. Свіжа ожина – допустимий десерт навіть для хворих на цукровий діабет. Це гарне полівітамінний загальнозміцнюючий засіб, що вгамовує спрагу при високій температурі.
Як заготовити ожину на зиму?
Найпопулярніші рецепти для домашніх заготовок.
Сік ожини натуральний:
Ягоди подрібнити і віджати сік. Профільтрувати його, підігріти і довести до кипіння. Потім розфасувати по банкам (або пляшках), закупорена і витримати під ковдрою до охолодження. Або ж пастеризувати при 85 ° C:
– банки ємністю 0,5 л – 15 хвилин,
– банки ємністю 1 л – 20 хвилин.
Ожина натуральна:
Для приготування натуральних консервів ягоди очистити від чашолистків, впорядкувати за ступенем зрілості, видалити м'які і пошкоджені плоди.
Ожину слід промити в холодній воді і укласти в підготовлені банки. Залити окропом, накрити кришками і стерилізувати:
– ємністю 0,5 л – 9-10 хвилин,
– ємністю 1 л – 10-12 хвилин.
Після стерилізації банки негайно закупорити, перевірити герметичність і охолодити при кімнатній температурі.
Компот з ожини:
Підготовлені ягоди укласти в банки, злегка струшуючи їх, і залити цукровим сиропом, підігрітим до 85-90 ° C.
Для заливки ожини приготувати сироп міцністю 60%, додаючи на 1 л води 1500 г цукру. Отриманим кількістю (1930 г) можна залити 7-8 банок ємністю 850-900 м
Стерилізація ожини триває 8-10 хвилин з моменту закипання води. Після стерилізації компот охолодити холодною водою.
Сироп з ожини:
- 1 л соку ожини
- 1,5 кг цукру
- 6 г лимонної кислоти
Перебрану ожину обполоснути водою і розім'яти. На 1 кг ожини додати 3/4 л води і поставити на 12 годин в прохолодне місце.
Суміш профільтрувати. Сік підігріти до 80 ° C, додати цукор, лимонну кислоту, розлити по банках і закрити кришками.
Варення з ожини на зиму:
- 1 кг ожини
- 1,5 кг цукру
- 3 склянки води
На варення слід відібрати великі, міцні, інтенсивно забарвлені і ароматні ягоди.
Перебрану ожину промити і дати стекти воді.
З цукру і води приготувати сироп, уварівая його до повного розчинення цукру. Коли сироп охолоне, в нього додати ожину і витримати 1 годину, а потім варити варення, не заважаючи, до необхідної густоти. Піну, що утворюється періодично видаляти шумівкою.
Варення можна витримати в дрібній посуді одну ніч, а потім розлити в банки.
Варення з ожини з лимонним соком:
- 1 кг ожини
- 1 кг цукру
- 2 ст. ложки лимонного соку
- сіль
У каструлі змішати ожину, цукор, лимонний сік і сіль. Довести до кипіння, часто помішуючи, потім продовжувати варити 15-20 хвилин.
Перекласти гаряче варення в простерилізовані банки, залишаючи 1 см від краю і закатати.
Стерилізувати 10 хвилин і охолодити.
Повидло з ожини:
- 1 кг ожини
- 500-600 г цукру
На повидло відібрати свіжі міцні цілком дозрілі ягоди темно-синього (до чорного) кольору.
Ожину перебрати, видаляючи всі сторонні домішки і неїстівні частини, вимити в проточній воді і придушити вручну.
Отриману масу перемішати з цукром і уварити на помірному вогні, постійно помішуючи дерев'яною лопаткою.
З огляду на те, що лісова ожина зазвичай не має аромату, в повидло можна, за бажанням, ввести есенцію або додати пюре з інших видів ягід, багатих ароматичними речовинами: наприклад, зі смородини, лісової малини та ін.
Готове повидло розкласти по банках і зберігати в прохолодному місці.
Джем з ожини:
- 600 г ожини
- 1 кг цукру
- вода
- 4-5 г пектину
- 1/2 ч. Ложки винної кислоти
Перебрану і промиту ожину помістити в цукровий сироп, приготовлений з цукру і води. До середини варіння джему в нього додати пектин, змішаний з 6-8 г цукру і розчиненого у воді.
Джем варити, не заважаючи його, щоб зберегти цілість ягід. Під час варіння піну, що утворюється зняти ложкою. До кінця варіння в джем додати винну кислоту. Варіння продовжувати 2-3 хвилини, потім зняти джем з вогню.
Спливли зернятка видалити шумівкою. Коли джем трохи охолоне, розфасувати його в банки.
Господині на замітку:
У вичавках ожини міститься антоціан темно-червоного кольору. Ця речовина добре розчиняється в воді і його можна використовувати як нешкідливий харчовий барвник.
Желе з ожини:
- 1,3 л соку ожини
- 750 г цукру
- 40 г пектинового порошку
- 1/2 ч. Ложки лимонної кислоти
Перебрану ожину обполоснути на ситі водою. Перекласти в каструлю, розім'яти, підлити трохи води і варити під кришкою близько 15 хвилин. Потім віджати сік. Чистий сік варити в широкій каструлі, щоб випарувати близько третини обсягу. Пектиновий порошок, змішаний з цукровою пудрою (200 г пудри на 40 г порошку) всипати в сік і варити. Коли цукор розчиниться, всипати цукор, що залишився і варити при інтенсивному кипінні далі. В кінці варіння додати лимонну кислоту, розчинену в ложці води. Піну, що утворюється зібрати шумівкою або дерев'яною ложкою в кінці варіння.
Киплячим желе заповнити банки, закрити кришками, перевернути догори дном і залишити охолоджуватися.
Мармелад з ожини:
- 1 кг ожинового пюре
- 500 г цукру
- 40 г пектинового порошку
- 4 г лимонної кислоти
Ожину перебрати, обполоснути на ситі водою. Викласти в каструлю, розім'яти, налити кілька ложок води і зварити.
Приготувати пюре, перекласти його в широку каструлю і варити поки обсяг пюре не зменшиться на третину. Додати чверть кількості цукру і варити протягом 5 хвилин.
Пектиновий порошок, змішаний з п'ятикратним кількістю цукрової пудри (200 г пудри на 40 г порошку), додати до мармеладу.
Після розчинення потроху додати цукор, що залишився так, щоб не переривалося кипіння, і варити далі. В кінці варіння додати лимонну кислоту, розчинену в ложці води.
Утвориться при кипінні піну зібрати в кінці варіння.
Киплячим мармеладом заповнити підготовлені банки, закрити кришками, перевернути догори дном і залишити охолоджуватися.
Пастила з ожини:
- 1 кг пюре з ожини
- 500 г цукру
- цукрова пудра або кокосова стружка
Пюре, покласти в каструлю і при постійному помішуванні частинами додати цукор.
Суміш повинна увариться до обсягу, вдвічі менше початкового. Уварити суміш до консистенції желе, потім перелити в форми і поставити в духовку, розігріту до температури 60-70 ° C на 10 годин. Підсушену пастилу нарізати кубиками, посипати цукровою пудрою або кокосовою стружкою, укласти в коробочки, вистелені пергаментним папером.
Зберігати в сухому прохолодному місці.
Заморожена ожина:
Відібрати великі зрілі чисті ягоди, видалити плодоніжки. Заморозити розсипом на картонному піддоні з бортами висотою 2-2,5 см.
Заморожені ягоди зсипати в поліетиленові пакети, запаяти їх і покласти на зберігання в морозильник.
Сушені листя ожини:
Свіжі здорові листя спочатку прокатати валиком для тесту, а потім туго згорнути в рулони, укласти в банку для ферментації і закрити кришкою.
Коли листя подвянут і почернеют, висушити їх в тіні і нарізати. Зберігати в сухому місці.
Сушені листя ожини можна заварювати, як звичайний чай.
Ожина сушена:
Ягоди перебрати і розсипати тонким шаром. На сонці вони висихають за 2-4 дня.
У духовій шафі ожину спочатку сушать при температурі 75 ° C, а досушують при 45-50 ° C.
За книгою І. Михайлової «Консервування. Велика книга рецептів ».
Консервація ожинового компоту
Такий компот дуже люблять діти. Його злегка кислуватий смак зовсім не набридає. А корисні властивості його навіть порахувати складно.
знадобляться:
- очищена вода – 2 л;
- свіжа ожина – 1 кг;
- цукор – 3 кг.
Етапи приготування:
- Насамперед необхідно перебрати всі ягоди, прибрати зіпсовані, пошкоджені.
- Ожина ретельно промивається і просушується.
- Підготовлені ягоди викладаються в заздалегідь вимиті за допомогою соди і простерилізовані банки. Кожна банку повинна бути заповнена приблизно наполовину.
- На наступному етапі готується сироп. Для цього необхідно воду поставити на вогонь і довести до стану кипіння.
- У киплячу рідину всипається цукор і ретельно перемішується.
- Для приготування сиропу досить прокип'ятити отриману рідину всього п'ять хвилин.
- Викладені в банки ягоди заливаються щойно приготованим сиропом і проходять повторну стерилізацію, яка триває 10 хвилин.
Готовий компот закочують і не чіпають до повного його охолодження.
Консервування ожинового желе на зиму
Желе з ожини можна сміливо назвати одним з найкращих варіантів заготовки на зиму. По мимо неймовірного смаку, це желе добре ще й тим, що з його допомогою можна готувати пироги і печиво, яке так приємно їсти в найхолодніші дні і запивати гарячим чаєм.
знадобляться:
- 5 склянок соку ожини;
- 3 склянки цукру.
Етапи приготування:
- Стиглі ягоди ожини спочатку перебираються і промиваються, потім сушать.
- Підготовлену до подальших дій ягоду поміщають в глибоку ємність, бажано емальовану, ставлять в досить тепле місце, щоб вона пустила необхідну кількість соку.
- Після закінчення 12 годин усі вміст ємності викладається на марлю і підвішується над каструлею, щоб вся рідина в неї скла. Сік повинен стекти самостійно, масу ні в якому разі не можна віджимати, не квапте події.
- У сік, який в результаті вийшов, додається весь необхідний цукор і він ставиться на плиту. Його доводять до стану кипіння і проварюють не більше п'яти хвилин.
- Готовий продукт в гарячому вигляді розливається по заздалегідь вимитим за допомогою соди і стерилізованих банках.
- Залишається лише закатати і дати банкам охолонути. Укутувати і навіть перевертати їх немає ніякої необхідності.
Маса, яка залишилася невикористаною в процесі заготовки, може послужити головним інгредієнтом для приготування мармеладу або ж джему.
Смачне варення «На здоров'я»
Таке варення виявиться відмінним помічником в боротьбі з застудою, яка практично неминуча взимку. Його з радістю будуть їсти діти навіть при дуже високій температурі. І ось воно чудо – температура почне спадати, адже ожина нарівні з малиною є відмінним потогінну засобом.
знадобляться:
- ягоди стиглої ожини – 1 кг;
- цукор – 6 склянок.
Етапи приготування:
- Всі ягоди перебираються і промиваються. Щоб не пошкодити їх, краще всього використовувати душ.
- Ягоди викладаються в глибоку ємність і присипаються половиною підготовленого цукру, після чого на чверть доби поміщаються в досить прохолодне місце.
- Після закінчення часу ягоди відокремлюють від соку, який в процесі настоювання утворився.
- В отриманий сік всипається цукор, що залишився, суміш ставиться на вогонь.
- Рідина доводиться до стану кипіння і продовжує кипіти до тих пір, поки весь цукор не розчиниться.
- Отриманий сироп трохи остигає (буквально на 10 градусів) і вливається в ємність з ягодами.
- На дуже слабкому вогні ягоди нагріваються і тужать чверть години, поки не Уваров до потрібної консистенції.
- Готове варення викладається по заздалегідь вимитим за допомогою соди і стерилізованих банках, закочується. Додаткова стерилізація не потрібно.
Якщо в ягодах виявлені личинки – це зовсім не проблема. З ними легко впоратися. Для цього уражену ожину необхідно залити солоною водою (в літрі води розвести пару ложок солі і розмішати). Через чверть години личинки спливуть наверх і їх можна буде прибрати. Самі ж ягоди після цієї процедури необхідно ретельно промити і просушити.
ожинова пастила
Приготувати таке частування дуже легко, а завдяки можливості зберігання в банках – можна зберегти надовго.
знадобляться:
- ягоди ожини – 1 кг;
- цукор – 2 з половиною склянки.
Етапи приготування:
- Ягоди перебираються і промиваються. Їх слід трохи обсушити.
- З підготовлених ягід робиться пюре – однорідна маса, яка і послужить головною складовою майбутньої пастили.
- Приготоване пюре пересипається в глибоку, бажано емальовану ємність і ставиться на слабкий вогонь.
- У ягідну масу невеликими порціями додається цукор.
- Отримана суміш нудиться на вогні до тих пір, поки її об'єм не зменшиться в два рази.
- Коли суміш придбала щільність, характерну для желе, її переливають в форму і поміщають в духовку.
- У духовці пастила готується при мінімальній температурі близько 10 годин.
- Готова пастила нарізається шматочками і присипається при бажанні цукровою пудрою.
- Щоб продукт не пересох, його поміщають в сухі, чисті баночки і закупорюють.
ожинний джем
знадобляться:
- ожина – 1 кг;
- цукор – 5 склянок;
- очищена вода – 2 склянки.
Етапи приготування:
- Ягоди очищаються від плодоніжок, перебираються і промиваються.
- Половина підготовлених ягід занурюється в гарячу, але не киплячу воду на кілька хвилин.
- Вода зливається, а ожина відразу ж перетирається за допомогою сита.
- Отримана маса ставиться на вогонь, в неї вливається вода.
- Через 5 хвилин після закипання ягідної маси, в неї додаються інші ягоди і весь цукор.
- Маса проваривается при постійному помішуванні до тих пір, поки повністю не приготується.
- Приготований джем розливається по заздалегідь вимитим за допомогою соди і стерилізованих банках.
- Банки закочуються і остигають.
Щоб консистенція джему була густішою, в процесі додавання залишилася ожини можна додати яблука, попередньо нарізані у вигляді часточок.
Варення з ожини без термічної обробки (відео)
Існує величезна кількість способів заготовки ожини. Деякими рецептами користувалися ще наші предки, деякі стали відомі лише зовсім недавно. Вона може виступати як головним інгредієнтом, так і просто доповнювати своєю досконалістю інші продукти. Умеліци часто поєднують ожину з малиною, смородиною і навіть виноградом. Кожна страва виходить особливим, але від цього не менш улюбленим. Це, мабуть, найбажаніша ягода на будь-якому столі – як взимку, так і влітку.
Зміст статті:
- Компот з ожини
- Джем з ожини «гурман»
- Варення з ожини з лікувальним ефектом
Ягоди ці хороші тим, що досить непогано тримають форму. Їх нескладно промити, і при акуратному зверненні з них вийдуть не тільки смачні, але і красиво оформлені заготовки з ожини на зиму. Для початку можна приготувати компот, джем і варення. Кожне з страв буде радувати всю сім'ю зимовими вечорами.
Компот з ожини
Цей компот готується не зовсім звичайним способом, але ожина на зиму за цим рецептом доступна кожній господині. Для нього бажано відібрати цілі, що не пом'яті ягоди, середньої зрілості.
Інгредієнти для трилітрової банки:
- • ожина 3 кг;
- • цукор 750 гр .;
- • вода 1 літр.
Ягоди потрібно перебрати, залити водою, акуратно, але ретельно промити в трьох водах. Плодоніжки, пошкоджену ожину прибрати, потім підготовлений продукт висипати в стерилізовані банки. Прикрити кришкою.
Потім потрібно зварити сироп – залити цукор водою і на повільному вогні довести до кипіння, варити після цього 5 хвилин до повного розчинення цукру. Залишити сироп остигати до кімнатної температури. Потім залити їм ожину для заготовки на зиму за наведеним рецептом і закатати кришками банки.
Після цього банки потрібно поставити у велику каструлю, наповнену водою на 1/3 висоти банок. Потім вода нагрівається до закипання і банки стерилізуються, літрові 20 хвилин, а трилітрові по 40 хвилин. Якщо ви вирішите, що зробити з ожини на зиму компот – це кращий варіант, то не варто вибирати занадто великі банки для його зберігання.
Джем з ожини «гурман»
Ретельно протертий, густий і ароматний джем – це найкраще, що можна приготувати з ожини на зиму. Робота з ним вимагає часу, проте потім цей продукт можна використовувати і в прошарку тортів, для бутербродів до чаю або приготування вишуканих десертів. Джем буде відмінною добавкою до чаю.
- • ожина 700 грам;
- • цукор – 400 грам;
- • лимон – 1 шт;
- • розмарин сушений – 1 ч.л.
Ягоди потрібно очистити від плодоніжок і промити, видалити уражені гниллю. Якщо є пом'яті ягідки, їх можна пустити в роботу. Такий джем це краще, що можна приготувати з ожини, якщо вона погано пережила транспортування або трохи перезріла. Однак ягоди повинні бути свіжими, зрілими.
Потім їх потрібно засипати цукром і залишити на 3-4 години при кімнатній температурі, щоб ожина дала сік і частина цукрового піску розчинилася. Незважаючи на те, що приготувати з ожини за цим рецептом джем нескладно, скорочувати час робіт не варто, інакше продукт буде рідким.
Потім ягоди потрібно поставити на повільний вогонь, і варити, регулярно помішуючи, до закипання. Помішувати постійно потрібно також для того, щоб цукор повністю розчинився. Відразу ж можна вилити в суміш сік одного лимона і всипати розмарин. Перед цим кроком не зайвим буде спробувати суміш з розчиненим цукром на смак, буває, що зробити з ожини солодкий джем не виходить через якість ягід, і тоді кількість лимонного соку потрібно зменшити.
Після того, як цукор розчиниться, заготівлю потрібно остудити до кімнатної температури і відправити на ніч в холодильник. На наступний день ожина на зиму знову ставиться на повільний вогонь, вариться до закипання і потім ще 10 хвилин, знову охолоджується до кімнатної температури.
Коли продукт охолоне, його потрібно протерти через сито. Якщо ви думаєте, що робити з ожиною без серйозних витрат часу, використовуйте блендер для подрібнення ягід. Хоча саме протертий через сито джем матиме ідеальну консистенцію. Протерту суміш потрібно знову повернути на вогонь, довести до кипіння і варити 5 хвилин, потім розлити по стерилізованим банкам і закатати кришками.
Варення з ожини з лікувальним ефектом
Що можна зробити з ожини, якщо вона зростає на вашому садовій ділянці? Це варення ідеально підходить до будь-якого випадку, так як для його приготування знадобляться не тільки ягоди, а й листя цієї корисної рослини.
- • ягоди ожини 1 кг;
- • листя ожини 100 грам;
- • цукор 1 кг;
- • вода 0,5 літра;
- • лимонна кислота 5 гр.
Для початку листя ожини потрібно промити і залити водою, варити 20 хвилин. Процідити відвар, додати в нього цукор, зварити сироп. За допомогою попереднього приготування сиропу можна домогтися того, що можна зробити з ожини дуже ароматне, з насиченим смаком варення.
Остившім сиропом потрібно залити промиті і очищені від сміття ягоди, дати настоятися кілька годин. Ожина повинна пустити сік, потім до неї потрібно додати кислоту. Після цього заготовку потрібно поставити на вогонь і варити до закипання, акуратно помішуючи, намагаючись не пошкодити ягоди.Коли ожина на зиму прокипить 10 хвилин, його потрібно буде відразу ж розлити по стерилізованим банкам і щільно закрити кришками.
Така заготовка хороша тим, що приготувати з ожини варення можна, не пошкоджуючи ягід. До того ж в ньому зберігаються практично всі корисні властивості ожини, так як термічна обробка мінімальна. Замість лимонної кислоти можна використовувати аскорбінову, щоб посилити ефект корисності продукту.
Завдяки такій ягоді, як ожина, рецепти приготування на зиму солодких страв стають різноманітніше й цікавіше. І якщо сама ожина має колір, близький до чорного, то варення або джем з неї будуть насичено бордовими, дуже красивими.
Серпень і вересень – воістину, щедрий сезон. Адже в ці місяці встигає знаменита родичка малини, чорно-фіолетові ягоди якої таять в собі цілу аптеку. Дивно смачна ожина хороша не тільки в лікуванні, але і в кулінарних експериментах. Ягоду додають в ласощі, соуси і м'ясні страви, запікають і роблять напої. Господині намагаються встигнути запастися ожиною про запас, роблячи з неї джеми, компоти і варення; просто заморожують або перекручують з цукром. Ожинові заготовки, зроблені в домашніх умовах, радують простотою приготування і кладезью вітамінів. Зробити з ожини заготовки на зиму – це прекрасна можливість урізноманітнити меню і відновити сили, отримуючи задоволення від чаювання з ожиновим варенням.
Якщо на вашій ділянці росте і малина і ожина, то ви зможете заготовити на зиму цей чудовий малиновий джем з ожиною на зиму. Ви, напевно, вже знаєте наскільки гарні всі заготовки з цими ягодами.
Желе із соку: різноманітні варіанти приготування – як зробити желе з фруктового і ягідного соку на зиму
Сьогодні ми пропонуємо вам підбірку рецептів приготування фруктово-ягідного желе з соків. Головна відмінність желе від варення і джемів – його прозорість. Таке блюдо використовується в якості самостійного десерту, а також для оформлення кондитерських шедеврів. Також, желе з соку журавлини і брусниці ідеально підходить до страв з м'яса і дичини. Прозора ніжна текстура десерту не залишає байдужими дітей. Вони з задоволенням поїдають желе, намазуючи його на тости або печиво.
Ожинний джем: прості рецепти приготування смачного джему з ожини
Не можна сказати, що ожину можна зустріти в садах повсюдно. Щасливим володарям кущів ожини на своїй ділянці можна тільки позаздрити. На щастя, в сезон ожину можна придбати на місцевих риках або в магазинах, а вже заморожену ягоду – в будь-який час року. Якщо ви стали володарями деякої кількості ожини, радимо вам неодмінно приготувати з неї джем. Баночка ароматного ласощі в зимові місяці зможе обігріти вас і ваших гостей літнім теплом.
Як зробити сироп з ягід ожини – рецепт приготування смачного ожинового сиропу
Хіба є щось краще лісових ягід взимку? Вони завжди пахнуть свіжістю і лісом. Від їх аромату згадуються теплі літні дні і смішні історії. Від цього поліпшується настрій і щоб це настрій тривав всю зиму, підготуйте з ожини сироп. Сироп з ожини – це ласощі і ліки в одній пляшці. Їм можна ароматизувати і підфарбовувати найрізноманітніші десерти. Яскравий, природний колір і аромат ожини прикрасить будь-який десерт.
Мармелад з ожини: як приготувати ожиновий мармелад в домашніх умовах – простий рецепт
Садова ожина не відрізняється від своєї лісової сестри корисними якостями. Крім того, вона більше і більше урожайна, завдяки селекції і догляду. Під час садівники просто не знають, куди подіти такий багатий урожай. Діти, та й дорослі не дуже люблять ожиновому варення. Воно смачне, тут нічого не скажеш, але дрібні і тверді насіння псують все настрій. Тому, при приготуванні ожинового мармеладу це потрібно врахувати, і не лінуватися.
Сушіння ягід і листя ожини, а також пастила і смоква з ожини
Ягоди ожини сушити просто, куди складніше доставити їх додому з лісу, або з ринку цілими. Адже ожина дуже ніжна, і легко мнеться, випускає сік, і сушіння такої ожини не має сенсу. Але викидати ми нічого не будемо, а подивимося, що можна з цього зробити.
Замороження ожини на зиму в морозилці: основні способи заморозки
Як же красива ягода ожина! Та й користі в ній не менше, ніж, наприклад, в малині. Шкода тільки, що сезон її дозрівання не тривалий – всього кілька тижнів в кінці липня і до початку серпня. Як зберегти ароматний урожай цієї ягоди в свіжому вигляді якомога довше? З цим завданням допоможе впоратися морозилка. Про те, як правильно заморозити ожину в домашніх умовах, читайте в цій статті.
Варення конфітюр з ожини – як приготувати ожиновий конфітюр в домашніх умовах.
Відмінний рецепт приготування варення конфітюр з ожини. Дуже смачне ласощі для дітей і дорослих.
Ягоди ожини з цукром. Корисний рецепт на зиму зберігає лікувальні властивості ожини.
Цей рецепт ожини з цукром допоможе зберегти унікальні лікувальні властивості ягоди. Також ожина вийде досить ситної, за рахунок великої кількості цукру.
Натуральна ожина з цукром у власному соку: мінімум варіння, максимум корисних властивостей.
Простий і легкий у приготуванні рецепт ожини у власному соку. Готовий продукт максимально нагадує за смаком свіжі ягоди.
Смачне пюре з ожини – як приготувати пюре правильно на зиму.
У складі ожини міститься повний комплекс поживних і цілющих речовин. Пюре з ожини дуже корисне. При його вживанні нормалізується сон, знижується збудливість. Корисним воно буде при високій температурі і дизентерії. Див. Нижче, як зробити смачне сливове пюре.
Ароматне і корисне ожиновому варення – як зробити в домашніх умовах.
Дуже корисне ожиновому варення, багате на вітаміни, мікроелементи, мінерали та інші корисні речовини. У зимовий час – найкращий варіант для підтримки імунітету! Дізнайтеся, як зробити ароматне варення з ожини в домашніх умовах легко і просто.
Домашнє варення з ожини – смачне і корисне. Простий рецепт на зиму.
Цей простий рецепт розповість, як приготувати варення з ожини на зиму в домашніх умовах самостійно. Домашнє варення з ожини вийде досить густим і солодким.
Ожина – лісова ягода: опис, лікувальні та корисні властивості ожини.
Ожина – достатня рідкісне дика рослина. У нашій країні його вирощує не надто велика кількість любителів-садівників. Тому можна сміливо сказати, що ожина – це лісова ягода.
Про користь варення
Сама по собі, ожина має ряд корисних властивостей, завдяки високому вмісту в своєму складі вітамінів, мінеральних речовин і органічних кислот.
Користь варення кілька абстрактна, оскільки залежить від правильності процесу приготування. Тобто, чим довше його обробка високими температурами, тим менше стає корисних речовин.
Правильно приготоване варення з ожини включає в себе наступні корисні властивості:
- протизапальну дію завдяки наявності фенольних сполук;
- зміцнення стінок судин;
- захисну дію завдяки наявності яблучної кислоти, азотистих, дубильних і мінеральних сполук.
Давно відомо, що така зимова заготівля здатна впоратися з такими захворюваннями, як ГРВІ та пневмонія.
Консервування варення, як правило, завжди займає чимало часу. Але це завжди компенсується, адже взимку приємно відкрити баночку смачного і ароматного десерту, що нагадує про літо.
Варення ожинового варення без варіння
Цей простий рецепт вимагає наступних інгредієнтів:
- свіжі ягоди ожини – ½ кг;
- цукор – ½ кг.
Детально про приготування:
- Для приготування необхідно відібрати тільки цілісні, не пошкоджені ягоди.
- Банки зі скла і кришки для герметичної закрутки необхідно простерилізувати попередньо.
- Відібрані ягоди потрібно ретельно промити в холодній водою, при необхідності також важливо видалити всі хвости.
- Потовкти ягоди в ступі, перетворивши їх в однорідну кашу, потім додати цукор, ретельно перемішати і відставити убік на 2 години. За цей період необхідно періодично перемішувати складу.
- Після закінчення заданого часу необхідно розкласти масу по підготовленим ємностей і зверху присипати цукром (не менше 1 ст. Л.).
- Щільно закрити ємності з варенням кришками і розмістити в холодильній камері.
Важливо! Для того щоб варення збереглося до зимового періоду необхідно ретельно підбирати ягоди, на яких мають бути відсутні пошкодження, в іншому випадку, навіть цукор не здатний зберегти варення.
Варення «5 хвилин»
Варення п'ятихвилинка також не складе особливих труднощів у процесі. Для нього необхідно попередньо підготувати:
- ягоди визріли свіжої ожини – 1000 г;
- цукор – 1000 р
Як приготувати варення 5 хвилинка:
- Підготовлену ожину потрібно добре вимити і залишити на деякий час в друшляку для стікання води.
- Викласти в підготовлену ємність для варіння варення, засипати цукром і накрити кухонним рушником. Залишити на 5 годин. У цей період повинен утворитися хороший ожиновий сік у великому обсязі.
- Акуратно злити отриманий сік, поставити на плиту і довести до температури кипіння і варити протягом 5 хвилин.
- Викласти в цей сироп ягоди і знову довести склад на плиті до температури кипіння, проварити протягом 5 хвилин.
- Після розкласти отриману ласощі по попередньо стерилізованим ємностей.
- Герметично закрити їх спеціальними кришками, накрити ємності теплою тканиною і залишити так до повного охолодження.
заморожена ожина
За яких-небудь причин влітку може не вистачити часу для консервування ягід, тому їх можна заморозити, а після зварити варення. Варення з замороженої ожини виходить не менш смачним і корисним.
Для нього буде потрібно наступні складові:
- заморожені ягоди ожини – ½ кг;
- цукор – 1 кг;
- сік лимона – 2 ст. л.
Як готувати смачний десерт:
- Ягоди в замороженому вигляді викласти в підготовлену ємність і засипати цукром. Залишити на 3 години.
- В результаті, ягоди почнуть танути, і утворюється чимало соку. Необхідно відразу відібрати 1/3 склянки соку.
- Лимонний сік потрібно додати в масу.
- Поставити ємність з ягодами на плиту, зробити вогонь мінімальної інтенсивності. Довести до температури кипіння і підвищити інтенсивність вогню. Варити протягом 5 хвилин.
- Прибрати з плити, залишити для охолодження, а після розкласти по підготовлених місткостях і герметично закрити.
Увага! Для того щоб зварити таке варення необхідно використовувати ємність з високими бортами, оскільки при кипінні на вогні високої інтенсивності маса почне підніматися.
Кожен, як би не здавалося, простий варіант приготування ожинового варення вимагає великої ретельності і уваги, тому не варто розслаблятися, а проявити всі свої вміння, яке буде винагороджено смачним і корисним десертом.
Варення з додаванням цитрусових
Рецепти з лимоном дозволяють отримати ожиновому смачне варення з приголомшливим ароматом і незабутньою кислинкою. Для приготування одного з таких варіантів буде потрібно:
- ягоди свіжої ожини – 1000 г;
- цукор – 1000 г;
- цілий свіжий лимон – 1 шт.
Покроковий рецепт підготовки варення:
- Підготовлену ожину викласти в ємність для варіння варення і добре розім'яти її за допомогою Картоплем'ялки.
- З лимона зняти цедру і сік, і додати ці елементи до розім'ятим ягодам.
- Туди ж додати підготовлене кількість ягід і помістити ємність з усім вмістом на плиту.
- На вогні середньої інтенсивності нагріти склад, при цьому постійно його перемішуючи до повного розчинення доданого цукру.
- Потім збільшити інтенсивність вогню до максимального.Варити киплячий складу протягом 10 хвилин.
- Викласти відразу ж по попередньо стерилізованим банкам і герметично закрити.
- Налити воду в більшу ємність, розмістити там банки і при температурі кипіння виконати стерилізацію варення.
Зверніть увагу! У тому випадку, якщо ягоди дуже дрібні і сухі варто перетерти їх за допомогою дрібного сита. Потім половину відокремлених насіння повернути до перетертим ягодам без кісточок, а другу частину викинути.
Ожина і апельсин
Варення з апельсином також виходить дуже незвичайним і смачним. Для того щоб його приготувати потрібно:
- ягоди свіжої ожини – 1000 г;
- апельсини – 400 г;
- цукор – 1000 г;
- лимон – 1 шт.
Як приготувати і скільки варити варення:
- З підготовлених апельсинів зчистити шкірку. В окрему ємність віджати весь сік. Таку ж процедуру проробити з підготовленим лимоном.
- У повчаннях сік додати цукор і нагрівати на плиті склад до його повного розчинення. Залишити для охолодження.
- Перетерти всю ожину за допомогою дрібного сита і додати отриману масу в апельсиново-лимонний сік. Залишити на 2 години.
- Потім розмістити на плиті і варити, постійно перемішуючи склад, протягом півгодини.
- Прибрати з плити і залишити для охолодження.
- Розкласти в попередньо стерилізовані банки і закрити герметично.
Рецепт з малиною
Не можна не відзначити приголомшливе поєднання варення з ожини і малини. Забарвлення отриманого десерту виходить насиченим фіолетовим, а аромат вразить не менше, аніж смак. Для десерту потрібно набір наступних продуктів:
- ягоди свіжої ожини – 1000 г;
- ягоди свіжої малини – 1000 г;
- цукор – 2000 р
Як приготувати варення:
- Малину викласти в ємність і засипати половиною підготовленого цукру. Перемішати дуже акуратно і залишити на цілу ніч в місці з прохолодною температурою.
- Те ж саме зробити і з ягодами ожини. За цей час ягоди дадуть сік.
- Злити отриманий сік з ягід в ємність і поставити на плиту для нагрівання. Довести до температури кипіння, цукор при цьому повинен повністю розчинитися.
- Потім викласти в ягідний сироп ягоди і варити протягом п'яти хвилин на вогні мінімальної інтенсивності, постійно знімаючи новоутворену пінку.
- Прибрати з плити і залишити для повного охолодження.
- Потім знову відправити ємність з варенням на плиту і варити ще протягом 5 хвилин.
- Скляні ємності обробити окропом і розкласти в них варення і щільно закрити його кришками. Для зберігання використовувати холодильну камеру.
Зверніть увагу! За цим рецептом виходить варення з цілими ягодами, що дозволяє відчути аромат і присмак літа навіть в зимові холоди.
Рецепт з яблуками
Ягоди ожини також дуже добре поєднується з яблуками. Для того щоб приготувати варення з яблук і ожини потрібно:
- ягоди свіжої ожини – 400 г;
- свіжі яблука – 400 г;
- сушена лаванда – 1 ст. л .;
- цукор – 250 г.
Як варити ароматні ласощі:
- Ягоди потрібно ретельно і обережно промити під проточною водою. Викласти в друшляк і залишити для виходу зайвої рідини.
- За цей час можна виконати стерилізацію банок і кришок.
- Яблука також потрібно вимити, зчистити з них шкірку і вирізати сім'ядолі. Нарізати на невеликі шматки.
- У спільній ємності змішати ягоди ожини і нарізані яблука, присипати цукром. Відправити цю ємність на плиту з вогнем максимальної інтенсивності. Після того, як суміш досягне температури кипіння, знизити вогонь до середньої інтенсивності.
- Варити протягом 3 хвилин, додати сушену лаванду і ще варити протягом 5 хвилин.
- Відразу ж розкласти варення по підготовлених місткостях і герметично закрити кришками.
Важливо! Секрет зберігання приготованого ласощі в тому, що для цього потрібно використовувати тільки затемнене прохолодне приміщення, але не більше, ніж протягом 1 року.
Як приготувати джем
Ожинний джем, приготований за цим рецептом, виходить приголомшливого гранатного кольору і щільним за складом. Для нього буде потрібно:
- ягоди свіжої ожини – 1000 г;
- свіжі яблука – 200 г;
- очищена вода – 300 мл;
- цукор – 1000 р
Спосіб приготування десерту:
- Ягоди промити і очистити від хвостиків, а після прогріти в гарячій воді протягом 3 хвилин.
- Потім перетерти ягоди за допомогою дрібного сита для того щоб видалити всі кісточки.
- Яблука вимити і очистити від шкірки і насіння, нарізати на тонкі часточки.
- Пюре з ожини висипати в каструлю і додати яблука з водою. Поставити на плиту і кип'ятити протягом 5 хвилин.
- Додати цукор і варити протягом 1 години.
- У гарячому вигляді джем розлити по стерилізованим банкам, залишити для охолодження, а потім герметично закрити кришками.
Цікаво! Яблука необхідно додати в джем для отримання добре желіруемой маси, що для такого десерту дуже важливо.
Варення в мультиварці
Для спрощення завдання стоїть приготувати ожиновому варення в мультиварці. Часу займе цей процес трохи, зате в результаті виходить смачна густе варення, яке можна вживати в чистому вигляді, а можна використовувати в якості начинки для пирогів. Для підготовки буде потрібно:
- ягоди свіжої ожини – ½ кг;
- цукор – ½ кг.
Поетапно про приготування ласощів в мультиварці:
- Ожину перебрати, відокремлюючи зіпсовані екземпляри і хвостики, вимити в ємності і викласти в друшляк для видалення накопиченої рідини.
- Потім викласти їх в мультіварочную чашу разом з цукром. Накрити чашу кухонним рушником і залишити на цілу ніч.
- Вранці привести прилад у режим «Гасіння» і виставити час – 60 хвилин.
- Після того як суміш дійде до температури кипіння потрібно буде зняти піну.
- Також в процесі варіння необхідно час від часу перемішувати складу.
- Вимкнути мультиварку і залишити масу там на 12 годин.
- Потім знову на тому ж режимі довести склад до температури кипіння.
- Розкласти отримане варення в гарячому вигляді по заздалегідь стерилізованих ємностей і герметично закрити стерилізованих кришками.
Для зберігання приготованого варення варто використовувати сухе затемнене приміщення зі зниженою температурою.
Всі запропоновані рецепти приготування на зиму ожинового варення дозволяють отримати смачний, ароматний і корисний продукт, який припаде до душі не тільки дорослим, але й дітям. Тому не варто лінуватися і влітку обов'язково зайнятися збором смачних ягід.
особливості приготування
Для приготування ожини, протертою з цукром, як і інших заготовок з неї, необхідно дотримуватися деяких правил.
- Ожина, на відміну від ряду інших ягід і плодів, які не дозріває в домашніх умовах, якщо зірвати її раніше терміну. З цієї причини збирати ожину потрібно тоді, коли вона повністю достигли.
- При зборі ожини треба дотримуватися обережності, намагаючись не здавлювати ягоду, зриваючи її з гілки. Справа в тому, що шкірка у неї дуже тонка і крихка, набагато ніжніше, ніж у малини, і її легко пошкодити.
- Якщо на кущі з ожиною виявлено велику кількість комах, зокрема, так званих «клопів-вонючек», цей кущ краще пропустити.
- Перед тим як мити ожину, її слід перебрати, видаливши лісової сміття, налиплі листочки, комах і зіпсовані ягоди.
- Мити ожину найкраще під душем, так як струмінь води з-під крана може пошкодити крихку ягоду.
- Обов'язковий етап підготовки ожини до консервації – видалення плодоніжок. «Хвостики» потрібно виривати, викручуючи їх з ягоди. При цьому саму ягоду сильно здавлювати не слід.
- Підготовлену і промиту ягоду перед тим, як готувати з неї «холодне варення», необхідно підсушити.
- Розкладати готову ожину, протерту з цукром, можна тільки в простерилізовані банки, кришки для яких теж слід простерилізувати.
Спосіб зберігання готової ожини, протертою з цукром, залежить від обраного рецепта.
Класичний рецепт ожини, протертою з цукром
- ожина (очищена) – 1 кг;
- цукор – 1,75 кг.
- Підготовлену, тобто перебраний, очищену від «хвостиків» і промиту ожину, підсушити, складіть в емальовану миску. Миска може бути і з іншого матеріалу, крім алюмінію, який при окисленні виділяє токсичні речовини.
- Засипте ягоди 1,5 кг цукру.
- Ємність з ягодою поставте в прохолодне місце на 2 години.
- Через зазначений час ягоду з цукром перемішайте і залиште ще на годину.
- Після закінчення даного часу протріть ожину з цукром через сито, озброївшись дерев'яним товкачем. Можна просто ретельно розім'яти їм ягоду.
- Перемішайте вийшло ласощі, розкладіть по стерилізованим банкам, насипавши на дно кожної банки по великій ложці цукру.
- Зверху в кожну банку засипте ще по ложці цукрового піску.
- Закрийте банки будь-якими кришками (підійдуть навіть пластикові), попередньо їх прокип'ятивши і підсушити. Приберіть на зберігання в прохолодне місце.
В ідеалі ожина, протерта з цукром, якщо її приготували за класичним рецептом, взимку повинна стояти в холодильнику. Чи не зіпсується вона і в погребі, де тримається низька температура. При кімнатній температурі «холодне варення», зроблене без стерилізації, зберігати не можна.
Ожина, протерта з цукром – рецепт зі стерилізацією
- ожина (очищена) – 2 кг;
- цукор – 1 кг.
- Переберія ягоду, промийте, очистіть від «хвостиків» і відміряйте потрібну її кількість.
- Протріть ожину через сито з допомогою «толкушки» або ложки з нержавіючої сталі.
- Засипте ягідне пюре цукровим піском і поставте на «водяну баню» для кращого відділення соку і розчинення цукру.
- Ретельно розмішайте і розкладіть по простерилизованнимбанкам, прикрийте чистими кришками.
- На дно великої каструлі постеліть кухонний рушник. Поставте на нього банки з ожиною. Налийте в каструлю воду, щоб вона доходила приблизно до середини банок.
- Поставте каструлю на тихий вогонь і дочекайтеся, коли в каструлі почне кипіти. Після цього моменту стерилізують півлітрові банки 20 хвилин. Якщо банки по 0,25 л, стерилізувати їх достатньо 10 хвилин, а для літрових часу потрібно більше – півгодини.
- Обережно вийміть банки з каструлі і щільно загорніть. Коли вони охолонуть, приберіть на зиму в комору.
До переваг ожини, протертою з цукром по даним рецептом, відносяться економічність (потрібно менше цукру) і можливість подальшого зберігання при звичайній температурі. Недоліком є збереження не всіх вітамінів, так як вітамін С, наприклад, при нагріванні руйнується.
Ожина, протерта з цукром, – одна з найцінніших і корисних заготовок на зиму. Навіть якщо її приготувати за рецептом зі стерилізацією, вона збереже велику частину корисних речовин. До того ж це дуже смачна заготівля, яку з задоволенням їдять і дорослі, і діти.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами