Як правильно і коли садити морква навесні, як виростити хороший урожай
ЗнанняЯк правильно і коли садити морква навесні, як виростити хороший урожай
Коли краще починати висаджувати моркву?
Період, який підійде для посадки моркви у відкритий грунт, залежить від сорту коренеплоду. Умовно їх поділяють за термінами визрівання:
- скоростиглі або ранні сорти моркви, у яких через 2 місяці після сходів настає вегетаційний період;
- середньостиглі (3-4 місяці);
- пізні (пізньостиглі) – від 4 місяців.
Оптимальний період для подзимней посадки насіння можна визначити самостійно. Городники, які вже давно практикують подібний метод вирощування, радять дочекатися першого промерзання грунту (не більше 3-5 см). За рахунок цього вдасться не допустити раннього всхода.
Пророщувати перезимувати моркву можна починати в другій половині квітня. Для цього над грядкою потрібно облаштувати маленький парник або дуги, обтягнуті плівкою. Потім насіння необхідно ретельно полити. Час для звичайного весняної сівби потрібно визначати, орієнтуючись на кліматичні умови місцевості. Велику увагу потрібно приділити таку особливість, як здатність до тривалого зберігання. Якщо мова йде про соковитих ранньостиглих сортах ( «Тушон», «Лідія F1» та ін.), Ця характеристика не важлива.
Що стосується овочів для зимового запасу, то краще за все віддати перевагу сортам моркви, які довго не втрачають своїх корисних властивостей ( «Нантская», «Помаранчевий мускат» і «Фея»).
Коли мова йде про середній смузі Росії, то в таких умовах висівати ранні сорти моркви коштує не пізніше кінця квітня. Для цього доречні такі скоростиглі сорти, як «Амстердамська», «Помаранчевий мускат», «Тушон», «Любимая» і ін.
Якщо потрібно виростити урожай «про запас», сіяти моркву потрібно не раніше травня. В ідеалі це потрібно зробити в середині місяця. Бажано віддавати перевагу сортам, які вважаються середньостиглих або пізніми. Головне, щоб вони відрізнялися тривалим терміном зберігання. Пережити зиму можуть такі сорти, як «Оленка», «Нантская», «Леандр», «Гренада», «Вітамінна».
Якщо забезпечити пізнім сортам правильні умови, вони здатні пролежати зиму і не втратити своєї соковитості до настання весни. Серед поздносозревающіх сортів можна виділити: «Червоний велетень», «Королеву осені» та ін. Особливої уваги заслуговує морква «Перфеція», оскільки цей сорти володіють відмінною стійкістю до вологи.
Час, коли сіяти моркву у відкритий грунт, багато в чому залежить від сорту коренеплоду. Умовно їх прийнято поділяти за термінами визрівання. це:
- скоростиглі або ранні сорти моркви, у яких через 50-60 днів після сходів настає вегетаційний період;
- середньостиглі (від 90 до 110 днів);
- пізні (пізньостиглі) – від 120 днів;
Певні сорти цілком годяться для подзимнего сівби під плівку. До таких відносяться, наприклад, добре зарекомендували себе «Московська зимова», «Амстердамська», «Незрівнянна», дуже ніжна морква «Дитяча насолода», гібрид «Бейбі F1», хладоустойчівості сорт «Паризька каротель» та інші ранньо-та середньостиглі сорти.
Оптимальний час для подзимней посадки насіння можна визначити самостійно. Дачники, не один рік практикують такий метод вирощування, рекомендують дочекатися першого невеликого промерзання грунту, на 3-5 см вглиб. Це дозволить уникнути несвоєчасного всхода. Пророщувати перезимувати моркву можна сміливо починати в другій половині квітня. Для цього над грядкою встановлюється невеликий парник або просто дуги, обтягнуті плівкою, після чого насіння забезпечується інтенсивний полив.
Час для звичайного весняної сівби, зрозуміло, варто визначати з урахуванням кліматичних особливостей конкретного регіону. Особливу увагу слід звернути на таку характеристику, як здатність до тривалого зберігання.Для соковитих ранньостиглих сортів, таких як, наприклад, морква «Тушон», «Лідія F1», «Мінікор F1» і аналогічні сорти, це якість не важливо.
Якщо орієнтуватися на умови середньої смуги, то для вирощування першого, багатого на вітаміни врожаю, ранні сорти моркви краще всього висівати не пізніш кінця квітня. Тобто, починаючи приблизно з 20-25 числа. Відмінно підійдуть для цього соковиті скоростиглі сорти: «Амстердамська», «Помаранчевий мускат», дуже солодка морква «Тушон», «Любимая» та інші.
Для врожаю «про запас» морква слід висаджувати не раніше травня, найкраще вже в середині місяця. При цьому рекомендується вибирати сорти, що відносяться до пізніх або середньостиглих, але обов'язково з тривалим терміном збереження всіх властивостей коренеплоду. Відмінно може «перележати зиму», наприклад, середньостигла морква «Оленка», «Нантская», «Леандр», «Гренада», «Вітамінна».
Практично всі пізні сорти здатні при правильному зберіганні пролежати весь зимовий сезон і залишатися смачними і корисними до наступної весни. Хороші характеристики заслужили популярні сорти «Червоний велетень», «Королева осені», «Мо», «Флакке», «Незрівнянна», «Сент-Валері» та інші поздносозревающіх сорти. Особливу увагу варто звернути на сорт «Перфекція», що володіє високим імунітетом до гниття від вологи.
Як відомо, попередні культури відіграють важливу роль при виборі ділянки для посадки будь-яких овочів (звичайно, крім сидератів).
Так після чого (яких культур) найкраще садити моркву?
Є достатня кількість овочевих культур, після яких ділянку найбільш сприятливий для рудої красуні, а саме це:
- помідори;
- картопля;
- гарбуз;
- кабачок;
- огірок;
- капуста білокачанна і кольорова;
- цибуля;
- часник.
спільна посадка
Морква дуже часто вирощують на одній грядці з іншими культурами. Так, її часто садять разом з петрушкою, редискою, горохом, листовим салатом.
Наприклад, ви можете чергувати ряди моркви і цибулі або, як варіант, висаджувати цибулю по периметру морквяної грядку.
Таким чином, цибулю і моркву – це ідеальні взаємовигідні сусіди: цибуля відлякує морквяну муху, а морква в свою чергу – лушпиння муху.
Стратифікація і пророщування
Початківці дачники повинні обов'язково керуватися основними правилами посадки і догляду за морквою. Якщо нехтувати ними можна виростити моркву, яка згодитися тільки для годування тварин.
Спочатку потрібно брати до уваги поради досвідчених дачників, які рекомендують провести підготовку насіння перед їх посадкою в грунт. В першу чергу потрібно дізнатися, коли була проведена заготівля посадкового матеріалу. Найчастіше городники набувають насіння великих розмірів або садять «домашні», ті що були зібрані з минулого врожаю.
Йдеться про процедуру, яка має на увазі попереднє проростання і стратифікацію (витримування насіння в певних умовах). Період підготовки і загартовування дорівнює 10 дням. Насіння необхідно залити водою кімнатної температури і дати постояти їм в ній протягом двох годин. Після цього їх потрібно висипати рівномірним шаром на змочену і віджату тканину і покрити їх зверху таким же матеріалом.
Витримувати в обмотці необхідно до повного їх набухання. Протягом усього цього періоду тканину слід періодично змочувати водою. Важливо не допускати висихання насіння. Крім цього, їх слід зрідка перемішувати. Коли вони почнуть прокльовується, їх слід поставити в холодне місце. Загартовувати насіння в подібних умовах потрібно мінімум 10 днів.
Якими порадами досвідчених городників слід скористатися, щоб не отримати в результаті криву і несмачну «кормову» морква? Посадка і догляд у відкритому грунті починаються з підготовки насіння цього коренеплоду задовго до потрапляння в землю.
Перш за все, варто звернути увагу на те, коли був заготовлений насіннєвий матеріал.Як правило, дачники використовують для посіву покупні насіння або досить свіжі «домашні», зібрані з торішнього врожаю. Якщо використовуються покупні, то перед тим, як садити моркву насінням у відкритий грунт, варто звернути увагу на термін придатності, проставлений на пакеті з насіннєвим матеріалом: гарантовано хороший результат у вигляді відмінного врожаю можна отримати від насіння, яким на момент сівби не більше 3 4 років.
Далі, розумним рішенням буде провести попередню підготовку для збільшення схожості насіннєвого матеріалу. Ця процедура включає в себе попереднє проростання і стратифікацію, тобто період витримування насіння в особливих умовах. Як проводиться стратифікація насіння моркви в домашніх умовах? Весь процес підготовки і загартовування займе не менше 10 днів.
Перше, що потрібно зробити, – вимочити насіння моркви протягом двох годин. Вода повинна бути нейтральною «кімнатної» температури.
Після замочування насіннєвий матеріал рівномірно розсипається на вологу тканину. Зверху насіння також прикриваються вологою тканиною.
Їх слід тримати в тканини до тих пір, поки вони не набухнуть. Весь цей час тканину потрібно зволожувати. Чи не допускаючи висихання насіннєвого матеріалу, їх час від часу потрібно акуратно перемішувати.
Як тільки насіння починають прокльовується, їх необхідно помістити в холодильник. Загартовування в таких умовах проводиться протягом 10 днів.
Існує інший, давно відомий метод попереднього пророщування насіннєвого матеріалу. Для цього насіння просто пересипаються в мішечок з бавовняної тканини і «прикопуються», тобто на невелику глибину зариваються в землю також на термін близько 10 днів.
Де садити моркву? Вибираємо підходяще місце на ділянці
Посадка овочевої культури залежить від чотирьох чинників. У числі них:
- Уподобання садівника;
- сорт;
- Географічний регіон;
- Місячний календар.
Висівати моркву допускається навесні, влітку, восени. Якщо садівник вважає за краще отримати ранній урожай, який можна буде зібрати в червні, то йому підходить варіант посадки під зиму. Головна порада в такому випадку – встигнути посадити насіння за 7-10 днів до затяжних заморозків. Наприклад, в Підмосков'ї це можна зробити в останній тиждень жовтня або трохи пізніше.
Коли садити морква навесні? Якщо вірити народним прикметам, то найкращий час для висадки моркви у відкритий грунт – після початку цвітіння осики. Можна орієнтуватися по березі. Якщо у неї розпустилися листя, моркву можна сіяти. Саме в цей час земля прогрівається до 6 … 9 градусів. Добова температура повітря виявляється не нижче 8 градусів.
Літня посадка здійснюється орієнтовно в червні. Морквина, посаджена влітку, підходить для тривалого зберігання. Такі коренеплоди в погребі зможуть лежати близько 7-9 місяців.
Зверніть увагу! Користь моркви – у змісті великого кількість вітамінів: А, С, Е, РР, групи В. Цей коренеплід необхідний для росту, збільшення мозкової активності, підвищення імунітету.
Існує кілька сотень різноманітних сортів моркви. При цьому селекціонери не перестають працювати над удосконаленням коренеплоду. При посадці необхідно орієнтуватися на обраний сорт. Звичайно оптимальний термін висаджування вказується на пакетику з насінням. Сорти діляться на три види:
Ранні висаджуються через 2 тижні після сходу снігу, коли середня температура повітря виявляється на рівні 6 … 12 градусів. Період дозрівання у ранній моркви – 2 місяці. Урожай оранжевого овочу можна отримати в червні-липні.
Ранній сорт моркви Каротель Паризька
Середні сорти дозрівають через 3 місяці після посадки. Їх зазвичай сіють навесні після встановлення тепла або влітку. Цей коренеплід підходить для зберігання. Середні сорти, які характеризуються морозостійкістю, висівають під зиму.
Пізні сорти висаджують в перших числах червня. Вони головним чином призначені для закладки в льох на зберігання.Вегетаційний період становить 4 місяці. Збір врожаю проходить восени, в середній смузі Росії – в жовтні.
При посадці моркви необхідно враховувати кліматичні особливості регіону, в якому проживає садівник.
Середня смуга Росії характеризується нестійкою навесні. Сніг сходить в кінці березня-квітні. Але навіть після сходу бувають заморозки. Найкраще організувати посадку в останній декаді квітня. Саме в цей час в Підмосков'ї та інших регіонах Центральної частини країни зацвітає осика, і розпускається береза. Літня посадка організовується в червні, осіння – в кінці жовтня-першій декаді листопада. Можна висаджувати ранні сорти, середні, пізні.
Клімат в середній смузі Росії
На Уралі сніг сходить в середині-кінці квітня. Весна так само, як і в центрі, буває непередбачуваною. До початку літа може зберігатися прохолодна погода з дощами. Зазвичай в Пермському краї, Іжевську, Оренбурзі, Магнітогорську та інших містах садити моркву починають в травні. Літня посадка проходить в червні, осіння – в жовтні. У цьому географічному регіоні висаджуються всі сорти моркви.
Сибір з її коротким влітку ідеально підходить для посадки середньостиглих сортів. Їх висаджують, як тільки на вулиці значно потеплішало. Відповідний місяць – травень. Повітря і грунт в цей час прогріваються до 8 … 10 градусів. Середньостигла морква не боїться короткого літа. Її вегетаційний період триває недовго. Їй цілком достатньо трьох місяців, щоб дати якісний урожай.
Клімат в Сибіру
Південний округ нашої країни відрізняється короткою зимою без стійкого снігового покриву. Наприклад, в Краснодарському краї снігу немає вже в лютому. Починати посів моркви можна на початку-середині березня, в залежності від погоди. Морква – вологолюбна культура, тому в південних областях затягувати з посадкою не можна, інакше земля стане занадто сухий, і морква може просто не зійти.
Місячний календар
Визначити вдалий термін посадки моркви допоможе місячний посівний календар. Він складений з урахуванням фаз супутника Землі. Вважається, що саме місячні фази і чверті впливають на ритми садових культур. Якщо організувати посадку з цього довідника, можна збільшити врожайність. Однак, перед тим, як підбирати сприятливий день в календарі, варто врахувати кліматичні особливості регіону, погоду за вікном, сорт культури.
Місячний посівний календар на 2018 рік
Щоб задовольнятися багатим урожаєм, важливо підібрати найбільш підходящу ділянку для грядок. Морква добре реагує на сонячні промені. У тіні ця овочева культура погано набирає зростання, це також негативно позначається на її смакових якостях.
Якщо планується зимовий сівши, облаштовувати грядку доцільно на добре освітленому і на високому місці. Таким чином можна запобігти розмиванню насіннєвого матеріалами талими водами. Важливо також брати до уваги той факт, які культури займали раніше це в минулому році. Неприпустимо проводити вирощування моркви на одному і тому ж ділянці.
Не виключено, що в землі поселяться шкідники моркви, які можуть там перезимувати. Не рекомендується сіяти насіння моркви в місця, де вирощувалася петрушка, кмин, фенхель, квасоля. А ось, що стосується зернових, цибулі, огірків, картоплі, часнику і капусти, такі попередники вітаються.
Для отримання хорошого врожаю потрібно відвести під морквяні грядки підходяще місце на ділянці, що відповідає всім необхідним умовам.
Одна з головних потреб цього овоча – багато сонячного світла. Морква в тіні погано набирає зростання і не відрізняється хорошим смаком.
Якщо передбачається зимовий сівши, то робити грядку необхідно не тільки на освітленому, але і на піднесеному ділянці землі. Це дозволить уникнути в подальшому розмивання насіння талими водами.
Важливо, які культури росли на цьому місці в минулому році.Морква можна вирощувати кілька років поспіль на одній і тій же грядці – грунт виснажується, віддаючи коренеплоду мікроелементи, тому землі необхідно давати «відпочинок» хоча б один-два роки. Крім того, можуть передатися природні вороги цього коренеплоду, шкідники можуть залишитися в грунті з минулого сезону.
Посадку моркви насінням потрібно здійснювати прямо у відкритий грунт.
Як правило, морква сіють саме навесні, хоча допускається і дуже навіть вітається подзимний посів.
Коли ж садити моркву у відкритий грунт навесні?
Кожен садівник має свій досвід і керується накопиченими знаннями, вибираючи оптимальні терміни посадки моркви навесні. Деякі дотримуються рекомендацій для вкорінення сіянців відповідно до порад виробників, інші відстежують сприятливі дні за місячним календарем. Але найкраще, вибираючи, коли висаджувати морква у відкритий грунт навесні, орієнтуватися на погодні умови тієї кліматичної зони, в якій знаходиться ваша дача або город.
Морква не боїться невеликих весняних поворотних заморозків, тому, якщо посіяти її ранньою весною і трапиться зниження температури, вона зможе перенести невелике похолодання (до – 3 градусів). Однак такі коренеплоди, швидше за все, не підуть на тривале зберігання, тому що низькі температури приведуть до зростання квіткових стрілок і помітно знизять її лежкість.
Таким чином, оптимальна температура для посіву насіння моркви у відкритий грунт – 4 .. 6 градусів (або менше, але насіння зійде тільки тоді, коли грунт прогріється до названих значень).
Для вибору оптимальних термінів посіву моркви навесні в різних регіонах рекомендується орієнтуватися на погодні умови (кліматичні особливості).
Таким чином, на Півдні Росії помаранчевий коренеплід сіють в грунт значно раніше, ніж в Середній смузі (Підмосков'я), Північно-Заході (Ленінградської області) і тим більше на Уралі і в Сибіру.
Наприклад, посів моркви у відкритий грунт на Півдні Росії здійснюється майже відразу після того, як сходить сніг, тобто вже в другій половині березня-початку квітні.
У Середній смузі (Підмосков'я) посів рекомендується здійснювати в кінці квітня-початку травня.
На Уралі і в Сибіру виконувати роботи з посіву моркви слід не раніше травня. Приблизно в цей же час морква садять і на Північно-Заході (в Ленінградській області).
Місячний календар допоможе визначитися з тим, коли садити морква навесні, в якому місяці.
Згідно з місячним календарем, в 2019 році для посіву моркви ідеально підійдуть такі дні:
- в березні – 10-12, 15-17, 23-25, 27-30;
- в квітні – 2-9, 11-15, 24-27, 29, 30;
- в травні – 1-4, 12-14, 21-23;
- в червні – 9-11, 18-20;
- в липні – 25-31.
Крім благополучних днів, існують і дні, коли посадкові роботи проводити вкрай небажано (періоди повного місяця і молодика).
спільна посадка
Посадка моркви у відкритий грунт в на туалетному папері
До висадки насіння у відкритий грунт необхідно зайнятися її підготовкою. Про місце, призначеному для весняного посіву, варто подбати з осені. Грунт слід повноцінно перекопати, усунути всі наявні корінці, бур'яни. Важливо також удобрити грунт. Після таких підготовчих робіт навесні, місце необхідно повторно розпушити і приступати до посадки насіння. Дачники повинні пам'ятати, що грунт повинен бути легким і пухким. В таких умовах культура буде добре рости і не деформується.
Якщо грунт досить щільна, її можна змішати з піском, компостом, гноєм або торфом. Важливо врахувати рівень кислотності грунту. Надлишок кислот може негативно відбитися на смак моркви. Оптимальний показник дорівнює 6-7. Для отримання кислотності потрібного рівня потрібно внести спеціальні засоби: доломітове борошно, деревну золу, крейда.
Поглиблення борозенок для посіву має скласти 2-3 см. Між грядками потрібно витримати відстань, що дорівнює 20 см.Потім поглиблення поливаються водою, після чого в них просівається посадковий матеріал. Борозенки припорошує грунтом.
підготовка насіння
Насіння моркви, як правило, досить довго сидять перед тим, як зійти (до 3 тижнів). Справа в тому, що містяться в них ефірні масла перешкоджають їх набухання і розтягують терміни проростання і, як наслідок, схожості. Тому, щоб прискорити їх схожість, насіння необхідно вимочити (вимити ефірні масла).
Тому для прискорення проростання насіння моркви застосовують такі способи їх підготовки (обробки) до посіву:
- термічна обробка або замочування в марлевому мішечку в гарячій воді (50-60 градусів) протягом 20 хвилин, а потім охолоджені в холодній воді;
- також можна вимочити насіння в одному з стимуляторів росту, наприклад, в Епіне або цирконію (за інструкцією);
- Дідівський спосіб. Сухі насіння моркви засипають в полотняний або полотняний, інакше кажучи, тканинний мішок і закопують ранньою весною в сирої грунт на штик лопати (25-30 см). Земля в цей момент досить волога, що не прогріта і холодна. У такому вигляді посадковий матеріал рекомендується витримати протягом 2 тижнів. Завдяки такій процедурі сіянці набухнуть, а також пройдуть природну стратифікацію (як при подзимнем посіві), що благотворно позначиться на їхньому імунітеті. Перед запланованим строком посадочних робіт, мішечок з насінням потрібно дістати з грунту. Потім викласти насіння на папір або тканину, щоб просушити. А далі посіяти в грунт.
Терміни посіву насіння відрізняються, залежно від клімату місцевості, а значить і від окремо взятого регіону. Одне загальне правило – земля повинна прогрітися до температури від чотирьох до восьми градусів тепла. Якщо після посіву повернуться невеликі заморозки на грунті в нічний час (з температурою близько чотирьох градусів морозу), то насінню це не зашкодить.
Посадку моркви можна виробляти тричі – з ранньої весни і до пізньої осені.
- Перший раз – в середині весни, другий раз – в двадцятих числах червня, третій раз – у другій половині осені (під зиму).
- Другий посів необхідний для отримання коренеплодів тривалого зберігання, а третій – дасть більш ранній урожай з приходом наступного теплого сезону.
- У більш теплих південних регіонах оптимальний час для посадки – з двадцятого березня по десяте квітня;
- в Підмосков'ї і середній смузі Росії – з п'ятнадцятого квітня по п'ятнадцяте травня;
- а в холодних регіонах Уралу і Сибіру, а також в Ленінградській області – у другій половині травня.
Багато дачники дотримуються «порад» місячного календаря і сіють моркву у відкритий грунт на своїх садових ділянках з урахуванням сприятливих днів.
Я пам'ятаю, як бабуся, схилившись перед морквяної грядкою проріджувати ще не дозрілу морква. Більш-менш хорошу морквину вона залишала, а вирвані відносно великі морквини віддавала на поталу нам. На її думку, вирвана морквина вже не зможе рости так, як та, яку вона залишила в землі вважаючи більш, скажімо так, перспективною.
Часи змінюються, способи і прийоми висадки моркви удосконалюються. Існують способи висадки насіння, після яких сходи морква не проріджуються. Висаджуючи по методам, описаним нижче, вам не доведеться робити процедуру проріджування, тим самим заощадивши і час, і гроші.
Грядки були заздалегідь підготовлені, необхідно було тільки зробити борозни для стрічкової моркви. Як ви розумієте, робилося все на швидку руку, тому такий метод посадки був найкращим, і давав дуже хороші сходи, і в подальшому хороший урожай.
Детальніше опишу, що ж це за диво-засіб, і що він із себе представляє. Якщо ви ніколи не бачили ці насіння, то дізнатися їх буде дуже просто – на картоні під прозорим пластиком запечатана морквяна стрічка, акуратно скручена. Стрічка паперова неширока, але довга, де на спеціальному відстані закріплені насіння.Розкладаємо її в готові грядки, присипаємо землею і поливаємо.
Грядка повинна бути скопані і розрівняна заздалегідь, всю глевкість землі необхідно розбити граблями, щоб грунт був пухкої і м'якою. Борозенки краще зробити перед самою посадкою, глибиною 2-3 см, оптимальна дистанція між рядами 25 см.
У борозенки можна засипати пісок. Якщо грунт не була удобрена під зиму, то внесіть в неї компост, потім пролити борозну водою. Потім викладайте стрічку в грунт, присипте землею і пролийте ще раз грядку. На лійку краще одягнути розпилювач, щоб не розмило грунт. Укрийте грядку поліетиленом – це запобіжить випаровування вологи. Через тиждень ви побачите перші сходи, після цього можна зняти укриття.
Відмінного всім врожаю!
Перед тим, як посадити морква у відкритий грунт, її насіння наклеюють на туалетний папір. Цей прогресуючий спосіб посадки застосовується не тільки на насінні моркви, але і на більш великих – редису, буряка. Звичайно, можна використовувати готовий варіант, який продають в магазинах – «морква на стрічці». Незважаючи на те, що існує дуже багато способів посіву, цей спосіб є найпопулярнішим.
Пророщування морквяного насіння в туалетному папері дуже зручно, у нього є такі переваги, як наочність, дешевизна і простота.
Для виготовлення посівної стрічки робимо домашній клей (клейстер), а туалетний папір нарізаємо смужками шириною 2-3 см. Робимо на ній невеликі крапельки домашнього клею, наносимо насіння по папері на певній відстані. Можна використовувати пінцет або інші пристосування.
Для домашнього клею нам будуть потрібні наступні компоненти:
- 1 стакан води;
- 1 чайна ложка борошна або картопляного крохмалю.
Коли все насіння розкладені, згорніть стрічку в рулон, підпишіть сорт моркви, якщо він у вас не один.
Більш детально з процесом можна ознайомитися в цьому відео.
Після того, як стрічка з туалетного паперу зроблена, викладаємо її в підготовлену грядку. Вітер при посадці таким методом не страшний – насіння не здує з грядки. Пікірувати при такому способі не потрібно. Чекати сходів доведеться три тижні, якщо були обрані вдалі насіннєві матеріали і добре підготовлений грунт.
Після того, як грядки засипані грунтом, необхідно їх полити, накрити поліетиленом і залишити так приблизно на 1,5-2 тижні. Плюси цього методу такі: стрічки готуються вдома, а не в польових умовах, насіння моркви рівномірно розподілені на папері і висівають їх на однаковій глибині.
Зазвичай, коли використовують цей метод, сходи будуть рівномірними. Це заощадить не тільки час, але і гроші, так як все можна зробити своїми руками. Насіння захищені від будь-яких хвороб і шкідників, знаходяться в комфортних умовах. Приклеєні таким способом, вони є повністю безпечними для здоров'я людини.
Дотримуючись простих правил і поради по вирощуванню цього помаранчевого коренеплоду, ми отримаємо гарний, рівний і хороший урожай моркви. Вирощені в домашніх умовах овочі не тільки смачні, але і дуже корисні, екологічно чисті. 🙂
Відмінних вам посівів і багатого врожаю в цьому сезоні!
Перед тим як садити моркву насінням у відкритий грунт, землю слід підготувати.
Ділянка, відведена для весняної сівби, найкраще почати готувати з осені. Буде потрібно глибоко і ретельно перекопати, вибираючи корінці і залишки бур'янів, внести добрива. Після такої підготовки навесні потрібно буде просто ще раз розпушити ділянку під морквяний грядку і приступати до сівби.
Земля повинна бути досить легкою, пухкої, це дозволить коренеплоду добре рости, зберігаючи рівну форму. Щільну грунт найкраще перемішати з піском, компостом, добре перепрілим гноєм або торфом.
Особливу увагу слід звернути на рівень кислотності грунту. Зайве насичена кислотами грунт негативно впливає на смак моркви. Оптимальний рівень Ph для вирощування цього коренеплоду – 6-7.Домогтися потрібної кислотності можна за допомогою внесення в грунт відомих засобів: доломітове борошно, деревна зола або крейда.
Як правильно посіяти моркву навесні різними способами
Дуже незвичайним способом посадки городніх культур може бути посадка моркви в осередках з-під яєць. Дотримання простих правил догляду за рослинами можуть істотно поліпшити урожай. Як правильно садити насіння моркви в осередку з-під яєць? Розглянемо це докладно, за допомогою відео.
Перш за все насіння моркви потрібно підготувати до посіву, для цього:
- Необхідно замочити зерна на 20 хвилин у воді, нагрітій до 30 градусів. Це допоможе позбутися від ефірних масел, які погано впливають на проростання.
- Знезаражуємо насіння: на 15-20 хвилин поміщають в розчин марганцівки.
- Насіннєвий матеріал обробляють стимуляторами росту. Дуже непогано для обробки підходить алое, препарат «Епін» (дивимося інструкцію).
1. Береться яєчна осередок, в кожному поглибленні вирізають дно.
2. Поглиблення наповнюємо вологою землею;
3. Далі в них викладаємо по парі насіння, так як можливі не 100% сходи, присипаємо землею і поливаємо;
4. У городі їх засипаємо землею, поливаємо лійкою із дощовою душовою лійкою.
Більш детально з посадкою насіння в осередку з-під яєць можна ознайомитися за допомогою цього відео.
Коренеплоди, посаджені таким чином ростуть в хороших, комфортних умовах :)), так як осередку перешкоджають випаровуванню вологи і розвитку бур'янів. Посадити морквину можна і в приміщенні. А коли повітря прогріється, перенести лоток з морквою на грядку і закопати його в землю.
Іноді перед посадкою, лоток змочують водою для того, щоб він швидше розм'як. Тоді у моркви виходить можливість прорости крізь вічко. Перезволоження моркви не відбувається, так як коробка з-під яєць не вбирає зайву вологу.
Є ще один метод використання яєчної тари – як трафарет. З її допомогою в землі намічаються лунки, шляхом вдавлення, які мають однаковий розмір, рівну відстань один від одного і оптимальну глибину для посадки насіння.
Морква сіють в підготовлені лунки, потім їх присипають землею і поливають. Перші сходи з'являються приблизно через 14 днів, але це залежить від різних факторів: погоди, ступеня підготовки насіння і їх сорти. Зручності цього методу в тому, що після сходів їх не потрібно проріджувати.
Не треба забувати про стандартні правила догляду за морквою. Полив – грунт повинен бути волога, але не перезволожений. А також морква на різних її етапах росту необхідно підгодовувати. На початковому етапі в грунт вносять азотовмісні речовини. Після, коли відбувається формування коренеплоду, необхідно вносити фосфорні та калійні препарати. Бажано використовувати органічні добрива, які мають широкий спектр дії.
підготовка насіння
Якщо використовувати насіння скромних розмірів, на момент посіву можна зіткнутися з певними труднощами: їх буде непросто засипати в борозенку рівномірним шаром. У такому випадку можна скористатися перевіреними способами сіяння дрібного насіння. Для цього потрібно приклеїти їх до туалетному папері за допомогою клейстеру.
Сіяти моркву можна також, використовуючи клейстер, приготовлений з картопляного крохмалю. Приготувати рідина, охолодити її, залити її в чайник і додати насіння. Вилити в грядки прямо з чайника і присипати землею. Існує простий спосіб, який дозволяє в домашніх умовах отримати гранули з насінням. Такий посадковий матеріал можна також придбати в магазині.
Для створення саморобної заготовки потрібно нарізати туалетний папір на невеликі квадрати. У кожен з них покласти по морквяного насіння, капнути клейстер і мінеральне добриво. Потім квадрати необхідно згорнути і дати їм висохнути. Заготовки такого плану можна споруджувати взимку, але при цьому тримати до весни в сухому теплому місці.
Дрібний розмір насіннєвого матеріалу моркви створює при посіві певні незручності: легкі насіння непросто засипати в борозенку рівномірно і не занадто часто. Ось кілька перевірених зручних способів посіяти дрібні морквяні насіння.
Один з досить популярних, хоча і вимагають терплячої роботи, способів – наклеїти насіння моркви на туалетний папір. Чимало дачників воліють витратити кілька зимових вечорів, приклеюючи насіння на клейстер (найзручніше робити це сірником або зубочисткою) і просушуючи отримані паперові стрічки, щоб потім замість стомлюючого сівби помістити «заготовки» на туалетному папері в борозенки і присипати землею.
Набагато швидше і простіше перед посівом розмішати насіння з невеликою кількістю піску. Такий посівний матеріал рівномірно розсипається в борозенку і не склеюється.
Сіяти моркву можна в клейстер з картопляного крохмалю. Для цього насіння перемішують з таким охолодженим картопляним «киселем» і виливають в борозенки через чайник і присипають землею.
Зробити гранули з насінням домашнім способом. Насіннєвий матеріал в спеціальній оболонці, що не потребує додаткового проращивании, напевно кожен дачник зустрічав в магазинах. Зробити подібну «заготовку» можна самостійно: нарізати паперові серветки (туалетний папір) на дрібні квадрати, в кожен з яких помістити морковное насіннячко з краплею клейстеру і гранулою відповідного мінерального добрива. Після цього потрібно згорнути паперові квадрати і просушити. Робити такі заготовки також можна взимку і зберігати в сухому місці до початку посівного періоду.
класичний
Для цього способу рекомендується використовувати набряклі і проклюнулися насіння. Їх висівають в неглибокі борозенки (близько двох сантиметрів в глибину) на відстані чотири – п'ять сантиметрів один від одного, залишаючи інтервал між рядами – п'ятнадцять – двадцять сантиметрів. Масова поява сходів можна очікувати приблизно через півтори – два тижні.
З додаванням піску
На половину великого відра з сухим розсипчастим піском додають одну столову ложку (з верхом) насіння, ретельно перемішують і розсипають цю суміш вручну по неглибоким борозенками, після чого присипають грунтом і поливають.
Вважається, що при цьому способі посіву моркви не потрібно проріджування, а урожай коренеплодів буде рясний і великого розміру.
Яєчну тару на паперовій (картонній) основі потрібно підготувати, тобто обрізати денця кожного осередку і встановити на грядки. Після цього всі осередки заповнюють грунтом, розпушують її і заглиблюють в кожен відсік по два – три насінини.
Якщо тара зроблена з картону або паперу з дуже м'якою пухкою структурою, то обрізати донця не обов'язково – вони поступово розм'якнуть у вологому грунті і не будуть заважати формуванню коренів.
Популярність цього способу полягає в зручності посіву і високої ефективності.
- Кожне насіннячко закріплюється на смужці за допомогою мучного або крохмального клейстеру на відстані чотири – п'ять сантиметрів.
- Після приклеювання смужки з насінням укладають в підготовлені борозенки, присипають тонким шаром грунту і поливають.
Збирання врожаю триває з середини літа до початку осені. Ранні і середньостиглі сорти прибирають в липні і серпні. Зазвичай таку моркву використовують у їжу і для консервування. А морква пізнього дозрівання призначена для тривалого зберігання і її прибирають протягом першого осіннього місяця.
Збирання пізніх сортів складається з декількох етапів:
- витяг з землі (за бадилля або за допомогою лопати);
- сортування;
- просушка протягом трьох – п'яти днів;
- закладка на зберігання в льох або підвал (в пластикові або дерев'яні ємності).
Зберігати коренеплоди можна різними способами – пересипати їх піском або мохом, цибулевим лушпинням або крейдяним порошком. Головне, щоб плоди не стикалися між собою, так як може початися гниття.
Є ще один спосіб зберігання, який збереже соковитість і свіжість плодів до самої весни. Для цього буде потрібно глиняна бовтанка, в яку опускають по черзі кожен коренеплід і залишають для висихання на решітці. У такій захисній оболонці при температурі близько нуля урожай буде в цілковитій безпеці й схоронності тривалий період.
Добрива і підживлення
Грунт потребує добриві ще до того, як в неї будуть висаджені насіння моркви. Вносити живильні засоби можна під час підготовки ділянки восени. В якості натуральних добрив найкраще підійде перепрілий коров'ячий гній (на 1 м² землі потрібно 0,5 відра кошти).
Початківці дачники повинні знати, що удобрювати грядки з морквою свіжим гноєм неприпустимо, так як він підвищує кислотність грунту, а це призведе до того, що коренеплоди будуть деформовані. Попередню підгодівлю можна також проводити за допомогою азотних добрив, в складі яких присутні фосфати.
Наприклад, з розрахунку на 1 м² можна удобрювати засобом, дотримуючись наступної дозування:
- суперфосфат (в грунулах) подвійний – 2 ст. л .;
- доломітове борошно – 2 ст.л;
- деревна зола – 2 ст.л;
- калію сульфат – 1 ст.л;
- селітра (натрієва) – 1 ст.л.
Підживлення моркви можна також періодично проводити, використовуючи суміш мінеральних добавок. Через 20 днів після появи сходів в грунт між грядками потрібно внести складу з розрахунку:
- 1,5 ст. л подвійного суперфосфату;
- 1 ст. л калію сульфату;
- 1 ч. Л. сечовини;
- 10 л води.
Через два тижні після першої підгодівлі потрібно удобрити грунт розчином, дотримуючись розрахунку:
- 1 ст. л азофоска;
- 1 ст. л калію сульфату;
- 10 л води.
В якості підгодівлі ідеально підійде органічне добриво, приготоване з курячого посліду і води в співвідношенні 1:10. Склад доповнюється суперфосфатом. Засобу потрібно дати настоятися, після чого повторно розбавити водою (1:10). Удобрювати грунт розчином потрібно не частіше двох разів. Коли морква піде в зростання, грунт можна підживити рідиною, приготовленою з борної кислоти і води (1 ч. Л.
Вносити в грунт добрива потрібно обов'язково ще до того, як садити моркву насінням у відкритий грунт. Зробити це можна навіть під час осінньої підготовки ділянки, відведеної під посадку цього коренеплоду. З натуральних добрив добре підходить для цієї мети перепрілий коров'ячий гній з розрахунку 0,5 відра на 1 м² землі.
Для попередньої підгодівлі можна використовувати також азотні добрива, змішані з фосфатами. Наприклад, з розрахунку на 1 м² можна вносити суміш в наступній дозуванні:
- суперфосфат (гранули) подвійний – 2 столові ложки;
- доломітове борошно – 2 ст.л;
- деревна зола – 2 ст.л;
- калію сульфат – 1 ст.л;
- селітра (натрієва) – 1 ст.л.
Періодична підгодівля моркви може проводиться із застосуванням суміші мінеральних добавок в два етапи.
Підживлення можна проводити також органічної сумішшю – розчин курячого посліду з водою (1:10) з додаванням суперфосфату. Отриману добавку необхідно настояти, а після знову розвести водою 1:10. Отриманий склад слід вносити теж не більше двох разів.
Додатково зростаючу моркву можна підгодувати розчином борної кислоти з водою в пропорції 1 ч.л. на 10 л. Вносити такий склад слід два рази за сезон: в першій декаді липня і до початку дозрівання коренеплодів (перші числа серпня).
Важливо! Слід строго дотримуватися встановленої дозування, застосовуючи азотовмісні добрива. Надлишок азоту при вирощуванні моркви призводить не тільки до огрубіння коренеплодів, а й сприяє збільшенню рівня нітратів.
Правила поливу
Морква, як і багато коренеплоди, може постраждати і від пересушування грунту, і від непомірного кількості води. Правильний полив моркви полягає в дотриманні «золотої середини».
До сходів поливати грядку з посадженими насінням потрібно часто, але невеликою кількістю води.
Поливати після появи сходів потрібно тільки 1 раз на тиждень, не рясно: земля повинна просочуватися водою не більше ніж на 30 см углиб. Зайва кількість води гарантовано викличе розтріскування коренеплодів, а якщо проливати грядки недостатньо глибоко, це призведе до утворення безлічі дрібних відростків і дасть урожай так званої волохатих моркви.
Брак вологи, тривала відсутність поливу відображаються на смакових якостях врожаю: морква стає дуже жорсткою, втрачає солодкість.
При надмірно спекотної літньої погоди полив можна здійснювати трохи частіше, у міру пересихання грунту, в тиждень приблизно 3 рази.
При достатній вологості досвідчені городники рекомендують відмовитися від поливу приблизно за 3-4 тижні до початку збору врожаю моркви. Це сприяє тривалому зберіганню коренеплоду, а також покращує смак дозрілої моркви.
Якщо не забезпечити моркви своєчасний полив, це може негативно відбитися на врожаї. Надмірне використання води також завдасть шкоди. Правильний полив цієї овочевої культури має на увазі певні правила. До появи сходів поливати грядку з посадженими насінням потрібно часто, але помірно.
Коли сходи з'являться полив потрібно проводити один раз в тиждень. Грунт повинен бути просякнутий водою не більше ніж на 30 см углиб.
Коли літо надто спекотне, проводити полив можна частіше (3 рази в тиждень). В цьому випадку необхідно орієнтуватися на сухість грунту. Якщо грунт НЕ пересох, потрібно відмовитися від поливу за місяць до збору врожаю. Досвідчені дачники вдаються до такого способу, в зв'язку з тим, що це сприяє тривалому зберіганню овоча і покращує їх смак.
Проріджування, розпушування, підгортання
Щоб зібрати з грядки рівну і велику моркву, вирощування і догляд у відкритому грунті обов'язково повинні включати в себе видалення бур'янів, підгортання коренеплодів і своєчасне проріджування.
Перш за все, не варто нехтувати своєчасним регулярним розпушуванням морквяної грядки. Незважаючи на те що вже при підготовці перед сівбою грунт був зроблений максимально легким, вже після перших сходів потрібно забезпечувати коренеплоди достатньою кількістю кисню. Рихлити слід вологу землю, після поливу або дощу, причому вкрай обережно. Ніжні незміцнілі «корінці» моркви в цей період розташовані поблизу поверхні, неохайним розпушуванням можна легко їх пошкодити.
З такою ж обережністю слід ставитися і до проріджування – важливою «операції», що дозволяє отримати врожай великих коренеплодів. Проводити його слід після появи міцних перших «листочків» морквяної бадилля. Важливо пам'ятати, що при неправильному проріджуванні можна травмувати залишилися коренеплоди, що призведе до небажаних відростках і до врожаю «рогатою» моркви. Тому потрібно проводити цю процедуру за такими правилами:
- проріджувати потрібно тільки в добре зволоженою землі;
- витягувати «зайві» коренеплоди потрібно не поспішаючи, витягаючи їх у напрямку вгору, розгойдувати або різко висмикувати корінець з землі не можна;
- проріджувати краще в два етапи: в перший раз досить залишити відстань між коренеплодами близько 3 см, через 14-16 днів процедуру потрібно повторити, залишивши найбільш велику моркву на відстані приблизно 4-5 см один від одного.
Підгортати моркву, прикриваючи коренеплід землею, необхідно, щоб уникнути утворення позеленілої верхній частині. Якщо цього не робити, в плодах з «зеленою смугою» утворюється речовина соланін, яке при зимовому зберіганні надає моркви гіркий смак.
Для отримання рівних і великих коренеплодів, необхідно обов'язково дотримуватися правил підгортання і проріджування. Спочатку потрібно проводити своєчасне розпушування грядки з морквою, щоб наситити його потрібно кількість кисню. Вдаватися до розпушування грунту потрібно після поливу або дощу.Дії повинні бути вкрай обережними, так як ослаблені корінці в цей момент знаходяться поблизу поверхні, отже, їх легко зачепити і пошкодити.
Подібну процедуру потрібно проводити, керуючись такими правилами:
- Проріджувати виключно при ретельно зволоженою грунті.
- Усувати зайві коренеплоди акуратно, витягаючи їх догори або розгойдуючи.
- Проріджувати краще в кілька етапів: для першого разу досить залишити відстань між морквою не більше 3 см, через два тижні процедуру провести повторно. У цьому випадку відстань дорівнюватиме 4-5 см.
Що стосується підгортання, то коренеплід повинен бути прикритий грунтом, щоб виключити появу зеленої поверхні на коренеплодах. Якщо знехтувати цим правилом, в овочах з'явиться речовина соланін. При зимовому зберіганні врожаю воно додасть моркви гіркий присмак.
Прибирання і способи зберігання врожаю
Щоб виростити смачний соковитий коренеплід у великій кількості, потрібно дотримуватися ряду умов:
- Купувати тільки якісне насіння;
- Проводити передпосадкової підготовку. Відібрати і замочити насіння на кілька днів;
- Вибрати сонячне місце для посадки;
- Грядку підготувати з осені. Перекопати, додати перегній, тирса;
- Вибрати оптимальний термін для посадки;
- Коріння овоча йдуть в землю на 1 метр і більше. Тому копати грядку потрібно ретельно. Відповідна глибина – 20-40 см;
- Грядка повинна бути рівна, не під нахилом. Її необхідно пробороніть;
- Не можна висаджувати морква в кислий грунт. Щоб розкислювати землю, застосовуються крейда, доломітове борошно;
- Важливо дотримуватися сівозміни. Не можна садити моркву кілька років на одному і тому ж місці. Кращі попередники: капуста, цибуля, картопля, огірки, томати;
- Морква не може нормально розвиватися без своєчасних рясних поливів. Поливати потрібно раз в 3-5 днів;
- У той же час не можна допускати перезволоження грунту. Застій води для коренеплоду згубний;
- Важливо проріджувати сходи, щоб коренеплоди отримали достатньо поживних речовин і вологи;
- Двічі за сезон морква підгодовують добривами. Підходять нітрофоска, сечовина, калійна селітра.
Завдяки дотриманню всіх запропонованих рекомендацій по вирощуванню моркви, можна отримати гідний урожай. Якщо приділити увагу посадці, а потім догляду за коренеплодами, то результат порадує будь-якого дачника. При належній роботі з квадратного метра можна зібрати 4-7 кг добірної моркви.
Одним з головних природних ворогів цього коренеплоду вважають морквяну муху. Є кілька нескладних, в тому числі профілактичних, методів боротьби з цією комахою:
- не залишати віддалену бадилля моркви і бур'яни після проріджування біля грядок;
- мульчувати зростаючі коренеплоди чистої соломою або пересипати поверхню грядки одним з натуральних засобів від морквяної мухи: тютюновим пилом або гострим перцем;
- рекомендується поселити в якості «сусіда» поруч з морквою цибулю, його різкий запах муха також не переносить.
Попелиця заводиться на бадиллі і надземної частини рослини, харчуючись їх соками. Від вищезгаданих комах рекомендується проводити обробку інсектицидами ( «Бітоксибацилін», «Лепідоцид»), але не частіше 2 разів на місяць.
Проволочник, який є личинками жучка-щелкуна, псує урожай коренеплодів, прогризаючи в них ходи. Для того щоб зібрати більшу частину цих шкідників, слід викопати ямкі- «пастки», в які поміщаються невелику кількість добре перепрілої трав'яної маси і шматок сирої картоплі. Зверху ямка присипається землею і залишається на 2-3 дня, а потім личинок витягають і знищують.
Городні слимаки менш небезпечні, ніж дротяники, однак і з ними краще боротися. Як «пастки» можна викласти на городі шматочки гарбуза або вкопати неподалік від грядок кілька ємностей з пивом. Слимаків, за ніч присутніх на запах «пастки», простіше зібрати і знищити.Добре допомагають відвадити слимаків від морквяних грядок голки хвої, розсипані між рядків.
Озима совка. Доросла комаха овочам не загрожує, але його гусениці сгризают надземну частину коренеплодів. Позбутися від них допоможе інсектицидна обробка спеціальними препаратами ( «Етафос», «Ціанокс» та інші).
Крім комах-шкідників, існує цілий ряд захворювань, яким піддається морква. Ось найбільш часто зустрічаються ураження коренеплодів:
- Сіра гниль – грибкове захворювання. Воно вимагає термінового «лікування» – обробки всіх коренеплодів на грядці дезинфікуючим препаратом.
- Біла гниль є наслідком надлишку азоту, що виникає при великій кількості азотосодержащих добрив. Для нейтралізації цього захворювання в грунт слід внести спеціальні містять мідь препарати.
- Бактеріоз і альтернаріоз (чорна гниль) – хвороби, що виникають із-за використання неякісного насіннєвого матеріалу. Запобігти їх можна попередньої дезінфекцією. Лікування – обприскування фунгіцидами.
- Фомоз (або гниль суха) – викликається грибковими збудниками і практично не піддається дезінфекції. Профілактикою є попереднє внесення добрив з вмістом калію.
- Повстяна хвороба проявляється після збору моркви і перешкоджає зберіганню коренеплодів. Боротися з нею можна за допомогою обприскування фунгіцидами.
Своєчасна профілактика і лікування цих захворювань разом з належним доглядом дозволять отримати урожай рівною солодкої моркви, який зможе зберегтися до весни.
Один з найпоширеніших паразитів – морквяна муха. Вона здатна відкладати свої яйця в грунті поряд з тим що формуються коренеплодом. З них згодом з'являються личинки, здатні прогризати ходи в моркви, тим самим приводячи її у непридатний для вживання стан.
Як вже говорилося раніше, для того щоб відлякати морквяну муху від морквяних посадок, можна в проміжках між рядами висаджувати цибулю.
Таким чином, знаючи всі основні правила та рекомендації, навіть початківцю дачникові не важко посадити насіння моркви навесні насінням у відкритий грунт. Головне – підготувати грядку, вимочити насіння і визначитися з методом посіву. Звичайно, щоб отримати хороший урожай за сходами буде потрібно ще і доглядати, а також вчасно викопати урожай з грядки. Ну а ви як хотіли? Успіхів!
До основних ворогам моркви можна зарахувати морквяну муху. Боротися з цим шкідником можна декількома способами:
- Не залишати зірвану бадилля і бур'яни після проріджування поблизу грядок.
- Мульчувати коренеплоди за допомогою чистої соломи або пересипати поверхню грядки засобом натурального походження, яке згубно впливає на шкідника. З цією метою можна використовувати тютюновий пил або гострий перець. Висадити поблизу грядок з морквою цибулю, запах якого відганяє морквяну муху.
Проволочник, який вважається личинками жучка-щелкуна, завдає шкоди коренеплодів, прогризаючи в них дірочки. Щоб позбутися від таких шкідників потрібно вирити ямку, яка буде пасткою для них. У них потрібно помістити трохи перепрілої трави і скибочку сирої картоплі. Присипати поглиблення землею і залишити її на кілька днів, після чого витягти всіх шкідників і знищити.
Велику небезпеку для моркви надають городні слимаки. Для них також можна приготувати просту пастку. З цією метою потрібно покласти на дачній ділянці скибочки гарбуза або розташувати поблизу від грядок банки з пивом. Вночі шкідника обов'язково будуть притягнуті запахами, що виходять від напою і овочів на грядках. Всіх шкідників потрібно зібрати і знищити.
Крім шкідників значної шкоди моркви можуть нанести всілякі захворювання:
- Сіра гниль.Це грибкове захворювання потребує своєчасному лікуванні, яке передбачає обробку коренеплодів препаратом з дезинфікуючими властивостями.
- Біла гниль. Вважається наслідком надлишку азотовмісних добрив. Щоб побороти цю недугу в грунт потрібно внести препарати, в основі яких лежить мідь.
- Бактеріоз і альтернаріоз (чорна гниль). Захворювання такого плану дають про себе знати, якщо для посадки використовувалися насіння низької якості. Щоб не допустити появу чорної гнилі, потрібно попередня дезінфекція. В якості лікувальних засобів підійдуть фунгіциди.
- Суха гниль (фомоз). Хвороба виникає під впливом грибкових збудників. Небезпека її полягає в тому, що від неї не вдається позбутися ніякими дезінфікуючими препаратами, тому простіше направити сили на профілактичні заходи. Для цього землю потрібно підживлювати добривами, в яких присутня достатня кількість калію.
- Повстяна хвороба. Про її появу можна дізнатися після того, як урожай моркви зібраний. Щоб її побороти потрібно обприскування фунгіцидами.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами