Баклажан Блек Б'юті
Баклажан Блек Б'юті
Баклажани в Європу потрапили з арабськими колонізаторами Іспанії. Перший опис культури зроблено 1000 років тому. Через складності агротехніки поширення культура отримала тільки в XIX столітті. Рослина вимогливо до вологості і якісним складом грунту. У відкритому грунті баклажан дає стійкі врожаї в регіонах з жарким літом: південь Росії, південні райони Західного Сибіру.Характеристики сорту Блек Б'юті
Ранньостиглий (110 днів з сходів до стиглості)Україна, Молдова, південь РосіїКонсервування, засолювання, домашня кулінаріяСтійкість до хворобДо вірусів тютюнової, огіркової мозаїки, до павутинного кліщаВисока врожайність, тривалий період збереження товарних якостейЩільна, світла, з приємним смаком, без гіркоти200-300 г, до 1 кгПерший лист – дозрівання – 100-110 днівВідкритий грунт, теплицяВисадка в грунтПерша декада травня (під плівку, теплиця)70 см між рядами і 30 см в ряду між рослинамибаштанні, бобові, коренеплодиЩотижневий полив, глибоке розпушування, підживленняЩотижневий полив, глибоке розпушування, підживленняОсобливості обробітку культури баклажанів
Вимогливість рослини до складу грунту, клімату, умов вирощування лякають початківців городників, розчаровують в здатності отримати високий урожай, відповідний вкладенню сил і турботи. Різкі контрастні добові коливання температури повітря викликають скидання кольору і зав'язі рослиною.Оптимальна температура розвитку куща баклажана 25-30 градусів вдень і не менше 20 вночі при вологості грунту 80%. Культура теплолюбна: температурний поріг проростання насіння 18-20 градусів. При зниженні температури до 15 градусів насіння не почнуть рости. Тривале зниження температури (при позитивному значенні) призводить до загибелі рослини.Рослині потрібна хороша освітленість. Затінення гальмує розвиток культури, плодоношення стає неповним: плоди дрібнішають, кількість на кущі знижується. Дефіцит сонячного світла при тривалому негода компенсується штучним освітленням. Загущені посадки баклажанів не виправдані, різко знижують врожайність культури.Подібно огірку і перцю, баклажана для активної вегетації потрібно повітрепроникна удобрена грунт з рясним внесенням добрив, в першу чергу органіки, на стадії підготовки грунту і під час розвитку рослини. На одній гряді висаджують баклажани з перервою в 3 роки. Як попередників підходять бобові, цибуля, коренеплоди, огірки, капуста, баштанні культури, злаки. Виняток – пасльонові.Коріння баклажана ніжні, пошкодження при розпушуванні грунту відновлюються повільно, що несприятливо позначається на розвитку рослини і плодоносінні. Пересадки культура переносить хворобливо. При рассадном способі вирощування рослини бажано вирощувати в торф'яних горщиках або таблетках великого діаметру, щоб основна маса коренів знаходилася всередині кома грунту.Підготовка ґрунту під баклажани
Грунт під посадку баклажанів готують з осені. Рясно вноситься перегній, дозрілий компост весняної закладки. Норма – 1,5-2 відра на 1 м 2. Фосфорні і калійні добрива безпосередньо під перекопування вносять за рекомендованою середній нормі. Копає грунт на глибину 25-30 см без руйнування кома грунту.За підсохлі грунту в квітні, щоб активізувати зростання, вноситься сечовина. Для рівномірного розподілу добрива на доступні коріння горизонти грунту проводиться боронування. За час, що передує висадці, добрива придбають доступну для засвоєння корінням форму, розподіляться в грунті рівномірно.Першим сортом для проби сил в освоєнні техніки обробітку баклажанів пропонуємо взяти Блек Б'юті. Не плутайте з Чорним Красенем, назви близькі, але сорти різні.Блек Б'юті при дбайливому догляді доведе, що вагомий урожай баклажанів отримують і початківці городники. Велика кількість плодів в 200-300 г, серед яких визирають гіганти до 1 кг, на гряді 6 – 8 м 2 забезпечать зимовими заготовками не одну сім'ю.підготовка насіння
Насіння переважно купувати сортові або взяти у знайомого городника, не перший рік успішно вирощує Блек Б'юті. Насінням обзаводиться з запасом: подвійна відбраковування зменшить кількість. Якість насіннєвого матеріалу визначить фортеця і життєстійкість розсади.- Відсортовувати і видаляємо дрібні насіння – сильних рослин не дадуть;
- У сольовому розчині збовтуванням перевіряємо щільність і вага насіння. Спливли відбраковує. Придатні для посадки насіння Блек Б'юті промиваємо проточною водою, сушимо.
Посівні клопоти з грунтом і розсадою баклажанів
Насіння протравливаются марганцево-кислим калієм з розрахунку 1 г на 10 мл води, щоб знищити повністю патогенну мікрофлору, що вижила після сольовий обробки.Грунт під розсаду баклажанів Блек Б'юті складається з рівних частин компосту і гнойового грунту для вигонки розсади овочів. Рослини не повинні жирувати, коріння необхідно створити комфортні умови розвитку. За добу до висадки сухих або пророслого насіння змішаний субстрат проливається окропом. Так знищується патогенна мікрофлора, личинки і Яйцеклад комах, здатних об'їдати коріння.Щоб не пошкоджувати коріння при пікіровки і пересадці на постійне місце, насіння баклажан Блек Б'юті садять в торф'яні горщики (як на фото) або торф'яні таблетки максимального розміру. Ніщо не повинно обмежувати ріст коренів. А дихати вони повинні вільно. Проростання насіння відбувається при температурі 25-30 градусів, а зростання розсади при 20-25. Нічна температура не менше 16-18 градусів.За пару тижнів до висадки, розсаду з 5 справжніми листям обмежують в поливі, загартовують. Щоб стебло НЕ витягувався, в період вигонки горщики з розсадою Блек Б'юті щодня розгортають на 180 градусів. Розвиток коренів розсади в грунті видно при виїмці з горщика. Вони повинні виглядати як на фото.
Пора на дачу садити баклажани
Висадку рослин бажано проводити без затримок – це призводить до зниження врожаю.Поворотні холоди малоймовірні, але рослини до стійкого тепла ховаються на ніч армованої поліетиленовою плівкою.Глибина посадкової лунки для розсади баклажанів Блек Б'юті 8-10 см, коренева шийка заглиблюється на 1-1,5 см. Відстань між рослинами 25 см, між рядами – 70. Підготовлена розсада дає виграш за часом отримання перших плодів в 3 тижні, врожайність сорту при цьому вище.Пересадка розсади баклажанів Блек Б'юті у відкритий грунт проводиться в похмурий день або під вечір. Прикореневій грунт ущільнюється, вологозарядні полив рясний – 2-3 відра на м 2. Через 3 дні не прижилися рослини заміняються запасними, проводиться другий полив грунту, рівний по літражу.
Догляд за посадками
Поливи проводяться 1 раз на тиждень з обов'язковим глибоким розпушуванням підсохлої грунту до 10 см з метою поліпшення аерації коренів. Чуйність баклажанів Блек Б'юті на підгодівлі загальновідома. Регулярний полив тижневим настоєм коров'яку через кожні 3-4 тижні перевершує по ефективності внесення в ґрунт мінеральних добрив.Перші грушоподібні плоди баклажанів Блек Б'юті дозрівають через 3,5 місяці після сходів. Рослина гіллясте, міцне, висотою 45-60 см. Плоди знімаються при масі 200-300 г. Плодоношення триває до зниження денної температури під плівкою або в теплиці до 15 градусів.Величину плодів оціните на фото в порівнянні з долонею.Насіння баклажана Чорний Красень (Black Beauty)
Наявність: Є в наявності
Чистий селекція
Експрес відправка
Баклажан Чорний Красень (Black Beauty)
Сорт «фамільна реліквія». З 1902 року залишається стандартом баклажана в усьому світі, як найкрасивіший великоплідний чорний баклажан.Більше 100 років, з 1902 року, як цей сорт введений в світ рослин, і до сих пір радує дачників і фермерів. Так як на його стеблах дозрівали прекрасні плоди раніше, ніж у інших сортів – сорт відразу ж став хітом. Цей сорт і в даний час є зразком баклажана.чорний красень має плоди, які мають забарвлення глибоко фіолетового відтінку, яйцевидно-витягнутої форми. плоть плодів чорного красеня гладка, вершкового або блідо-жовтого кольору з малою часткою гіркоти.Ніжні, смачні пурпурно-чорні плоди можуть використовуватися в різних стравах. Відмінний вийде вечеря з баклажан в паніровці або просто смажених з помідорами, як гарнір до м'яса. Плід добре підходить для створення «човна», «для фарширування. Розмір самих "синенькі" в середньому 10-13см, але можуть бути плоди і до 22см.Тонкощі вирощування баклажана Чорний красень
Баклажани люблять теплу погоду, і пошкоджуються від найменшого морозу. Кущики виробляють від 4 до 6 великих плодів, можливо і більше, якщо тримати їх в теплиці на півночі зони їх вирощування, або ростити в Криму, і добре поливати при цьому. Добре цей сорт утримує вже дозрілі плоди на кущі.баклажани Чорний красень зазвичай мало затратні і, як правило, порівняно легко ростуть і у початківців овочівників, поки рівень базової агротехнічної допомоги надається протягом усього року. Знаючи основні підгодівлі для грунту, кількість сонця, коли і скільки подавати води, можна виростити прекрасні і здорові баклажанні рослини.Днів, до збору перших плодів, з моменту появи першого листочка, має пройти – 70-75.Якнайбільше сонця потрібно цього сорту, щоб отримати гідний урожай.Розсаджування розсади треба проводить в 40 см рослини від рослини, а між самими рядами 70-90см.Висота куща коливається в межах 45-60 см, в південних регіонах і в теплицях до 120см.Метод вирощування: закритий грунт в Нечорнозем'я і город звичайний для південних регіонів.Починати вирощувати розсаду потрібно завжди в приміщенні – в кімнаті або теплиці, і починати треба за вісім тижнів до дати останнього ранку в місці висаджування готової розсади.Висівають насіння на глибину 0,5 см відстанню в 6,0 см насіннячко від насіння. Температура грунту повинна бути вище, ніж + 20 ° С, щоб забезпечити хорошу схожість.За науковими розрахунками, має зробити посів чорного красеня за 46 днів до дати висадки в парник або город.Пересадка в окремі горщики тільки при появі третього листочка.Пересадка ж на грядки проводиться тільки тоді, коли вся небезпека заморозків минула, так як вони дуже чутливі до холодних температур і можуть загинути.Переконайтеся, що температура вирощування правильна (мінімальна нічна температура повинна бути близько +24 ° C), бо Чорний красень є вельми ніжним рослиною.Урожай баклажанів прибирають, коли вони ще «молоді». Баклажани мають бути зібрані, коли в довжину вони не більш 15-19 см і, коли шкірка у них ще глянсова. Збір плодів, вироблений занадто пізно, призведе до гіркої м'якоті, тому треба уважно стежити за їх розвитком. Розмір не завжди є показником зрілості. Для того щоб перевірити зрілість плода, візьміть баклажан в долоню і акуратно натисніть на нього пальцем. Якщо, натиснувши на баклажан, його м'якоть швидко відновлюється після натиску, він готовий до збирання. Якщо плоть тверда і не дає себе натиснути, то баклажани незрілі і занадто «молоді», щоб збирати урожай.А вже якщо після натискання пальцями залишаться вм'ятини – баклажан перезрілий і всередині гіркий з великими жорсткими насінням.Існує давня полеміка про чоловічих і жіночих баклажанах, який є неточним підходом, враховуючи той факт, що овочі є «продуктом сексу», але при цьому не мають статі. Однак народна мудрість заслуговує деякої уваги. Баклажани мають западину в кінці цвітіння. Западина може бути дуже круглої або овальної форми. Круглі з них, мають більше насіння і, як правило, менш м'ясисті, тому вибрати баклажани, які мають овальну ямку, правильніше.Баклажани легко пошкоджуються при киданні і стисненні, тому урожай слід акуратно збирати, а в ящиках більше 4 шарів укладання не робити. Забирають «синенькі» використовуючи садові ножиці або секатор, щоб уникнути розщеплення кущика. Завжди зрізати треба баклажан «з листової кришкою» інакше він швидко загниває.Баклажани, зірвані з куща, що не зберігаються довго! Урожай треба використовувати відразу, для отримання кращого аромату і смаку в приготованих стравах. Якщо необхідно зберігати їх, то слід обернути в пластикові або паперові пакети і зберігати протягом 2 днів в холодильнику. Будьте обережні, тому що вони легко утворюють м'які коричневі плями і стають гіркими. Використовуйте «синенькі» поки «листової ковпачок» ще зеленуватий і вид у плодів досить свіжий.Опис сорту баклажана Блек б'юті, його характеристика та врожайність
Смачні баклажани воліють культивувати на своїй ділянці городники. Вирощування цього теплолюбного рослини викликає певні труднощі. Однолітник вибагливий до складу грунту і рівня вологості. На сьогодні виведено безліч сортів "синенькі", серед яких варто відзначити сорт баклажана Блек б'юті. Він відрізняється високими показниками врожайності і стійкістю до згубних хвороб.опис сорту
Цей овоч – ранньостиглий культура із середніми показниками врожайності і підвищеною продуктивністю. Вона відмінно підходить для розведення в тепличних умовах і на відкритому дачній ділянці. Її цінують городники за відмінні смакові характеристики, без характерного присмаку гіркоти, привабливий товарний вигляд. Цей вид відрізняється підвищеною стійкістю до згубних хвороб "синенькі".Як виглядає
Плоди у виду класичної грушоподібної форми, коричнево-фіолетового, інтенсивного бузкового тони, м'якоть в розрізі має жовтувато-білий відтінок, без характерної гіркоти.Загальна характеристика сорту
Ранньостиглий вид з терміном дозрівання в 110 днів. Показники врожайності високі, зрілі плоди тривалий час зберігають свій первозданний вигляд. Бажано висівати «синенькі» після сівозміни баштанних, бобових. Смакові і товарні якості вихідного продукту високі.Максимальна довжина грушовидних плодів – від 18 до 25 сантиметрів, в діаметрі вони становлять від 8 до 12 сантиметрів. Середня вага зрілого плода – від 200 до 400 грам, окремі екземпляри можуть досягати 900 грам. У цього сорту глянсова поверхня плодів. Висаджені баклажани вимагають періодичної прополки, розпушування, внесення комплексних підживлюють складів.Походження і регіон вирощування
Вперше цей сорт отримали в Підмосков'ї. Чорний красень не орієнтований на посадку в великих промислових масштабах, згідно з реєстром, призначений для вирощування на невеликих ділянках простих дачників.Блек б'юті не підходить для культивування у відкритому грунті з холодним кліматом.Офіційним документом передбачено вирощування цього виду в Центрально-Чорноземному і Північно-Кавказьким регіонах. Посів цього виду в теплицях дозволив розширити географію обробітку. Його успішно культивують в Підмосков'ї, в північних регіонах.Плюси і мінуси, відмінності від інших сортів
Городники цінують Чорного красеня за його явні переваги:- висока продуктивність;
- компактні кущі;
- відмінний товарний вигляд, добре переносить транспортування;
- відмінний смак страв з використанням овоча, без гіркуватого присмаку;
- висока стійкість до згубних хвороб;
- швидка адаптація до мінливих погодних умов;
- мінмальное кількість насіння в м'якоті.
Як недоліків варто відзначити наступні:
- вирощування в середній смузі без використання теплиць неможливо;
- сильна залежність показників від застосовуваної агротехніки;
- підвищена вимогливість до освітленості.
Посадка і вирощування
Щоб вибагливий баклажан комфортно ріс і розвивався, забезпечують комфортні умови розвитку:- оптимальний температурний режим для швидкої схожості – 25-30 градусів;
- ретельний контроль поливу рослини забезпечить йому фортеця і здоров'я, перешкоджаючи гниття коренів;
- культура комфортно зростає і розвивається на чорноземної грунті;
- своєчасне внесення комплексних складів забезпечить хороший зростання.
терміни посадки
Терміни посадки зразків на розсаду – 2 місяці до передбачуваної пересадки у відкритий грунт. Оптимальний термін висадки загартованої розсади Блек б'юті у відкритий простір – перша половина травня.Посів і вирощування розсади
При вирощуванні теплолюбних баклажан величезну роль грає якість використовуваних насіння, тому їх краще купувати в спеціалізованому магазині або у місцевих дачників, не перший рік займаються розведенням Чорного красеня. Насіння краще купувати в 2 рази більше, ніж передбачається висівати. Браковані насіння в пакеті скорочують кількість життєздатних одиниць. Перед посівом сортуємо насіння, прибираючи весь дріб'язок, не спроможну дати нормальну культуру в результаті.Перед посівом насіння протравливаются підготовленим марганцево-кислим калієм.Теплолюбні паростки слабо переносять пікіровку, тому їх заздалегідь сіють в індивідуальні горщики. Перед посівом готують грунтовий склад: якісний компост і городній грунт в рівних пропорціях.Висадка в грунт
Висаджують загартовану розсаду у віці 70 днів. Переносити молоді паростки у відкритий грунт або теплицю потрібно по досягненню температури грунту в 15 градусів. Якщо повітряна температура ще не досягла 18-20 градусів, то необхідно передбачити тимчасове плівкове покриття. Грунт перед посадкою вибагливих баклажан готують ще з осені. Між посадженими кущами має бути відстань в 40 сантиметрів. Земляний кому паростка поглиблюють на пару сантиметрів без видимого нахилу, після висадки встановлюють кілочки.Догляд за баклажаном
Процес догляду за вибагливі однолітниками складається з своєчасного поливу, внесення підживлення, неглибокого розпушування грунту, видалення бур'янів.Полив, прополка і розпушування
При виникненні бур'янів їх слід негайно видаляти, оскільки вони є джерелом залучення згубних шкідників і поширення хвороб.Примхливі баклажани обожнюють полив, але в усьому важлива міра. Особливо вони потребують цілющої вологи в період активної вегетації і формування плодів. Суха скоринка біля куща перешкоджає проникненню кисню до коренів, тому її регулярно рихлять. Роблять це акуратно, щоб не пошкодити крихку кореневу систему.«Синенькі» добре відгукуються на внесення комплексних складів в грунт. Вони потребують підживлення всього тричі за сезон.На першому етапі йде внесення комплексних складів, їх вливають під корінь в кількості 500 мілілітрів. Далі йде підживлення натуральної органікою. Для цього згодиться розчин коров'яку. В ролі третьої підживлення для рослини використовується сечовина. Ці маніпуляції обов'язкові, якщо городник хоче підвищити врожайність, вирости міцним рослина.формування куща
Починають процедуру з формування куща через 15 днів після висадки молодих паростків у відкритий грунт. Якщо хочуть залишити один стебло, то видаляють бічні нижні пагони і прищипують верхівку куща. При формуванні в 2 стебла залишають 2 розвинених бічних відростка. Для подальшого прищипування зберігаються вихідні стебла. При цьому видаляються зростаючі пасинки.Захист від хвороб і шкідників
Завдяки стійкості рослини до багатьох згубним хвороб його рідко атакують небезпечні комахи. Але якщо однолетник заражений, то його необхідно знищити на багатті негайно. Ґрунтову суміш, де ріс уражений однолетник, обприскують слабким розчином марганцівки, щоб знищити бактерії. Позбутися від докучливого колорадського жука допоможуть обробки хімічними препаратами.З натуральних засобів підійде обприскування деревною золою або відваром полину.Незважаючи на гадану стійкість рослини, від атак колорадського жука воно не застраховане. Небезпечний шкідник просто з'їдає однорічник. Через атак наполегливій попелиці листя в'януть і скручуються.Збір і зберігання врожаю
Зрізати плоди потрібно по настанню зрілості. Визначити зрілість можна, натиснувши на плід, – якщо він повертається в свою форму назад, то його пора акуратно зрізати ножем. Головне – не перетримати смачні баклажани на грядці, інакше вони стають непридатними. Цей сорт цінується тривалим терміном зберігання, але це можливо тільки при повному дотриманні правил. Приміщення повинно бути сухим і прохолодним. Відібрані плоди укладаються в ящики, зверху кладеться шар соломи. Зрілі баклажани збережуть свій первозданний вигляд аж до самої осені.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами