бактеріоз гороху
Бактеріоз гороху: збудник бактерія – Pseudomonas syringaeЦарство Прокаріоти, секція Грам аеробні палички та коки, сімейство – Pseudomonаdaceae, рід – Pseudomonas.Бактеріоз гороху широко поширене в усіх районах вирощування гороху, особливо сильний розвиток, спостерігається у вологі роки.Збудник захворювання зберігається в насінні та рослинних рештках. У рослини потрапляє через продихи або ранки. Розвивається переважно в паренхімі тканини, може потрапляти в судинну систему рослини, і при сильному розмноженні закупорювати її, в результаті знижується тургор, верхівки рослин в'януть, з часом повністю засихають.Бактеріальне ураження гороху проявляється протягом усього періоду вегетації рослини. Загальною ознакою захворювання гороху є ураження всіх наземних органів рослини і освіту на них плям різної форми, розміру і забарвлення. Перші ознаки бактеріозу гороху відзначаються на сходах, отриманих з уражених насіння. Хвороба розвивається на всіх надземних органах рослини – спочатку плями з'являються на нижньому аркуші, потім хвороба поступово переходить на листя верхнього ярусу, стебла і боби. Бактеріальні плями спочатку водянисті, з часом блідо зелено-бурі з олійним ореолом, пізніше стають оливкового-коричневі з більш темним центром. Згодом плями можуть зливатися і охоплювати всю поверхню листової пластини.Бактеріозом гороху уражаються молоді листки гороху, сильний розвиток хвороби призводить до передчасного засихання рослини. При сильному ураженні спостерігається пожовтіння і опік листя. Спочатку на стеблах з'являються червоно-коричневі штрихи, які з часом перетворюються на довгасті плями з тріщинами або плями окільцьовують стебла, викликаючи при цьому загибель верхівок. При сильному розвитку хвороби уражаються генеративні органи, зав'язь гине. При ураженні молодих бобів вони кривляться і засихають, насіння утворюються недорозвинені або зовсім не утворюються.Боби і насіння покриваються рідкої плямистістю, які з часом перетворюються в опік. На сильно уражених насінні плями округлі, розпливчасті, слабо вдавлені, жовтуватого кольору. Уражені насіння мають низькі посівні якості. Часто насіння не мають зовнішніх ознак ураження, але втрачають схожість або дають хворі ослаблених сходи.Бактеріоз гороху проявляється у вологу і теплу погоду. Оптимальна температура для розвитку бактерії 25-28ºС. Пошкодження довгоносики сприяє поширенню хвороби. На всіх уражених тканинах у вологих умовах з нижнього боку плям виділяються краплі брудно-білого або жовтуватого бактеріального ексудату, при підсиханні якого утворюються тонкі блискучі плівочки.Шкала для оцінки ураженості гороху бактериозом
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами