бактеріоз рису
Відомо кілька збудників бактеріозу рису.Бактеріоз, що викликається Xanthomonas oryzae, Зустрічається в Японії і Китаї. Бактерії бактеріозу рису є палички з закругленими краями, 0,5-0,8 × 1,0-2 мкм, спор не утворюють; аероби, грамнегативні; на агарі колонії круглі, гладкі, блискучі, воскоподібно-жовті, желатин НЕ розріджують, молоко пептонізіруют, але не згортають, кислот і газу на вуглеводах не утворюють, нітрати НЕ редуцируют, аміак і індол не утворюють, сірководень виділяють. Оптимальна температура 25-30 ° С, при 53 ° С бактерії гинуть.Захворювання починається з появи на нижніх листках вздовж серединної жилки маслянистих серпанкових плям, поступово жовтіючих. На плямах виділяються крапельки ексудату, які при затвердінні перетворюються в янтарно-жовті зернятка. Уражені рослини в'януть, причому судини у них виявляються заповненими бактеріями, що проникають через пошкодження.Крім типового опіку рису, що викликається Xanthomonas oryzae, В Китаї описаний інший бактеріоз, збудник якого викликає на листках смугастість, з виділенням на уражених місцях ексудату. Штрихи спочатку водянисті, а потім жовто-бурі. збудник – Xanthomonas oryzicola (Xanthomonas translucens f. sp. oryzae) -Є грамнегативні, аеробні палички з закругленими кінцями, 1,2 × 0,3-0,5 мкм, поодинокі, іноді парами, неспороносні, без капсул, джгутики поодинокі, полярні; колонії на агарі жовті, круглі, гладкі, цілокраї, опуклі, в'язкі; желатин розріджують, молоко не коагулюють, але пептонізіруют, нітрати НЕ редуцируют, кислоту утворюють на декстрозі, сахарози, ксилози і манози; крохмаль НЕ гідролізують (Фин і ін., 1975).В Угорщині описаний ще один вид бактеріозу рису, що викликається Pseudomonas oryzicola (Клемент, 1955). Це палички розміром 2,5-3,5 × 1,3 мкм, на агарі колонії білі, флуоресцентні, желатин розріджують, нітрати редуцируют, утворюють аміак, сірководень і індол, лакмусовое молоко згортають. Захворювання виражається в ураженні листя, листових піхв, стебел і мітелок рису, на яких з'являються розпливчасті плями, пізніше стають темно-бурими, майже чорними. Уражені рослини насіння не утворюють.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами