бамия
амия, або Окрай, або Гомбо, або Дамські пальчики (лат. Abelmoschus esculentus, по інший классіфікаціілат. Hibiscus esculentus) – однорічна трав'яниста рослина, вид роду Абельмош (Abelmoschus) сімейства Мальвові, овочева культура.
Інші назви:
окра, гібіскус їстівний, гомбо, дамські пальчики.Опис.
Однорічна трав'яниста рослина сімейства Мальвові (Malvaceae) висотою від 30 до 200 см. Має потужну стрижневу, слабоветвістие кореневу систему. Стебло гіллясте біля основи, товстий, древеснеющій, рідко опушене жорсткими волосками.Листя великі, на довгих черешках, серцеподібні, трьох – семілопастние або пальчатораздельние з широкоовальнимі зубчастими частинами, опушені, світло-або темно-зелені.Квітки великі, правильні, двостатеві, поодинокі, жовтувато-кремові, на коротких опушених квітконіжках, розташовані в пазухах листків. Підстава квітки має темна пляма. Цвіте бамия в липні – серпні.Дозрівання насіння починається приблизно через 40 днів після початку цвітіння. Плід представляє собою подовжену пірамідальну коробочку, схожу на стручок перцю, довжина якої може бути більше 20 см. У одному плоді міститься від 40 до 60 насіння. Насіння темно-зелені, оливкові, темно-сірі, округлої форми, 5-6 мм в діаметрі. Смак плодів бамии нагадує спаржу і баклажани.Батьківщиною бамии вважається тропічна Африка. Рослина поширена в деяких країнах Південної Європи, в Азії, Америці, Африці. На території Росії бамию культивують на невеликих площах в Краснодарському і Ставропольському краях. Бамия віддає перевагу сонячним ділянки з легкої родючим грунтом. Розмножується вона насінням.Збір і заготівля.
Молоді незрілі плоди бамии використовують як дієтичний продукт. У їжу також використовують насіння і листя. Незрілі насіння консервують як горошок, а зрілі – підсмажують і готують з них замінник кави (кава гомбо), який не містить кофеїн.Збирають урожай у міру росту плодів (кожні 2-4 дні), приблизно з половини літа і до заморозків. Плоди зрізають ножицями. Якщо плід трохи перезреет, то він стає волокнистими і несмачним. При зборі врожаю необхідно бути одягненим, верхній одяг – з довгими рукавами, також потрібні рукавички, так як при зіткненні опушения бамии зі шкірою, можлива поява роздратування.З метою підвищення врожаю, не слід на рослині залишати зрілі плоди, наприклад для насіння. Для цих цілей слід виділити окремі рослини. Зібрані молоді плоди можна заморожувати або свіжими зберігати в холодильнику не більше 3 днів, загорнувши в паперовий пакет.При покупці бамии слід брати плоди яскраво-зеленого кольору довжиною не більше 10 см, без зовнішніх пошкоджень (плям, цвілі, засохлих ділянок). Деякі сорти бамии можуть бути темнішими або мати червонуватий відтінок.Склад рослини.
Молоді плоди бамии містять багато білків, слиз, аскорбінову кислоту, каротин, вітаміни групи В. дієтичні волокна, фолієву кислоту, мінеральні солі (кальцій, залізо, калій, магній, марганець, фосфор, цинк). Насіння містить близько 20% масла, яке за своїм складом схоже на оливкове.застосування
Молоді зав'язі вживають у вареному або консервованому вигляді, а також сушать і заморожують. Рослина має сечогінну властивість. Плоди бамии – цінний дієтичний продукт для хворих на гастрит і виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки. Їх їдять у вареному і смаженому вигляді, використовують для приготування супів і соусів.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами