Болетін полоножковий
Болетін полоножковий (лат. Boletinus cavipes).
Інші назви:
- Решетник полоножковий
- моховик полноножковий
капелюшок:
у болетіна полоножкового еластична, тонка капелюшок спочатку має колокольчатую форму, потім стає опуклою і плоскою з хвилястою поверхнею у зрілого гриба. На капелюшку добре видно невеликий, виступаючий горбок. Краї капелюшки болетіна полоножкового лопастевідние, з обривками покривала. Колір капелюшка в процесі дозрівання гриба змінює від бурого до іржаво-червоного і жовтого. Діаметр капелюшка до 17 см. Поверхня капелюшка суха, що не клейка покрита темними волокнистими лусочками. Шкірочка покрита практично не помітним, тонким пушком.
ніжка:
біля основи ніжка майже корневідним, в центрі потовщена, повністю порожня. У дощову погоду, порожнину ніжки болетіна полоножкового стає водянистою. У верхній частині ніжки можна помітити клейку кільце, яке незабаром стає клочковатим. За порожнисту ніжку гриб і отримав назву Болетін полоножковий.
широкі з гострими краями. Порошок суперечка: оливковато-охристий. Спори еліпсоїдні-веретеновідние, гладкі вохристо-жовтого забарвлення.
трубочки:
короткі, спадні по ніжці, щільно кріпляться до капелюшку. Спочатку трубчастий шар має блідо-жовтий окрас, потім стає бурим або оливковою. Трубочки мають відносно радіальне розташування, Пори досить великого розміру.
м'якоть:
волокниста, еластична може бути світло-жовтого або лимонно-жовтого кольору. М'якоть має практично непомітний запах і приємний смак. У ніжці м'якоть коричневого забарвлення.
схожість:
зовні трохи нагадує моховик, тому його ще називаютполоножковим моховики. З отруйними видами подібності не має.
поширення:
Зустрічається переважно в кедрових і листяних лісах. Період плодоношення – з серпня по жовтень. Віддає перевагу грунту в гірській або низинній місцевості.
їстівність:
умовно-їстівний гриб, четвертої категорії харчових якостей. Вживається в сушеному або свіжому вигляді. Грибники не вважають, гриб Болетін полоножковий цінних через його м'якоті, схожою на гуму.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами