Брюссельська капуста – вирощування
Це різновид капусти виникла порівняно недавно і вперше була виведена в ХІХ столітті в Бельгії в околицях Брюсселя, тому й отримала таку назву. В даний час широко поширена в регіонах з м'яким морським кліматом: Голландія, Данія, Англія. У цих країнах врожаї брюссельської капусти отримують протягом всієї зими. У країнах СНД ця культура мало поширена, хоча її культивування, як зимової культури дуже перспективно в регіонах з теплою і довгою восени таких як Крим і Східне Причорномор'я.Брюссельська капуста має високу харчову цінність завдяки дуже високому вмісту білка, аскорбінової кислоти і мінеральних солей. У ста грамах капусти міститься до 7% білка, 120 мг вітаміну С, 0,5 мг каротину, 0,28 мг вітаміну В, 0,11 мг вітаміну В2, 375 мг калію, 25 мг кальцію, 20 мг магнію, 65 мг фосфору .Брюссельська капуста – дворічна рослина, що відноситься до сімейства хрестоцвітних. Утворює стебло висотою до 60 см і більше. Невеликі качани величиною від волоського горіха до курячого яйця розвиваються в пазухах листків.Найбільш поширені сорти Геркулес +1342 і Рубін – найбільш придатний для маринування.
Як вирощувати брюссельську капусту
Ця городня культура вельми вимоглива до ґрунтових умов, дає хороші врожаї на досить зволожених грунтах, багатих гумусом.Рослина холодостійка, легко переносить заморозки до -5 ° С -7 ° С.Через те, що період зростання у брюссельської капусти досить тривалий і становить навіть у скоростиглих сортів 120 – 130 днів, вирощувати її потрібно з розсади. Висів насіння для розсади проводять в середині березня. Після появи 5 – 6 листків розсаду потрібно пересаджувати у відкритий грунт. Не слід запізнюватися з посадкою розсади – запізніла висадка і занадто загущення посадка різко знижують врожайність.Брюссельська капуста – рослина світлолюбна і в умовах недостатньої освітленості кочанчики погано формуються і слабо ростуть. Розсада висаджується рядами з інтервалом між рослинами від 30 до 80 см і межрядним відстанню в 70 – 80 см. У період активної вегетації капусту потрібно регулярно поливати і підгодовувати. За місяць – півтора до збирання потрібно прищипнуть верхівкову бруньку для кращого формування кочанчиков і більш активного їх зростання і дозрівання.Врожаї брюссельської капусти в залежності від сорту відносно невисокі і складають від 300 до 500 г з однієї рослини, але харчова цінність цієї рослини набагато вище, ніж у інших видів капусти. Збирати врожай можна з початку жовтня і до глибокої осені, а в Криму і Східному Причорномор'ї – всю зиму.Взимку перед настанням сильних морозів рослини потрібно прибрати з відкритого грунту і перемістити в сховища. Для того, щоб продовжити надходження врожаю, рослини можна прикопувати з корінням в сховищах або котлованах парників, де потрібно підтримувати температуру близько 0 ° С. Качанчики зрізають із стебла в міру їх дозрівання, в домашніх умовах це робиться звичайним ножем. У промислових умовах застосовується спеціальний циліндричний ніж, яким обрізають кочанчики разом з листям і потім сортують.Брюссельська капуста вживається в їжу у відвареному, смаженому і тушкованому вигляді. Також її можна використовувати як гарнір для других страв, як заправку для супу або в маринованому вигляді.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами