Користь брокколі для організму жінки
Чим корисна капуста для організму чоловіків, жінок, дітей до року і старше
Корисні властивості
Багато наукових досліджень, проведені за останні п'ятдесят років, підтверджують корисність цієї рослини для людини.Що ж це за продукт такий рослинного походження, якому так довіряють прихильники правильного збалансованого харчування?З історії … Інша назва брокколі – «Спаржева капуста». Це найближчий родич цвітної капусти. Брокколі вважається попередником цього овоча. Народився сорт «брокколі» десь на просторах Італії ще в V-VI столітті. Назва «брокколі» взято від італійського слова broccolo – 'квітучий стебло'.Щоб зрозуміти, чим же так приваблива для нас ця кучерява темно-зелена капуста, розглянемо її склад.Брокколі насичена наступними корисними для людського організму речовинами:
- вітамінами групи В (В1, В2, В6). Кожного елемента міститься в продукті до 9%;
- вітаміном С – до 150%;
- вітаміном К – до 126%;
- вітаміном А – до 12%.
- марганець – 10%;
- фосфор – до 7%;
- кальцій – до 5%;
- магній – близько 4-4,5%;
- селен – 4%;
- натрій – до 9%.
Вживаючи цей плід в їжу, людина буквально насичує свій організм корисними мікроелементами і отримує гідний запас вітамінів. Брокколі вважається потужним джерелом користі для імунної системи. Варто тільки подивитися, скільки в її складі вітаміну С! Приписують брокколі і здатність протипухлинної профілактики.Незаперечна користь брокколі і для діабетичного харчування. Харчові волокна, мала насиченість цукрами, а також низький глікемічний індекс (до 10) роблять цей продукт корисним для збереження глікемічного профілю діабетика, який страждає II типом захворювання. Користь капусти брокколі також незаперечна в плані боротьби із зайвою вагою.У брокколі міститься значна кількість вітаміну К (до 126%) на 100 грамів продукту. Цей вітамін допомагає засвоюватися кальцію, який вкрай важливий для фортеці і здоров'я кісток. Необхідні кальцій і вітамін К для збереження краси шкіри, нігтів і волосся. Це, безсумнівно, оцінять не тільки жінки, а й чоловіки.Але для жіночого організму користь брокколі так і зовсім неоціненна, про це поговоримо окремо. А поки перерахуємо загальну користь вживання цієї капустки для людського організму:
- очищає організм від солей і виводить зайву воду;
- стабілізує гормональний фон;
- покращує процес травлення;
- захищає і зміцнює клітини печінки;
- зміцнює кісткову, хрящову тканини;
- сприяє підвищенню еластичності шкіри;
- захищає зуби від розвитку карієсу і періодонтиту;
- надає противопаразитарное дію;
- захищає від застуд та інших інфекційних захворювань;
- зміцнює серцево-судинну систему;
- блокує поганий холестерин.
Жіночий організм складний. Він потребує серйозного підтримки протягом репродуктивного та постклімактеричного шляху. Капуста брокколі – це дуже цінний і важливий продукт для жіночого організму! Якщо немає протипоказань, кожній жінці рекомендується звернути особливу увагу на цей продукт і включити його в свій раціон в достатній кількості.Справа в тому, що в брокколі міститься фолієва кислота. Одна середня порція цієї капусти може забезпечити приблизно 15% від добової норми цієї корисної речовини. Фолієва кислота вкрай важлива в період зачаття.Від достатності цього компонента залежить правильність розвитку нервової трубки плода, здоров'я плаценти.Ось чому брокколі – це найкращий продукт для майбутніх мам. Але і після пологів не слід нехтувати «кучериками» брокколі. Корисна ця капуста і малюкові. Літнім жінкам цей продукт дарує зміцнення суглобів, підвищення еластичності шкіри, захист від розвитку зморшок. Вживаючи в їжу брокколі в постклімактеричний період, жінці простіше зберегти гормональний баланс і підтримати нервову систему.Блиск волосся, фортеця нігтів, здоровий колір шкіри і гарний настрій – це теж в якійсь мірі заслуга брокколі! Безліч вітамінів і мікроелементів сприяють підтримці здорового фону в організмі, а також формуванню позитивного настрою. А ще зелені стеблинки і суцвіття надають сил! Вживаючи брокколі в їжу, можна значно підвищити працездатність. Що важливо не тільки для жінок, але і для чоловіків.
шкода брокколі
Хоча користь капусти брокколі майже безперечна, є у цього рослинного продукту і недоліки.Якщо у людини є хронічні захворювання травної системи, зафіксована харчова алергія на продукти з вітаміном С, а також є серйозні захворювання кишечника, є брокколі або зовсім не можна, або можна, але з обережністю. Треба проконсультуватися з фахівцем.Також важливо врахувати, що харчуватися однією лише капустою брокколі не варто категорично! Деякі жінки, сідаючи на дієту, вибирають тільки цей продукт рослинного походження, щоб насичувати свій організм хоч якоюсь силою в цей період. Але так робити не просто шкідливо, але і небезпечно! Раціон завжди повинен бути збалансованим. Тому все-таки варто додати до брокколі якісь ще низькокалорійні, але корисні продукти.На сьогоднішній день капуста брокколі вважається одним з найбільш корисних овочів для жінок. Згідно експериментам, які проводили вчені з Мічигану, даний овоч допомагає запобігти розвитку онкологічних патологій у представниць прекрасної половини.Цей сорт капусти відбувається із Середземномор'я, де її вивели з допомогою селекції. За формою ця рослина трохи схоже на цвітну капусту, при цьому сама головка має темно-зелене забарвлення, а іноді може мати фіолетовий відтінок. Брокколі можна використовувати як в сирому вигляді, так і для приготування різних страв.
Для здорового функціонування і підтримки свого організму в тонусі, необхідно регулярно поповнювати запаси важливих елементів. Брокколі відмінно підійде для цих цілей, так як, на відміну від більшості овочів, має в своєму складі безліч різних речовин.Даний сорт капусти вважається низькокалорійним продуктом, його досить часто застосовують з метою приготування всіляких дієтичних страв, що дає можливість вживати даний продукт людям, що стежать за своєю фігурою, а також при різних патологіях травної системи, коли інші, більш важкі продукти, неприпустимо використовувати.Цінність брокколі складається також в наявності таких вітамінів, як А, В, С, Е, РР. До складу входять і такі мінерали, як натрій, магній, фосфор, хром, калій і залізо, йод і кальцій, і інші. Крім цього, даний сорт капусти налічує в собі білки, вуглеводи і каротин, амінокислоти. Цікаво, що кількість білків в цій капусті значно перевищує кількість білка в м'ясі кролика, яловичині і навіть в курячих яйцях. З його допомогою відбувається стимуляція формування м'язових тканин, поліпшуються обмінні процеси всередині організму, а також поліпшується загальний стан в цілому. Саме тому такий натуральний продукт рекомендують вводити навіть тим людям, які вважають за краще займатися спортом і вести активний спосіб життя.Для безперебійної роботи ендокринної системи в складі є необхідні ліпіди, вживаючи які, виробляються гормони, необхідні для здорового функціонування організму і зміцнення кісткової тканини.Що входять до складу мінерали роблять позитивний вплив на процес виведення з організму важких металів і токсичних елементів, що благополучно позначається на роботі серцево-судинної системи і органів шлунково-кишкового тракту. Крім того, мінерали сприяють очищенню судин від зайвого холестерину, а Омега-кислоти сприяє нормалізації внутрішньочерепного і артеріального тиску, тим самим покращуючи концентрацію, пам'ять і увагу.
Що вже говорити про кількість вітамінів, так як цілий арсенал робить позитивний вплив на стан всіх внутрішніх органів. Користь брокколі для організму людини значно перевищує її вартість, До того ж використовувати цей продукт можна в різних цілях, вживаючи його в сирому вигляді або ж додаючи у всілякі страви. При правильному приготуванні цей натуральний продукт має дуже приємними смаковими якостями.Відео-передача, в якій розповідається про корисні властивості цього овоча для представниць прекрасної статі.Крім того, що натуральні овочі позитивним чином позначаються на фігурі жінок, їх необхідно включити в свій раціон харчування і в інших цілях. Завдяки наявним у складі амінокислот і білка, прискорюється і поліпшується процес травлення, тим самим покращуючи процес виведення з організму токсинів і різних відходів.Це сприяє розщепленню жирів і схудненню. А наявні в капусті харчові волокна сприяють очищенню стінок і слизових оболонок кишечника, тим самим запобігаючи проблеми зі стільцем, сильне здуття і біль в животі.
Фолієва кислота і комплекс вітамінів позитивним чином впливають на функціональність репродуктивної системи, тим самим збільшуючи можливість до зачаття дитини. У вагітному стані жінкам також корисно вживати в їжу брокколі, так як цей овоч позитивно позначиться не тільки на стані майбутньої мами, але і на здоров'я малюка.
Наявні в складі компоненти збагатять маленький організм, покращує процес розвитку плоду, тим самим фолієва кислота і кальцій сприяє запобіганню усіляких патологій, в зв'язку з чим гінекологи часто рекомендують вживати цей продукт ще на етапі планування вагітності.Вживати брокколі можна і в цілях краси. Так, для підтримки здоров'я волосся і шкіри голови, волосяних фолікулів щодня необхідні певні речовини, в першу чергу це комплекс вітамінів, залізо, цинк, діоксид кремнію і сірка.
Робимо висновки: як корисно приготувати брокколі
Найбільш корисним вважається сирої овоч – так в ньому зберігаються всі вітаміни і мікроелементи. У тушкованому і смаженому вигляді цей продукт втрачає частину свого цінного складу, тому і ефект від його вживання буде менш вираженим.речовина | Дія |
калій | Виводить з організму зайву воду і солі, стимулює роботу мозку і покращує м'язові скорочення |
Кальцій і фосфор | Покращують стан кісткової тканини |
магній | Нормалізує роботу серця і мозку |
Мідь, кобальт і залізо | Стимулюють процес кровотворення, збільшують міцність тканин, попереджають появу целюліту |
йод | Нормалізує роботу щитовидної залози, допомагає попередити розвиток патологій в роботі ендокринної системи |
Каротин, цинк, вітаміни С і Е | Виводять з організму людини вільні радикали, призупиняють процес старіння, покращують стан тканин |
Клітковина і харчові волокна | Відновлюють функціонування кишечника, допомагають очистити організм від шлаків, позбавляють від закрепів |
Вітаміни групи В | Нормалізують роботу нервової системи, допомагають в боротьбі зі стресами |
фітонциди | Знищують хвороботворні бактерії і грибки, захищають від простудних та інфекційних захворювань |
Холін і метіонін | Зміцнюють стінки кровоносних судин, виводять з організму холестерин, знижують ризик появи інфарктів і інсультів |
сульфорафан | Стабілізує рівень цукру в крові, захищає стінки судин від пошкоджень, запобігає руйнуванню хрящів в суглобах |
антиоксиданти | Руйнують ракові клітини, знижують ризик розвитку онкологічних захворювань |
Унікальність цього продукту полягає в його «негативною калорійністю». Справа в тому, що харчова цінність овоча становить всього 34 кКал на 100 г. На перетравлення брокколі витрачається більше енергії, ніж міститься в самому продукті. При цьому овоч моментально притуплює відчуття голоду, оскільки в ньому міститься значна кількість поживних речовин.Ще однією важливою властивістю капусти брокколі є те, що вона збільшує швидкість жирового і вуглеводного обміну. Вітаміни в поєднанні з хлорофілом змушують організм швидше витрачати калорії при фізичному навантаженні. Крім того, овоч багатий харчовими волокнами, які стимулюють роботу кишечника і сприяють виведенню шлаків.Завдяки всім цим властивостям, даний представник сімейства капустяних вважається ідеальним продуктом для схуднення. Як відзначають дієтологи, з цією метою краще вживати сирі (на крайній випадок – злегка бланшірованние) брокколі в поєднанні з іншими овочами, наприклад, шпинатом. Просто замініть звичний обідній гарнір – картопля, макарони, овочеве рагу, кашу – на суміш цвітної капусти та шпинату.Робити це можна поступово, збільшуючи обсяг «дієтичного» гарніру від 50-100 г до звичайної порції. Для досягнення відчутного результату фахівці рекомендують «жити» на такому раціоні не менше місяця. При цьому важливо не доповнювати овочі шкідливими добавками, такими як, наприклад, жирний майонез, який може звести нанівець всю користь брокколі.Сира капуста брокколі протипоказана:
- людям з підвищеною кислотністю шлунка;
- тим, хто за станом здоров'я не може вживати продукти з грубою клітковиною (після деяких операцій і важких хвороб);
- людям з індивідуальною непереносимістю брокколі (яка, до речі, зустрічається вкрай рідко).
Вагітним і годуючим жінкам цей сорт цвітної капусти принесе тільки користь (за умови відсутності вищеописаних протипоказань). Дітям цей овоч часто дають в якості першого прикорму: він відмінно засвоюється, рідко викликає алергічні реакції і відрізняється неймовірно багатим складом. Вводити ніжне пюре з брокколі в раціон грудничка можна вже з 5-7 місяців. При цьому важливо заздалегідь обговорити питання дитячого меню з педіатром, щоб виключити можливі протипоказання.
Корисні властивості
Перш, ніж бігти на ринок або в магазин, щоб без розбору накидати в кошик суцвіть капусти, потрібно розібратися, як її вибрати. Досить дотримуватися кількох простих правил, щоб не потрапити в халепу.Завжди звертайте увагу, щоб вилок був рівномірно забарвлений. Якщо в ньому є чорні вкраплення, значить, суцвіття стали підгнивати, а якщо світлі – зібралися розквітати. Той і інший варіант в їжу не годяться.- Уважно розгляньте суцвіття і бутони рослини. Вони повинні мати характерний, сизуватий колір, але ні в якому разі не жовтий. Така ознака означає, що воно перезріло, неабияк втративши позитивні властивості.
- Розмір має значення. Вибирайте невеликі суцвіття, розміром до 16-20 сантиметрів в діаметрі. Важити хороша головка буде не більше 500-700 грамів. Більші, швидше за все, вже переспіли.
- Обов'язково розгляньте «корінці». Жорсткі, задерев'янілі стебла, які в їжу вже не годяться купувати не варто, це викинуті на вітер гроші. У них немає нічого корисного, та й прожувати їх буде непросто.
- Оптимальна форма, яку повинен мати вилок – округла, напівсферична, щільна. В ідеалі між суцвіттями не повинно бути ніяких пустот або проміжків.
Не завадить оцінити зовнішній вигляд головки в цілому. Відмовитися потрібно від придбання млявою, навіть злегка підсохлої, некрасивою капусти. Не повинно бути ніяких плям, потемніння, а тим більше гнилі. У деяких супермаркетах овоч продається, вже розділений на дрібні суцвіття і запакований в поліетилен. Такі варіанти краще залишити на самий крайній випадок, оскільки швидше за все, це зроблено не випадково. Так магазин намагається продати залежаний товар, надаючи йому привабливий вигляд.
зберігання
Тривалістю терміну зберігання в свіжому вигляді рослина не відрізняється. Навіть якщо ви тільки що принесли свіжий качан з ринку або з городу, то в холодильник його можна упакувати не більше, ніж на десять діб.- Оптимально зберігати кожну головку брокколі в окремому поліетиленовому пакеті.
- В пакетах потрібно зробити кілька отворів, щоб повітря могло вільно циркулювати.
- Доведеться подбати, щоб поруч не було овочів або фруктів здатних виділяти етилен (картопля, яблука, банани, абрикоси). Інакше брокколі швидко зіпсується.
- В першу чергу овоч вживається в сирому вигляді. З нього роблять салати, додають в зелені вітамінні коктейлі. Однак він має злегка гіркий смак, тому подобається в такому вигляді далеко не всім.
- Щоб капуста вийшла соковитою, хрумкою, ароматної, варити її слід не більше п'яти хвилин. Якщо ж за розміром вона більша за середню, то час можна продовжити навіть до десяти хвилин, щоб все гарненько проварилося. Її заздалегідь потрібно розібрати на окремі суцвіття, а стовбур порізати пластинками невеликої товщини. Воду перед варінням бажано посолити.
- Приготування на пару теж не займе багато часу, приблизно п'ять – сім хвилин.
- Можна готувати брокколі, злегка обсмажити її на рослинному маслі або ДХІ, а потім протушкувати протягом 10-15 хвилин з іншими овочами.
- Дуже корисно варити цінні, корисні супи з брокколі, рецепти яких вже є на нашому сайті.
- Використовується в якості ефективного продукту в позбавленні від паразитів, попередження виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Все завдяки сульфорафаном, елементу, який протидіє бактеріям, які провокують виразкові процеси.
- Сприяє природній активності очищення організму.
- Сильний імуностимулятор, завдяки сінегріну в складі.
- Сприяє кращому очищенню печінки від токсичних і шкідливих елементів.
- Зміцнює судини, і попереджає процес утворення тромбів.
- Якісно впливає на нервову і серцево-судинну систему.
- Сприяє поліпшенню складу крові.
- Стимулює вироблення серотоніну, гормону радості.
- Корисна буде тим, хто тривалий час приймає лікарські препарати, на синтетичній основі, виводить залишки від ліків.
- Зміцнюються кровоносні судини, попереджає інсульт та інфаркт.
- Нормалізує кишкові функції, позбавляє навіть від хронічних закрепів.
- Прискорює регенерацію тканин після хірургічних операцій.
- Сприяє виведенню зайвої води з організму.Дівчатам, хто бореться з ефектом апельсинової кірки на шкірі, особливо актуально. Уже через кілька місяців регулярного вживання капусти в своєму раціоні, дарує дивовижні, видимі результати на шкірі.
- Часте вживання капусти сприяє стабілізації рівня глюкози в крові. При цьому, може скоротитися доза інсуліну, необхідна підтримці стану хворого на діабет.
- Впливає на проблеми із зором. Запобігає катаракту, зміцнює сітківки та рогівки очей.
- Бореться з онкологією, все той же сульфорафан, він блокує розмноження поганих клітин.
- Проблеми з щитовидною залозою, легко виправляються введенням в раціон хворого, капусти брокколі.
- Ниркова недостатність аналогічно лікується корисними властивостями овоча.
- Капуста рекомендована при проходженні опромінення і хімічної терапії. Здатна зменшувати шкідливий вплив на організм від такого лікування.
- згідно з дослідженнями в галузі медицини, брокколі здатна активно боротися з утворенням ракових пухлин. Особливо це стосується раку грудей, сечового міхура, простати. Все це, завдяки тому, що тут є речовина, що володіє унікальною цінністю – сульфорафан, воно сприяє зупинці розвитку ракових клітин. Така речовина у великій кількості міститься в молодих пагонах. Але в стеблах його більше, ніж в качанах майже в 10 разів. Таке речовина здатна ефективно справлятися з бактеріями, які проявляють високу чутливість до антибіотиків. Такі бактерії часто провокують розвиток шлункової виразки;
- крім сульфорафана, тут є ще рідкісні речовини, які здатні активно боротися з онкологією: сінергін і індрон-3-карбінол. Завдяки впливу таких речовини, ракові клітини втрачають можливість ділитися, а потім вони знищуються. Крім цього, вони впливають на імунну систему людини, вона в значній мірі зміцнюється, все це призводить до того, що організм набагато успішніше протидіє раку;
- в ході клінічних досліджень доведено, що ті пацієнти, які регулярно, не рідше 2-х разів на тиждень споживали в їжу брокколі, ракові клітини зупинялися в зростанні. Так що, скоро планується випустити медичні препарати, в основі яких лежать речовини, що протистоять розвитку онкологічних захворювань. Основна їхня перевага в тому, що людський організм їх відмінно засвоює.
Брокколі при гастриті
Склад зеленої капусти мало чим відрізняється від її родички – білокачанної, проте містить більше каротину. Елемент робить позитивний вплив на слизові оболонки. Принцип його дії заснований на блокуванні іонів важких металів, які вражають шлункові і кишкові стінки. Вживання брокколі при гастриті допоможе відновити тканини, загоїти виразки і рани, видалити відмерлі клітини. Фахівці рекомендують вибрати варіння або гасіння, готувати на пару, щоб зберегти всі корисні властивості овоча.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами