брусниця
брусниця (лат. Vaccínium vítis-idaéa) – вічно-зелений чагарник, вид роду Вакцініум (Vaccinium) сімейства Вересові.
народні назви
буровика (Рязано.), боровка, брусничник, бружініца, мучіннік (Гродно.), брусниця, Брусниці (укр.), брушніца (Белор.), брусняга (Вятського.), брусняг, брус (багаття.), брусеня (Твер. ), сердечник (Могил.)аптечне назва
Листя або пагони брусниціВикористана частина
час збору
Ягоди – серпень-вересень, листя – березень-липень, жовтень-листопадопис
Сімейство брусничні. Невеликий вічнозелений напівчагарник з гіллястими стеблами заввишки до 30 см. Кореневище повзуче, гіллясте. Листя шкірясті, чергові, еліптичної форми, зверху темно-зелені, знизу – світліші. Дрібні білі квітки зібрані в пониклі кисті. Цвіте в травні – червні. Плоди – кисло-солодкі ягоди яскраво-червоного кольору, дозрівають в серпні – вересні.поширення
Зустрічається в середній смузі Росії, на Уралі, в Сибіру, на Далекому Сході, місцями утворює суцільні зарості. Зростає в соснових і змішаних лісах, серед чагарників, на піщаних пагорбах.Використовувані частини рослини
– листя і ягоди. У листах знайдені глікозид арбутин, кислоти (урсоловая, галова, віннокамеммая, еллаговая, аскорбінова та ін.), Дубильні речовини. У ягодах містяться вітаміни (аскорбінова кислота та ін.), Органічні кислоти, цукру, глікозиди (арбутин і вакцинин). Арбутин розщеплюється на цукор і гідрохівон, що володіє бактерицидними властивостями.Збір і заготівля
Збирають старі, перезимували листя (березень-червень) або нові листя після плодоношення (жовтень-листопад). В цей же час зрізають і цілі пагони. Листя і окремо пагони, розсипають і розкладають шаром 3-5 см і сушать під навісом або в сушарках при температурі 35-40 ° С, періодично перемішуючи. Термін придатності сировини – 3 роки. Дозрілі ягоди або сушать звичайним способом, або заливають підсолодженою кип'яченою водою (квашені брусниця).застосування
Сік ягід брусниці має слабку седативну дію, дещо знижує тиск і застосовується при гіпертонії; має сечогінну та жарознижувальну дію; підсилює перистальтику кишечника. Висушені ягоди використовуються як вітамінний, вторгнень, сечогінний засіб і застосовуються при лікуванні подагри і ревматизму, при порушеннях сольового обміну, жовчнокам'яної і сечокам'яної хвороби, при лікуванні атеросклерозу. Листя брусниці в основному використовують при захворюваннях нирок і сечового міхура, з особливою ефективністю – при лужній сечі. Призначають листя також при лікуванні діабету, остеохондрозу, подагри, ревматизму, при сечокам'яній хворобі, а також при проносах і гастритах зі зниженою кислотністю. Листя і ягоди брусниці володіють досить сильну протимікробну дію. У народній медицині настій листя брусниці разом зі звіробоєм дають дітям при нічному нетриманні сечі.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами