Їстівні гриби, ягоди, трави
Бузина чорна (sambucus nigra)
бузина чорна теплолюбна рослина, завдяки чому в дикому вигляді зустрічається в основному в південних регіонах країни. Разом з тим з успіхом культивується і в складних кліматичних умовах (наприклад в Московській області). Зростає по прилісках, посадкам, пустирях, по берегах струмків і невеликих річок. Може утворювати досить великі зарості.Являє собою невеликий чагарник або деревце висотою до 6-7 метрів. Стеблинки гіллясті, мають білу пористу структуру всередині. Листки супротивні досить великого розміру (10-20 см) мають непарні листочки (по 3, 5 або 7 шт.) Яйцевидної форми з короткими черешками. Колір листя темно-зелений зверху і світліший знизу. Цвіте чорна бузина з травня по червень. Дрібні до 7 мм. білі п'ятипелюсткові квітки з жовтуватим відтінком зібрані в плоскі квіткові кошики, що досягають в діаметрі 25 см. Квітки мають своєрідний аромат, характерний тільки для цього деревця. У червні зав'язуються плоди, що дозрівають до кінця серпня. Плоди чорного кольору з фіолетовим відтінком діаметром 5-6 мм і з 2-4 кісточками всередині.Лікувальні властивості
Для лікувальних цілей використовуються в основному квіти, ягоди і кору. Настої і відвари з квіток мають потогінну, сечогінну і дезінфікуючий вплив. Використовуються при лікуванні простудних захворювань, сечостатевої системи, нирок, запаленнях суглобів, дерматологічних проблемах зі шкірою. Відвар на основі подрібненої кори має сечогінні властивості і застосовується при набряках ниркового характеру. Ягоди у свіжому (сушеному) вигляді корисно застосовувати при виразковій хворобі шлунка і кишечника, а також при геморої і запорах. Варто пам'ятати, що сама рослина Слаботоксичні. Лікування проводити строго дозовано, бажано проконсультувавшись з лікарем. Бузина протипоказана вагітним і годуючим жінкам, хворим на цукровий діабет. З обережністю давати дітям до 14-ти років.кулінарне застосування
У кулінарії маловідома і практично майже не використовується. З ягід чорної бузини готують джеми, варення, сиропи, желе, оцет і соки. Іноді в невеликих кількостях присутній в рецептурах приготування яблучних пирогів. У харчовій промисловості виготовляють нешкідливий і стійкий барвник.заготівля
В лікарських цілях заготовляють квіти в період максимального цвітіння. Збирають колірними кошиками, розкладають одним шаром в добре провітрюваному приміщенні. Висушені суцвіття подрібнюють руками. Квітконіжки відбраковують, а самі квіти відбирають. При великих обсягах використовують спеціальні сита через які протирають суцвіття. Ягоди заготовляють у вересні, в період повного дозрівання. Для тривалого зберігання сушать або перетирають з невеликою кількістю цукру. Перетерту ягоду зберігають в морозилці і використовують у міру необхідності.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами