Черешня Пам’яті Астахова переваги і недоліки сорти, дегустаційна оцінка і самоплідність,
ЗнанняЧерешня Пам'яті Астахова: опис сорту, запилювачі, фото, відгуки
Черешня Астахова ідеально підходить для вирощування в центральних і північних областях Росії і країнах з подібними кліматичними умовами.
При її створенні селекціонери ставили за мету отримати зимостійкою сорт з солодкою ягодою. В результаті було отримано цей вид черешні. Даний сорт популярний завдяки своїм якісним характеристикам.
Історія селекції
Сорт був отриманий селекціонером М. В. Каньшін, яка назвала черешню по імені свого чоловіка – А. І. Астахова
Сорт був отриманий селекціонером М. В. Каньшін, яка назвала черешню по імені свого чоловіка – А. І. Астахова. Роботи по селекції були завершені в 1970-х роках в Брянську.
Для створення нового виду використовувався добірний гібридний і стільниковий матеріал. На виведення сорту вплинули також інші відомі російські вчені. Офіційно сорт був зареєстрований тільки в 2011 році.
До цього часу він вже був широко поширений в північній і центральній частині Росії.
У народі цю черешню називають по-різному – Астахова, Пам'яті Астахова або Улюблениця Астахова. Черешня зараховується до північній групі культурних дерев. Вона добре переносить сильні морози, має високу врожайність. Черешня Пам'яті Астахова рекомендується для обробітку в центральних областях країни, в Південній частині Уралу. При належному догляді вона може розвиватися і в умовах Сибіру.
Опис сорту черешня Астахова
Черешня Улюблениця Астахова має среднепоздний термін визрівання ягід. Урожай можна збирати приблизно з перших чисел липня, іноді ягоди достигають і з середини цього місяця. Дерево середньоросле по висоті, зростає до 4 метрів.
Пагони коричнево-сірого кольору, а після осипання листя, восени набуває сріблястий відлив. Крона розлога, не надто густа, овальної форми. Листочки матові, зеленого забарвлення, в формі еліпса з зазубреними краями. За розміром вони середні.
Цвітіння припадає на травень, квіти зібрані в букетний гілочки.
Ягоди середнього розміру, вагою по 4-5 г, рекордні показники – 8 г. Форма ягід овальна, забарвлення майже бордовий. Шкірка щільна, гладка однотонна. М'якоть яскраво-червона, пружна з великим вмістом соку. Кісточка без проблем відходить від м'якоті. Смак приємний, гармонійний, цукровий, як у південних видів.
Листочки матові, зелені, у формі еліпса з зазубреними краями
Характеристики черешні Улюблениця Астахова
Черешня Астахова має непогані характеристики, завдяки чому про неї позитивно відгукуються багато садівників.
- Сорт частково самоплодовий, без запилювачів він дає трохи врожаю, але якщо посадити поблизу культури запилювачі, то врожайність підвищиться в 2-3 рази. А якщо місця в саду трохи, то можна прищепити запилювачі на пагонах черешні.
- Перше плодоношення спостерігається з 5 року після посадки.
- Урожайність з культури приблизно 10 кг ягід. Плодоношення щорічне, без перебоїв.
У ролі запилювачів для сорту Улюблениця Астахова підійдуть черешні або вишні того ж періоду дозрівання.
Сорт частково самоплодовий
- Сорт придатний для тривалого перевезення.
- Ягоди товарного якості, щільні, ароматні.
- Є сильний імунітет до моніліозу і клястероспоріозу.
- Зимостійкість на високому рівні, морози в -30 градусів переносить без проблем.
Особливості посадки черешні Пам'яті Астахова
Садити дерево сорту Астахова рекомендується в південній частині саду. Бажано, щоб ділянка була огороджена від сильного вітру. Земля повинна бути удобрена, пухка, що не кисла.
Найкраще садити дерево навесні, коли земля розмерзнеться, але бруньки на деревах ще не розкрилися. Восени цей сорт краще не садити.
Садити дерево сорту Астахова рекомендується в південній частині саду
Саджанець для посадки береться не старше 3 років, без пошкоджень, з розвиненим коренем. Перед посадкою потрібно оглянути молоду культуру.Будь-які пошкоджені частини кореня потрібно відрізати, потім його замочують у воді або стимулятор росту. Всі листочки необхідно прибрати, адже вони забирають сили рослини.
Яма для посадки робиться глибиною 50 см і діаметром близько 80 см. На дні робиться дренаж, потім пагорб з родючої землі. На цей горбок встановлюється саджанець, коріння повинні бути не одним грудкою, а розправлені в різні боки.
Тепер можна засипати коріння так, щоб шийка визирала над грунтом на 4 см. Якщо стовбур деревця зверху млявий, то його можна підрізати на третину, не більше. Залишається лише прив'язати саджанець до кілка і полити 2 відрами теплої води.
Догляд за культурою
У догляді черешня Пам'яті Астахова невибаглива. За нею не потрібен серйозний, кропіткий, догляд, але деякі норми виконувати доведеться.
- Поливи проводяться приблизно один раз в 7 днів. У прикореневу зону за раз виливають приблизно 1-2 відра води, а в посуху норма підвищується в 2-3 рази
- Підживлення проводяться з 2 роки після посадки. Навесні додають азотні мінерали, під час розкриття бутонів – калійні, а восени – фосфорні. Крім того, раз на 3 роки під перекопування пристовбурної зони вносять 10-20 кг перегною.
- Обрізка зводиться до мінімуму, тому що черешня Улюблениця Астахова погано її переносить. Формування проводиться дуже акуратно і в разі потреби. Раз на кілька років потрібно зрізати сухі пагони і викривлені. Обов'язкова планова перевірка проводиться тільки в разі поразки дерева хворобами.
Підготовка до морозів полягає в мульчировании прикореневої зони
Молоді саджанці найкраще вкутувати не стільки на зиму, скільки навесні, під час зворотних морозів. Різкі перепади температур, особливо при цвітінні призводять до вимерзання молодих гілок і зниження врожайності.
- Щоб культура не боліла до набрякання бруньок, проводиться обробка бордоською рідиною. У період цвітіння процедуру повторюють за допомогою циркону або Екоберіна. З шкідників для цього сорту небезпечна вишнева муха. Запобігти її навала можна обробкою інсектицидами під час цвітіння.
- Підготовка до морозів полягає в мульчировании прикореневої зони. В якості мульчі використовується торф або перегній. Деревця до 4 років рекомендується замотувати на зиму ізоляційним матеріалом.
Збір та обробка врожаю черешні
Урожай збирають у міру дозрівання. Черешня Астахова має універсальне використання. Збирати врожай найкраще вранці, тому що в цей час ягідки найбільш щільні. Для зберігання плодів використовують холодильник. Більше 3 днів їх краще не тримати, а відразу використовувати для продажу або переробки та їжі. Сорт підходить для будь-якого типу обробки – сушка, консервування, заморожування, випічка.
Відгуки про сорт черешні Астахова
Черешня сорту Астахова відрізняється високими якісними характеристиками і невибагливістю, тому відгуки про нього переважно позитивні.
- Максим Зайцев: «Вирощую сорт черешні Пам'яті Астахова вже 5 років. Дерево виросло красивим, вже навіть пробували ягоди! Черешня смачна, дуже солодка, тішить і те, що з відходом проблем не багато. Головне, дерево вчасно обприскувати від шкідників, тому що вишнева муха на ньому часто заводиться. В іншому, особливих проблем з цим сортом не виникає ».
- Вадим Кравченко: «Посадив кілька років тому цей сорт, щоб урізноманітнити сад. Уже вирощую черешню Іпуть, сподіваюся, що і цей вид буде не гірше. Ягоди поки не пробував, але, за відгуками чув, що непогані. Урожай у нас в родині лише частково на їжу йде – більшу частину продаємо. У догляді поки що дерево не вередує, на полив, підживлення добре відгукується, тішить і те, що морози нормально виносить ».
- Ігор Кошкін: «Сорт Астахова – один з кращих для холодних регіонів. У нас зими довгі, тому потрібно морозостійка дерево. Цей вид вибрали з-за приємного смаку ягід.Дерево морози виносить добре, але так як у нас температура нерідко опускається нижче -35 градусів, то ми її додатково утеплюємо і взимку накидаємо побільше снігу на гілки ».
Купити / замовити Черешня Пам'ять Астахова в розпліднику. Доставка поштою | Інтернет-магазин садових рослин
Черешня Пам'ять Астахова Дерево середньоросле, до 4 м заввишки, з розлогою, піднесеною кроною, середньої густини. Плоди середньої величини, рожеві, з щільною м'якоттю, гарного десертного смаку, солодкі, універсального призначення.
Маса плоду 4-5 м Відрив від плодоніжки сухий. Сорт самобезплідний, як запилювачів підходять такі сорти: Ревна, Овстуженка, Іпуть. Оладает високою зимостійкістю. Досить стійкий до грибних захворювань. Середнього терміну дозрівання – кінець липня.
Плодоношення на 5 рік.
черешня У світі налічується до 4000 сортів черешні. Всі вони діляться на дві групи – бигарро і гіні.
Бігарро – це сорти з щільною, пружною, хрусткою м'якоттю безбарвним або слабозабарвленим соком. Гіні – сорти з ніжною, соковитою, солодкою м'якоттю ягід і практично безбарвним соком.
Вони довго не зберігаються і мало транспортабельні. Це сорти столового призначення, в основному, раннього терміну дозрівання.
Черешня Пам'ять Астахова. Місце і грунт. Черешневі дерева люблять сонячні місця і добре родючі грунти, погано переносять глинистий грунт, глибокі пісковики і дуже не люблять вітряні місця.
Черешня – перехресно-запилюється рослину, тому висаджуйте на дачі два-три різних її сорти (як мінімум) з однаковими термінами цвітіння. Їй піде на користь сусідство з вишнями, тому як вишнева пилок прекрасно запилює і квітки черешні.
Черешня вимоглива до вологості, але не переносить застою води навіть на короткий період. Тому її не можна висаджувати на ділянках з близьким заляганням грунтових вод.
черешня Пам'ять Астахова. Посадка і догляд. Висаджують саджанці ранньою весною до набрякання бруньок, але підготуватися до цього потрібно ще восени. Дно посадкової ями (глибина 50-60 см, ширина 80 см) розпушують, насипають 1-2 відра перегною, змішують з верхнім шаром землі і залишають.
Навесні додають в яму 0,3-0,4 кг суперфосфату, 100-120 г сульфату натрію (1 кг золи) і перемішують. Черешні не потрібно багато добрив. Це може привести до утворення дуже сильних приростів, які часто не встигають визріти до кінця вегетації і взимку вимерзають.
Їли саджанці черешні під час перевезення трохи підсохли, занурте їх після підрізування коренів в воду на 6-10 годин. Для черешні скоєно не припустима заглиблена посадка. Щоб коренева шийка виявилася на рівні ґрунту, підніміть саджанець під час посадки на 4-5 см, адже в подальшому грунт обов'язково трохи осяде.
Навколо зробіть лунку, по краях якої сформуйте валик, вилийте туди відро води. Після поливу грунт замульчируйте торфом або перегноєм. Якщо саджанець дворічний, з розгалуженою кроною, укоротите гілки, підпорядковані їх центральному лідеру. Робити це можна лише при ранніх термінах посадки. Якщо запізнилися – то обрізати саджанці можна.
Перенесіть цю операцію на весну наступного року. Відстань між деревами має бути не менше 3 м. Надмірний, затяжний ріст пагонів черешні восени небажаний. При цьому значно знижується зимостійкість рослин. Тому рекомендують свіжий гній і великі дози азоту. Удобрювати дерево потрібно тільки навесні, не пізніше квітня-травня.
Всі роботи з обробітку грунту в пристовбурних кіл необхідно закінчувати до середини вересня. Підготуватися до зими дереву допоможуть фосфорні добрива, вносять які у вересні (40-60г гранульованого суперфосфату на 1 кв. М площі проекції крони).
черешня Пам'ять Астахова. Обрізка. Ріст пагонів у черешні інтенсивний, тому його доводиться стримувати щорічної формує обрезкой.Проводят її тільки ранньою весною до набрякання бруньок. Восени або взимку робити цього не можна.
Завдання садівника – утримати дерево в певних рамках. У період зростання до початку плодоношення вкорочують на 1/5 однорічні пагони. Найчастіше у черешні формують разреженно-ярусні крону.
На першому ярусі залишають 3 гілки, при цьому дві гілки можуть бути суміжними, а третю рекомендується зробити на 20 см вище за інших. На другому ярусі рекомендується залишати тільки 2 скелетні гілки. Крім того, цей ярус повинен розміщуватися на відстані близько 70 см від попереднього.
На наступному ярусі зберігають тільки одну гілку. У віці 5 років через слабке розгалуження дерево проріджують рідко. Надалі – обов'язково видаляйте всі розгалуження, що йдуть всередину крони, невдало розташовані гілки, попереджайте освіту гострих розвилок.
При санітарної обрізки видаляйте поламані, хворі і сухі гілки з обов'язковою зачисткою зрізів і обробкою їх садовою замазкою. Крім того, восени і навесні білите стовбури і підстави скелетних гілок, вкривайте їх на зиму ялиновим гіллям або іншим матеріалом від гризунів.
черешня Пам'ять Астахова. Використання. Ранні сорти черешні не підлягають зберіганню та вживаються зазвичай в свіжому вигляді. Вона хороша як десерт, а також в якості прикраси тортів, добавки до морозива, у випічці.
Пізню черешню сушать, заморожують, готують з ягід компоти, варення, джеми, ароматні наливки. У черешні міститься природний полівітамінний комплекс – це і аскорбінова кислота, і вітаміни В1, В2, А, РР, Е, пектини, каротин, яблучна кислота, флавоноїди, мікро- і макроелементи, цукру, кумарин.
Ця ранньостиглий ягода – відмінний засіб проти весняних авітамінозів. У народній медицині черешня застосовується при лікуванні захворювань нирок, надаючи сечогінну дію. Препарати черешні надають тонізуючу дію на організм, допомагають знижувати вагу, покращують загальний стан.
Ягоди черешні темних сортів сприяють зміцненню стінок капілярів, перешкоджають атеросклеротичним проявам, допомагають при гіпертонії. Кумарини, що містяться в черешні, знижують поріг згортання крові, попереджають утворення бляшок і тромбів, допомагають при лікуванні недокрів'я.
Черешня має знеболюючий ефект, допомагаючи при ревматизмі, подагрі, артриті.
Сорт черешні Улюблениця Астахова: опис, відгуки
Черешня – дуже цінна плодова культура, але найчастіше її асоціюють з південними садами. Мало хто різновиди здатні рости і плодоносити в кліматичних умовах Середньої смуги. Одним з таких є недавно виведений російськими вченими сорт черешні Улюблениця Астахова.
Він з'явився на світ завдяки селекціонерові М.В.Каньшіной, у Всеросійському НДІ люпину, що в Брянську. Сорт був районований в Центральному регіоні в 2011 році, і є дуже перспективним для вирощування на підмосковних ділянках.
опис
Плоди овальні, середнього розміру, маса їх становить 4-5 грамів, іноді до 6-ти. Шкірочка гладенька, темно-червоного кольору, без підшкірних точок. М'якоть і сік теж яркоокрашенние. Черешні пружною і м'ясистої консистенції. Смак приємний, солодкий, як у кращих південних сортів.
Дозріває в середньопізні строки. Урожайність близько 10 кілограмів з дерева. Плоди їдять свіжими, заморожують, роблять з них компоти.
Дерева середньої сили росту, в основному досягають висоти 3,5-4 метра. Крона їх розлога, не надто загущена. Її формують обрізанням, оформляючи яруси. Стійкість до коккомикозу і монілліозу середня. Самоплодность часткова.
Розмножують сорт щепленням, причому для північних районів беруть низькорослі підщепи, щоб невисокі деревця легше було захищати від морозів. Саджанці можна купити в розплідниках через інтернет, а також на садівничих ярмарках і в спеціалізованих магазинах.
Не терпить черешня і високого стояння грунтових вод. Якщо є ризик підтоплення, щоб коренева система не вимокають, дерева садять на насипаний пагорб.Грунти хороші некислі, родючі, але воздухороніцаемие. Їх структуру можна поліпшити внесенням органічних добрив, вирощуванням сидератів, мульчированием. Посадка і догляд
Перед посадкою важливо вибрати для культури підходяще місце. Воно повинно бути найтеплішим, повністю освітленим, захищеним від холодних північних вітрів стіною або парканом. Якщо ділянка знаходиться на схилі, то найкраще підійде південна експозиція.
Посадка краща весняна, після відтавання землі, але до розпускання бруньок. У перші роки стволики загортають на зиму від морозу, а при зворотних заморозках накидають на дерева лутрасил.
Полив молодих дерев роблять в пристовбурні кола, який раціональніше тримати замульчувати. Пізніше, коли розмір крони збільшиться, по її периметру викопують борозенку, в яку заливають воду і розчини поживних речовин.
добрива
Навесні використовують азотні добрива, під час цвітіння і трохи пізніше – калійні, а восени – фосфоровмісні. Під зиму або ранньою весною стовбури і розвилки білять садової фарбою з додаванням прилипачів і – іноді – інсектицидів. Для боротьби з хворобами і шкідниками крону профілактично обприскують розчинами хімікатів.
За необхідності роблять санітарну і проріджувати обрізку, а також після плодоношення вкорочують на третину пагони, щоб стимулювати закладку квіткових бруньок на наступний рік.
Сорт Пам'яті Астахова
Черешня Пам'яті Астахова – це великоплідний светлоокрашенний сорт російської селекції. Його рожеві плоди мають масу близько 5 грамів, приємний смак і сухий відрив від плодоніжки. Кісточка легкоотделяемой.
Дозрівання середньопізні, врожайність хороша. Дерева невисокі, до 4 метрів, з розрідженій кроною. У плодоношення вступають на п'ятий рік після посадки. Сорт самобесплоден, для врожаю потрібні запилювачі: Іпуть, Ревна, Овстуженка.
Він проявляє непогану стійкість до грибкових захворювань, які найчастіше шкодять черешням: монілліозу і коккомикозу.
При посадці яму попередньо добре заправляють, а кореневу шийку саджанця піднімають над рівнем грунту з урахуванням майбутньої усадки.
Відгуки
Сорти досить нові, і чим більше проявляють вони себе на ділянках садівників, тим частіше вдається почути позитивні відгуки. Тому, якщо є місце для смачної і корисної плодової культури, то ці різновиди варто посадити. Особливо в надмірно холодних для традиційних сортів регіонах.
Опис сорти черешні Улюблениця Астахова, схема посадки і догляду
Ще зовсім недавно садівники і городники середньої смуги нашої країни навіть не могли уявити собі, що смачні і соковиті ягоди черешні можна буде вирощувати і збирати на своїх ділянках. Але завдяки багаторічній роботі селекціонерів, вирощування цього дерева тепер можливо навіть в найхолодніших регіонах країни. Саме таким плодовим деревом є черешня сорту Улюблениця Астахова.
Походження і регіон вирощування
Брянський НДІ Люпина – новатор серед виведення нових сортів плодових рослин, а чільна роль в розробці сорти черешні Улюблениця Астахова належить відомому селекціонерові – академіку Каньшін. Назва черешня отримала завдяки її чоловікові, відомому вченому Астахову. Інша назва гібридного сорту цієї черешні «Пам'яті Астахова».
Новий морозостійкий вид черешні зареєстрований в 2011 і рекомендований для вирощування в центральних регіонах країни, на Уралі, Нечорнозем'я і в південних регіонах. Новий гібрид виводився з ленінградських і воронезьких сортів рослини.
Тому садівники Підмосков'я з великим задоволенням тепер вирощують плодову культуру в садах і городах.
Переваги та недоліки Пам'яті Астахова
Хоч черешня Пам'яті Астахова і є гібридним сортом, він має як переваги, так і недоліки.
- Стійкість до перепадів температур і холодного клімату.
- Висока якість плодів і смаку.
- При правильному догляді культура показує високу врожайність.
- Так як сорт гібридний, є стійкість до деяких захворювань.
- Невеликий розмір дерева.
- Рослина погано переносить заморозки в період цвітіння.
- Плодова культура має слабкі показники самостійного запилення.
Важливо! Стійка до зимових заморозків Черешня Улюблениця Астахова не має особливих складнощів у догляді, тому підійде для вирощування навіть початківцю садівникові.
опис сорту
Черешня сорту Улюблениця Астахова відрізняється від своїх побратимів по культурі пізнім дозріванням, великими плодами і можливістю вирощування в регіонах з різними кліматичними умовами.
Висота дерева і розгалуженість крони
Молоді дерева черешні відрізняються швидкими темпами зростання. Доросла рослина досягає середніх розмірів від 3,5 до 4 метрів. Крона овальної форми не відрізняється своєю густотою, що дозволяє променям сонця безперешкодно досягати плодів. Загострені на кінцях листя зеленого кольору.
Запилювачі і цвітіння
Активне цвітіння черешні Улюблениця Астахова доводиться на кінець весни. А оскільки здатність до самостійного запиленню у дерева розвинена погано, то за відсутності правильних сусідів, зав'язі плодів утворюється вкрай мало.
Для гарного плодоносіння дереву потрібні інші сорти культури, які бажано висаджувати одночасно. Найкраще підходять для запилення сорту Тютчевка, Крупноплодная, Іпуть. Будь-який інший сорт черешні, у якого збігається час цвітіння, зможе стати обпилювачем для Улюблениці Астахова.
Також обпилювачами стануть черешневі або вишневі дерева, посаджені в сусідніх городах і садах. Дозрівання плодів і врожайність
Важливо! Черешня сорту Улюблениця Астахова починає рясно плодоносити на 5-й рік зростання.
Правильний догляд за деревом дозволяє збирати урожай смачних і соковитих ягід з середини липня. Періодичності плодоношення у культури немає, тому урожай з'являється щорічно. Великі плоди мають середню вагу 5-6г, але окремі ягідки можуть важити до 7,5-8г. Невелике черешневе дерево дає в середньому 10-15кг ягід за сезон.
Черешня цього сорту вирощується і в промислових масштабах.
Транспортабельність і застосування ягід
При соковитою м'якоті, плоди мають щільну шкірку, яка дозволяє транспортувати урожай на довгі відстані без втрати зовнішнього вигляду і смакових якостей ягід.
Через солодкого смаку цей сорт черешні широко застосовується в кулінарії. Крім того, що плоди вживаються в свіжому вигляді, їх варять, сушать і заморожують. А також роблять нектари, соки, переробляють на варення, джеми і конфітюри.
характеристика культури
Сорт черешні Пам'яті Астахова гібридний, тому має відмінні риси, які дозволяють вирощувати дерево в будь-яких кліматичних умовах.
стійкість
Виводячи нові сорти черешні, селекціонери враховують кліматичні умови регіонів, де буде вирощуватися культура і схильність найпоширенішим захворюванням. Тому гібридні сорти плодових культур отримують нові характеристики, які спрощують догляд за ними.
До заморозків
Новий сорт черешні виводився спеціально для вирощування в умовах середньої смуги, Уралу і сибірського регіону. Тому стійкість до морозів і різкого перепаду температурного режиму у рослини, набагато вище середніх показників. Але молоді саджанці необхідно додатково утеплювати в зимовий період.
До посухи
Плодова культура не любить надлишку вологи. Але в особливо посушливому кліматі вимагає додаткових зрошувальних робіт.
Шкідники і хвороби
Гібридні сорти плодових дерев створюються з урахуванням підвищеного імунітету до багатьох грибкових захворювань.
У Улюблениці Астахова висока стійкість до коккомикозу і моніліозу. А щоб захистити рослину від інших захворювань і шкідників, необхідні профілактичні заходи, які щороку проводяться в період з весни по осінь.
Способи розмноження черешні
Садівники завжди хочуть збільшити урожай смачною і корисною ягоди. Але для цього культуру необхідно розмножувати.
Черешню сорти Улюблениця Астахова можна розмножити декількома способами:
- Насінням. У цьому випадку не варто розраховувати, що нова рослина буде володіти всіма властивостями, що і материнське дерево.
- За допомогою живцювання. У дорослого дерева відрізаються верхні пагони, які вже через 2-3 місяці обзаводяться власною кореневою системою і готові до самостійного росту.
- Але найкращим способом для гібридних культур є розмноження за допомогою щеплення живців на дорослу рослину. Таким методом омолаживаются вже старі дерева, у яких знизилася врожайність.
Важливо! Щеплений черешок будь-якого сорту на черешню Улюблениця Астахова, також може служити обпилювачем дерева.
Посадка черешні пам'яті Астахова
Від того наскільки правильно і своєчасно проведені посадочні роботи, залежить врожайність і темпи розвитку рослини.
Вибираємо здоровий і сильний саджанець
Купувати гібридні саджанці рекомендується тільки в офіційних садових центрах або розплідниках. Саме там будуть запропоновані ті сорти рослини, які вам необхідні.
- Вік саджанця від 1 до 3 років. Молоді рослини швидше вкорінюються і краще приживаються після посадки у відкритий грунт.
- Висота саджанця від 80 см до 1 м.
- На деревце повинно бути кілька міцних, сильних пагонів, а основний стовбур, він же провідник, не мати вгорі додаткових розгалужень.
- Коренева система саджанця добре розвинена, без слідів гнилі і грибкових утворень.
- Кора деревця без сторонніх плям і пошкоджень.
Перед посадкою саджанець ставиться на 3-4 години в воду. Якщо коренева система пересушена, то термін знаходження рослини в воді перед посадочними роботами збільшується до 10-15 годин.
Терміни та схема висадки
Терміни посадочних робіт черешні залежать від кліматичних умов регіону, де буде вирощуватися дерево.
У південних областях з теплим кліматом, саджанці висаджуються у відкритий грунт восени, перед початком перших нічних мінусових показників температури. Молоді рослини встигають прижитися і вкоренитися, тому легко перенесуть м'яку зиму.
А ось в центральній частині і північних регіонах посадочні роботи проводять у весняні місяці. За літо дерево зміцніє і набереться сил для зимівлі в суворих умовах холодних зим.
Черешню переважно висаджувати на рівних ділянках або невеликих височинах з південної або західної сторони садової ділянки. Місце для посадки повинне добре провітрюватися і висвітлюватися сонячними променями.
Підготовка посадкової ями
У грунт з підвищеним вмістом кислот обов'язково додають вапно. Місце для посадки вибирають сухе. Обов'язкова умова – відсутність грунтових і грунтових вод.
Ями для осінньої висадки саджанців готують за місяць до початку посадкових робіт:
- Глибина ями від 60 до 70см, діаметр т 80 до 90 см.
- Наповнення ями складається з чорнозему, органічних добрив, компосту, фосфатних та калійних підгодівлі.
- Яма заливається водою і залишається на 3-4 тижні.
Якщо рослини висаджуються навесні, то посадкова яма все одно готується восени. алгоритм посадки
Як тільки яма підготовлена до висадки рослин, в неї насипається земля, в яку щільно встановлюється саджанець. Кореневу систему необхідно рівномірно розподілити в ямі і присипати землею так, щоб між корінцями не залишалося порожнеч. Далі грунт навколо молодого дерева ретельно утрамбовується і рясно поливається.
Організовуємо грамотний догляд
Для отримання міцного, сильного дерева, яке рясно плодоносить, необхідно проводити ряд заходів по догляду за ним.
Підживлення і полив
Черешня не любить надлишку вологи, тому за сезон дерево поливається 4-5 разів. В особливо посушливих регіонах поливи проводяться частіше, у міру необхідності.Для активного росту і рясного врожаю, плодова культура потребує добривах і підгодівлі, які необхідно починати на 2-му році життя рослини.
Навесні черешню удобрюють органікою і азотними підгодівлею, які допомагають рослині відійти від зимового періоду і сприяють розвитку в вегетативний період. Під час рясного цвітіння дереву необхідні фосфатні і калійні підгодівлі, які зазвичай поєднують з зрошувальними роботами.
Прополка і розпушування пристовбурного кола
Догляд за пристовбурних кругом полягає в ретельному розпушуванні грунту і мульчування сухою травою або тирсою. Раз в 3 роки грунт навколо пристовбурного кола перекопують і додають в нього компост. Також, пристовбурні кола повністю очищається від бур'янів, які заважають нормальному росту дерева. Формування і обрізка
Санітарна обрізка проводиться навесні і восени. Її мета звільнити дерево від замерзлих, зламаних, сухих і хворих гілок. Формує обрізка робиться щорічно у весняний період, поки нирки ще не набрякли. Щороку відбираються найміцніші і щільні гілочки, які і будуть закладати яруси рослини. Всі інші відведення обрізаються.
Своєчасна обрізка черешні не лише дозволяє збільшити її плодоношення, а й захищає від розповсюдження захворювань і шкідників.
профілактична обробка
Перед настанням вегетативного періоду черешню Улюблениця Астахова обприскують розчином сечовини або спеціальними препаратами, які здатні протистояти поширенню грибкових захворювань і знищити личинки шкідників.
захист кори
Після весняної та осінньої обрізки стовбур і кору дерева захищають методом побілки, яка рятує рослину від сонячних опіків і розвитку різних гнильних процесів.
Підготовка до зими
Перед зимівлею дерево рясно поливається. Ця процедура дає додатковий захист кореневої системи від вимерзання.
Молоді дерева загортають мішковиною або будь-якими іншими матеріалами, які мають натуральну основу і не заблокують доступу кисню до рослини. У регіонах з частими сніжними опадами, навколо рослини робиться замет, який захищає плодову культуру від вимерзання.
Відгуки дачників про сорт
Марія Василівна, м Калуга.
Чотири роки тому вмовила чоловіка купити саджанці Улюблениці Астахова, і ні дня не пошкодувала про це. Уже зібрали перший урожай. Ягоди смачні, соковиті і солодкі. Їмо в основному свіжими, але в майбутньому планую робити компоти і джеми.
Єгор Петрович, м Володимир.
Кілька років тому в розпліднику порадили купити новий сорт черешні, улюблениця Астахова. Урожайність відмінна, особливого догляду не потребує, до хвороб стійка.
Черешня «Улюблениця Астахова»: запилювачі, опис сорту, фото
Багато хто впевнений, що таке плодове дерево, як черешня, можна культивувати виключно в південних регіонах. Але сучасні селекціонери змогли вивести зимостійкі сорти, які непогано себе почувають в набагато більш суворих кліматичних умовах. До таких сортів відноситься і черешня «Улюблениця Астахова».
Історія селекції
Даний сорт виведений селекціонером Каньшін М.В. у Всеросійському НДІ люпину, який розташований в Брянську і відомий створенням багатьох сортів плодових, в тому числі і черешні. У 2011 році сорт був районований в Центральному регіоні.
опис дерева
Дерева «Улюблениці Астахова» характеризуються як середньої сили росту. Вони досягають 4 метрів у висоту. Дерева відрізняються розлогою, округлої або овальної і не дуже густою кроною. Кора темно-сіра, лущиться. Листя середнього розміру, мають еліптичну форму.
опис плодів
Квітки традиційного білого забарвлення і середнього розміру. Плоди великі, їх забарвлення темно-червона. Маса ягід становить в середньому 5 г, але може досягати і 8 г. М'якоть ягоди соковита, її смак солодкий.
У плодах міститься 17% сухої речовини, 12,4% цукру, 0,64% кислоти.Оцінка смаку плода дегустаторами становить 4,8 бала за п'ятибальною шкалою.
запилення
Для отримання врожаю даний сорт черешні потребує деревах-запильниках, Що ростуть поруч. Як запилювачів рекомендуються такі сорти, як: «Іпуть», «Ревна», «Овстуженка», «Тютчевка». В крайньому випадку, можна обійтися вишнями, цвітіння яких збігається з періодом цвітіння у «Улюблениці Астахова».
Важливо! Дерева-запилювачі повинні розташовуватися в 7-10 метрах від черешні «Улюблениця Астахова». Для перехресного запилення краще використовувати 2-3 сорту.
плодоношення
Якщо правильно доглядати за «Улюбленкою Астахова», то зазвичай вона починає плодоносити на п'ятий рік після посадки саджанця. Її плодоношення регулярне і не має періодичності.
період дозрівання
Черешня «Улюблениця Астахова» відноситься до сортів з середньопізніх строком дозрівання, т. Е. Щоб почати збір врожаю, доведеться почекати до початку або середини липня.
врожайність
Розглянутий сорт володіє не рекордною, але досить непоганий врожайністю. З одного дерева в середньому можна зібрати 10 кг черешні. Промислові сади дають приблизно 70 центнерів ягід з гектара.
транспортабельність
Плоди «Улюблениці Астахова» характеризуються гарною транспортабельністю, що дозволяє перевозити ягоди на значні відстані без втрати товарного вигляду.
Стійкість до умов середовища і хвороб
«Улюблениця Астахова» добре пристосована до кліматичних умов Центрального регіону Росії, Який включає в себе Брянську, Володимирську, Іванівську, Калузьку, Московську, Рязанську, Смоленську і Тульську області.
Важливо! Дана черешня відрізняється досить високою стійкістю до захворювань. Незважаючи на таку корисну особливість, настійно рекомендується регулярно проводити профілактичні процедури для виключення ризику захворювань.
До початку сокоруху у дерева, яке визначається по набухання бруньок, корисно провести його обприскування бордоською рідиною. Після початку цвітіння рекомендується провести повторне обприскування.
Непогано себе зарекомендувала обробка дерев спеціальними препаратами (такими як «Циркон» або «Екоберін»), що підвищують її стійкість до несприятливих умов.
зимостійкість
Ця черешня спеціально виводилася для культивування в місцевостях з досить суворим кліматом, Тому вона має високу зимостійкість. Проте, рекомендується її висаджувати в захищених від вітру місцях, особливо небажані північний та східний вітер.
У перші роки після посадки саджанців їх стовбури необхідно укутують на зиму. У разі зворотних весняних заморозків крони молодих дерев обертають лутрасилом (це синтетичний матеріал, який широко використовується садівниками для захисту рослин).
Ознайомтеся також з описом сортів черешні: «Франц Йосип», «Россошанская золота», «Волове Серце», «Аделіна», «Регіна», «Брянська Рожева», «Ленінградська чорна», «Фатеж», «Чермашню», «Червона гірка »,« Валерій Чкалов »,« Крупноплодная ».
застосування плодів
Безсумнівно, плоди «Улюблениці Астахова» найкраще вживати свіжозібраним, але вони цілком годяться і для різних видів переробки, зокрема, для вичавлювання соку, консервації і т. Д. Свіжі ягоди мають загальнозміцнюючу дію на організм, нормалізують обмін речовин, покращують роботу шлунково кишкового тракту.
Ягоди також корисні і смачні як в сушеному вигляді, так і в свіжоморожена. З них виходить відмінне варення і компоти, вичавлюється сік, який очищає організм від шкідливих речовин.
Широко використовуються ці ягоди в різних тортах, пирогах і т. П. Використовують її і в настойках.
Гідності й недоліки
Як практично будь-яка культура, черешня «Улюблениця Астахова» має як безсумнівні переваги, так і деякі недоліки.
плюси
З переваг даного сорту можна відзначити наступні:
- високу стійкість до умов зимового періоду;
- відмінні смакові якості;
- хорошу врожайність;
- стійкість до захворювань.
мінуси
Недоліків у «Улюблениці Астахова» не багато, але вони є. Зокрема, в якості недоліків можна відзначити:
- необхідність висаджувати поруч інші сорти черешні, які є запилювачами;
- вразливість врожаю до весняних заморозків.
Закінчуючи опис сорту черешні «Улюблениця Астахова», можна сказати, що даний сорт цінний поєднанням зимостійкості, високих смакових якостей ягід і хорошою врожайності. «Улюблениця Астахова», безсумнівно, може стати прикрасою будь-якого саду.
Опис сорти черешні Улюблениця Астахова, посадка і догляд
З 1970 року російськими вченими теплолюбна черешня просувається на північ. В результаті багаторічної роботи створено понад 30 сортів, один з яких – сорт черешні Улюблениця Астахова. Культуру оцінили садівники Центрального регіону і півдня Уралу за зимостійкість, невибагливість у догляді і смак плодів, що не поступається за цукристості ягід південних сортів.
Історія селекції
Доктор сільськогосподарських наук, завідувач відділом плодівництва Всеросійського НДІ люпину міста Брянська М. В. Каньшина в результаті наукових експериментів отримала новий сорт черешні Улюблениця Астахова, названий в пам'ять про чоловіка.
Як біологічного матеріалу використовувалися кращі стійкі сорти ленінградської, воронезької селекції. У Держреєстр селекційних досягнень культура потрапила в 2011 році після сортовипробування.
Опис і характеристики сорту
Уміння протистояти несприятливих умов вирощування, стійкий імунітет, нескладна агротехніка – відмінні властивості черешні Улюблениця Астахова. Цей перелік позитивних якостей доповнюють плоди, оцінені професійними дегустаторами в 4,8 балів з 5.
Овальні солодкі ягоди важать 4-8 г, пофарбовані в червоний, при споживчої стиглості – в темно-бордовий колір. Плоди покриті тонкою гладкою шкіркою без вкраплень. М'якоть – червона, соковита, щільна, кісточка відділяється легко.
Висота дорослого дерева
Дерево черешні Улюблениця Астахова з сірої лущиться корою виростає до 3,5-4 м. Крона середньої густоти – розлога, овальна, що складається з нижніх горизонтальних гілок і верхніх, розташованих під гострим кутом до стовбура.
Листя культури – яйцевидної форми, загострені на кінці, сильно-зморшкуваті, краю звивисті. Колір листових пластин зелений, трохи світліше, ніж у вишні. Коренева система – потужна, поверхнева.
Період цвітіння і дозрівання
Суцвіття черешні Улюблениця Астахова складаються з 3 білих квіток, що розпускаються до середини травня. Культура не відноситься до скороплідний – перше плодоношення настає на 5 рік життя рослини. Ягоди дозрівають до середини літа.
врожайність
Садівники відзначають відсутність періодичності плодоношення черешні Улюблениця Астахова. З одного дерева збирають 10 кг ягід або 70 ц з 1 га.
При сприятливих умовах виростання, дотриманні правил агротехніки отримують до 20 кг з рослини.
транспортабельність
За рахунок щільної м'якоті плодів черешня Улюблениця Астахова добре переносить перевезення на далекі відстані зі збереженням вихідної форми, смаку.
посухостійкість
Середня посухостійкість культури означає, що відсутність природних опадів, штучного зрошення чи не позначиться на розвитку дерева і плодоносінні протягом місяця.
морозостійкість
Коріння, кора і навіть нирки черешні Улюблениця Астахова витримують без втрат негативні температури до -32 ° С, що обумовлює вирощування теплолюбивой культури в Нечорнозем'я і навіть за Уралом.
Області застосування ягід
Низькокалорійні плоди Улюблениці Астахова багаті вітамінами, мінералами, пектинами. Завдяки складу при вживанні ягід свіжими проявляються їх антиоксидантні, протизапальні властивості, знижується ризик судинних катастроф.
Черешню сушать, заморожують. Після кулінарної обробки з плодів отримують компоти, варення.Черешню додають у фруктові салати, сирні десерти, вичавлюють сік, роблять наливки. Яскравими, красивими ягодами прикрашають тістечка і торти, роблять начинки для пирогів, млинців.
запилювачі
Так як Улюблениця Астахова самобесплодни, рекомендується висаджувати на ділянці 2-3 дерева різних сортів, квітучих в один період. Запилювачі допомагають культурі плодоносити щорічно.
Іпуть
Морозостійкість сортовий черешні висока (до -30 ° С), врожайність середня. Бутони розпускаються на початку травня. Частково Самоплідна черешня Іпуть – одна з перших культур брянської селекції, які потрапили в Держреєстр селекційних досягнень (1993) та є обпилювачем для багатьох сортів черешні.
Тютчевка
Високоврожайний невибагливий сорт без втрат переносить температурні скачки, коли відлига змінюється морозами. Цвіте у другій половині травня. Урожайність среднепозднего сорти перевершує врожайність Улюблениці Астахова в три рази.
Радіца
Сорт зимостійкий, але від поворотних заморозків гине до 50% квіток. Рослина погано переносить посуху, перезволоження грунту. Початок цвітіння – перша половина травня, врожайність – 60 ц з 1 га. Темно-бордові середнього розміру плоди оцінені дегустаційною комісією в 4,5 балів.
Овстуженка
Крупноплодная, частково самозапилюватися культура, зацвітає в перших числах травня. Овстуженка щорічно рясно плодоносить (до 30 кг з дерева).
Незважаючи на високу зимостійкість квіткові бруньки культури сприйнятливі до пізніх весняних заморозків. Дегустаційна оцінка плодів висока – 4,6 бали з 5. Ягоди – великі (4-7 г), винного кольору.
Завдяки щільному м'якоті транспортабельність висока.
Червона Гірка
Сорт високоврожайний (до 45 кг з дерева), морозостійкий (до -30 ° С), перехресно-запилюють. Суцвіття розпускаються на початку травня.
Плодоношення починається тільки з 6 року життя. Плоди – незвичайного золотистого кольору з рум'янцем, погано переносять транспортування через м'яку, соковитою м'якоті.
Крупноплодная черешня – сорт української селекції з масивними кисло-солодкими плодами (до 12 г). Квітки розпускаються в останній декаді травня.
Теплолюбна рослина витримує зимові морози до -25 ° С, вимагає утеплення. Культура відноситься до скороплідний, високоврожайних сортів – плодоносить з 3 роки після посадки, з одного дерева збирають до 55 кг ягід.
малюк
Сорт – зимостійкий, среднеурожайний. Цвіте Малюк в середині травня. Плоди жовтого кольору середнього розміру (3,5 г) визрівають через 2 місяці після цвітіння. Перше плодоношення черешні припадає на 4 рік життя. Дегустаційна оцінка ягід – 4,3 бала.
Переваги і недоліки
До переваг черешні сорту Улюблениця Астахова відносяться такі позитивні характеристики:
- зимостійкість до -30 ° С;
- щорічна середня врожайність;
- збереження зовнішнього вигляду, смакових якостей при перевезенні до місць збуту, переробки;
- висока оцінка гастрономічних та естетичних властивостей плодів;
- висока ступінь імунного захисту від хвороб, шкідників.
З недоліків садівники Центрального регіону відзначають:
- необхідність посадки 1-2 дерев інших сортів для запилення;
- підмерзання квіток при пізніх весняних заморозках.
Мала кількість мінусів культури, невибагливість дерева до умов вирощування і висока дегустаційна оцінка плодів зробили черешню сорти Улюблениця Астахова бажаним гостем в садах Центрального регіону.
як садити
Посадка – важливий етап сільськогосподарських робіт, що визначає подальший розвиток черешні. Ґрунтовний підхід до справи, що включає визначення місця, термінів, підготовку землі, саджанців, дотримання схеми посадки – запорука успішного росту, плодоношення культури.
Рекомендовані терміни
Висаджують черешню сорти Улюблениця Астахова навесні до розпускання бруньок. Захід рекомендується проводити якомога пізніше, щоб уникнути зворотних заморозків.
Восени в регіонах з коротким літом і холодною довгими зимами посадка виключена, так як культура не встигає вкоренитися.
вибір місця
Черешня не росте в болотистих місцевостях, не любить холодних північних вітрів. Улюблениця Астахова вважає за краще рівномірно освітлені, закриті від вітрів насадженнями, будівлями, ділянки.
Якщо грунтові води залягають вище, ніж на 1,5 м від поверхні, створюють штучні насипи, на які висаджують дерево. Культура буде хворіти, неправильно розвиватися на кислих, піщаних, важких глинистих ґрунтах.
Підготовка посадкової ями
Для осідання грунту посадкову яму в формі циліндра глибиною півметра і діаметром 80 см під саджанець черешні Улюблениця Астахова готують восени. Нижній шар грунту розкидають по ділянці або видаляють за його межі.
На дні ями з щебеню або битої цегли роблять 10-сантиметровий дренажний шар. Верхній орний шар змішують з 2 відрами перегною, 2 кг деревної золи, додають склянку суперфосфату або 0,5 кг кісткового борошна.
Азотні добрива в яму не закладаються, вони стимулюють вегетацію саджанця відсуваючи терміни вкорінення.
Як вибрати і підготувати посадковий матеріал
Відповідний саджанець черешні відповідає таким вимогам:
- явно виражено місце щеплення;
- вік рослини -1-2 роки;
- розвинена коренева система без наростів, пошкоджень;
- потужний рівний провідник з 3-4 гілками з живими бруньками, але без розпустилися листя;
- висота саджанця -1-1,5 м.
Вибраковують дерева з роздвоєним стовбуром, плямами, тріщинами, опіками на корі, засохлими, відсталими країнами, деформованими гілками.
Перед посадкою для напітиванія вологою і швидкої приживлюваності коріння замочую у воді з додаванням Корневином на добу, потім занурюють в глиняну бовтанку.
Вимоги до сусідів
Завдяки нещільної кроні черешні, пропускає розсіяне світло і опади, рекомендується під деревом висаджувати первоцвіти – тюльпани, нарциси, примулу.
Дотримуючись дистанції, щоб не перекривалися крони, по сусідству з культурою розміщують інші кісточкові – вишню, сливи, абрикос. Смородина і малина – погане сусідство, так як коріння чагарників залягають на тій же глибині, що і у черешні. Несумісні посадки поруч з яблунею, горобиною, грушею.
Правильне рішення – висадити поруч з Улюбленкою Астахова бузину. Рослина відлякує комах-шкідників.
схема посадки
Алгоритм посадки черешні Улюблениця Астахова:
- на дні ями споруджують горбок;
- в 30 см від центру лунки забивають опорний кол;
- опускають деревце на вершину піднесення, по схилах розправляють коріння, виключаючи заломи;
- засипають саджанець удобреному почвосмесью, періодично струшуючи для попередження пустот;
- ущільнюють грунт;
- підв'язують черешню до колу;
- поливають 20 л води.
Коренева шийка під час посадки повинна знаходитися на 3-5 см вище поверхні грунту, а вічко, що виріс з щеплення – дивитися на північ.
особливості догляду
Особливого догляду черешня Улюблениця Астахова не потребує. Стандартна агротехніка включає полив, догляд за пристовбурних кругом, що формують і санітарні обрізки, профілактику і захист від хвороб, шкідників.
режим поливу
Дорослій дереву вистачає 3 поливу за сезон. Перший раз черешню Улюблениця Астахова зрошують відразу по закінченню цвітіння. Другий раз під час наливу плодів. Останній полив потрібен для підвищення зимостійкості культури після листопаду. Якщо при перших двох зрошення землю зволожують на півметрову глибину (3-5 відер), то при вологозарядковий зрошенні потрібно 7-8 відер води.
Саджанець першого року поливають кожні 2 тижні, в спеку – щотижня.
підживлення
До початку вегетації відразу після сходу снігового покриву дерево через канавку в пристовбурних кіл поливають розчином коров'яку або вносять 10 г карбаміду на 1 кв. м.
В кінці травня черешню Улюблениця Астахова підгодовують сумішшю з 1 ст. сечовини, 2 ст. суперфосфату і 0,5 ст. сірчанокислого калію.
Після збору врожаю вносять фосфорно-калійні добрива. У вересні удобрюють черешню 1 ст. л. суперфосфату на 1 кв. м або розчином коров'яку, пташиного посліду.
формування крони
Ярусно-розріджений спосіб формування крони черешні Улюблениця Астахова підвищує стійкість нирок до зворотних заморозків.
У рік посадки саджанець вкорочують до 60 см, залишаючи не менш 4 нирок. На другий рік відбирають 3 різноспрямованих сильних втечі, віддалених на однаковій відстані від землі, які створять основу першого ярусу.
Вище верхньої гілки відміряють півметра і ще 4 нирки на провіднику, верхівку вкорочують.
На третій рік вкорочують гілки першого ярусу, рівняючись на найслабшу і коротку. Для другого ярусу відбирають 2 гілки, що ростуть в різні боки. Їх обрізають так, щоб стали коротшими скелетних гілок нижнього ярусу на 15 см. Провідник вкорочують по тій же схемі, що і в другій рік.
На четвертий рік формують третій останній ярус так само, як і другий. Його гілки повинні бути нижче провідника на 20-25 см.
Якщо гілки другого порядку відростають в довжину більше 70 см, їх укорочують до цього значення.
Підготовка до зимівлі
Підготовка до зими черешні Улюблениця Астахова включає наступні заходи:
- перекопування пристволового грунту;
- рясний полив;
- побілка стовбура і нижніх гілок з додаванням мідного купоросу;
- мульчування пристовбурного кола товстим шаром перегною, торфу, тирсою.
Саджанці переносять морози гірше дорослих дерев, тому потребують утеплення. Грунт під черешнею вкривають ялиновим гіллям, органічної мульчею. Стовбур саджанця обмотують мішковиною, агроволокном. Можна навколо черешні спорудити з колів каркас, і на нього у вигляді купола натягнути покривний матеріал. У цьому випадку від морозів захищають весь саджанець.
санітарна обрізка
Щорічно до початку вегетації в березні або відразу після листопаду проводять санітарну обрізку черешні Улюблениця Астахова. Видаляють поламані, деформовані, з ознаками ураження хворобами і шкідниками гілки.
Позбавляються від загущающих, що ростуть під гострим кутом до стовбура, всередину крони, пагонів.
Восени гілки поточного року підрізають на третину.
Прополка і розпушування
Після кожного зволоження грунт розпушують, прискорюючи доставку води, повітря, мікроелементів до коріння черешні. Через рік після посадки неглибоко перекопують пристовбурні кола діаметром 1 м. Кожен наступний рік до повного формування дерева коло збільшують на 0,3 м.
Прополки необхідно робити регулярно, не рідше 1 разу кожні 2 тижні. Позбавлення від бур'янів довше зберігає родючість грунту, служить мірою профілактики хвороб, шкідників. Рекомендується в пристовбурних кіл посіяти конюшина, гірчицю, які залучають бджіл, пригнічують ріст бур'янів.
Захист від хвороб і шкідників
- Стійка до хвороб, шкідників черешня сорту Улюблениця Астахова при неправильній агротехніці може захворіти коккомикозом, понести збитки від вишневої мухи.
- Перед розпусканням бруньок і після цвітіння дерево обробляють мідним купоросом або бордоською рідиною.
- Проливання пристовбурного кола восени розчином актеллика, обприскування дерева Актара, карбофос захистить культуру від комах.
розмноження
Поширений метод розмноження черешні за допомогою щеплення. В якості підщепи вибирають зимостійкі низькорослі сорти черешні, аличі, сливи, вишні. Живці завдовжки 15 см нарізають з осені. Навесні їх прищеплюють до підщепи способами – в розщепів, за кору, окуліруванням.
Менш продуктивний, але використовуваний садівниками спосіб розмноження черешні Улюблениця Астахова – живцювання.
Живці завдовжки 15 см для посадки в теплиці нарізають на початку літа з гілок першого ярусу. Нижні листя видаляють, залишаючи 2 листових пластини на верхівці.
На ніч отриманий матеріал замочують в розчині Корневином. Вранці живці садять в грунтосуміш, що складається з рівних частин садової землі, піску, перегною, поглиблюючи на 3 см.
Між рослинами в ряду і міжряддях витримують відстань по 6 см.
Навесні наступного року, саджанець пересаджують на грядку для дорощування. Ще через рік висаджують в сад.
Збір і зберігання врожаю
Плоди черешні Улюблениця Астахова збирають на початку або середині липня в залежності від регіону вирощування. Щоб було легше зняти урожай, в магазині набувають спеціальні пристосування або виготовляють їх самостійно. Використовують рибальські сачки, бляшані банки, пластикові пляшки з гачком з дроту, широка труба з гачком на кінці, через яку будуть проскакувати ягоди.
Технологія збору полягає в тому, що плоди чіпляють гачком або краєм пристосування. Після різкого ривка плоди виявляються в тарі.
Черешня не дозріває після збору, тому чекають повного визрівання. Зберігаються ягоди в контейнерах для харчових продуктів, поміщені в холодильник, 5 днів, при кімнатній температурі – до 2 діб. Щоб збільшити термін зберігання, плоди черешні заморожують в морозилці або сушать в духовці.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами