Чи боїться кольорова капуста осінніх заморозків Терміни збирання овоча на зберігання
ЗнанняПро заморозках: боїться розсада капусти заморозки навесні, які витримує
опис культури
Відноситься до дворічних рослин сімейства хрестоцвітних. Вона має високий, облиственний стебло.У перший рік виростає прикоренева листова розетка, яка знайшла широке застосування в кулінарії, косметології, народній медицині, а на другий рік отримують насіння.Листя голі, зазвичай мають сірувато-зелений і сизувато-зелений колір. У нижньому ярусі вони досить великі, м'ясисті, з сильно вираженими жилками. Завдяки тому, що вони щільно прилягають один до одного, навколо стебла утворюється качан. Частина стебла, розташована в качані, називається качаном.Квітки капусти великі, знаходяться в багатоквітковою кисті і мають жовтий колір. Насіння розташовуються в стручках, які досягають в довжину 10 см. Насіння темно-бурого кольору має кулясту форму, до 2 мм в діаметрі.
Види і сорти капусти
Капусту можна розділити за термінами дозрівання. Ранньостиглі сорти прибирають зазвичай в червні, і вони абсолютно не підходять для тривалого зберігання. Середньостиглі сорти, наприклад Русский Борщ, лежать два-три місяці, але через досить ранніх строків збирання, їх також не залишають на зиму.Оптимальними для тривалого зберігання є середньопізні та пізні сорти, наприклад Зимова голова або Три Богатиря. Середньопізні прибирають в жовтні, а пізньостиглі можна знімати навіть при невеликих заморозках, зазвичай, в жовтні-листопаді. При правильному підході термін їх зберігання може досягати шести-восьми місяців. Качани цих сортів щільні і пружні, включають в себе велику кількість клітковини.Існують наступні види капусти:
- – кочення;
- – кольорова;
- – кольрабі;
- – савойська;
- – листова;
- – пекінська;
- – китайська.
кочення капуста
Буває наступних видів:- – білокачанна;
- – червонокачанна;
- – брюссельська.
Для тривалого зберігання використовується капуста пізніх термінів дозрівання. Найчастіше городники вирощують такі сорти: Агресор, Амагер, Колобок, Мара, Московська пізня, Білосніжка, Мегатон F1.
Листя червонокачанної капусти мають бордово-фіолетовий забарвлення. Вирощують ранньостиглі, середньостиглі і пізньостиглі сорти. Найбільш популярні – Калібос, Кам'яна голівка. Марс, Лангедейкер і т.д.У брюссельської капусти навколо стебла розташовуються маленькі качанчики, які можна вживати в свіжому вигляді, тушкувати, консервувати, заморожувати. Поширені сорти: Франклін F1, Лонг Айленд, Весела компанія і т.д. Урожай пізніх сортів кочанной капусти збирають в кінці жовтня – початку листопада (в залежності від регіону). У зв'язку з цим постає запитання про те, як переносить рослина низькі температури, і чи не боїться капуста весняних заморозків.Увага! Доросла рослина може спокійно переносити холод і не боїться замерзати навіть, якщо температура знижується до -7 ° С.
Кольорова капуста
Являє собою однорічна рослина. У кулінарії використовують головку, яка складається з м'ясистих квіткових пагонів, розташованих щільно один до одного.Розрізняють такі види:Для збереження поживних речовин взимку застосовують консервування або глибоке заморожування.
Найбільш популярні сорти цвітної капусти – Снігова куля, Регент, Експрес, Біла красуня та ін .; брокколі – Лорд, Фієста, Гном, Агассі, Маратон і т.д.Кольрабі є дворічна рослина, в нижній частині має стеблеплод, який з вигляду нагадує ріпу.Найбільш популярні сорти – пікантний скоростиглий, Смак, Віолетта і ін.
Савойська капуста має пухкий качан, з нещільно прилеглими листям. На городах популярні Віденська рання, Золота рання, Вертю, Мелісса, Аляска.Листова капуста відноситься до дворічних рослин. У перший рік утворюється короткий стебло. На другий рік з'являється цветонос. Вирощується для декоративних цілей і для використання в кулінарії. Вона може не замерзнути навіть, якщо на вулиці мороз, що досягає -15 ° С. Пекінська капуста вирощується протягом одного року. Утворює качан або листову розетку. Улюблені сорти городників – Русский размер, Марфа, Вікторія, Ча-ча і т.д.
Китайська капуста являє собою ранньостиглі однорічна рослина. Трохи нагадує пекінський вид. Вирощується для отримання качанів або листя. Її можна посадити в серпні і восени використовувати овоч в приготуванні різних страв. Популярні вітчизняні сорти – Ластівка і Веснянка.
Чим корисна капуста
У листі цього овоча містяться вуглеводи, білки, клітковина, полісахариди, фітонциди, каротин, ензими, вітаміни А, В1, С, Р, К, В6 і т.д. Багатий овоч і на вміст мінеральних солей: калій, фосфор, кальцій і сірка.
У народній медицині застосовується при лікуванні гнійних ран і виразок, гастриту, підвищеного рівня цукру в крові, запорів і т.д. За допомогою капустяного соку з організму виводять зайву рідину.
У косметології на основі капустяного соку виготовляються косметичні маски і ополіскувачі для шкіри обличчя.
Агротехніка
Другим обов'язковою умовою для тривалого зберігання капусти є правильність вирощування.- Повинен бути дотриманий сівозміну і вчені попередники капусти, так як вони вимагали певних добрив. Капуста погано росте після кукурудзи, оптимальні попередники – огірки, морква, помідори, горох.
- Вирощувати капусту краще на середніх (суглинках) або легких ґрунтах, так як качани, вирощені на супісках, лежать набагато менше.
- На лежкість дуже впливає кількість осінніх опадів. Надмірна кількість вологи, що потрапляє на ще несформовані вилки, сприяє їх розтріскування і пухкості.
- Кількість добрив може продовжити або, навпаки, зменшити термін лежкости капусти. Так, наприклад, надлишок азотних добрив призводить до зменшення кількості сухих речовин в тканинах качана, вони стають більш пухкими і починають гнити, а ось фосфорно-калійні добрива збільшує термін зберігання капусти.
Правила збирання капусти
Бажано строго дотримуватися рекомендованих строків збирання для кожного сорту. Середньостиглі сорти прибирають, коли температура опускається до 8-2˚С вище нуля. Пізні сорти необхідно прибрати не пізніше, ніж температура впаде до -3˚С. Зібрані раніше качани починають в'янути, а промерзання можуть призвести до того, що капуста полопаються. Якщо вилки все-таки підмерзли, перед закладанням на зберігання вони повинні повністю відтанути і висохнути.Правила збирання капусти
- Забирають вилки в суху погоду, в зворотному випадку, намоклі качани доведеться перед зберіганням висушувати.
- Головки зрізаються за допомогою гострого ножа. Довжина качана залежить від способу подальшого зберігання. Якщо передбачається складування культури, качан залишають не довше двох-трьох сантиметрів, якщо качани будуть підвішуватися, то качан не зрізати.
- На вилці слід залишити два-три верхніх криють листа, які захистять весь качан від хвороб і механічних пошкоджень.
Сортування капусти перед зберіганням
Найкраще зберігаються овочі середнього розміру, без тріщин і з щільною голівкою. Уникати слід недозрілих, підморожене і пошкоджених як механічно, так і шкідниками і хворобами качанів.Способи зберігання капусти
Свій спосіб, як зберігати капусту взимку, розповість будь-який дачник. Вибирайте той, який відповідає Вашим умовам. Однак, де б Ви не зберігали урожай, капуста вимагає температури в межах від 1 до -1˚С і 85-95% вологості.Через таку високу вологість в приміщенні можуть з'явитися цвілеві грибки, щоб уникнути цього, його необхідно провітрювати хоча б раз на місяць.В холодильнику
Капусту можна зберігати в сучасному холодильнику, обладнаному «зоною свіжості». У цій зоні створена ідеальна температура для тривалого зберігання качанів. Капусту слід обернути харчовою плівкою або папером, причому при обгортанні плівкою вона повинна прилягати до качану якомога щільніше, щоб уникнути утворення конденсату. Якщо він все-таки з'явився, плівку слід поміняти. Папір вбирає вологу і з часом також вимагає заміни.Якщо в холодильнику немає «зони свіжості», можна зберігати вилки в відділенні для овочів, але в цьому випадку, температуру слід виставити на мінімум.
На балконі або лоджії
На лоджії або балконі капусту слід зберігати оберненої в папір, в утепленій пінопластом тарі. Альтернативою їй можуть служити побутові термоконтейнери.
У ящиках або коробках
Один з найлегших способів – вилки просто укладаються в тару в один шар. Важливо стежити, щоб качани не стикалися один з одним.
На полицях
Цей спосіб є одним з найбільш широко відомих. На полицях, розташованих уздовж стін і прихованих папером або плівкою, викладають капусту качанами вгору. Оптимальна ширина полки – двадцять сантиметрів, інтервал між ними – тридцять сантиметрів (качани повинні вільно проходити за розміром і не торкатися стін, полиць і один одного).
У «шубі» з глини
Розчин з глини можна зробити, змішавши 2 частини глини і частину води, він повинен вийти за консистенцією як густа сметана. Потім отриманим розчином необхідно обмазати кожен качан, підсушити їх і розкласти по полицях.
У піску
У тару великих розмірів укладають вилки з інтервалом до п'яти сантиметрів один від одного. Перший шар повністю засипається сухим піском, а на нього укладається другий шар і також засипається піском. Шарів може бути стільки, скільки вмістить ящик.
На «пісочної подушці»
Для цього способу зберігання при збиранні врожаю необхідно залишати качан не менше восьми сантиметрів завдовжки. В ящик насипають шар піску (близько двадцяти сантиметрів), а в нього, качанами вниз, встромляються качани капусти. Бажано, щоб вилки не торкалися одне одного.У поліетиленових пакетах або відрах
Для цього капусту слід викопати з корінням і прикопати в відрі або пакеті з землею. Зберігати бажано в підвалі, поливати раз на місяць.У штабелях
Для зберігання таким способом потрібно заздалегідь сколотити пірамідальні штабелі, з повним правом близько півтора метрів і висотою близько метра. Рейки для штабеля краще брати товщиною від п'яти до п'ятнадцяти сантиметрів. Збивати їх необхідно гратами, так, щоб між рейками було відстань близько десяти сантиметрів.Качан обрізається повністю, а капуста викладається на відстані приблизно десяти сантиметрів один від одного. Кожен наступний шар повинен містити менше число качанів, а на самий верх укладається один качан. Завдяки вентиляції між вилками, капуста зберігається до весни.
В підвішеному стані
Цей спосіб є відмінним виходом в тому випадку, коли місце в погребі обмежена. Качан при збиранні капусти не обрезается. У стелю вкручуються саморізи, а до них підвішується капуста на щільною нитки. Капуста не повинна ні з чим стикатися і добре вентилюватися.
У траншеях
Даний спосіб бажано використовувати тільки при відсутності інших місць для зберігання, так як в траншеї качани часто підмокають, підмерзають і гниють. Крім того, її просто незручно викопувати під снігом або дощем.Для зберігання капусти на узвишші викопується рів до 0,5 м глибиною і до 60 см шириною. Дно слід вистелити соломою, а на неї викласти вилки в два ряди. Потім капуста прикривається дерев'яним щитом і присипається 20 см шаром грунту. У мороз траншеї можна додатково утеплити сухим листям або соломою.
- Забирають вилки в суху погоду, в зворотному випадку, намоклі качани доведеться перед зберіганням висушувати.
- Головки зрізаються за допомогою гострого ножа. Довжина качана залежить від способу подальшого зберігання. Якщо передбачається складування культури, качан залишають не довше двох-трьох сантиметрів, якщо качани будуть підвішуватися, то качан не зрізати.
- На вилці слід залишити два-три верхніх криють листа, які захистять весь качан від хвороб і механічних пошкоджень.
Коли настає слушний час зрізати капусту? Строки збирання цвітної капусти безпосередньо залежать від сорту і того, чи встигла вона дозріти. Рання капуста (такі сорти, як «Біле досконалість», «Альрані» і «Фрюернте»), як правило, дозріває за 80-110 днів, отже, їх можна почати збирати з грядки в середині червня.Середньостигла ( «Бьянка», «Ярик F1», «Аметист F1») поспіє за 100-135 днів, тобто до початку або середині липня. На осінній період припадає збір врожаю пізньої цвітної капусти, тому що росте вона трохи більше 5 місяців.Доведеться орієнтуватися на окремі качани, перевіряючи стан абсолютно кожного. Ті, що дозріли, краще відразу обрубати під корінь і прибрати на зберігання. Що стосується інших, то за ними потрібно стежити до моменту повного дозрівання. Упоратися з усією роботою більш ніж можливо за 2-3 заходи.
Не варто чекати масивного врожаю з важкими качанами-гігантами. Оцініть кольорову капусту за розмірами. Цілком сформованими екземплярами можна вважати качани діаметром в 8-13 см. Суцвіття капусти можуть дозріти, досягнувши ваги в 300 грам або 1.5 кг, що майже становить допустимий максимум.Якщо не зібрати кольорову капусту в свій термін, то вона пожовтіє, розбухне, і почне «цвісти», тобто здобувати місцями незвичайний відтінок.Смакові параметри теж погіршаться, а корисні речовини вже не будуть міститися в продукті з таким же достатком. Доброю виявиться та капуста, яка за деякий час до дозрівання була злегка прикрита від прямого сонячного світла власними листям.
Стійка розсада у білокачанної капусти
Будь-який вид капусти можна вирощувати розсадним або безрассадним способом. В основному використовують розсадний варіант.Головна перевага такого методу полягає в тому, що можна отримати більш ранній урожай за рахунок більш ранньої посадки насіння. Таким чином, у капусти, яку вирощують розсадним способом, є певний забіг, в порівнянні з тією, яку вирощують безрассадним способом, який визначається віком рослин і фазами його розвитку.Посів виконують на грядки в теплицях або в розсадні ящики, що знаходяться в приміщенні. Залежно від виду капусти, зазвичай дотримуються таких строків посадки для кочанной капусти:
- рання – з початку до кінця березня;
- середня – кінець березня – кінець квітня;
- пізня – середина квітня.
Насіння савойської капусти висівають з другої половини лютого (для ранніх сортів) до квітня, брюссельської – в квітні, термін посадки кольоровий – березень-квітень.Всход капусти зазвичай з'являється досить швидко. Сходити рослини починають приблизно через 10 днів після посіву.Після того, як встановиться тепла погода, молоді рослини потрібно розсадити в грунт, де вони будуть рости на постійному місці. Оптимальний температурний діапазон для посадки – 10-15 ° С.
Посадка розсади капусти
Під час пересадки розсади на постійне місце відбираються найбільш сильні і розвинені рослини, що дозволяє в подальшому отримати хороший урожай з ділянки.Зазвичай висадку виконують в травні (в залежності від регіону), але в цей період можливі заморозки.
Чи боїться молода капуста брокколі заморозків, і скільки градусів може витримати розсада інших видів капусти?Саджанці кольоровий, пекінської і брокколі витримують короткочасні заморозки до -2 ° С.Однак капуста піддається впливу низьких температур не тільки навесні, а й восени, оскільки осінь – пора збору врожаю.Білокачанна капуста забирається зазвичай в кінці жовтня – початку листопада (в залежності від регіону).Для дорослих рослин нижній допустимий температурний межа, в порівнянні з молодими, трохи відсувається. Наприклад, білокачанна капуста можуть витримувати холод до -7 ° С, кольорова – до -5 ° С. Качани навіть рекомендують прибирати з ділянки після того, як почнуться заморозки. Після заморожування капустяне листя втрачають гіркоту, і овоч стає солодкуватим на смак.
Капуста стає солодкуватої
Способи зберігання капусти
Щоб не переживати про те, чи боїться чи ні розсада капусти весняних заморозків, і що не заморозити молоді рослини, найкраще після посадки саджанці укрити. Для цього над ними встановлюють парничок. Плівку можна відкривати днем, щоб рослинам не було жарко, і закривати в нічний час. Також можна захистити висадок за допомогою обрізаних пластикових пляшок, якими накривають кожен саджанець. Захист розсади повинна бути обов'язкова в тому випадку, якщо планується ранній висадок рослин на гряди.Для того щоб розсада не пошкоджується від впливу низьких температур, необхідно, щоб її листя не стосувалися укривного матеріалу.Увага! Низький рівень захисту молодих рослин від весняних заморозків може привести до загибелі плантації.При загрозі похолодання можна накрити саджанці старими газетами, відрами, поліетиленовими пакетами, ящиками і т.д.
Якщо очікується сильний заморозок, то можна використовувати зрошення рослин. Зазвичай його проводять вночі за кілька годин до настання низьких температур. В цьому випадку вода на морозі випаровується з землі, температура трохи підвищується, і холодне повітря не опускається до поверхні грунту.Також добре захистити рослини допоможе мульчування або висадка саджанців на теплі гряди.Якщо у вас рослини не були захищені, то допомогти капусті перенести заморозки за допомогою таких дій:
- Рано вранці потрібно окропити пошкоджені листя холодної (НЕ теплою) водою і притенить їх, щоб рослини повільніше відтавали. Таке відтавання трохи пом'якшить наслідки впливу морозу.
- Добре зарекомендувало себе використання спеціальних антидепресантів – хімічних препаратів, якими кроплять пошкоджені рослини.
Також для підвищення переносимості розсади знижених температур потрібно рослини попередньо загартовувати.
загартування розсади
Мірою профілактики є гарт молодих рослин. У процесі загартування саджанці поступово привчають до життя при більш низьких температурах. Загартовані рослини набагато краще переносять заморозки, ніж ті, які росли постійно при підвищеній температурі. Саме загартована розсада витримує мороз до -3 ° С, в той час як незагартованої – при такій температурі гине.Загартовування розсади за допомогою провітрюванняДля загартовування приблизно за півмісяця до посадки на гряди ящики з саджанцями днем в теплу погоду починають виносити на вулицю, поступово збільшуючи час її перебування на свіжому повітрі. Денна температура повітря повинна коливатися в межах 12-15 ° С, а нічна – повинна бути не вище 8 ° С. За 2-3 дні до висадки розсадні ящики в будинок годі й заносити. Але це роблять тільки в тому випадку, коли на вулиці не очікується заморозків.Свій спосіб, як зберігати капусту взимку, розповість будь-який дачник. Вибирайте той, який відповідає Вашим умовам. Однак, де б Ви не зберігали урожай, капуста вимагає температури в межах від 1 до -1˚С і 85-95% вологості. Через таку високу вологість в приміщенні можуть з'явитися цвілеві грибки, щоб уникнути цього, його необхідно провітрювати хоча б раз на місяць.
Порівняння переносимості заморозків
В даний час городники, крім капусти, вирощують ще ряд морозостійких овочів. Наприклад, сходи ріпчастої цибулі не гинуть при заморозках до -3 ° С, цибулі-батун – при -7 ° С, селери – -4 ° С, петрушки – -8 ° С і т.д.Для сходів кабачків згубної виявляється температура 0,5 ° С, огірків – -1 ° С, перці гинуть при 0 ° С, а помідори – при 1,5 ° С. З урахуванням того, що розсада капусти не гине при -5 ° С, а дорослі рослини переносять зниження температури до -7 ° С, можна сказати, що по морозостійкості вона знаходиться серед овочевих лідерів.Таким чином, для отримання хорошого врожаю необхідно обов'язково правильно вирощувати розсаду і навесні захищати рослини від впливу низьких температур. Тоді на столі буде смачна і корисна капуста, яку виростили на власній ділянці.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами