Користь і шкода чорниці для здоров'я
Чорниця – це малопомітна ягідка, яка росте в основному в лісі і на болотах, на високих кущах. Само по собі це рослина стійко до перепадів температур, тому цілком нормально почувається і в теплі, і на холоді.Ягоди чернички давно вже вважаються унікальними. А також користь і шкоду чорниці для здоров'я. Тому використовується вона практично скрізь – не тільки для їжі, але також в косметології та лікуванні багатьох захворювань. Багато людей цікавляться її впливом на організм, перш ніж почати їсти.
Основні відомі характеристики ягоди
Чорниця не може похвалитися суттєвими розмірами. Наприклад, в середній смузі висота куща може досягати півметра, і чим північніше – тим нижче він стає. Але в той же час досить скромні розміри чудово компенсуються подовженою повзучої кореневою системою, яка і допомагає утворенню безлічі молодих стовбурів.
Листочки світло-зеленого кольору мають гостренькі форму і довгий жолобок – по ньому дощова вода потрапляє прямо до коріння. Ближче до кінця осені листочки змінюють свій колір з зеленого на бурий і незабаром облітають.
В останній місяць весни на кущі розцвітають квіти з округлими пелюсточками і дуже слабким ароматом, який, тим не менш, здатний залучити комах для запилення.
Натяк на перші ягідки з'являється на початку літа, а дозрівають вони вже до початку серпня. Ягоди чорниці можуть спочатку здатися синюшними, але це все через шару воску на них. Якщо чорницю добряче вимити, вона приймає свій справжній вугільно-чорний вид.Лісові пташки просто обожнюють чорницю. А якщо врахувати, що насіння цих ягід не перетравлюються їх шлунками, то птахи здатні рознести їх на досить великі відстані. До слова, розмноження цієї ягоди можливо як вегетативним, так і насіннєвим способами.
З цієї причини багато власників власних ділянок вирощують чорницю у себе. Якщо ж вам більше подобається збирати її в лісі, то шукати її треба поблизу від сосен або боліт.
Склад чорниці і рівень її калорійності
Люди ще з давніх часів стали називати Черничко омолаживающей ягодою. І така користь чорниці для організму людини дійсно незаперечна, адже в складі ягоди є безліч антиоксидантів, які допомагають організму боротися не тільки із злоякісними пухлинами, а й з різними віковими змінами.В достатку є такі речовини, як:Всі вони надають саме позитивний загальний вплив на діяльність всіх систем в людському організмі.
Крім іншого, вченим-біологам вдалося з'ясувати, що чорниця багата на органічні кислоти. А ще в ній є практично всі існуючі вітамінні групи і речовини, здатні м'яко і якісно очищати організм від всього шкідливого.
Говорячи про вітаміни, особливо виділяють величезну кількість вітамінів В1, В2, Е, а також аскорбінової і нікотинової кислот.Саме біоактивні сполуки, укладені в цій ягоді, наділяють її цілющими якостями. Так, наприклад, користь чорниці для організму людини виражається в дубильні речовини, дія яких спрямована на підтримання стабільної роботи серця.
Чорний колір цій ягоді дають речовини антоціани. Крім них до складу чорниці включені антиоксиданти – такі, як пронтоантоціанід, танін і флавоноїди. Вони захищають тканини організму від пошкоджень і поганого впливу шкідливих речовин.
М'якоть цієї ягоди, як уже було згадано, багата органічними кислотами.Крім іншого, там же є необхідні організму білки, клітковина пектин і, зрозуміло, вуглеводи.До всього вищепереліченого варто додати каротиноїди, які надають позитивний вплив на людський зір, а також глікозиди, ді-і полісахариди, і ефірні масла.На завершення варто згадати, що калорійність цієї ягоди становить всього лише 43 кілокалорії на сотню грам чорниці.
Чим так корисна чорниця?
Баланс вітамінного складу ягоди стане чи не панацеєю для імунітету. При цьому можна не хвилюватися про те, що зовсім випадково може виникнути алергічна реакція.Користь чорниці ще і в тому, що вона гіпоалергенна. Ось чому її можуть без будь-якої боязні їсти і дітки, і дорослі.Якщо людина страждає на діабет у легкій формі, чорниця цілком може використовуватися, як основне ліки для лікування цієї хвороби. А все завдяки інуліну – органічного аналогу інсуліну, який входить до складу ягід.Дубильні речовини стабілізують діяльність травної системи, легко і швидко позбавляють від проносу.
Сушені ягоди чорниціПротизапальні, а також антисептичні властивості дозволяють лікувати за допомогою чорниці різні простудні захворювання, а також позбавлятися від проблем в ротовій порожнині. Наприклад, відвар з висушених ягід дочиста знищує мікроби, які викликають ангіну і навіть тиф.Флавоноїди, про які вже йшлося, розширюють і зміцнюють судини, покращують циркуляцію крові по організму, зменшують ризик виникнення бляшок і тромбів.Брак заліза, як відомо, може привести до захворювань крові. Ягоди чорниці успішно заповнять дефіцит заліза в крові, а заодно попередять розвиток недокрів'я.
Відвар з чорниціЧорницю часто прописують тим, хто страждає каменями в нирках або жовчному міхурі. Відвар, який зроблений з свіженьких або засушених ягід, допоможе швидко вивести камені і пісок з організму. Дія цілющого напою посилиться, якщо додати в відвар листочки з куща чорниці.Чорниця посідає перше місце серед усіх харчових продуктів, які здатні підвищити або підтримати зір на достатньому рівні. Регулярне вживання чорниці допоможе знизити ризик захворювання на катаракту, зміцнить очні м'язи і зволожить слизову оболонку, поліпшить процеси обміну.
Які хвороби запобігає чорниця?
Користь чорниці в тому, що вона попереджає виникнення і розвиток атеросклерозу і кровотеч різної тяжкості в кишечнику. Крім того, ягода підтримує в нормі артеріальний тиск і не дозволяє солям відкладатися в суглобах кінцівок.Ягідки чорниці вбирають в себе і потім виводять з організму токсини і інші шкідливі речовини, включаючи застарілі відходи. У тому числі тому, чорниця рятує від хронічних закрепів і повністю стабілізує роботу травного тракту.Плоди з куща чорниці застосовуються, в тому числі, щоб робити ліки для лікування хвороби, що виникла при опроміненні радіацією. Чорниця здатна очистити людський організм від наслідків впливу радіації і навіть провести профілактику онкології.
Свіжі ягоди можуть лікувати самі різні проблеми зі шкірою. Наприклад, псоріаз або екзему. І робиться це, до речі, дуже просто. Потрібно всього лише подрібнити в пюре невелику кількість ягід і прикласти на одну годину до запаленій шкірі.Ці плоди дуже корисні тим людям, які страждають важкими легеневими хворобами. Такими, як бронхіт, запалення легенів або навіть туберкульоз. У боротьбі з ними допоможе відвар свіжих ягідок. Жменею чорниці треба залити склянкою гарячої води і нехай постоїть пару годин. Пити цей відвар треба приблизно по 3,5 столових ложки чотири рази на день.Ягідки чорниці це особливий антибіотик, який відмінно упорядковує шлунково-кишковий тракт і всю травну систему в цілому, якщо з нею є проблеми будь-якого роду. Від знищення мікробів до відновлення мікрофлори.Чорниця надасть посильну допомогу при ревматизмі, а також стане відмінною добавкою спеціально для аптечних препаратів, які були призначені пацієнтам, що мучаться з хворобами печінки або ж жовчного міхура.В основний перелік внутрішніх органів, яким здатна допомогти чорниця, потрапила також сечостатева система. Крім впливу на нирки і мочевік, жінкам ягідки чорниці допомагають привести в норму цикл місячних.
Постійне споживання чорниці виводить імунітет на новий рівень, зводить до нуля ризик виникнення і розвитку хвороб судини і серця, виводить з організму всі накопичені шкідливі речовини. Завдяки всьому цьому, організм омолоджується не тільки зовні, але і зсередини.Додатково цю ягоду лікарі-дієтологи радять вживати в їжу тим, хто страждає будь-якою формою ожиріння або ж просто хоче трохи скинути зайву вагу.
Якої шкоди організму здатна нанести чорниця
Заборонено збирати Черничко в районах з несприятливим рівнем екології. В іншому випадку, організму повністю передадуться все ті отруйні речовини, що встигли зібратися в ягодах.• Шкода чорниці може позначитися на людях, які страждають порушенням діяльності підшлункової, Оксалатурія або камінням в мочевіке.• Дитячим шлуночків важко буває впоратися з цією ягідкою. Тому важливо отримати консультацію у лікаря, перш ніж давати своїй дитині чорницю.• Зловживання ягодами може навіть викликати запор. Це ж стосується і відвару з ягід, листя і гілочок чорниці.• Категорично заборонено їсти плоди цього куща людям з виразками травного тракту.• До застережень відноситься і особиста непереносимість цієї ягоди, але вона виникає в дійсності вкрай рідко.Однак перелік про шкоду чорниці блякне на тлі всіх тих позитивних властивостей, які може передати чорниця людському організму.Вітамінний склад і рівень калорійності дозволяють застосовувати чорницю в самих різних областях людського життя. Але найбільш часто чорницю прописують вагітним або породіллям, чоловікам з розладом репродуктивної функції, і діткам з діареєю.
Чорниця: користь для чоловіків
Користь чорниці для чоловічої статі полягає, в основному, у впливі на сечостатеву систему. Ягоди чорниці покращують якість сперми, завдяки загальному впливу на діяльність яєчок.Плоди цього чагарника корисно вживати в їжу чоловікам, у яких вже довгий час не виходить зачати дитину.Зокрема, чорниця допомагає в нормалізації статевої активності, підвищення потенції і відновлення репродуктивної функції.Вчені довгі роки проводили самі ретельні дослідження цієї ягоди, і завдяки їм було доведено, в тому числі, що флавони надають посильну допомогу в підтримці чоловічої сили.Цінні якості цієї маленької, але дуже корисною ягідки дозволяють використовувати її для лікування хвороб, пов'язаних, крім іншого, з простатою.
Чорниця: користь для жінок
Вже з давніх часів жінки використовували ягідки з чорничного куща для власного омолодження.Адже чорниця володіє цілим комплексом вітамінів, які здатні підтримувати шкіру в пружному стані, з належним рівнем вологості. Чорниця сприяє активному виробленню колагену і еластину, що перешкоджало утворенню зморшок.
Антиоксиданти, що входять в ягоду, не дозволяють тканинам старіти завчасно, а також сприяють відновленню тканин, поліпшують кровообіг. Все це самим позитивним чином позначається на жіночій зовнішності і здоров'я.Доктора рекомендують споживати чорницю жінкам в період місячних. В даному випадку, користь чорниці для жінок полягає в тому, що вона усуває спазми м'язів, які нерідко переслідують дівчат і жінок в цей час. А також знімає всі інші менструальні синдроми.
Жінкам, які вже вступили в період менопаузи, дуже бажано їсти ягоди, щоб істотно зменшити кількість так званих припливів.Ці ягоди будуть корисні для поліпшення стану волосся. З них корисно робити різні поживні маски.Але можна обійтися і без них – досить усього лише близько чотирьох-п'яти тижнів регулярно їсти чорницю. Лупа, якщо вона була – піде, а волосся придбають здоровий блиск і стануть помітно гущі.Як відомо, жінки набагато частіше, ніж чоловіки, стикаються з проблемами варикозу. Чорниця допоможе впоратися і з нею.
Яку користь чорниця принесе при вагітності
Майбутнім матусям життєво необхідний цілий комплекс мінералів і вітамінів, які повинні надходити в організм з їжею. Це легко пояснити тим, що жінці доводиться тепер відповідати не тільки за себе саму, але ще і за організм майбутнього малюка.Черничка в даному випадку – відмінний помічник. Вона сприяє підтримці на належному рівні гемоглобіну, бере участь у формуванні скелета дитини, його ЦНС, а також не дозволяє підвищуватися артеріального тиску майбутньої мами.Полоскання рота соком зі свіжої чорниці є відмінною профілактикою проблем із зубами. Але ж з цим найчастіше стикаються багато вагітних жінок.
Вагітність і пологи відбирають у жіночого організму дуже багато сил. Але якщо регулярно їсти чорницю, ви не зіткнетеся після пологів з такими проблемами, як випадання волосся, відшаровуються нігті і проблеми на шкірі.Ще ні для кого не секрет, що вагітність загрожує набряками. Відвар сушеної чорниці усуне цю проблему.
Чим чорниця корисна для діток
Дитячі лікарі рекомендують регулярно давати діткам свіженьку чорницю. Особливо в сезони поширення вірусних простудних захворювань. Вони не тільки зможуть захистити дитину від хвороби, але і зробити його імунітет ще міцніше. Це одночасно і лікування, і попередження простудних захворювань.
Черничка багата на кальцій, який прямо впливає на скелет дитини. Якщо в сезон дозрівання періодично їсти Черничко, то кістки стануть міцнішими, і малюк буде рости швидше.Користь і шкода чорниці для здоров'я дітей укладені ось у чому. Крім уже згаданих плюсів, чорниця може бути корисна ще й тим, що здатна вилікувати дитячий пронос, вирішити всі проблеми з травною системою дитини, зміцнити його ЦНС, поліпшити сон і активність мозку.
Але в той же час, давати малюкові ягоди варто хіба що з півтора років, коли дитячий шлуночок вже здатний переварити ці плоди. І то знайомити дитину з чорницею варто в вигляді пюре з маленькою жменьки ягід.У міру дорослішання можна збільшувати порції. Якщо дати чорницю раніше, є ризик, що шлуночок може просто не впоратися. Викликати коліки та інші безпечні, але неприємні наслідки.
Користь листя і гілок чорниці
Чорниця – не тільки її ягідки, а й весь кущ в цілому – вже довгий час користуються попитом в народній медицині. Так, наприклад, досвідчені лікарі використовують все це для лікування шлунково-кишкового тракту.Користь чорниці дійсно криється також в її гілочках і листочках:
- Антиоксиданти відновлюють тканини і очищають внутрішні органи. Попереджають виникнення і розвиток ракових хвороб;
- Напій з листочків допоможе заспокоїти ЦНС, поборе безсоння, прибере кошмари, якщо такі були;
- Регулярне споживання відвару поліпшить стан печінки, виведе камені з нирок і підшлункової;
- Цей же відвар добре збиває жар. Якщо поєднати його з стравою їх свіжих ягідок, хвороба відступить швидше.
Як ще можна використовувати чорницю?
Сирна запіканка з ягодами чорниціЗрозуміло, найкраще їсти ці ягоди. Тільки що зібрані з куща і хорошенечко вимиті. Але це ще не все. Смак чорниці просто обожнюють любителі приготування випічки та консервації.З цієї ягоди виходять просто запаморочливі варення, джеми, компоти і всілякі начинки для пирогів і булочок. А в поєднанні з будь-якими іншими ягодами і фруктами – особливо.
Також Черничко додають в деякі вина або лікери, щоб надати їм гарний відтінок і ні з чим не порівнянні аромат і смак.Але не тільки в харчовій індустрії популярна чорниця.Її сотні років назад люди навчилися застосовувати кору цього куща для дублення шкіри. Вражаюче, але вже в ті часи стало відомо, як виготовити відвар, за допомогою якого можна було пофарбувати шкіру і навіть пряжу в коричневий або жовтий колір. А макуха – вичавлені ягоди – використовувалися для того, щоб фарбувати шовк і будь-яку іншу тканину. Фарба змінювала свій колір на потрібний залежно від кількості компонентів в рецептурі.
Лікарі з народу вважали свіжі ягоди чорниці найкращим засобом для того, щоб лікувати хвороби, яким піддавалися очі, нирки і деякі інші внутрішні органи.Відвари і чаї допомагають вирішити проблеми зі шлунком, а чорничні компреси відмінно підходять для лікування опіків і гнійників.З настанням середини осені свіжу чорницю замінюють на засушену. І неї ж потім готують настойки, які рятують пацієнтів від захворювань шлунково-кишкового тракту, а також проблем із зубами і кров'ю.Найбільш поширена рецептура наступна:Пару столових ложок засушених ягід залити двома склянками гарячої води. Дати настоятися протягом двох годин і потім процідити.
Це основа. Але в залежності від хвороби в рецептуру можуть вноситися несуттєві зміни.
Чорничний відвар, додатково, усуває геморой, надає допомогу в проблемах гінекологічного характеру, а також при діабеті. Листочки з куща потрібно залити гарячою водою, настояти, процідити і охолодити. А після, залежно від характеру захворювання, використовувати як питво, спринцювання або клізму.
Багато косметологи часто радять перетерті свіжі ягідки використовувати в основі виготовлення масок або обгортань для шкіри. Завдяки сприятливому впливу ягід, шкіра вже через кілька таких процедур стає більш пружною і гладенькою, а її тон повністю вирівнюється.
Чи є чорниця в основі заявлених аптечних ліків?
В даний час багато компаній виробляють БАДи, в складі яких заявлена чорниця. Зазвичай їх призначають в допомогу до основного лікування при захворюваннях очей. Але чи так це насправді?Фахівці з експертного центру під назвою «Тест» провели перевірку найбільш затребуваних БАДів для зору. Серед них були:• Natural Factors суперсила
• Візівіт;
• Оковит;
• Очанка;
• Стрикс;
• Чорниця форте.Практично у всіх Бадах зі списку не виявилося навіть найменшого натяку на зміст там чорниці. Витримати перевірку змогли тільки перша і передостання позиції з переліку. Але тут, мабуть, справа в тому, що один препарат був виготовлений в Канаді, а інший – в Данії.Так, наприклад, в одній капсулі Natural Factors є 12,5 міліграм рослинних глікозидів чорниці. Таким чином, прийнявши чотири капсули за добу, ви можете бути повністю впевнені в тому, що отримали необхідну дозу вітамінів.З цього слід зробити висновок, що найкраще буде зупинити вибір на свіжих, сушених або заморожених ягодах, зібраних в лісі, на власній ділянці або купленим в магазині.
Де купувати і як зберігати чорницю
Підготовка до зберігання чорниціЯк і всі інші продукти, чорницю строго заборонено купувати на узбіччі. Адже ніхто не скаже, де саме були зібрані ці ягоди. Найкраще буде дістатися до найближчого магазину і купити чорницю там, якщо у вас немає власної ділянки.Перед покупкою обов'язково переконайтеся, що на ягодах немає вм'ятин і біленьких цяток. Останні можуть стати сигналом про те, що ягоди ще не доспевшіе. А рівномірний чорний колір і легкий восковий наліт, навпаки, допоможуть вам упевнитися в якості ягід.Зберігати чорницю необхідно в холодильнику. Свіжої вона витримає не більше місяця. Якщо ж хочете зберегти її довше, тоді заморозьте або засушити.
Перед тим, як засушити Черничко, її потрібно гарненько перебрати, помістити в слабкий оцтовий розчин буквально на кілька секунд, а потім промити холодною проточною водою, просушити і викласти в неметалічний посуд зі спеціальними отворами для провітрювання. На дно посуду треба постелити паперовий рушник.Засушена чорниця повинна зберігатися в сухому темному місці, в спеціальних паперових або тканинних мішечках, але не довше декількох років. Після вона вже втратить всі свої корисні якості.Зручніше, та й найпростіше висушувати ягідки в електросушарці. Так буде швидше, і чорниця буде висушена рівномірно.Якщо ви вирішите заморозити ягоди, їх теж треба спочатку добре перебрати, потім викласти рівномірним єдиним шаром на піднос і покласти в морозилку максимум на три години.Це робиться для того, щоб ягідки згодом не склеїлися між собою і не перетворилися в чорничну кашу. Коли час вийде, чорницю можна перекласти в пакетик або пластиковий контейнер і повернути в морозильну камеру.Ніколи не варто відмовляти собі в такому ласощах, як чорниця. Адже вона не тільки смачна, але і надзвичайно корисна. Бажано, звичайно, вирощувати її самостійно – тільки тоді ви зможете бути впевнені в її стовідсотковому якості. Але якщо такої можливості немає, як вибирати якісну чорницю в магазині ви теж вже знаєте.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами