Дісціна жілковатая
Дісціна жілковатая (лат. Disciotis venosa).
Інші назви:
- Блюдцевік жілковатий
- Дісціотіс жілковатий
поширення:
Блюдцевік жілковатий поширений в помірній зоні Північної півкулі. Досить рідкісний. З'являється навесні, одночасно зі зморшками, – з середини травня до початку червня. Виявляється в хвойних, змішаних і листяних (частіше дубових і букових) лісах, в тому числі заплавних, на піщаних і глинистих ґрунтах, у вологих місцях. Зустрічається поодиноко і невеликими групами. Нерідко росте разом зі зморшками напіввільним (Morchella semilibera), часто пов'язаний з Белокопитнік (Petasites sp.). Ймовірно, є сапротрофами, але через споріднення зі зморшками, можливо, хоча б факультативно мікорізного гриб.
опис:
Плодове тіло – апотеции діаметром 3 – 10 (до 21) см, з дуже короткою товстою «ніжкою». У молодих грибів «капелюшок» має кулясту форму з загинаються всередину краями, потім стає блюдцевидной або чашоподібної і нарешті розпростертої з звивистим, надірваним краєм. Верхня (внутрішня) поверхню – гіменофор – спочатку гладка, пізніше стає горбкуватою, зморшкуватою або жілковатой, особливо ближче до середини; забарвлення варіює від жовтувато-бурого до темно-коричневої. Нижня (зовнішня) поверхня пофарбована світліше – від білуватої до сірувато-рожевою або коричневою, – борошниста, часто покрита бурими лусочками.
«Ніжка» сильно скорочена – коротка, товста, довжиною 0,2 – 1 (до 1,5) см, білувата, часто занурена в субстрат. М'якоть плодового тіла тендітна, сіра або коричнева, з характерним запахом хлору, який, однак, зникає при термічній обробці. Споровий порошок білий або кремовий. Спори 19 – 25 × 12 – 15 мкм, гладкі, шірокоелліпсоідние, без жирових крапель.
подібність:
Через характерного запаху хлорки Блюдцевік жілковатий з іншими грибами важко сплутати, наприклад, з представниками роду пеціца. Найбільші, зрілі, темнофарбовані екземпляри злегка схожі на строчок звичайний.
оцінка:
Характерний інтенсивний запах хлорки, але при тепловій обробці він зникає. Блюдцевік жілковатий їстівний, але позбавлений смаку.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами