Дощовик їстівний (справжній)
Дощовик їстівний, справжній (лат. Lycoperdon perlatum).Зазвичай власне дощовиком називають молоді щільні гриби, у яких ще не утворилася порошковатая маса спор ( «пил»). Також їх називають: бджолина губка, заяча картопля, а дозрілий гриб – порховка, пирховка, пилевік, дідусів тютюн, вовчий тютюн, тютюновий гриб, чортова тавлінка та ін.
Плодове тіло:
Плодове тіло дощовиків має грушоподібної або булавоподібні форму. Плодова куляста частина в діаметрі становить від 20 до 50 мм. Нижня циліндрична частина, стерильна, висотою від 20 до 60 мм і товщиною від 12 до 22 мм. У молодого гриба плодове тіло шіповатобородавчатое, біле. У зрілих грибів, стає бурим, охристим і голим. У молодих плодових тіл, Гліба пружна і біла. Дощовик від шапинкових грибів відрізняється кулястим плодовим тілом.Плодове тіло покриває двошаровий оболонка. Зовні оболонка гладка, всередині – шкіряста. Поверхня плодового тіла дощовика справжнього покривають маленькі шипи, що відрізняє гриб від грушоподібної дощовика, які мають в молодому віці такий же білий окрас, як і сам гриб. Шипи дуже легко відокремлюються від найменшого дотику.Після висихання і дозрівання плодового тіла, Гліба білого кольору перетворюється в оливково-бурий порошок суперечка. Порошок через отвір, що утворюється у верхівці кулястої частини гриба виходить назовні.ніжка:
Дождкевік може бути з ледь помітною ніжкою або без неї.м'якоть:
у молодих дощовиків тіло недолуге, білого кольору. Молоді гриби придатні для вживання. Зрілі гриби мають порошкоподібну тіло, бурого кольору. Грибники називають зрілих дощовиків – «чортовим тютюном». Старі Дождевики в їжу не вживаються.спори:
бородавчасті, кулясті, світло-оливково-бурого кольору.поширення:
Їстівний дощовик зустрічається в хвойних і листяних лісах з червня по листопад.їстівність:
Маловідомий їстівний смачний гриб. Дощовики і пилевікі їстівні, поки не втратять білизну. У їжу вживають молоді плодові тіла, Гліба яких пружна і біла. Найкраще цей гриб смажити, нарізавши попередньо скибочками.схожість:
Дощовик Справжній зовні нагадує Довгастий Головач, який має таке ж грушоподібне і булавовидное плодове тіло. Але, на відміну від справжнього дощовика на його верхівці не утворюється отвір, а розпадається вся верхня частина, після розпаду зберігається тільки стерильна ніжка. А все решта ознаки дуже схожі, Гліба так само спочатку щільна і біла. З віком Гліба перетворюється в темно-бурий порошок суперечка. Готують Головач так само, як і дощовик.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами