Дубовик Келі
Зустрічаються грибочки, в залежності від стадії розвитку, що нагадують то толстенького здорованя – боровичка, то розпростертого маслянка. Це Дубовик Келі, кругленький і пухкенький в ранньому віці і більш розкритий стрункий в зрілому стані.
Дубовик Келі
Дубовик Келі – лат.Boletus queletiiПо-іншому гриб іменується хворіти Келі або Болетусом Келі.Зовнішні характеристики виду
капелюшок гриба
Діаметр капелюшка Дубовика досягає 5-15 см. Форма спочатку є округло – опуклою, пізніше, коли гриб підросте, стає опукло – полураспростертой.Капелюхи, зазвичай матові і оксамитові, в сиру погоду покриваються чіпкою слизом. Поверхня рідко забарвлена в жовто – коричневий колір, частіше – в коричневий тон.Хворіти Келі має щільну жовтою м'якоттю, синіючої при розрізанні в лічені секунди. Вона рідко атакується личинками, черв'яками та іншими комахами.Низ капелюхів оформлений жовтуватими при розрізанні трубочками з округлими червоними порами.Дозрілий гриб формує коричнево – оливковий споровий порошок.ніжка гриба
Товсті у молодих грибів і більш стрункі у зрілих, ніжки досягають товщини 50 мм і висоти від 50 до 100 мм.Поверхня ніжок, забарвлених в жовтий відтінок, покриває дрібна червона луска. Внизу легко помітити білуваті часточки міцелію. Якщо натиснути на ніжку, вона через кілька секунд стане синьою.Дубовик Келі – лат.Boletus queletii
місця зростання
Дубовик Келі воліє просторі листяні ліси, особливо з дубовими деревами, лісові галявини, зрідка його знаходять в хвойники. Для нормального росту він потребує кислих, небагатих живильними речовинами грунтах з шарами листя, мохом і низькою травою.Дубовик нерідко сусідить з такими грибами, як лисичка, білий гриб, синьо-жовта сироїжка, строкатий моховик або перловий мухомор.Гриб плодоносить групками в травні – жовтні.подібні види
Болетус Келі зовні дещо нагадує токсичний Сатанинський гриб, тільки у того немає червоних пір, є сіточка на ніжці, а її м'якоть НЕ синіє при розрізанні.їстівність
М'якоть даного гриба має слабкий грибний аромат і кислуватий присмак. Проте Дубовик Келі можна вживати в їжу. А так як він є умовно-їстівних видом, сирим його їсти не рекомендують: гриб вимагає термічної обробки. Його необхідно відварювати в трьох водах по 10 хвилин в кожній. В іншому випадку поїдання Дубовика загрожує роздратуванням кишечника.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами