Дубовик звичайний
Дубовик звичайний (лат. Boletus luridus) – гриб з роду Боровик (лат. Boletus) Сімейства болетових (лат. Boletaceae).
Синоніми:
- Дубовик звичайний
- Дубовик
- Поддубнік
- Синяк
- Хворіти брудно-бурий
Капелюшок Дубовика:
Дуже велика (в діаметрі 5-15 см, іноді до 20), масивна, у молодих грибів напівкуляста, як би «надіта» на ніжку, у міру дозрівання розкривається, набуваючи подушкоподібні обриси. Поверхня оксамитова, нерегулярно пофарбована, від жовтувато-коричневого до сіро-бурого; ці кольори можуть поєднуватися в межах однієї капелюшки. М'якоть капелюшка жовтувата, щільна, на зламі швидко набуває інтенсивний синьо-зелений колір, потім поступово чорніє. Виразного запаху і смаку не має.Гіменофор:
Трубчастий шар вільний, відносно вузький, пори дрібні. Колір істотно змінюється в міру дорослішання гриба – вохряного у молодих екземплярів, він набуває помаранчевий і червоний колір, щоб в зрілості стати брудно-оливковою.Споровий порошок:
Ніжка Дубовика:
Товста, булавоподібна, висота 5-12 см, товщина 3-6 см, жовтувата у верхній частині і більш темна внизу. Поверхня вкрита помітною темною сіткою, що служить хорошою відмітною ознакою Дубовика звичайного. М'якоть ніжки в основі може мати червоний колір.поширення:
Дубовик зустрічається повсюдно, але не особливо часто, в листяних і змішаних лісах, утворюючи мікоризу з дубами і липами. За літературними даними, починає рости вже в кінці травня-початку червня, потім на час пропадає, щоб з'явитися знову на початку серпня і стабільно плодоносити до кінця вересня. З особистого досвіду, видає по грибу в три роки прімр на початку вересня.Подібні види:
Фактурою дубовик звичайний дуже нагадує білий гриб (Boletus edulis), з яким його навряд чи можна сплутати. За описом буває схожий Boletus erythropus – дубовик крапчастий, але той куди більш «бордовий», а головне, на нозі у нього немає помітної сіточки, тільки окремі точки. Синіючих великих представників роду Boletus досить багато, зустрічаються і дуже (за описом) схожі, але навряд чи в наших краях.їстівність:
Хороший гриб, можливо, гірше білого, але краще за більшість інших. За деякими (очевидно, застарілим) даними, не сумісний з алкоголем, що хорошій людині тільки на користь.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами