гігрофор сироїжкоподібний
Гігрофор сироїжкоподібний, або сироежковідний (лат. Hygrophorus russula) Їстівний, пластинчастий гриб сімейства гігрофорові, роду Гігрофор. Зустрічається в широколистяних лісах з серпня по жовтень.
інші назви
Гігрофор сироежковідний, Вишняк
капелюшок
Капелюшок м'ясиста, дуже міцна, діаметр від 50 до 200 мм. У молодих грибів форма капелюшки опукла, з віком гриба стає розпростертої, з підвернутими краєм. Поверхня гладка, в центрі мелкочешуйчатая, в суху погоду матова, у вологу клейка. Колір капелюшка у молодих грибів блідо-рожевий, майже білий, з віком червонуватий, іноді червоно-ліловий. У центрі забарвлення більш насичений, краю брудно-рожевого кольору.
Пластинки рідкісні, що не широкі, з проміжними пластинками, слабо низхідні по ніжці. Ширина пластинок від 5 до 8 мм. У молодих грибів пластинки білого кольору, з віком гриба стають рожевими з червоними плямами. При натисканні пластинки червоніють.
Споровий порошок, суперечки
Спори гладкі, безбарвні, еліпсоїдної форми. Розмір суперечка 7-8 х 4-5 мкм. Споровий порошок білого кольору.
ніжка
Ніжка міцна, товста, циліндричної форми, до низу потовщується. Довжина ніжки від 30 до 120 мм, ширина від 10 до 40 мм. Щільна, волокниста, суцільна, поверхня гладка. Вгорі білого кольору, нижче брудно-рожева з червоними плямами.
м'якоть
М'якоть щільна, білого кольору, при натисканні червоніє. Має солодкуватий смак і слабовиражений, борошняний запах.
Коли і де росте
Гігрофор сироїжкоподібний зростає групами, вважає за краще широколисті ліси. Утворює мікоризу з дубом. Сезон зростання із серпня по жовтень.
Вживання в їжу
Маловідомий їстівний гриб, відносять до 4 категорії за смаковими якостями. Можна використовувати в свіжому вигляді. Підходить для всіх видів переробки. Особливо гарний в маринованому вигляді і супах. Перед вживанням рекомендується відварити протягом 10 хвилин, щоб прибрати можливу гіркоту.
Схожі види
Гігрофор сироїжкоподібний має схожість з їстівним Гігрофором червоніючі (лат. Hygrophorus erubescens), Який відрізняється меншого розміру капелюшками з гірким смаком і віддає перевагу рости в хвойних лісах.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами