Горіх пекан: користь і шкода для організму
Горіхи пекан: користь і шкода – про це екзотичному горісі продовжують сперечатися як лікарі, так і звичайні споживачі. Відомо, що цей горіх володіє масою корисних властивостей, при цьому його склад не повністю вивчений.
Продукт досить рідко зустрічається на наших прилавках, але своїх шанувальників він вже завоював. Багато з обережністю ставляться до екзотичної новинці і вживати його в їжу не поспішають.
Спробуємо розібратися: яка користь від горіха? Чи може він заподіяти шкоду здоров'ю? Як його правильно використовувати?
горіх пекан
Пекан є близьким
родичем волоського горіха і зовні схожий на нього, відрізняючись тільки
довгастої формою і відсутністю перегородок в шкаралупі. Зростає пекан на
високих деревах, що досягають до 50 метрів. Стовбур дерева масивний до 3-х
метрів в діаметрі. Плодоносить рослина щороку, але плоди з'являються на 9-10
році життя дерева.
Дозріває горіх в
вересні-жовтні. Стиглі плоди самі обсипаються з дерева. Молоді 10-15 літні рослини
можуть давати 5-15 кг горіхів, а зі старих дерев збирають до 200 кг плодів.
Середня тривалість життя дерева становить 300 років.
де росте
Батьківщиною екзотичного горіха
є Америка. Там його плоди вживали ще стародавні індійці. найбільші
насадження знаходяться в теплих штатах, таких як Алабама, Техас, Індіана.
Звідси
горіхи експортують по всьому світу. У 1920 роках ними вироблялося близько 1 тисячі
тонн горіха, а в останні роки ця цифра наближається до 175 тисячам тонн.
Щорічні коливання врожаю ще сильно залежать від погодних умов.
Є ще один постачальник – це
Австралія. Звідси плоди пекана надходять на світовий ринок переважно в
літні місяці і відрізняються більш яскравим смаком.
Це обумовлено кліматом
виростання: рослини світло- і теплолюбні і чудово відчувають себе на
пухкої і зволоженою грунті. При цьому у дерева відзначається висока стійкість до
морозам.
Біологи стверджують, що його можна вирощувати і в північних регіонах з
30-ти градусними морозами.
Також пекан можна зустріти в Криму, на Кавказі і в Казахстані. Клімат Чорного і Каспійського морів припав йому до смаку. Він був завезений туди більше 200 років тому, але незважаючи на свої корисні властивості, які не придбав на новому місці масштабів промислового значення. Основними експортерами на сьогоднішній день є Середня Азія і Америка.
Пекан в очищеному вигляді не тільки
зовні схожий на добре відомий усім волоський горіх, але і за смаком практично
такий же. Ядро горіха пекан темно-коричневого кольору, масляниста і солодкувате
на смак.
Воно м'яке і зовсім не гірчить, на відміну від грецького. На смак сильно
впливають своєчасність збору і якість подальшої обробки і зберігання.
Гурмани стверджують, що якщо є хороший пекан з закритими очима, то можна
переплутати його з шоколадно-ванільним печивом.
Корисні властивості, калорійність
Горіхи пекан: користь і шкода. Пекан дуже калорійне ласощі – в 100 г знаходиться 690 ккал, в одному горішку вагою 4 г – 27 ккал, а в 100 г масла з горіха 883 ккал. Разом з тим, продукт неймовірно багатий вітамінами, антиоксидантами і мінеральними речовинами.
Мінеральний комплекс містить
марганець, цинк, селен, калій, кальцій, магній, залізо. Серед вітамінів фаворитами
є вітамін Е і майже весь комплекс вітамінів групи В.
В одній жмені
горіха пекан міститься 2% добової норми вітаміну Е, який необхідний людині
для захисту від несприятливих умов навколишнього середовища.
він сприяє
організму при боротьбі з різними вірусами та інфекціями.
- Вітаміни групи В забезпечують
підйом життєвого тонусу, покращують стан шкіри і волосся, підвищують
еластичність тканин, вберігають від м'язових спазмів і навіть сприяють зниженню
цукру в крові. - Вміст аскорбінової кислоти
підвищує імунітет, забезпечує синтез колагену і антиоксидантний захист. - Вітамін До регулює процеси згортання
крові і сприяє насиченню кісток кальцієм.
Горіхи пекан: користь і шкода. Багатий склад антиоксидантів (лютеїн, бета-каротин, зеаксантин, еллаговая кислота) на клітинному рівні захищає організм від руйнівного впливу вільних радикалів.
Ці по істині чарівні речовини здатні зберегти молодість, подарувати енергію і бадьорість, уберегти від хвороб серця, судин і навіть раку. Вчені протягом багатьох століть шукають ліки від старіння.
А тут природа дає людині унікальну можливість поборотися з природним процесом старіння – їсти горіх Пеканов насолоджуватися молодістю.
До складу корисного горіха входять
мононенасичені жири, які допомагають позбутися від шкідливого холестерину і підвищити
так званий «хороший» холестерин. Жирні кислоти позитивно
вплив на функції головного мозку, знижують ризик отримати інфаркт або
ішемічну хворобу серця. З жирного горіха добувають олію, яке дуже
цінується косметологами і фармацевтами.
Каротин, присутній в складі
плода, дуже корисний для зору. Якщо додавати до з'їденим горішкам інші
продукти, багаті каротином, можна продовжити здоров'я очей на довгі роки.
Каротином багата морква, яйця, печінка тріски і всі овочі зеленого кольору.
Несприятлива екологія і шкідливі
продукти роблять свою невдячну справу в організмі людини. каротин активно
бере участь в очищенні крові від різних отруйних речовин, попереджаючи
атеросклероз і інші хвороби кровоносних судин.
Дослідження вчених довели захисні
властивості горіха в профілактиці онкологічних захворювань. особливо ефективні
плоди проти раку легенів, передміхурової залози, молочних залоз і кишечника.
Вартість екзотичного продукту в Росії коливається від 900
до 1500 рублів за кілограм. Ціна залежить від сорту горіха, способу упаковки, в
шкаралупі або очищений, смажений або сирий і т.д.
Користь горіха пекан
Також, читайте статтю про горіхи макадамія. Про корисні властивості для організму цього екзотичного продукту ви можете дізнатися ТУТ.
Для жінок
Горіхи пекан: користь і шкода. Корисні властивості від регулярного вживання пекана полягають в помітне поліпшення стану волосся і нігтів жінок. Шкіра стає зволоженою і сяючою, зникають головний біль і депресія.
Завдяки високому вмісту
лінолевої кислоти продукт сприяє нормалізації гормонального фону представниць
слабкої статі. Регулярне вживання пекана підвищує здатність зменшувати
запальні процеси в організмі, особливо при хронічних захворюваннях
жіночої статевої сфери.
Шалені жінки, вживаючи
продукт, значно збільшують поживну цінність грудного молока.
Для чоловіків
Включення горіха в щоденний
раціон чоловіки підвищує рівень тестостерону і надає безсумнівну користь в
нормалізації його репродуктивної системи. Крім того, заповнює дефіцит
вітамінів і мікроелементів, підвищує опірність до бактерій і вірусів.
Завдяки високій живильній
цінності така цінна добавка до раціону підвищить витривалість чоловічого організму
при заняттях важкою фізичною працею.
В ході досліджень
протипухлинних властивостей плода вчені виявили наступне: що міститься в
продукті гамма-токоферол захищає чоловіка від розвитку раку простати.
Для дітей
Як і будь-які види горіхів, пекан НЕ
рекомендується дітям до трьох років. Обережне включення в раціон дитини
невеликої порції поживного горішка матиме позитивний вплив на його зростання і
розвиток м'язової маси.
Також відзначається поліпшення пам'яті
і сприятливий вплив на розумові процеси дітей.
Скільки можна їсти горіхів дитині, коли починати вводити в раціон, а також яку користь здоров'ю приносять горіхи в дитячому харчуванні читайте в нашій статті «Горіхи для дітей»
Шкода, протипоказання
Горіхи пекан: користь і шкода. Незважаючи на цінний склад і масу позитивних властивостей пекан може бути підступний для здоровья.Чтоби не завдати шкоди своєму організму, пам'ятайте про рекомендованої дози вживання продукту.
При передозуванні виникне
зайве навантаження на організм: він не засвоїть продукт і дасть збій в роботі
шлунково-кишковий тракт. Зловживання порушує не тільки травну
систему, а й викликає сильні головні болі, поява висипу в ротовій порожнині.
Схильність до алергії є
причиною обережного вживання або виключення продукту з раціону.
Заборонено вживання горіха при:
- хворобах печінки;
- індивідуальної непереносимості продукту;
- дитячому віці до 3-х років;
- високого ступеня ожиріння;
- порушення обміну речовин.
Скільки потрібно з'їсти в день
оптимальна кількість
вживання продукту для дорослої людини – 100 грам на добу.
Але не варто забувати про високу калорійність
плода. Якщо є проблеми з надлишковою вагою, краще скоротити дозу як мінімум в
два рази. За умови, якщо надмірна вага перевищує 10 кг, то порція горіха
повинна становити не більше 20 г в день.
При схильності організму до
алергічних реакцій горіх вводиться в раціонпостепенно, щоб переконатися в
відсутності негативної реакції. Якщо негативних наслідків після поїдання немає,
можна поступово збільшувати добову дозу до максимальної кількості
вживання здоровою людиною.
Як правильно вживати при
цукровому діабеті
Горіхи пекан: користь і шкода. При такому ендокринній захворюванні у хворого відбувається різкий підйом або падіння вмісту глюкози в крові.Високое кількість вітамінів, антиоксидантів і ненасичених жирів в горісі пекан надають цілющу дію на судини і не викликають стрибка глюкози.
Доставляючи в організм живильні речовини, горіх нормалізує рівень глюкози. Гамма-токоферол перешкоджає патологічної зміни рівню рН в кислу сторону.
Чи можна ласувати горіхами хворим на діабет 1 і 2 типу? Однозначно – так! Але людям з таким захворюванням потрібно строго пам'ятати про дозування: кількість висококалорійного екзотичного продукту в раціоні не повинно перевищувати 50 г або 10 штук.
Відгуки лікарів: горіх пекан при діабеті (відео)
статті:
Відгуки лікарів про користь і шкоду горіха
пекан
Горіхи пекан: користь і шкода. Ще американські індіанці оцінили корисні властивості пекана. Вони переробляли плід в цілющу молоко, піднімаючи цим напоєм на ноги тяжкохворих одноплемінників і виходжуючи ослаблених немовлят.
Сучасні лікарі також оцінили
спектр позитивного впливу горіха на організм. Найважливішим є
наявність антиоксидантів, які рятують клітини організму від переродження в
злоякісні і вміють стримувати зростання, якщо останні вже з'явилися.
Медицина зайнялася серйозним дослідженням цього напряму для створення
протипухлинних ліків.
Дієтологи високо цінують
здатність пекана повноцінно замінити тваринні білки і жири.
Якісне масло холодного
віджиму повністю зберігає в собі важливі мікроелементи горіха пекан в більшій
концентрації. Таке застосування чудесного продукту стає ще зручніше і
доступніше.
Масло пекана має темний золотистий відтінок, на смак чимось
нагадує оливкову. На думку лікарів, вживання масла всередину швидко
очистить організм і нормалізує роботу кишечника.
Крім того, покращиться зовнішній
вигляд шкіри, здоров'я волосся і нігтів.
Фахівці з косметології
радять додавати нерафіновану олію горіха в засоби по догляду за шкірою і
волоссям. Шкіра після застосування таких засобів стає більш зволоженою і
еластичною.До того ж, масло пекана відмінно захищає шкіру від ультрафіолету і
підходить як засіб для засмаги. Масло радять застосовувати для:
- уповільнення старіння шкіри;
- лікування вугрової висипки, ран і подразнень шкіри;
- антицелюлітних процедур;
- різних видів масажу.
На думку фахівців,
вживаючи в їжу горішки і масло можна запобігти, а в деяких випадках і
вилікувати:
- порушення гормональної сфери і метаболізму;
- безпліддя і проблеми у статевій сфері;
- анемію;
- артрити;
- розширення вен і геморой при варикозі;
- крихкість судин;
- грибкові інфекції;
- захворювання шкірних покривів.
Пекан – вельми корисний вид горіха, який може бути не просто ласощами, а й потужним лікувальним засобом. Щоб насолодитися цікавим смаком і підкріпити своє здоров'я дуже важливо дотримуватися розумну дозу. Якщо ви вирішите спробувати на собі цілющу дію пекана, заручитися консультацією фахівця, щоб звести до мінімуму можливу шкоду.
Здоров'я Вам і Вашим близьким! Наталя Белокопитова.
Пекан користь і шкода: склад, властивості, застосування, вітаміни
Пекан користь і шкода екзотичного плоду обумовлено його складовими елементами. Ця рослина містить в своєму складі чималий комплекс вітамінів і мікроелементів. Пекан – джерело жирних кислот, які необхідні організму людини для нормального функціонування. Вживання плода благотворно впливає на загальний стан і сприяє зміцненню захисних функцій.
Пекан: Опис і історія відкриття
горіх пеканПекан або Карія (лат. Carya illinoinensis) це особливий вид деревних рослин, які належать до сімейства Горіхових. Широко поширена культура в Південно-східній частині США. За своїми зовнішніми даними пекан схожий на волоський горіх.
Вперше рослина було виявлено в долині Міссісіпі. Дикі плантації поширені в Мексиці. Історія плодів пов'язана з корінними жителями Америки. Індіанці широко застосовували цю культуру в різних цілях. Вперше рослина було виявлено в 16 столітті, на цей факт вказують багато джерел. Існує припущення, згідно з яким горіх використовувався для виробництва п'янкого напою під назвою «Powcohicora».
Індійське населення не тільки застосовувало плоди, а й піклувалася про їхнє поширення. Переїжджаючи на нові незвідані землі, з собою завжди брався горіх. Завдяки цій дії, ареал проживання рослини значно розширився.
У 1761 року плоди були завезені в Європу, Великобританію і Францію. Згодом горіхи з'явилися в Італії та Західній частині Європи. Вести про чудотворний рослині дійшли і до Середньої Азії. У Росії пекан почали культивувати лише на початку 20 століття.
Походження плода і його поширення
Горіхи належать до древнього роду. Попередники рослини зустрічаються на Тихоокеанському узбережжі і в центральних частинах Європи. Широке поширення плоди отримали в Північній Америці. Деякі різновиди пекана були доступні в Італії і Німеччині.
Перші згадки про горісі в науковій літературі, були зафіксовані в 1818 році. Цей рід характеризується наявністю 20 видів рослини. Пекан найбільший представник, який культивується для отримання плодів і корисного масла. Природним ареалом проживання вважається Південний Китай, Північна Америка і долина Міссісіпі.
Ботанічні властивості дерева пекан
Пекан – це листопадне дерево, висота якого сягає 40 метрів. Для правильного дозрівання, рослині необхідний жарким і вологе повітря. Такий клімат спостерігається в Мексиканській затоці, звідки родом дерево. Воно плодоносить протягом 300 років.
Збір урожаю починається з середини жовтня, в деяких випадках він триває до квітня. як росте дерево пекан
Запилення рослини відбувається за вітром, тому дерево висаджується великими плантаціями один з одним. Особливу значущість несуть плоди, за своїми зовнішніми характеристиками вони схожі з волоським горіхом.Аромат у пекана особливий, завдяки своєму запаху і приємному смаку, його широко застосовують в кулінарії і косметології.
Пекан користь і шкода
Тропічний горіх відносно недавно з'явився на ринку. За короткий період йому вдалося вкоренитися і стати одним їх популярних тропічних продуктів. Обумовлено це унікальними корисними і цілющими властивостями. Величезний комплекс вітамінів, мінералів і мікроелементів позитивно впливає на організм, як дорослої людини, так і дитини.
Хімічний склад: вітаміни і мікроелементи в горісі пекан
В основі плідного рослини лежить безліч корисних вітамінів і мікроелементів. Регулярне вживання плодів в незначній кількості, дозволяє зміцнити організм і нормалізувати багато його функції.
Вітаміни, що лежать в основі горіха: А, В1, В2, РР, В5, В6, С, Е і К. Крім вітамінного комплексу в його складі знаходяться корисні макро – і мікроелементи, зокрема:
Користь пекана обумовлена його натуральним і багатим складом. Представленого кількості вітамінів, мікро- і макроелементів достатньо для підтримки нормального функціонування організму. Горіх – це натуральний джерело енергії.
Горіх пекан користь і шкода
Харчова цінність і калорійність
Харчова цінність плодів представлена білками, жирами і вуглеводами. У 100 г горіхів знаходиться 71,2 г жирів, 9,2 г білків, 12,3 г вуглеводів. Високий вміст жирів дозволяє заповнити енергетичні запаси організму.
Калорійність продукту складає 736 ккал на 100 г ваги. Людям, які страждають надмірною вагою, вживання горіха не рекомендується.
Корисні властивості горіхів пекан для організму
Плоди містять в своїй основі незначна кількість засвоюваного білка. Він позитивно впливає на ріст м'язової маси і контролює вміст жиру. Вживання горіхів здатне знизити апетит, за рахунок високої калорійності продукту. Фахівці рекомендують їсти не більше 2 ядер на добу.
Корисні властивості плодів:
- антиоксидантну;
- омолоджуючу;
- противірусну;
- відновне;
- протизапальну.
Пекан: користь для чоловіків, жінок і дітей
Горіхи допомагають впоратися з депресивними станами і усунути хронічну втому. Користь пекана для жінок полягає в зміцненні структури волосся, поліпшення шкірних покривів і відновленні нігтьової пластини.
Регулярне використання горіха і його масла нормалізує роботу травної системи. Застосування під час годування грудьми, підвищує поживні властивості молока. Це корисно позначається на функціонуванні організму дитини.
Вживання пекана – користь для чоловіків полягає в підвищенні рівня тестостерону в крові і нормалізації роботи репродуктивної системи. Включення плода в щоденний раціон заповнює дефіцит вітамінів і мікроелементів. Горіхи сприяють боротьбі з бактеріями і вірусами.
У дитячому віці вживання плодів дозволяє прискорити зростання і вплинути на розвиток м'язової маси. Рослина позитивно впливає на розумові процеси і покращує пам'ять.
Пекан – користь і шкода горіха обумовлено його унікальним складом. Незважаючи на величезну кількість позитивних властивостей, рослина здатна негативно впливати на організм людини. Надмірне вживання плодів призводить до частих головних болів і розвитку висипу в ротовій порожнині. Не виключено порушення з боку травної системи.
Застосування горіхів пекан
Пекан користь і шкода: Лікувальні властивості і лікарські форми
Розсип мінералів і вітамінів робить горіх не тільки смачним, але і корисним. Він здатний впоратися з такими захворюваннями і станами:
- анемією;
- авітамінозом;
- порушеннями з боку сечостатевої системи;
- проблемами серцево-судинної системи;
- порушеннями статевої функції;
- артритом;
- артрозом;
- порушеннями в роботі печінки;
- катарактою;
- безпліддям.
Пекан – користь для організму пов'язана з кількістю вживаного плода.Введення горіха в щоденний раціон дозволяє:
- нормалізувати статеву функцію;
- підвищити гемоглобін;
- заповнити дефіцит корисних речовин;
- підвищити працездатність;
- усунути втому;
- знизити рівень холестерину;
- підвищити витривалість;
- заповнити енергетичні запаси;
- поліпшити зір;
- підвищити апетит.
Використовується горіх в різних варіаціях, у вигляді відвару, настою і настоянки. Відвар допомагає впоратися з діареєю, гастритом, запальними процесами в роті, на ангіну. Для приготування необхідно взяти п'ять горіхів, очистити їх від шкірки і залити водою. Потім прокип'ятити близько 30 хвилин і настояти годину. Вживати по 1 ст. л. перед кожним прийомом їжі.
Настоянка допомагає нормалізувати роботу всього організму і усунути авітаміноз. Для приготування необхідно підготувати 40 плодів і літр горілки. Інгредієнти перемішуються між собою і відправляються в скляну банку, де наполягають п'ять тижнів. Вживати настоянку необхідно в розмірі 1 ст. л. на добу.
Настій бореться із запальними процесами в організмі і сприяє знищенню вірусів. Для приготування необхідно підготувати ст. л. листя і 200 мл окропу. Інгредієнти перемішуються, настоюють 30 хвилин і проціджують. Отриманий настій вживати 3 рази на добу по 1 ст. л.
Масло горіха пекан
Масло виготовляється шляхом застосування технології холодного віджиму. Це дозволяє зберегти всі корисні та поживні властивості компонента. Смак продукту незвичайний, він частково нагадує природне оливкова олія.
Відтінок золотистий, а аромат – горіховий.
Масло на основі тропічного плоду позитивно впливає на організм людини. Воно має масу достоїнств, головним з яких є благотворний вплив на стан кровоносної системи.
Концентрація корисних речовин в горісі, висока.
Масло застосовується для профілактики простудних захворювань і відновлення шкірних покривів. Воно володіє омолоджують властивостями і виступає в ролі кращого профілактичний засіб проти атеросклерозу. На його основі роблять примочки, маски, розтирання і інгаляції.
Пекан: Застосування в косметології
Пекан широко використовується в косметології. Він дозволяє впоратися з різними проблемами шкірних покривів, зокрема грибком, опіками, подразненнями, набряком, укусами, інфекційними та грибковими ураженнями.
Масло горіха застосовується для відновлення шкірних покривів особи і зміцнення структури волосся. Його використання доречно для зміцнення нігтьової пластини. Масло широко застосовується для масажних цілей. Воно дозволяє зробити шкіру еластичною і пружною. Продукт підходить для догляду за пересушеною і зрілою шкірою. Використовується екстракт рослини в основі масок, примочок і бальзамів.
Використання в інших сферах
Пекан широко використовується в медицині, кулінарії і косметології. Він позитивно впливає на організм і сприяє поліпшенню загального стану.
Плід широко застосовується для прикраси кулінарних шедеврів. Його охоче використовують в косметології для відновлення волосся, шкіри та нігтів. Нарешті, він лежить в основі багатьох рецептів народної медицини.
Це багатофункціональний продукт, з багатим складом.
Застосування в кулінарії
Пекан використовується і в кулінарії. Він відрізняється високою калорійністю, але при цьому вважається одним з найбільш корисних продуктів. Плід є джерелом життєвої енергії.
Пекан: застосування в кулінарії
Застосовується горіх для приготування соусів і гарнірів. Він добре поєднується разом з рибою, м'ясом птиці, сирними продуктами і грибами. Масло підходить для заправки овочевих салатів.
Протипоказання до застосування
Висока калорійність продукту сприяє стрімкому підвищенню ваги. Вживання рослини недоцільно при наявності надлишкової маси тіла. Надмірна кількість горіхів здатне привести до розвитку алергічних реакцій.
Особливості вирощування в домашніх умовах
Смак горіха пекан та його позитивні властивості, викликають підвищений інтерес до цієї рослини. У зв'язку з чим, у багатьох людей виникає цілком логічне запитання: чи можна виростити плодоносне дерево в домашніх умовах? Рослина живе за певних тропічних умовах, створити їх на судовому або дачній ділянці, неможливо.
Вірогідність позитивного результату зберігається в тому випадку, якщо людина живе в приємній зоні з м'якою зимою. Занадто низькі температури погублять дерево. Можна скористатися саджанцями і спробувати висадити рослину на дачній ділянці. Однак швидкого врожаю чекати не варто, дерево тривалий час дозріває, потім починає плодоносити.
Заготівля, зберігання і які краще купити?
горіх пекан користь і шкода
Фахівці рекомендують правильно підбирати плоди рослини. Види горіхів пекан здатні заплутати потенційного покупця. Щоб уникнути форс-мажорних ситуацій, необхідно вибирати тільки різновид «Карія». Купувати горіхи слід в неочищеному вигляді, їх шкаралупа повинна бути цілісною, без тріщин і пошкоджень. В цьому випадку плід збереже всі свої корисні властивості.
Під час тривалого зберігання, рослина здатна втратити свій оригінальний смак і стати небезпечним для здоров'я. Горіх не може довго зберігається. Оптимальні умови для збереження корисних властивостей – це холодильна камера. У холодильнику плоди зберігаються близько 4-х місяців, в морозилці – півроку.
Горіх пекан – корисні властивості і протипоказання
Багато хто віддає перевагу волоських горіхів або фундуку. І скоєно марно обходять увагою горіх пекан. Насправді про його корисні властивості давно знають у багатьох куточках земної кулі. Продукт має унікальні цілющі діями на всі органи і системи організму. А масло горіха творить чудеса в косметології.
Особливою популярністю пекан користується в Сполучених Штатах. Його оригінальний смак надає стравам особливу родзинку. В ході досліджень було доведено, що регулярне використання горіха в їжу покращує самопочуття, допомагає в лікуванні численних хронічних захворювань, нормалізує процеси травлення, бореться зі старінням і володіє безліччю інших корисних властивостей.
Яка користь горіха пекан та чи може він заподіяти шкоду? Як його правильно використовувати і які страви можна приготувати з екзотичним продуктом? Давайте детально розберемося.
Особливості
Якщо спробувати горіх, то за смаком він дуже нагадає волоські. Але при цьому в ядрах відсутні перегородки і м'яка прошарок, він солодший і не має терпкого присмаку.
Підстави закриті шкаралупою цілком, тому продукт не має гіркого присмаку навіть при тривалому зберіганні. Плоди коричневого забарвлення, витягнутої форми. Нерідко їх називають «оливковими горіхами».
За смаковими якостями відноситься до найкращих з усіх сортів горіхових рослин.
Якщо раніше рослина виростала тільки в Америці, то тепер його можна зустріти в азіатських країнах, Криму, Австралії, на Кавказі. Листяних дерев відрізняється довговічністю. Воно здатне плодоносити 300 років.
Склад, калорійність
Користь горіха пекан неоціненна, завдяки високому вмісту важливих макро і мікроелементів. У його плодах містяться:
- рослинні жири;
- вуглеводи;
- залізо;
- токоферол;
- білки;
- магній;
- олеїнова кислота;
- вітаміни групи В;
- ретинол;
- кальцій;
- каротин;
- натрій;
- бета-каротин;
- вітамін С;
- цинк.
Харчова цінність продукту в рази перевершує інші види горіхів. Калорійність 100 г продукту – 690 ккал.
Унікальний склад дозволяє застосовувати ядра і масло не тільки в кулінарії, але і косметологічних цілях, фармацевтиці.
Чим корисний пекан для здоров'я
- Дієтологи і фахівці рекомендують включати ядра горіха в постійний раціон. Це має загальнозміцнювальну дію на весь організм. У Сполучених Штатах Америки давно використовують його цілющі властивості в лікуванні численних захворювань.
Продукт можна використовувати як в сирому, так і сушеному, смаженому вигляді. При цьому корисні властивості не втрачаються.
Використання в кулінарії різне – пекан додається при приготуванні салатів, м'ясних страв, морепродуктів. В Америці популярні різні десерти з додаванням горіхів.
Лікувальні властивості масла пекана
Масло пекана широко використовується не тільки в кулінарії, але і медичних цілях, косметології. Переважно виготовляється холодним віджиманням. За смаком ніжне, з приємним горіховим ароматом.
- в лікуванні простудних та інфекційних захворювань ротової порожнини, верхніх дихальних шляхів;
- головні болі, мігрень;
- зміцнення серця, судин;
- очищення крові;
- удари, гематоми;
- грибкові інфекції;
- при опіках (особливо корисно при сонячному опіку);
- при укусах комарів, бджіл, ос та інших комах;
- для усунення запалень на шкірі;
- для захисту шкіри від старіння, впливу негативних зовнішніх чинників.
Смак олії схожий з оливковою. У кулінарії додається при приготуванні салатів, соусів, обсмажуванні продуктів. Дуже добре поєднується з сирами, м'ясом, грибами, соєвим соусом, морською рибою, оцтом, рисом, сочевицею, птахом.
Використання масла в косметології
Масло пекана надає зволожуючу, відновлюючу, регенеруючу, омолоджуючу дію. Особливо цінно для старіючої і сухої шкіри. Регулярне втирання в шкіру насичує її корисними жирними кислотами, позбавляє від зморшок, пігментних плям. Шкіра стає пружною, підтягнутою.
Також масло є ідеальним засобом для масажу. При втиранні шкіра максимально збагачується корисними речовинами. Регулярне застосування сприяє оновленню клітин шкіри, омолодження, зволоженню.
Відмінним засобом вважається продукт і для поліпшення стану ламких, тонких, сухих, волосся:
- на волосся наноситься маска: 50 мл продукту змішується зі столовою ложкою меду і одним яйцям;
- маса втирається в шкіру голови;
- закутується целофаном, рушником;
- після 2-3 годин змивається водою з шампунем.
можлива шкода
Плоди пекана не завдають шкоди. Єдине обмеження – індивідуальна непереносимість на продукт.
Як вживати, протипоказання
Не варто вживати ядра в великих кількостях, так як це може викликати проблеми з шлунково-кишковим трактом. Безпечна доза використання продукту – 100 грам на добу.
Обмежити вживання варто при ожирінні, продукт досить калорійний.При лилося вазі не варто з'їдати більше 50 грам в день.
Людям, схильним до алергії, і дітям до 6 років рекомендується починати вживання з невеликих порцій.
Важливо переконатися, що екзотичний плід не викликає негативного впливу. Якщо реакція організму нормальна, можна збільшити добову дозу.
Як правильно вибрати продукт, правила зберігання
Горіхи пекан нерідко можна зустріти на прилавках супермаркетів. Вони продаються як в очищеному, так і в неочищеному вигляді. Кращими вважаються ті, які продаються в шкаралупі. Максимально корисні властивості горіхів збережені, якщо шкаралупа не має тріщин, пошкоджень.
Якщо ви купуєте очищені ядра, уважно розгляньте їх. Вони повинні бути м'ясистими, без пошкоджень.
Правильне зберігання – в герметично закритих контейнерах при температурі від -3 до -6 градусів. Корисні властивості при цьому повністю зберігаються протягом 4 місяців. Ядра також можна заморожувати, термін зберігання в морозильній камері півроку.
Рецепт: смачні булочки з Пеканов і корицею
Різноманітність рецептів з цим дивовижним продуктом вражає. Пропонуємо вам приготувати приголомшливо смачні булочки з Пеканов і корицею. Випічка здивує вас і порадує своїми смаковими якостями.
Для приготування тіста знадобиться:
- 1 стіл. л. – дріжджів;
- 40 мл – теплої води;
- 4 склянки – просіяного борошна;
- 80 г – розтопленого вершкового масла;
- 1 стіл. л. – цукру;
- 1 стакан – молока;
- 2 яйця;
- дрібка солі.
- ¾ склянки – подрібнених ядер горіха пекан;
- 60 г – м'якого вершкового масла;
- 2 стол. л. – меленої кориці;
- 1 стакан – цукру (краще використовувати коричневий).
- 2 стол. л. – молока;
- 100 г – вершкового сиру;
- 1 чайн. л. – ванільного цукру;
- 50 мл – м'якого вершкового масла;
- 1 стакан – цукрової пудри.
Як приготувати булочки
- Розвести дріжджі в молоці. Після набухання змішати з борошном, маслом, яйцями, сіллю, цукром.
- Замісити дріжджове тісто, залишити в теплому місці на одну годину.
- Розкачати в тонкий пласт, змастити трохи олією.
- Змішати всі продукти для начинки, викласти на пласт тесту.
- Акуратно згорнути в рулет. Розрізати на 14-16 заготовок, викласти на деко. Залишити постояти півгодини.
- Випікати при 180 градусах до рум'яності – близько 20 хвилин.
- Змішати компоненти для глазурі. Змастити випічку теплою.
- Дочекатися, поки глазур повністю застигне.
Булочки з Пеканов зберігаються довго, при цьому залишаються неймовірно ніжними і повітряними.
висновок
Про користь горіха пекан можна розповідати нескінченно. Це ідеальна натуральна косметика і незамінний природний ліки, доступні кожному. Не кажучи вже про смачних стравах з горіхом, які відрізняються відмінними смаковими якостями.
Горіх пекан – користь і шкода заморського горішка
Горіх пекан … чули про такий? Горіх пекан по праву належить до Суперфуд. Сьогодні ви дізнаєтеся про користь і шкоду для оргазму цього дивного продукту. Пекан – один з найпопулярніших їстівних горіхів в США, росте в Північній Америці і Мексиці.
Дерева пекан, що ростуть в Південній і Центральній частині Північної Америки, використовувалися в якості джерела їжі корінними американцями протягом багатьох століть до приходу колоністів. До 17-го століття пекан ні одомашнений, перші плантації це рослини з'явилися в Мексиці.
Дерево пекан – велике листопадне дерево, що належить до сімейства горіхових, здатне приносити плоди протягом 300 років. Горіхи з'являються восени.
Дивіться також користь і шкоду хурми для здоров'я
Як виглядає горіх пекан
За зовнішнім виглядом пекан нагадує всім нам знайомий волоський горіх, тільки от розмір у горіха пекан більший. Сам горіх має витягнуту довгасту форму і гладку поверхню шкарлупки. За золотисто-коричневої шкарлупкою ховається ядро бежевого кольору з рифленою поверхнею.
Ядро займає від 40% до 60% внутрішнього простору горішка.Горіхи мають характерний ніжно вершковий, маслянистий смак і текстуру завдяки високому вмісту мононенасичених жирних кислот. Багатий маслянистий смак робить їх придатними для вживання в рецептурі, як солодких, так і солоних страв.
Знаменитий горіховий пиріг «pecan pie» – класичне південно-американська страва, в якому горіх пекан виступає в якості основного інгредієнта. Сирі горіхи пекан можуть бути солоними або підсолодженими і використовуватися в якості корисного перекусу.
В Америці пекан широко використовується в кондитерському виробництві в якості добавки в печиво, цукерки, тістечка, торти.
Які ж корисні властивості горіхів пекан?
Горіх пекан користь: дивовижні переваги горіха пекан для шкіри, волосся і здоров'я
Як і більшість інших горіхів, пекана містить різні поживні речовини, мінерали, антиоксиданти і вітаміни, які і визначають чудові переваги цього горіха для здоров'я.
1. Користь для серцево-судинної системи:
Горіхи пекан багаті корисними харчовими волокнами, які знижують рівень шкідливого холестерину в крові і покращують здоров'я серця, знижуючи ризик ішемічної хвороби, а також надають профілактичну дію щодо деяких видів раку.
Інформація, що міститься в горіхах пекан олеїнова кислота (мононенасичені жири) в поєднанні з фенольними антиоксидантами також підтримує здорову роботу серця, запобігаючи небажане окислення ліпідів крові, допомагає запобігти хворобі коронарних артерій, інсульти.
Дивіться також Чим корисна сочевиця для організму
2. Користь для травлення:
Корисні харчові волокна, що містяться в Пеканов, нормалізують роботу кишечника, покращують перистальтику. Це дозволяє працювати кишечнику більш ефективно за рахунок очищення шлунково-кишкового тракту. Крім того, горіх пекан запобігає запори, знижує ризик виникнення коліту, раку товстого кишечника і геморою.
3.Помогает в зниження ваги:
Дослідження показали, що дієта, що містить такі горіхи, як пекан допомагає у втраті ваги. Це відбувається тому, що споживання горіхів збільшує почуття ситості і підвищує обмін речовин.
4. Знижує ризик розвитку раку молочної залози:
Пекан містять олеїнову кислоту, яка призводить до зниження ризику розвитку раку молочної залози.
5. Користь горіхів для кісток і зубів:
Горіхи пекан багаті вмістом кальцію і фосфору. Фосфор є одним з найбільш поширених мінералів в організмі після кальцію. Близько 85% фосфору знаходиться в кістковій тканині і зубах, в той час як інші 15% знаходиться в клітинах і тканинах.
Фосфор, поряд з кальцієм, сприяє здоров'ю кісток і зубів. Цей мінерал має життєво важливе значення для росту і відновлення клітин і тканин, а також для виробництва ДНК і РНК.
І, нарешті, він запобігає м'язовий біль, яка може статися через високі фізичних навантажень.
6.Протівовоспалітельние властивості горіхів пекан:
Пекан багатий на магній, який відомий своїми протизапальними властивостями.
Дослідження показали, що підвищене споживання магнію зменшує показники запалення в організмі, такі як CRP (С-реактивний білок), TNF- альфа (фактор некрозу пухлини альфа) і IL6 (інтерлейкіни 6).
Сприяє зменшенню запалення в стінках артерій, тим самим знижуючи ризик виникнення серцево-судинних захворювань, артриту, хвороби Альцгеймера та інших запальних захворювань.
7.Сніжает кров'яний тиск:
Магній, присутній в горіхах пекан допомагає знизити кров'яний тиск. Хоча пекан не може вилікувати гіпертонію, він допомагає згладити її прояви.
8. Знижує ризик інсульту:
Дослідження довели, що вживання 100 міліграмів магнію в день знижує ризик розвитку інсульту на 9%. Пекан може бути хорошим джерелом магнію, якщо регулярно включати його в свій раціон.
9.Протівораковие властивості пекана:
Горіхи пекан багаті фітохімічними речовинами, такими, як поліфенольні антиоксиданти, еллаговая кислота, вітамін Е, бета-каротин, лютеїн і зeaксантін.
Ці сполуки відіграють важливу роль у видаленні токсичних вільних радикалів з організму, тим самим захищають його від захворювань, раку та інфекцій.
Еллаговая кислота володіє антіпроліфератівнимі властивості, пригнічує зв'язування ДНК з концерагенамі, такими як нітрозамін і поліциклічні вуглеводні, тим самим захищає організм людини від раку.
10.Укрепляет імунну систему:
Горіх пекан відрізняється високим вмістом марганцю. Цей мікроелемент є потужним антиоксидантом. Марганець допомагає підвищити імунітет і захищає нервові клітини від шкідливої дії вільних радикалів. Достатнє споживання марганцю має життєво важливе значення для нервової провідності і мозкової діяльності.
Пекан користь для шкіри:
Пекан, як і більшість інших горіхів, багаті поживними речовинами, такими як цинк, вітамін Е, вітамін А, фолієва кислота і фосфор, які грають важливу роль в підтримці здоров'я шкіри. Основні переваги горіха пекан для шкіри:
11.Предотвращает проблеми зі шкірою:
Зовнішній вигляд нашої шкіри залежить від того, як ми живимо її зсередини. Таким чином, правильне харчування дуже важливо для підтримки здоров'я шкіри і запобігання шкірних проблем.
Токсини всередині нашого організму уповільнюють обмін речовин в шкірі, порушують роботу її клітин, викликаючи запальні висипання, прищі, підвищену жирність, нездоровий колір обличчя.
Пекан є хорошим джерелом клітковини, яка може творити чудеса для нашого здоров'я і, отже, для нашої шкіри. Клітковина допомагає у видаленні токсинів з організму, тим самим покращуючи зовнішній вигляд шкіри.
12.Помогает зняти запальні шкірні прояви:
Завдяки високому вмісту цинку, який також бере участь в підтримці здоров'я шкіри, захищає шкіру від всіляких інфекцій. Вітамін А: діє, як антиоксидант з одного боку, з іншого боку – він благотворно впливає на колір обличчя.
13. Пекан запобігає старінню організму:
Пекан містять численні антиоксиданти, включаючи еллаговую кислоту, вітамін А і вітамін Е. Ці антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які викликають передчасне старіння шкіри. Таким чином, пекан може запобігти виникненню ознак старіння, таких як тонкі лінії, зморшки і пігментація шкіри.
Здорова шкіра і волосся є ознакою здорового організму. Волосяні фолікули вимагають достатню кількість поживних речовин для підтримки їх правильного функціонування і запобігання проблем з волоссям. Харчова цінність горіхів пекан робить їх корисними для здоров'я і краси волосся.
14. Стимулює ріст волосся:
Пекан є відмінним джерелом L-аргінін – амінокислоти, яка при місцевому застосуванні допомагає лікувати облисіння у чоловіків, а також стимулювати ріст здорового волосся.
Сильний приплив крові до коріння волосся має життєво важливе значення для здорового росту волосся.
L-аргінін є корисним в цьому відношенні, амінокислота покращує стан стінок артерій, роблячи їх більш гнучкими, знижує схильність до утворення згустків крові, які можуть блокувати приплив крові.
15.Предотвращает випадання волосся:
Анемія є одним з найбільш поширених причин випадіння волосся. Це викликано дефіцитом заліза в крові. Пекан, будучи хорошим джерелом заліза, можна включати в свій раціон, щоб поліпшити показники заліза в крові і, отже, боротися з втратою волосся.
Горіх пекан корисні властивості відео:
Пекан харчова цінність
Горіх пекан досить калорійний продукт, але більша частина цих калорій, є на 90% ненасиченими жирними кислотами, крім цього, пекан не містить натрій. Давайте подивимося на калорійність горіхів пекан.
Горіхи пекан шкоду. Побічні ефекти
Горіхи пекан є безпечним для більшості людей, без будь-яких побічних ефектів, пов'язаних з його використанням. Однак люди з підвищеною чутливістю до цього продукту, можуть мати алергічну реакцію на горіхи пекан.
У разі алергічних реакцій на горіхи пекан, імунна система реагує на що містяться в цьому горісі білки, і викликає такі симптоми, як кропив'янка, блювання, набряк гортані, задишка і запаморочення, Всі ці реакції пов'язані з виходом хімічної речовини гістаміну.
Горіхи пекан користь і шкода
Не так давно на прилавках магазинів нашої країни з'явився горіх пекан. Це чудовий натуральний замінник білка, з величезною кількістю вітамінів і корисних речовин.
Батьківщиною рослини є Північна Америка. Стародавні індіанці збирали його ще 1000 років тому і вживали в їжу. Середина плоду схожа на волоський горіх, але витягнутий за формою. У пекана ніжніша шкаралупа, схожа зі шкаралупою лісового горіха. Смак м'який і не гірчить, злегка віддає смаком шоколаду. Усередині плоду відсутні перетинки.
Пекан важко переносить мороз, і навіть невеликі заморозки, зате чудово росте в посушливих регіонах.
Калорії в 100 р, (ккал): | 691 |
Білка в 100 р, (г): | 9.2 |
Жирів в 100 р, (г): | 72 |
Вуглеводів в 100 р, (г): | 4.3 |
Глікемічний індекс: | 20-25 |
Де росте і як виглядає пекан
- Дерево пекан дуже висока і може плодоносити аж до 300 років поспіль.
- Зараз горіх росте не тільки в Північній Америці, але і в Південній, на Кавказі, на просторах Азії.
- У порівнянні з волоським горіхом пекан можна зберігати недовго, не більше 1 року.
Дерево пекан є символом штату Техас і його зображення красується на гербі штату.
В Америці його взагалі повсюдно використовують в кулінарії і навіть додають в спиртні напої.
На території Росії горіх з'явився на узбережжі Чорного моря на початку XX століття, завдяки зусиллям Сочинського НДІ. Пізніше саджанці посадили в Адлерському парку «Південні культури».
Горіх пекан склад і калорійність
Пекан є калорійним продуктом, на 100 г припадає аж 691 ккал. Зате на 90% харчова цінність представлена не насиченими жирними кислотами. У плодах відсутня натрій.
У горіхах міститься 19 видів вітамінів і мінералів. При споживанні 100 грамів продукту щодня, можна поповнити добову дозу клітковини на 30%. Однак цю дозу не рекомендується перевищувати, щоб не зіткнутися з проблемою збільшення ваги.
Горіх пекан корисні властивості
Якщо помірно споживати горіхи, то вони принесуть тільки користь організму. Перш за все, пекан дозволяє вивести «шкідливий» холестерин з організму. Цьому сприяють фітостероли, завдяки яким навіть можна знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Він допомагає захистити організм від розвитку ракових новоутворень, зменшує ризик розвитку ішемічної хвороби.
Завдяки кератину, пекан покращує гостроту зору, очищає кров. У Пеканов присутні антиоксиданти, що захищають судини від формування тромбів.
Рекомендований горіх для вживання при авітамінозі для стимулювання апетиту.
Користь горіха пекан для жінок
Для красивої половини людства, пекан корисний для збереження краси, здоров'я нігтів і волосся. Покращення відбуваються за рахунок наявності «корисних» жирів.
Медичними дослідженнями доведено, що горіх дозволяє знизити ризик розвитку раку молочної залози. Для цього буде потрібно лише жменю горішків в добу.
Користь горіха пекан для чоловіків
Сильній половині людства, пекан допомагає збільшити кількість тестостерону. А це означає, що чоловік зможе впоратися з проблемами статевої сфери, обласному та ожирінням.
- Регулярне вживання горіхів дозволить навіть поліпшити тембр голосу, зробити його більш мужнім.
- Аргінін, що міститься в плодах, стимулює приплив крові до статевих органів, що сприяє поліпшенню потенції.
- З горіхів пекан спортсмени часто готують енергетичні напої.
Горіх пекан при вагітності і грудному вигодовуванні
У достатній кількості в горіхах міститься фолієва кислота. Як відомо, саме вона позитивно позначається на стані здоров'я майбутньої мами, на розвиток і формування організму майбутнього малюка. Корисна кислота і для годуючих мам.
Вітамін Е дозволить підтримати зовнішню красу жінки і запобігти появі розтяжок.
Однак перестаратися з кількістю пекана не можна, так підвищена доза може стати причиною розвитку проблем з шлунком і навіть викликати алергічну реакцію.
Чи можна горіх пекан дітям
Поки дитина не досягла 3 років, пекан не варто вводити в раціон харчування. Після цього його вводять малими дозами, особливо під час авітамінозу для підвищення енергетичного запасу.
Корисно давати пекан дитині, коли він пішов в школу. Горіх допомагає впоратися з підвищеними фізичними та розумовими навантаженнями. Допомагає запобігти розвитку можливих проблем із зором. Допомагає поліпшити процес зростання хрящів і кісток.
Чи корисний горіх пекан для схуднення
Незважаючи на утримання великої кількості жиру, горіхи пекан в помірних кількостях будуть сприяти схудненню. Справа в тому, що горіх надає практично моментально почуття ситості і прискорює метаболізм. А клітковина, що міститься в ньому, покращує травний процес і звільняє організм від токсинів.
Вживання горіха пекан при діабеті
Через малого вмісту фруктози в горіхах їх можна вживати діабетикам, при I і II типі захворювання.
Горіх робить цілющу дію на судини, які сильно страждають при наявності такого захворювання.
Найголовніше – не перевищувати дозу. Для діабетиків оптимальним обсягом в добу є 50 г.
Як приймати в лікувальних цілях
У народній медицині пекан широко використовується. Він рекомендований до вживання під час застуди, так як допомагає організму справитися з інфекцією.
Подрібнена м'якоть допомагає швидко загоїти рани, порізи. Кашка з горіхів допомагає від сонячних опіків, знімає біль і усуває лущення.
В офіційній медицині пекан не використовується, через малу вивченості властивостей всієї рослини і його плодів.
Використання масла горіха пекан в косметології
Горіхи пекан дозволяють впоратися з чим косметичними проблемами. Позбавляє від болю при укусах комах, усуває свербіж.
Як відновного кошти для шкірного покриву використовується масло горіха. Його також використовують для відновлення нігтьової пластини і поліпшення якості волосся. А деякі косметичні засоби, виготовлені на промислових підприємствах, містять в собі екстракт і витяжки з плодів горіха.
Горіх пекан шкоду і протипоказання
Незважаючи на величезну користь горіха для людського організму, він може стати причиною алергічної реакції. Індивідуальна непереносимість зустрічається вкрай рідко, не більше 1 випадку на 3 тисячі жителів планети, які вживають в їжу пекан.
Через високу харчову цінність зловживання горіхами може привести до ожиріння. Крім цього, зловживання ними може порушити нормальну роботу травного тракту. Однак якщо потрібно набрати вагу, то саме ці горішки ідеально підійдуть для цієї мети.
Пам'ятайте, що діткам до досягнення 3 років не рекомендується вводити цей продукт в раціон.
Як вибрати і зберігати
Повної зрілості горіхи пекан досягають восени. Тому саме восени їх і потрібно купувати. Плоди повинні бути чистими і не мати ніяких пошкоджень.
Обов'язково потрусіть горіхи, якщо вони дзвенять – значить, старі, швидше за все, минулорічні.
Відмовтеся від покупки плодів, які навіть злегка пошкоджені.
Горіхи вживають в сирому, смаженому і сушеному вигляді. Ними приправляють салати, додають в випічку і десерти. Горіхове масло підійде для приготування м'ясних і рибних страв. Але завжди пам'ятайте, що термічна обробка практично повністю вбиває в горіхах всі корисні речовини.
Горіхи найкраще зберігати в холодильнику, при низькій температурі процеси окислення сповільнюються. У холодному місці вони підлягають зберіганню протягом 2 місяців. Допускається їх заморозка, але не більше ніж на 3 місяці.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами