грабовик
грабовик (лат. Leccinum carpini) – гриб роду обабок (Leccinum) з сімейства болетових (Boletaceae).
Інші назви:
- Підберезовик сірий
- Підберезовик В'язів
- обабок сірий
- Leccinum griseum
капелюшок:
Діаметр капелюшка може досягати 14 см. Капелюшок молодого гриба має форму напівкулі. Краї капелюшки підвернути. Пізніше капелюшок стає подушковидної. Поверхня капелюшка нерівна, оксамитова, злегка зморшкувата. Капелюшок має оливково-бурий або коричнево-сірий окрас. У зрілих грибів, шкірка може скорочуватиметься, оголюючи при цьому м'якоть капелюшки і пористий шар.м'якоть:
м'яка, в ніжці м'якоть волокниста, білого кольору. У зрілих грибів, м'якоть жорстка. На зрізі м'якоть набуває рожево-фіолетового відтінку, потім ставати сірою і ще пізніше практично чорного кольору. Приємна на смак і запах.Пористий шар:
товщина пористого шару у грабовик (Leccinum carpini) до трьох см. Шар вільний з виїмкою біля основи ніжки. Трубочки м'які, трохи водянисті, вузькі. Пори, незграбно-округлої форми, невеликі. Поверхня пір має білуватий або пісочно-сірий окрас.Ніжка у нього циліндричної форми, біля основи булавоподібна, потовщена. Висота ніжки від п'яти до 13 см, товщина – до 4 см. Верхня частина ніжки оливково-сіра, нижня бура. Поверхня ніжки покривають лусочки, які в процесі дозрівання змінюють забарвлення від білого до жовтуватого і нарешті, набуває темно-бурого забарвлення.Порошок суперечка:
бурий. Спори у нього веретеновидной форми. Утворює мікоризу з грабом. Іноді може утворювати мікоризу з ліщиною, тополею або березою, але значно рідше.поширення:
В основному зустрічається в районах Кавказу. Плодоносить гриб з червня по жовтень. Як правило, росте під грабом, звідси і назва – грабовик.їстівність:
Грабовик хороший гриб, придатний для вживання в сушеному, відварному, маринованому, солоному і смаженому вигляді. Правда, його часто можуть пошкоджувати личинки.схожість:
Грабовик (Leccinum carpini) – близький вид з підберезником. Подберезовікотлічается від грабовик тим, що при зламі його м'якоть колір не змінює. При цьому грабовик менш цінний за смаковими якостями через невеликий щільності м'якоті капелюшка.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами