Гриб горькушки: фото і опис
У лісі великими скупченнями ростуть дрібні, тендітні гриби, що нагадують своїм зовнішнім виглядом вовнянки та сироїжки. Цей представник грибного царства в народі називають горькушки. Є у нього і інші назви: горькуши, Мотрона. Їх знають багато любителів тихого полювання, але збирають не все, а даремно. Вони дрібні і тендітні і в похмуру погоду швидко пліснявіють. Але на смак вони не гірше за інших молочних судин. Горькуши стануть непоганою підмогою в роки, коли інших грибів вродило мало. Ці ж невибагливі грибки плодоносять в будь-яку погоду.Опис зовнішнього вигляду
Горькушки відносяться до пластинчастих грибів, сімейства сироежкових, роду молочних судин. У Росії їх відносять до четвертої категорії, умовно-їстівних грибів.Капелюшок у грибів опукла або плоска, з гостреньким горбком в центрі. У суху погоду поверхня капелюшки суха і гладка, в сиру же – стає слизькою і блискучою. Розміри у неї невеликі – до семи сантиметрів у діаметрі. Але в окремих екземплярів може досягати і більшого розміру, до одинадцяти см. Колір шкірки – червонувато-коричневий.Ніжка – порожня всередині, висотою не більше семи див і товщиною до 1,5 см, покрита дрібним пушком. Колір у неї світліше, ніж у капелюшки – червонувато-рожевий, з віком стає темніше, набуває коричнево-білуватий відтінок, але може бути такий же, як у капелюшки.М'якоть білувата з легким відтінком коричневого. Вона легко кришиться, має приємний лісовий аромат. На розрізі виділяє білий, гіркий сік. Згодом, колір виділень гриба не змінюється.Пластинки вузькі, розташовані дуже часто один від одного.Поширення і сезон плодоношення
Горькушки ростуть практично в будь-якому лісі, з хорошою підстилкою. Вони люблять моховиті місця, з лишайником на деревах. Виростають гриби зазвичай сім'ями, рідко поодиноко. Перші горькушки з'являються в липні і закінчують своє плодоношення в кінці жовтня. Вони не бояться невеликих заморозків.
Використання горькушки
Горькушки солять і маринують, іноді смажать. Солити горькушки краще гарячим способом, з приправами. Так, вони менше ламаються. Перед вживанням гриби вимочують три-чотири дні періодично міняючи воду. Відварювати їх досить двадцять хвилин. Можна і відразу їх відварити п'ятнадцять хвилин і злити першу воду, потім гриби промити і ще поварити півгодини. Якщо спеціально відібрати маленькі грибочки, то вони стануть прикрасою святкового столу.Хочете бути "зарядженим" до початку сезону тихого полювання?
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами