Чи можна вживати в їжу горькушки?
Горькушки – гриб невибагливий, росте в основному в соснових борах, березових гаях і в інших вологих місцях, де багато мохів та лишайників. Горькушки – умовно-їстівний гриб. Більшість європейців вважають його неїстівним і не вживають його в їжу. Таку назву для гриба цілком підходяще, так як при його вживанні в смаку відчувається гіркота. Потрібно бути обережним при зборі, так як цей гриб, як і багато представників роду молочних судин, здатна акумулювати шкідливі речовини, зокрема цезій. Тому будьте вкрай уважні при виборі місця збору горькушек.Горбок в центрі капелюшка гриба – відмітна ознака горькушки
Зовнішній вигляд і особливості збору
Щороку приносить великі обсяги горькушек, це пов'язано з їх широким ареалом поширення, стійкістю до навколишнього середовища і її мешканцям. Сезон збору починається з початку літа і до пізньої осені. Цей гриб не боїться заморозків, саме тому його можна зустріти навіть після перших морозів. Вони ростуть як поодинці, так і групами. Для вдалого збору потрібно уважно ознайомитися з зовнішніми ознаками горькушки і добре вміти відрізняти їх від інших грибів.Горькушки відноситься до роду молочних судин (яких налічується близько 20 видів), сімейству сироежкових. Що стосується зовнішнього вигляду, то капелюшок у нього від 3 до 8 см в діаметрі, плосковипуклая, у міру дозрівання стає воронковидная, в центрі з виступаючим горбком, чого немає у інших грибів – це є характерною ознакою горькушки. Шкірочка червоно-коричневого кольору, м'якоть досить щільна, у молодих представників білувата. У м'якоті міститься рясний молочний сік водянисто-білого кольору, пекучо-гострий, зі слабким запахом деревини, який також, є одним з основних відмінностей цього гриба від схожих на нього. Ніжка довжиною до 10 см, товщина – до 2 см, забарвлення її часто одного кольору з капелюшком або трохи світліше, вона щільна, з віком стає порожнистої, в основі видно пушисто-волокнистий повсть грибниці. Пластинки часті, неширокі, досить ламкі.Зрізаний гриб потрібно відразу очистити від пристав землі, листя, трави та іншого сміття і складати в кошик капелюшками вниз, так вони краще зберігаються. Горькушки підходить для соління, тому, прийшовши додому, їх необхідно відразу ж замочити у воді на три доби, щоб усунути гіркоту і поліпшити смак.Відправившись в ліс за збором слід мати при собі ніж, палицю для розсовування трави, листя, хвої; кошик, так як це найзручніша і безпечна тара для транспортування грибів
Горькушки на фото
Всі гриби умовно поділяють за смаковими якостями на чотири категорії. У четверту категорію потрапляють ті гриби, які, як правило, не вживаються в їжу, або ж вживають в рідкісних випадках. Саме до цієї четвертої категорії відноситься горькушки. Найцікавішим є те, що горькушки при всіх своїх особливостях містить речовину, яка гальмує розвиток хвороботворних кишкових бактерій, що викликають тиф.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами