Як відрізнити помилкову лисичку від справжніми і не набрати козуб «двійників»?
Багато хто любить збирати гриби: підосичники, маслюки, підберезники, лисички. Але зустрічаються представники, які дуже схожі на їстівні гриби, але на ділі виявляється, що це двійники. Хибна лисичка – яскравий приклад таких представників.Як не набрати козуб «двійників»
Хибна лисичка, що належить до сімейства Hygrophoropsidaceae, досить часто зустрічається в лісах Росії. Її опис можна знайти в багатьох літературних виданнях. Друга назва – говорушка жовтаРаніше існувала думка, що такий гриб отруйний. Сьогодні цього представника відносять до умовно їстівних. Помилковий представник не може похвалитися відмінними смаковими якостями, як справжня.Як відрізнити помилкові лисички від звичайних? Неїстівний гриб можна зустріти в будь-яких лісах. Хибна лисичка з'являється в серпні-листопаді. В останній місяць осені її можна зустріти тільки в тому випадку, якщо ще не настали морози. Вона росте на пнях і на землі. Її нечасто зустрінеш на гнилому дереві. Справжня лисичка, опис якої без праці можна знайти в книгах для грибників або на нашому сайті, зростає на мшиста пнях, але не на повалених деревах.«Двійник» зростає строго поодинці.
Хибна лисичка (фото)
Ключові відмінності
Схожий на лисичку гриб можна відрізнити від справжнього за зовнішнім виглядом. «Двійник» має більш яскравий колір капелюшки. Діаметр його капелюшки становить близько 2-5 см, тоді як у справжньої особини – близько 10 см.Капелюшок зовні нагадує воронку. Її колір може бути оранжево-бурим, іноді з мідним відтінком. Краї капелюшки відрізняються рівною формою. Справжній гриб має горбисті краю. Під капелюшком можна помітити розгалужені пластинки. Хибна лисичка має тоншу ніжку, яка звужується до низу.Діаметр капелюшка двійника становить близько 2-5 см, а ніжка звужується до низуЯкщо виникають сумніви, то розрізнити гриби можна по м'якоті. М'якоть «двійника» не відрізняється приємним ароматом. Зворотний бік капелюшки трохи гірчить. Гриб має жовту або помаранчеву м'якоть. Якщо натиснути на неї пальцем, то колір залишиться тим самим.Хибна лисичка має суперечки білого кольору. Справжній гриб не буває червивим через вміст хітінманнози, яка має протигельмінтний дію. «Двійник» хітінманнозу не містить, через що їм можуть харчуватися личинки комах.Продукт дозволено вживати в їжу, але особливим смаком він не відрізняється. Якщо його правильно приготувати, то отруєння не настане. Як будь-який умовно їстівний гриб, його вимочують 3 дня. Воду важливо міняти двічі – вранці і ввечері. Потім необхідно відварити продукт протягом чверті години в киплячій воді. Після цього він готовий до маринування, а також смаженні. У чутливих людей вживання цього продукту в їжу може викликати нудоту, головний біль, блювоту, розлади шлунку.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами