Легко сплутати зі справжнім грибом: опис скріпіци
Скрипиця – умовно-їстівний гриб четвертої категорії, відноситься до роду молочних судин. Свою назву гриб отримав через характерний скрипу капелюшки при зіткненні зі сторонніми предметами. У народі він називається молочай, скрипун, скріпуха. У деяких країнах вважається неїстівним. Гриб досить поширений на території Росії.опис гриба
Ськріпун має білий колір. Діаметр капелюшка 8-24 см. М'ясиста, увігнута в центр, вона може набувати жовтий або червонуватий відтінок. Ніжка 5-7 см у висоту і до 5 см в діаметрі.Через схожість з грибом для ідентифікації скрипуна використовують такий простий прийом: гриб трохи надрізають і дивляться на молочний сік. Якщо він придбав червонуватий відтінок після висихання, то це скрипице. Також із зворотного боку капелюхи пластини рідкісні на відміну від груздів.Виростає в основному в осикових або березових гаях. Зростає групами на добре освітлених галявинах. Земля повинна бути покрита мохом і листям. Часто утворює мікоризу з осикою, тобто міцелій гриба зростається з корінням дерева. Період збору з кінця серпня по кінець вересня. У деяких районах Білорусії – до жовтня.Скрипиця (скрипун) на фото
Як приготувати скріпіци
До вживання скрипун придатний тільки в солоному вигляді. Недосвідчені грибники часто плутають його з грибом звичайним. Але смакові якості цих двох грибів істотно відрізняються. Перед тим, як солити ці гриби, їх необхідно обов'язково вимочити у воді протягом 3-5 днів, періодично зливаючи її. Або заливати окропом і міняти воду приблизно 4 рази на добу. Тоді процес займе до 3 днів.Перед засолкою на дно каструлі необхідно покласти перець духмяний, лавровий лист, листя смородини. Далі укладаються гриби ніжками вгору. Кожна скрипице посипається сіллю (50 г солі на 1 кг грибів). Після засолення слід засипати різними прянощами, накрити кришкою і придавити зверху важким предметом. Через кілька днів після початку засолювання гриби почнуть зменшуватися в розмірах. Засолка може тривати від 30 до 60 днів. Процес засолювання залежить від м'якоті: чим старше скрипице – тим він твердіше і, відповідно, буде довше засолюють.Готові гриби можна вживати відразу або закривати в банки. Зберігати солені скріпіци слід при температурі до 15 ° С, найкраще в холодильнику.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами