Гриби мокруха соснова (пурпурова) і мокруха рожева фото, опис і застосування
Від ФахівцяГриб мокруха соснова (пурпурова)
Мокруха соснова (пурпурова) – їстівний гриб сімейства Мокрухових з щільною, м'ясистої капелюшком. Пропонуємо вашій увазі опис і фото гриба мокруха пурпурова, а також схожого йому виду мокруха рожева. Також ви зможете дізнатися про правила збору і застосуванні цих грибів в кулінарії і народній медицинісімейство: Мокруховие (Gomphidiaceae).Синоніми: мокруха пурпурова, мокруха блискуча, мокруха желтоногая, желтоног мідно-червоний.Опис. Капелюшок діаметром 3-12 см, опукла до розпростертої, зі злегка загнутим вниз краєм, червоно-жовто-коричнева, липка, в суху погоду – блискуча. Пластинки спускаються вниз по ніжці, товсті, рідкісні, оливкові до жовтувато-сіро-червонуватих, червонувато-бурі, з віком темніють. Ніжка 4-12 X 1 см, до основи зазвичай звужується, волокниста до лускатої, майже одноколірна з капелюшком, але в підставі жовта. М'якоть винно-червона, жовто-оранжева, в ніжці більш жовта.
Гриб плодоносить часто і рясно в лісах за участю сосни, в сосняках, в соснових посадках, по верещатников, часто на височинах. Утворює мікоризу з сосною, за деякими даними – і з березою. Зустрічається з липня по жовтень. Гриби, що ростуть після осінніх заморозків, часто набувають мідно-пурпурову забарвлення. У Росії гриб мокруха соснова (пурпурова) зростає по всій лісовій зоні, крім Крайніх Півдня і Півночі.
Гриб мокруха рожева: фото і застосування
гриб мокруха рожева (Gomphidius roseus) легко відрізнити від C. Rutilus. Зверніть увагу на фото гриба: мокруха рожева має яскраво-рожеву капелюшок і світліші пластинки.Застосування в народній медицині. У народній медицині використовують мазі, приготовані на основі спиртової настоянки, проти звичайних і неврогенних дерматитів. Інші гриби для лікування дерматитів – мухомор червоний, гнойовик чорнильний, лисичка жовта і Волоконніца загострена.На півночі і північному сході Китаю ця мокруха є одним з основних зібраних місцевим населенням грибів, причому як в лікарських, так і вживаних в харчових цілях.Правила збору: Збирають молоді плодові тіла. Використовуються спиртові настої. Мазь готується аналогічно такої у червоного мухомора.Застосування в кулінарії: Використовується для смаження, попереднього відварювання не вимагає. За смаковими якостями близька до маслюки, яким доводиться найближчим родичем.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами