Груша Листопадова: опис сорту і фото
Груша Листопадова: опис сорту і фото
Груша – фрукт, чий смак знайомий з дитинства практично кожному. Варення або компот, свіжозірвані стигла груша або будь-яке інше блюдо з нею – все це доставляє неймовірне задоволення при вживанні в їжу. У цій статті ми поговоримо про саме смачне сорті цього фрукта, особливості вирощування та кращих рецептах.Історія виведення сорту
Груша Листопадова – це сорт груші, який досить пізно дозріває, а саме – восени. Варто відзначити, що батьківщиною цієї груші є Примор'ї, яке характеризується досить суворим кліматом. Сорт груші Листопадової також називають Зимової або Осінньої Молдовою. Виведений цей сорт був в 1950 році, в результаті схрещування двох видів груш – Уссурійської і Зимової Деканка. Перша славиться своєю витривалістю і невибагливістю у догляді, а друга, родом з Бельгії, неймовірним ароматом і солодким смаком.Завдяки ретельній роботі селекціонерів, вийшло вивести сорт, який можна виростити практично в будь-якому регіоні. Автором цього виведення став знаменитий учений А. В. Болоняев, який в 1958 році передав сорт груші Листопадової на Державні випробування. А вже в 1974 році цей вид груші був широко поширений по всій території Далекого Сходу.Груша Листопадова: опис сорту
Дерева даної груші найчастіше досить високі, але все залежить від регіону вирощування. Наприклад, на батьківщині виведення сорту дерева не відрізняються великою висотою, що дозволяє пригинати гілки на зиму до землі і щільно укутують від морозів. Чим сприятливіші клімат, тим більш високе і розлога буде дерево груші Листопадової. Опис пагонів можна позначити як: досить пружні, колінчаті і товсті, зеленуватого, а іноді і бордового кольору. Крона дерева найчастіше округла або пірамідальна. Листочки насиченого зеленого кольору зовні і злегка білястого кольору зсередини. Одним з головних переваг цього сорту є: підвищена стійкість як до морозу, так і до палючому сонцю, а також регулярна родючість. Дуже добре зберігаються плоди на гілці, навіть при сильному поривчастим вітром або інших ситуаціях.Груша Листопадова: опис плодів
У перші роки після виведення цього сорту розмір і маса одержуваних плодів були досить невеликі – близько сімдесяти грамів. Але протягом кількох років після вдалої акліматизації в більш теплих регіонах з'явилася можливість отримувати плоди масою аж до трьохсот грамів. Форма груші не відрізняється особливою симметричностью, є борозенки і легка ребристість. Шкірочка досить блідого зеленого кольору, зі злегка підрум'яненим бочком, на який найбільше потрапляло сонце.При зберіганні колір груші стає жовтуватим, і з'являється велика кількість коричневих точок. Неймовірний солодко-кислий смак білої соковитою м'якоті не залишить байдужим жодного любителя поласувати грушею. Отримання перших плодів можливо вже на другий або третій рік після посадки. Популярний цей сорт і завдяки відмінній здатності до тривалого зберігання: в холодильній камері відмінно зберігається аж до кінця грудня, а в морозилці і зовсім протягом всієї зими.Як вибрати саджанці для посадки
Для покупки саджанців краще вибрати перевірений розплідник або досвідчених садівників. При виборі саджанців основна увага загострити на стані кореневої системи. Не повинно бути пошкоджених і занадто сухих корінців. Видаліть листочки з саджанців, так як це допоможе не висушити деревце на перших порах. Найкраще придбати саджанці із закритою кореневою системою, оскільки такі рослини набагато легше переносять процес посадки, який, до речі, можна здійснювати в будь-який час року.апетитні фрукти
Незважаючи на досить нерівну форму і непоказний колір плодів, фото груші Листопадової викликає апетит навіть від одного погляду. Пропонуємо вам помилуватися найсоковитішими кадрами!Відгуки про сорт
В основному всі відгуки про грушу Листопадової, які ви почуєте, будуть позитивними. Невибагливість у догляді, стабільне і високоврожайне плодоношення, відмінна транспортабельність, немислима здатність переносити будь-які примхи погоди і, звичайно ж, шалено смачні довго зберігаються плоди – все це є приводом говорити про Листопадової груші тільки добре. Мало того, завдяки всім цим плюсів, вирощувати у себе на ділянці цю грушу може навіть зовсім недосвідчений садівник, у якого немає необхідних навичок і належного часу для догляду за деревами.Догляд за грушею
Добриво дерев виробляють по цілком стандартною системі. На початку весни більш актуальні азотовмісні підгодівлі, під час цвітіння і появи зав'язі додайте трохи більше калію, ну а восени кращим добривом буде суперфосфат. Запам'ятайте, що груша дуже любить воду, і іноді дощової води зовсім недостатньо, тому додатково розлити дерево водою, яка допоможе захистити його від різних шкідників.Незважаючи на відмінну стійкість груші до грибкових захворювань, є все-таки шкідники, з якими доведеться трохи поборотися. Найбільш поширені: грушева плодожерка, попелиці зелена і грушева Мідяниця. Позбутися від попелиці можна тільки шляхом повного знищення мурах, які її і переносять. Для цього просто гарненько пролийте окропом все найближчі мурашники. Якщо дотримуватися всі ці нескладні вимоги, то вже через чотири, а то й три роки, ви отримаєте свій перший урожай.Дуже смачні рецепти випічки та інших страв з грушею Листопадової
Здивувати гостей можна досить цікавим, а головне – швидким за часом приготування рецептом листкових пиріжків з грушею і козячим сиром. Для цього вам знадобиться готове размороженное листкове тісто, груші, козячий сир, чебрець, трохи меду і жовток для змазування. На розкатаний квадратик тесту викладіть нарізані шматочками груші і сир, злегка приправити чебрецем і полийте медом. Защипите пиріжок в будь-якій зручній для вас формі, змастіть яйцем і відправте в розігріту духовку. Такі пиріжки краще їсти в гарячому вигляді, коли розплавився сир з'єднається з грушею і хрустким листковим тістом.Злегка незвичайне застосування груші – приготування м'яса з її використанням. Звичайною свинині можна надати пікантний смак, обсмажити її стейки з стиглої грушею, розмарином і червоною цибулею на оливковій олії. Не забудьте посолити і поперчити м'ясо на свій смак.Якщо вам вже набридли стандартні «Олів'є» і вінегрет, на допомогу в розмаїтті салатного меню прийде все та ж Листопадова груша. Обсмажте на вершковому маслі кілька смужок бекону і вийміть їх на серветку для видалення зайвого жиру. В цей час на що залишився в сковороді олії посмажте часточки груші. На тарілку сервіровки красиво викладіть груші, шматочки бекону, сиру з пліснявою і волоського горіха. Полийте все соусом, що складається з винного оцту, оливкового масла і зернистої гірчиці. Зверху посипте мелконарубленную зеленню.Ну і, звичайно ж, десерт! Одним з найпопулярніших рецептів останнім часом є рікотнік з грушею. Для його приготування вам знадобиться роз'ємна форма, дно якої необхідно застелити папером для випічки або пергаментом. Змастіть його вершковим маслом і посипте коричневим цукром, після чого відправте в розігріту духовку для процесу карамелізації. Через п'ятнадцять хвилин дістаньте форму з духовки і викладіть поверх карамелі нарізане на шматочки вершкове масло в кількості сімдесяти грамів. Далі укладіть шар з грушевих часточок і відставте форму в сторону.У цей час приготуйте тісто: збийте півсклянки цукру і сто п'ятдесят грамів вершкового масла, додайте одне велике яйце і сто грамів сиру рікотти. Далі додайте склянку борошна з десятьма грамами розпушувача і невеликою кількістю лимонного цедри. Ретельно перемішайте до зникнення грудочок і викладіть тісто у форму, на груші. Час випічки займе близько години, готовий пиріг необхідно перевернути грушами вгору. Смачного!
Груша листопадова – один з кращих пізніх сортів
Одним з найулюбленіших плодів після яблук, є груша. Завдяки невибагливості у догляді і кліматичної стійкості, груша набула великого поширення. Дане плодове дерево володіє широким розмаїттям сортів, одним з яких є груша Листопадова. Ця груша має низку характеристик, які вигідно вироблять її на тлі інших.
опис сорту
Груша Листопадова має кілька найменувань, а саме її ще називають Листопадова Молдова або Зимова. Є еталонним сортом. Цей вид був виведений в результаті схрещення груш Деканка Зимова і Уссурійська. Дане плодове дерево відомо ще з 1950 року.Дерево виростає досить високим, має шірокопірамідную і округлу крону. Скелетні гілки ростуть від стовбура під кутом в 900. Характерно густе розгалуження. Його пагони мають зеленувато-бордовий колір, досить товсті і колінні. Плодові освіти розвиваються на дво- або трирічної деревині, мають вигляд простих кольчаток або укорочених прутиків.Як виглядає даний сорт можна побачити на цьому фото.Листя за формою округлі або овальні, але при цьому щільні і витягнуті. Мають середніми розмірами. Їх край цілісний або мілкопильчасті. Колір листової пластинки різний: зверху вона темно-зелена, а знизу – світло-зелена. Опущення не характерно.Посадку саджанців слід проводити навесні або восени (але тільки до заморозків). Протягом першого року, після посадки в обрізку не потребує. Легке омолодження шляхом обрізки слід проводити один раз протягом двох-чотирьох років. Для збільшення розмірів і обсягів плодоношення необхідно здійснювати підгодівлю калійними добривами і 0,4% розчином сечовини.Плодоношення починається з двох-трьох років, після висадки саджанця. Але масово давати плоди починає тільки на п'ятий рік. Характерна регулярна врожайність. Вона щорічна і рясна (в середньому близько 70 ц / га). Плоди формуються різних розмірів і їх вага коливається в межах від 70 до 360 г (маса залежить від догляду і кліматичних особливостей зони зростання). Їх форма яйцеподібна. Груші неравнобокие і ребристі, а також з глибокими борозенками. Шкірка має жовтувато-зелений колір з характерним бордовим рум'янцем, а також видні підшкірні численні світло-коричневі точки. За консистенцією вона щільна. При зборі плодів має зеленуватий відтінок, а коли дозріває стає блідо-жовтою. Рум'янець утворюється на сонячному боці. Воронка неглибока і вузька. Верхнє підставу тупе знизу і має невелике заглиблення. Підстава знизу тупе, злегка нерівне і має зрізаний вид. Груша розділена прожилками на нерівні часточки. Плодоніжка товста і вигнута, довжина, як і ширина, середня, має темно-коричневий колір. Чашечка вузька і дрібна. Чашолистки рідкісні і вузькі, спрямовані в сторони. М'якоть білого кольору, масляниста і соковита. Володіє приємним ароматом і вираженим кисло-солодким смаком. За смаковими якостями схожа з плодами груші Ноябрьска красуня.Вважається пізньоосінній або Ранньозимовий сортом. Дозрівання груш відбувається в кінці вересня, жовтні або на початку листопада. Вони не опадають навіть в період мусонних дощів. Плоди ставати придатними для вживання через місяць, після дозрівання. У прохолодному місці здатні пролежати до грудня-січня, а в морозильній камері – до кінця зими (були випадки, коли зберігалися і до квітня). Після розморожування смакові якості зберігається.З них виходять відмінні варення, компоти, повидло і сухофрукти. Завдяки цьому даний сорт має багато позитивних відгуків.У грушах цього сорту містяться такі речовини: цукру (10,8%), дубильних речовин (0,5%), тітруемих кислот (0,9%), пектинових речовин (0,4%).Листопадова груша відрізняється скороплодностью. Описано відмінне поєднання з підщеп айви.Запилювачами для Листопадової груші виступають Вільямс літній, Говерла, Улюблениця Клаппа, Конференція.Груша Листопадова має підвищену стійкість до багатьох грибкових захворювань і парші. Також вельми висока ступінь несприйнятливості до бактеріального опіку. Їй властива висока зимостійкість, особливо кореневої системи. Зимостійкість постійна при виростанні на височинах.Дане плодове дерево можна зустріти практично у всіх країнах Євросоюзу, Білорусі, Україні та Росії.
Відео "Груша Листопадова"
На даному відео ви можете наочно ознайомитися з параметрами і характеристиками даного дерева.Груша Листопадова зимова
Після яблука найулюбленішим і поширеним у вітчизняних садах фруктом є груша. Грушеві дерева невибагливі до кліматичних особливостей, тому їх можна вирощувати практично на всій території Росії. Серед безлічі сучасних сортів вибрати щось конкретне складно, зазвичай в якості першого досвіду садівники воліють старі перевірені груші. Одним з таких сортів є груша Листопадова Зимова, що володіє рядом переваг: зимостійкістю, скороплодностью і хорошою стійкістю до зовнішніх чинників.Детальний опис сорту груші Листопадової Зимової, фото плодів і дерев, а також відгуки садівників про неї можна знайти в даній статті. Тут будуть приведені всі аргументи на користь Листопадового сорти, розказано про те, як потрібно садити цю грушу і як за нею доглядати.Характеристика грушевого сорти
Груша Листопадова Зимова була селекціоновані вітчизняними вченими в Далекосхідному регіоні. Цьому сорту майже сімдесят років, своєї популярності він з роками не втратив.«Батьками» сорти стали Деканка Зимова і груша Уссурійська, що свідчить про сильну морозостійкості і невибагливості Листопадової, що дозволяють вирощувати сорт навіть в складних умовах Примор'я і Далекого Сходу.- дерево високоросла, розлога, потужне;
- форма крони широкопирамидальная, округла;
- скелетні гілки відходять від стовбура дерева практично під прямим кутом;
- листові пластини щільні, форма листа кругла або овальна;
- груші з'являються на дво- або трирічних гілках;
- в фазу плодоношення саджанці вступають через 2-3 роки після посадки – сорт скороплоден;
- врожайність у груші Листопадової висока і регулярна – щороку дерево радує великою кількістю плодів (до 60 кг з кожного дерева);
- розміри самих плодів невеликі – середня маса становить всього 80 грам, але в більш теплому кліматі груші Листопадові Зимові набагато більші – до 350 грам;
- форма плоду яйцеподібна, груша нерівнобічні, ребриста, на шкірці можуть бути борозенки і смуги;
- колір стиглої Листопадової Зимової жовтувато-зелений, з одного боку плода може бути присутнім багряний рум'янець;
- по всій поверхні шкірки проглядаються темні крапочки;
- м'якоть забарвлена в білий колір, досить щільна, але соковита і масляниста;
- смак у Листопадового сорти хороший, кисло-солодкий, плід дуже ароматний;
- за термінами дозрівання Листопадову грушу відносять до пізньоосінній або Ранньозимовий сортам – збирати урожай потрібно в кінці осені;
- якщо погода в регіоні не дозволяє тримати урожай на дереві, його можна зібрати вже в вересні;
- груша Листопадова прекрасно дозріває в сховище, для цього їй знадобиться як мінімум місяць;
- зберігаються плоди даного сорту дуже добре – фрукти можуть залишатися в товарному вигляді до початку лютого (в морозилці плоди зберігають аж до квітня-травня);
- призначення плодів універсальне: Листопадова дуже хороша як в свіжому вигляді, так і в вареннях, компотах, у вигляді сухофруктів, плоди зберігають цілісність і після розморожування;
- стійкість Листопадової до грибкових захворювань і парші висока, також сорт має імунітет до бактеріального опіку;
- морозостійкість хороша, особливо стійкими до холодів вважаються коріння дерева;
- не рекомендується висаджувати сорт в низинах – для цієї груші вибирають рівнини або височини.
Сильні і слабкі сторони сорту
Наведена вище характеристика груші Листопадової Зимової повністю виправдовує широку популярність даного сорту. У Зимової груші є маса переваг, таких як:- скороплодность – саджанці швидко вступають у фазу плодоношення;
- врожайність – кількість плодів не рекордно велику, але досить висока і, найголовніше, стабільне з року в рік;
- пагони дерева стійкі до сонячних опіків, що захищає грушу від пошкодження навесні;
- сильний імунітет до грибкових інфекцій і парші дозволяє без побоювання вирощувати фрукти в регіонах з підвищеною вологістю і низькими температурами;
- міцні черешки тримають плоди дуже надійно – груші Листопадові не обсипаються навіть в сезон мусонних дощів;
- зібраний урожай може зберігатися кілька місяців;
- плоди відмінно дозрівають в сховище, що дозволяє зберегти урожай в складному кліматі;
- хороший смак груш дозволяє віднести сорт Листопадовий Зимовий до столових різновидів;
- найсильнішим «козирем» сорти є його зимостійкість – коріння дерева не вимерзають навіть в північних регіонах країни.
- не найбільшу сильну морозостійкість крони і стовбура – у вологому і холодному кліматі дерева притискають до землі і вкривають на зиму (в Амурській області, наприклад);
- неоднакові розміри плодів;
- не надто привабливий зовнішній вигляд груш (неоднорідність форми, ребристість шкірки і вкраплення на поверхні плодів);
- необхідність запилювачів, без яких дерево зовсім не буде плодоносити.
Правила вирощування
Виростити Листопадову Зимову зовсім нескладно, тому даний сорт прекрасно підходить навіть для початківців садівників. Особливу увагу слід приділити самобесплодни цієї груші – на ділянці або поблизу нього обов'язково повинні рости грушеві дерева з відповідними термінами цвітіння.посадка дерева
Садити Листопадову краще на південній стороні ділянки, вибираючи місце, що знаходиться на невеликій піднесеності і захищене від північного вітру або протягу.Етапи посадки повинні бути такими:- За півроку до посадки саджанця необхідно викопати яму. Розміри її повинні бути порівнянні з кореневою системою деревця, в середньому, це 70х70 см.
- Яму наповнюють сумішшю грунту, перегною, суперфосфату, деревної золи і калійного добрива.
- По центру ями встановлюють кілочок, до нього згодом подвяжут саджанець.
- Ставлять саджанець в центр і розправляють його корені.
- Поступово присипають кореневу систему саджанця землею, залишаючи 2-3 см до кореневої шийки.
- Підв'язують деревце до кілочка.
- Поливають і мульчують грунт навколо дерева.
Догляд за грушевим деревом
Першочергова задача садівника – створити умови для нормального розвитку грушевого дерева і мінімізувати ризик захворювання. Щоб дерево швидко вступило у фазу плодоношення, нормально розвивалося і радувало стабільними врожаями, йому необхідний такий догляд:- Груша Листопадова любить злегка зволожений грунт, тому її рекомендується поливати в періоди посухи. Особливо сприятливі поливи методом дощування, коли дерево отримує вологу не тільки через коріння, але і через листя.
- Поки груша молода, навколо неї потрібно регулярно видаляти бур'яни. Зрілим деревах трава не заподіє ніякої шкоди, але грунт навколо стовбура краще все-таки рихлити.
- Обрізка особливо важлива для молодих дерев. У перший же рік після посадки садівник повинен зайнятися формуванням крони. У однорічного саджанця вдвічі вкорочують центральний втечу, дворічним деревах формують скелетні гілки. Якщо щорічно скорочувати всі пагони на 10-15 см, можна домогтися більш швидкого розвитку дерева і раннього плодоношення. У зрілих груш сорту Листопадова Зимова вирізають старі, сухі і хворі пагони, регулярно проводять санітарну або омолоджуючу весняну обрізку (показано на фото).
- Саджанці Листопадової Зимової можуть вимерзнуть, якщо зима буде безсніжною і холодної. Щоб цьому запобігти, грунт навколо штамба мульчують торфом, товщина шару повинна скласти близько 30 см. Дорослі дерева в укритті, як правило, не потребують.
- Підгодовувати сорт Листопадова Зимова потрібно і органікою, і мінеральними компонентами. Восени, після збору врожаю можна внести перегній, перепрілий гній, деревну золу або компост. Протягом сезону грунт збагачують фосфором, калієм, азотом, селітрою або сечовиною.
- До грибкових і бактеріальних інфекцій у Листопадової є імунітет, а ось комахи цілком можуть нашкодити і самому дереву, і врожаю. Щоб цього не допустити, перед цвітінням крону обприскують спеціальними засобами. Обробку повторюють через пару тижнів.
Відгук про сорт
висновок
Груша Листопадова Зимова – відмінний варіант для тих, хто живе в складних кліматичних умовах. Однаково добре цей сорт проявляє себе і на Півдні, Півночі і в центрі країни. Чим комфортніше умови зростання, тим більший і солодше будуть плоди Листопадової Зимової.Виростити грушеве дерево зовсім не складно – сорт невибагливий і не вимагає до себе особливої уваги.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами