Їстівні гриби, ягоди, трави
Груздь сіро-рожевий (Lactarius helvus)
Сіро-рожевий груздь по-іншому називають хрящ-молочник неїстівний, молочні судини звичайним, груздём неїстівним або молочні судини бурштиновим. Зустрічається з середини липня до початку жовтня в березово-осиново-ялинових і соснових лісах. Росте групами, іноді досить великими. Віддає перевагу сирі місця, околиці боліт, високу траву, мох, чорничник.Капелюшок до 12-15 сантиметрів в діаметрі, має спочатку опуклу форму, потім трансформується до розпростертої з опущеним краєм, часто з нерівною поверхнею, пізніше до воронковідной шіроковдавленной з хвилясто-вигнутим краєм. Поверхня капелюшка суха, волокниста, з шовковим відливом, мелкочешуйчатая, сіро-рожева, рожево-бура або палева, без концентричних зон, з більш темною серединою рожево-бурого кольору.Платівки спадні, білуваті, потім палеві або кремово-вохряні, досить часті. Ніжка 6-8 см завдовжки, 1,3-2 см завтовшки, циліндрична, рівна, пухка, одного кольору з капелюшком, у верхній частині світліша, борошниста, в нижній белоопушенная. У старих екземплярів ніжка всередині порожня.М'якоть товста, щільна. рожево-жовта, з запахом чимось нагадує кумарин або суміш висушеного цикорію з лакриці. При сушінні запах тільки посилюється. Молочний сік білий, скудновиделяющійся, водянистий, не змінює забарвлення на повітрі, не їдкий. Споровий порошок кремово-вохряного.Щодо їстівності думки грибних експертів розходяться. У Росії він вважається в більшості літературних джерел умовно-їстівних. Рекомендуються до збору молоді екземпляри, які практично не мають неприємного запаху. Вживають в солоному і маринованому вигляді після обов'язкового тривалого відварювання протягом 25 хвилин. У молодих грибів запах після варіння практично повністю зникає. Маринують, солять, варять окремо від інших грибів, щоб специфічний аромат не передавався. Зарубіжні довідники вважають гриб неїстівним (через запах) або слабо-отруйним (для руйнування отрути рекомендують гриб сушити).Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами