Ікра з грибів на зиму
Ікра з грибів – смачна й поживна закуска, адже за вмістом білка «лісові мешканці» мало чим поступаються м'ясу. Для виготовлення використовуються не тільки свіжі гриби, а й солоні, заморожені, сушені. Обговоримо, як приготувати ікру з грибів на зиму.
Баночка з різною закускою є в кожному холодильнику. Відкрив кришку і через хвилину на столі з'являється апетитне блюдо, до якого так і тягнеться ложка. Популярна закуска з подрібнених інгредієнтів – ікра, яка перетворює простий шматочок хліба в апетитне і корисне блюдо.
З яких грибів готувати ікру в домашніх умовах? З будь-яких їстівних. Після засолювання і маринування капелюшків залишилися ніжки – сміливо готуйте ікру з них. Овочі, зелень і спеції прикрасять закуску і збагатять склад корисними речовинами.
Класичний рецепт зі свіжих лісових грибів
Класичний рецепт підійде цінителям насиченого грибного смаку. Спробуйте приготувати ікру з лисичок і опеньків, вона вважається найбільш смачною.
- Гриби – 2,5 кг.
- Сіль – ½ склянки.
- Олія – ½ склянки.
- Цибуля ріпчаста – 800 м
- Вода – 400 мл.
- Зелень – кріп і петрушка.
- Оцет 9%.
- Підготуйте гриби: почистіть від крупного сміття, помийте, наріжте. Покласти шматочки в підсолену воду.
- Варіть півгодини на слабкому вогні, помішуючи і прибираючи піну, потім відкиньте на друшляк.
- Лук наріжте, пасеруйте в маслі до золотистого відтінку.
- Гриби разом з цибулею перейдіть на м'ясорубці.
- Додайте в отриману масу порізану зелень і оцет: для однієї банки знадобляться 1 ст. л. оцту і пара гілочок трави. Ретельно проведіть.
- Розкладіть масу по банках, накрийте кришками нещільно. Стерилізують банки з ікрою 45 хвилин.
- Після закачування поставте банки догори дном, укрийте теплою річчю, дайте повністю охолонути.
Рецепт без стерилізації
Чи не хочете стерилізувати банки – цей рецепт для вас. Грибна суміш після подрібнення деякий час додатково гаситься, це оберігає заготовку від псування.
- Гриби – 1 кг.
- Вода – 1 л.
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Часник – 3 зубчиків.
- Оцет – 2 ст. л.
- Сіль перець.
- Підготовлені гриби залийте водою, доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин. Відкиньте на друшляк, добре промийте, потім покладіть в підсолену воду, варіть 15 хвилин.
- Відвар злийте, гриби перейдіть на м'ясорубці.
- Покришите цибулю і часник. Пасеруйте цибулю до прозорості.
- Змішайте цибулю і гриби, додайте часник і перець.
- Смажте масу 10 хвилин.
- Розкладіть по банкам, зверху налийте по 1 ст. л. оцту.
- Закрийте банки, використовуючи пластикові кришки, або закатати.
- Приберіть остигнула закуску в холодне місце.
Щоб на поверхні не з'являлася цвіль, поверх ікри можна покласти листя хрону. Вони володіють бактерицидними і антибактеріальними властивостями.
Смачна ікра із заморожених грибів
Хочете поласувати ікрою, а в наявності тільки гриби з морозилки? Сміливо готуйте закуску з них. За смаком вона не поступиться продукту зі свіжих грибів.
- Гриби заморожені – 2 кг.
- Олія – 8 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Томатна паста – 3 ст. л.
- Перець чорний мелений – 1 ч. Л.
- Сіль.
- Петрушка.
- Попередньо необхідно розморозити гриби і відварити в підсоленій воді 30-40 хвилин.
- Вилийте зайву рідину, залишивши приблизно 0,5 склянки, щоб зберегти грибний смак і запах.
- Дрібно нарізану цибулю пасеруйте до прозорості.
- Натріть моркву за допомогою великої терки, посмажте на середньому вогні до м'якості.
- З'єднайте гриби з овочами, перейдіть суміш через м'ясорубку.
- Поставте посуд з масою на малий вогонь. Постійно помішуйте, щоб не підгоріла.
- Коли склад закипить, додайте томатну пасту, зелень і спеції. Гриби варилися в підсоленій воді, тому соліть акуратно, не переборщіть.
- Накрийте посуд кришкою, млоїте 40 хвилин. Розкладіть ікру по банкам.
- Банки прокип'ятіть 15 хвилин, закупорте і поставте на холод, не чекаючи охолодження.
Не використовуйте заморожені гриби з вичерпаним терміном придатності: свіжі зберігаються не більше року, відварні – не більше 4 місяців.
Ікра з сушених грибів
Гриби після сушіння не втрачають корисних якостей. З сушених вийде ікра з насиченим ароматом. Кухарі рекомендують брати трубчасті види – білі, маслюки, підосичники, підберезники.
- Покладіть сушені гриби в окріп. Через півгодини рідину злийте, промийте, поріжте на шматочки. Відваріть в підсоленій воді 30 хвилин.
- Подрібніть гриби за допомогою м'ясорубки і посмажте на олії півгодини.
- Наріжте помідори, дрібно покришите цибулю. Посмажте овочі окремо від грибів.
- З'єднайте грибну масу з овочевою, додайте спеції, тушкуйте ще 15 хвилин.
- Розкладіть ікру по банкам, простерилизуйте.
- Поставте заготовки в холодильник або льох.
Як приготувати ікру з печериць
За печерицями не потрібно йти з кошиком до лісу, цілий рік їх легко знайти на прилавках магазинів. Вони відрізняються ніжною структурою, тому готуються швидше за інших. У цьому рецепті печериці НЕ відварюють, а смажать, що робить смак більш насиченим.
- Печериці – 2 кг.
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Морква – 4 шт.
- Оцет – 4 ст. л.
- Лавровий лист – 4 шт.
- Сіль перець.
- Рослинна олія для смаження.
- Вимийте шампіньйони, підсушіть, поріжте скибочками.
- Натріть моркву на дрібній тертці, покришите цибулю. Смажте овочі з маслом до м'якості.
- Додайте гриби, лавровий лист, сіль і перець. Гасіть 10 хвилин, регулярно помішуючи.
- Коли маса охолоне, вийміть лаврушку. Якщо вийшло багато соку, злийте надлишки.
- Подрібніть масу блендером, налийте оцет і ретельно розмішайте.
- Розкладіть ікру по банкам. Простерилизуйте 15 хвилин, закупорте.
За зовнішнім виглядом ікра з печериць схожа на паштет. Ідеальна для бутербродів як самостійно, так і в поєднанні з зеленню, тертим сиром, рубаним яйцем. Любителі грибного соусу зможуть самостійно готувати його за допомогою ікри з печериць.
Грибна ікра на зиму з морквою, помідорами і цибулею
У пропонованому рецепті містяться овочі, які лише злегка підкреслюють природний смак грибів.
1. Всі необхідні складові для приготування страви перед вами. Звичайним способом їх почистимо.
2. Почищені і помиті гриби розрізаємо на шматочки і опускаємо в каструлю з водою. Каструлю ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, знімаємо піну і варимо 5 хвилин.
3. Вимикаємо вогонь і обмиваємо гриби холодною водою.
4. Потім прокручуємо гриби через м'ясорубку разом з овочами.
5. Всю перекручену масу поміщаємо в каструлю, в якій будемо гасити гриби.
Щоб збереглися ароматичні та смакові якості грибів, не можна зловживати перцем, спеціями і сіллю. Їх додають, але так, щоб самі вони гостро не відчувалися.
6. До вмісту в каструлі додаємо: 250 г рослинного масла, 1 ст. ложку солі і трохи меленого чорного перцю. Все перемішуємо і ставимо на вогонь. Стоїмо поруч перемішуємо і як тільки з'являться ознаки закипання, відразу вогонь зменшуємо. При слабкому кипінні на невеликому вогні варимо 40-50 хвилин.
7. Варимо масу часто помішуючи, пробуємо на смак і при необхідності додаємо ще сіль. Не забуваємо про те, що грибна ікра готується на зиму.
8. У гарячому стані розкладаємо масу в стерилізовані банки. Зверху на ікру наливаємо трохи гарячого соняшникової олії.
9. Закочуємо банки кришками.
10. Банки потрібно зберігати в холодильнику.
Відео про те, як приготувати ікру з білих грибів
Подивіться простий рецепт заготовки з білих грибів на зиму.
Грибна ікра прекрасна їжа як закуска, як начинка для тарталеток, для намазування на шматочки хліба.
Овочева ікра з грибами без стерилізації
Грибне ласощі виходить дуже смачним. З ним можна робити бутерброди або використовувати як добавку до гарніру.
- 1 кг болгарського перцю
- 1 кг моркви
- 1 кг томатів
- 1 кг ріпчастої цибулі
- 3 літри відварених грибів
- 250-300 мл рослинного масла
- сіль, мелений перець – за смаком
Приготування ікри на зиму – НЕ математика, тому в міру необхідності можна змінювати кількість продуктів, створювати нові комбінації.
- Гриби очистити і добре промити.
- У овочів видалити плодоніжки, прибрати насіння у перців.
- Потім всі разом пропустити через м'ясорубку, додати масло, сіль, перець. Часто помішуючи, варити 2 години.
- Потім грибна ікра з овочами розкладається в стерилізовані банки, закочується кришками і закутується до охолодження.
Як зробити грибну ікру з опеньків
Дізнайтеся заготовку з найпоширеніших опеньків, які ростуть в лісах в великих кількостях. Люди збирають їх багато і готують баночки на зиму з великим задоволенням.
- опеньки – 1 кг
- сіль – 3 ст. ложки
- морква – 2-3 шт.
- цибуля ріпчаста – 2 шт.
- перець чорний мелений – за смаком
- масло рослинне – 50 мл
1. Опеньки перебираємо, чистимо і моєму.
2. Помиті опеньки опускаємо в каструлю для варіння і заливаємо водою. Води повинно бути в 3-4 рази більше, ніж грибів.
3. Каструлю ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. В обов'язковому порядку знімаємо піну.
4. Ще кладемо 2 ст. ложки солі і варимо далі 30-40 хвилин.
5. Потім зливаємо воду з каструлі разом з грибами через друшляк і промиваємо їх під проточною водою.
6. Тим часом нарізані моркву і цибулю смажимо на сковороді з маслом до напів-готовності.
7. Змішуємо разом опеньки, цибулю, моркву і пропускаємо через м'ясорубку. Решітка на м'ясорубці повинна бути з великими отворами, щоб грибна ікра була все-таки крупинками, а не кашею.
8. У пропущену ікру додаємо ще 1 ст. ложку солі і перчимо до смаку. Потім включаємо вогонь і смажимо, часто перемішуючи, 30 хвилин.
9. Далі накладаємо масу щільно в баночки і тільки по плечики, не вище. Зверху банки прикриваємо кришками і ставимо в духовку при 110 градусах С на 40 хвилин.
10. Дістаємо з духовки і відразу закриваємо щільно кришками. Банки перевертаємо догори дном і укутуємо до повного охолодження.
Ось і все, консервація закінчена і грибна ікра з опеньків готова.
Відео про те, як приготувати грибну ікру в мультиварці
Подивіться, як можна приготувати заготовку зі свіжих красноголовців.
Подібним чином готуйте грибну заготовку з будь-яких грибів. Там де в рецептах використовується для подрібнення блендер, то ви можете застосувати м'ясорубку.
З яких грибів можна приготувати грибну ікру?
Для приготування ікри можна використовувати білі гриби, лисички, опеньки, шампіньйони або підберезники. А якщо змішати кілька видів, смак у такий закуски виходить дуже незвичайним. Можна готувати з свіжих, солоних, сушених або заморожених грибочків.
Важливо – гриб повинен бути їстівним.
Способів створення ікри безліч. Сьогодні поділюся найсмачнішими.
- грибна ікра з опеньків з цибулею і морквою
- грибна ікра з варених грибів на зиму
- ікра з сухих грибів – найсмачніший рецепт
- ікра з заморожених грибів
- грибна ікра в мультиварці (відео рецепт)
- як зберігати готову грибну ікру
Грибна ікра з опеньків з цибулею і морквою
Цей варіант ікри виходить дуже пікантним і красивим. Блюдо виглядає яскраво і підійде навіть на святковий стіл. Зазвичай приготовлену ікру фасують по банкам і залишають на зиму. А можна і відразу з'їсти це смачне і ситне блюдо.
Можна брати будь-які гриби – опеньки, лисички, білі та інші їстівні гриби.
Список продуктів:
- гриби асорті на ваш смак – 1 кг,
- цибуля ріпка – 250 г,
- морквина – 250 г,
- часник приблизно – 4-6 зубчиків,
- оцтова есенція – 1/3 ч. л.,
- олія рафінована рослинна – 50-70 мл,
- сіль кам'яна велика – 1 ст. л.,
- перець горошком – 3-4 штучки,
- лавровий лист пару штук,
- перець чорний або білий – на ваш смак.
Порядок приготування ікри:
- На першому етапі прибираємо бруд і сміття з них. Ретельно обполіскувати під проточною водою.
У каструлю з холодною водою відправляємо наші грибочки. Додамо перець горошком і пару лаврових листочків. Готуємо хвилин 20-25, в підсоленій воді. Коли гриби опустяться на дно, то вони зварилися.
Перемелюємо за допомогою електричної м'ясорубки або блендера гриби і овочі.
Краще використовувати найбільшу грати для м'ясорубки.
Поки ікра гаряча розфасовуємо її по стерилізованим баночках. Накриваємо підготовленими кришками. Стерилізуємо підлогу літрові банки з ікрою близько 30 хвилин, а літрові близько години. Зробити це можна в каструлі з водою
Потім банки добре закручуємо і перевертаємо догори дном.
Грибна ікра з варених грибів на зиму
Ще один рецепт з варених грибів – але вже інші спеції і без моркви. Для цього рецепта використовуємо тільки свіжі грибочки. Найсмачніша ікра вийде з опеньків і груздів. Останні спочатку потрібно вимочити в холодній воді, щоб вони не гірчить.
Список продуктів:
- Приблизно кілограм грибів;
- 200 грам ріпчастої цибулі;
- сік четвертинки лимона;
- 3-4 столових ложки рослинної або оливкової олії;
- сіль і чорний перець за смакового переваги.
Процес створення ікри:
- Прибираємо погані грибочки (гнилі і трухляві). Перебираємо їх від сміття і гілочок. Гарненько промиваємо під краном з водою.
- Чисті гриби варимо протягом 60 хвилин. Використовуючи друшляк або сито, позбавляємося від зайвої рідини.
- Подрібнений на кубики цибулю обсмажуємо.
- Грибочки і цибулю два рази перекручуємо через м'ясорубку з дрібною насадкою.
- Солимо і перчимо до смаку.
- У глибокому посуді (казан або жаровня) обсмажуємо масу близько 10 хвилин. В кінці готування скроплюємо соком лимона.
- Розфасовуємо по чистим банкам. Стерилізуємо підлогу літрові банки з ікрою близько 30 хвилин, а літрові близько години.
Ікра із заморожених грибів
А можна влітку або восени просто заморозити відварені гриби і вже взимку приготувати з них смачну ікру.
Список продуктів:
- гриби асорті на ваш смак – 1 кг,
- цибуля ріпка – 250 г,
- морквина – 250 г,
- часник приблизно – 4-6 зубчиків,
- оцтова есенція – 1/3 ч. л.,
- олія рафінована рослинна – 50-70 мл,
- сіль кам'яна велика – 1 ст. л.,
- перець горошком – 3-4 штучки,
- лавровий лист пару штук,
- перець чорний або білий – на ваш смак.
Порядок приготування ікри:
- Коли ми готуємо з заморожених грибів, то для початку їх потрібно вийняти з холодильника. Після розморожування покласти на друшляк і промити.
- Приступимо до овочів. Лук подрібнюємо на кубики. Морква трьом на крупній тертці. Часничок подрібнити пресом або теркою.
- У розігріту глибоку жаровню або сковороду наливаємо масло і відправляємо в неї овочі. Вогонь зменшуємо на мінімум. Коли овочі стануть м'якими, знімаємо з плити.
- Перемелюємо за допомогою електричної м'ясорубки гриби і овочі.
- Всю масу відправляємо на жаровню або сковороду.
- Додамо спеції. Оцет надає страві якусь кислинку.
Якщо вам це не подобається, можна цей продукт не додавати.
Грибна ікра в мультиварці
У більшості господинь на кухні є мультиварка. Грибну ікру в ній можна приготувати по лябому з рецептів цієї статті. Або взяти за основу цей рецепт. Всі подробиці у відео рецепті:
Ікра з сухих грибів – найсмачніший рецепт
Для цього рецепта раджу взяти білі грибочки. Бажано тільки капелюшки, а ніжки можна використовувати на суп.
Список продуктів:
- сушені грибочки – 200 г;
- пару великих цибулин;
- велика морква – 1;
- часник кілька часточок за смаком;
- сіль за смаком;
- перець білий або чорний – 0,5 ч. л .;
- оцет – 1 ст. л .;
- цукровий пісок – 1 ч. л .;
- олія рафінована рослинна для обсмажування;
- м'яке вершкове масло – 80-100 г.
Процес створення ікри:
- Сушені грибочки замочуємо в чистій холодній воді на пару годин. При цьому міняємо воду кілька разів. Так ми позбудемося грибний слизу.
- В цей час займемося іншими компонентами. Цибулю і часник очищаємо і подрібнюємо як вашій душі завгодно. Оскільки все одно всі інгредієнти відправляться в м'ясорубку.
- Морква очищаємо і натираємо на тертці.
- Міняємо воду в грибах і відправляємо каструлю на газову плиту на 30-40 хвилин. У процесі готування прибираємо піну, що утворюється. Відварені гриби відкидаємо на друшляк.
- Овочі відправляємо на розпечену сковороду з рослинним маслом.
- Коли овочі стануть м'якими і золотистими додамо до них гриби.
- Після википання рідини з сковороди, обсмажте грибочки до рум'яного відтінку.
- Використовуючи блендер або м'ясорубку подрібніть масу з сковороди.
- Тепер потрібно приправити нашу икорку. Сіль, цукор, оцет, часник і перчик. Перемішайте і спробуйте може потрібно щось додати.
- Остигнула масу змішуємо з м'яким вершковим маслом. Страва готова.
Способи зберігання грибної ікри:
Зберігати нашу готову ікру можна двома способами:
- Зберігання в морозильній камері.
- Закачування в баночки і зберігання в льоху або підвалі.
Для заморозки ікри краще використовуйте спеціальні zip пакети. Вони повністю заповнюються грибний масою, зайве повітря забирається. Закриваємо пакети і зберігаємо в морозильній камері. Ікра може зберігатися близько року. Відкритий пакет їмо відразу, інакше в ньому можуть з'явитися шкідливі бактерії. Тому не робіть пакети для заморозки великого обсягу.
При зберіганні в банках, ікру розфасовують і наливають невелику кількість гарячого рослинного масла. Банки накривають бляшаними кришками. У велику каструлю або таз кладуть бавовняну рушник і наливають гарячої води. У ємність відправляють баночки з ікоркою. Вони повинні бути повністю покриті водою. Літрові банки стерилізують 40-50 хвилин, підлогу літрові 20-30 хвилин. Закривають кришками і дають охолонути, попередньо загорнувши в ватяну ковдру.
Щоб ікра вийшла на славу, треба знати кілька правил її приготуванні:
- Відбір неїстівних, червивих або гнилих грибів – це найбільш важливий етап.
- Хороша сортування і чистка продуктів, стерильна посуд, пастеризація – це важливі моменти. Все це дозволити вбити патогенну флору.
- Гриби мають щільну структуру, тому вони готуються довше за інших інгредієнтів.
- Хороша герметизація банок дуже важлива. Від цього збільшується термін зберігання і безпеку закуски.
- Використання спецій перетворює смак страви. А ще вони мають антимікробний ефект, наприклад, лавр, куркума або перець.
- Відкриту баночку з ікрою зберігаємо в холоді не більше 5 днів.
Ось і всі секрети. Готуйте з задоволенням – взимку будете згадувати літо!
Буду рада Вашим коментарям репоста.
Грибна ікра з цибулею і морквою – домашній рецепт
- 3 кілограми грибів (можна використовувати навіть печериці, крім них підходять будь-які лісові варіанти).
- 500 гр. морквини.
- 500 гр. ріпчастої цибулі.
- 25 мл. оцту (використовувати тільки класичний столовий 9%).
- 200 мл. масла рослинного рафінованого.
- Трохи на свій смак перцю меленого і солі.
Дії з приготування:
Всі зібрані в лісі грибочки ретельно промийте, приберіть наявні гілочки і листочки.
Поріжте на досить дрібні частини, відваріть 50 хвилин в солоній воді, знімаючи при варінні утворювати пінку.
Відкиньте гриби на друшляк, вся зайва рідина повинна стекти.
Овочі помийте, почистіть, морквину натріть крупно на тертці або порубати дрібними кубиками разом з цибулею.
У глибокій сковороді нагрійте трохи масла, обсмажити цибулю 5 хвилин, а потім до нього додайте моркву і готуйте ще хвилин 5-7. Овочі повинні стати м'якими і придбати гарний обсмажений відтінок.
Всипте в сковороду до цибулі і моркви гриби, посоліть, поперчіть, влийте ще трохи олії, перемішайте.
Накрийте кришкою і тушкуйте приблизно близько 50-60 хвилин, помішуючи кожні 5 хвилин свої інгредієнти.
За п'ять хвилин до кінця приготування влийте в ємність з продуктами оцет, ще раз все компоненти добре перемішайте.
Розкладіть прямо зі сковороди по скляних стерильним банкам, закатати, переверніть ємності, рушником добре укутайте їх і залиште остигати. Коли вариво охолоне повністю, її можна прибирати в льох, кухонну комору або в самий звичайний холодильник на зберігання.
Ікра з варених грибів – заготівля на зиму, закочує в банках
В даному рецепті важливо використовувати тільки свіжі лісові дари лісу. При цьому взяти можна, як улюблені багатьма боровички, так і інші, наприклад, опеньки, грузді, маслюки.
Необхідна кількість інгредієнтів:
- Кілограм будь-яких лісових грибів, ще раз нагадаю, свіжих.
- 2-3 головки ріпчастої цибулі.
- Чверть стандартного середнього лимона (для приготування знадобиться сік цієї частини).
- Оливкова або рослинне будь-яке масло – 4 ложки.
- Перець чорний мелений 12 частина чайної ложки без гірки.
- Сіль – на власний смак.
Як готувати правильно грибну ікру, розповідаю по кроках
Перебираємо гриби, всі погані викидаємо, як і інший сміття, який ви змогли принести в кошику .. Промиваємо дари лісу, чистимо, розрізаємо на зручні невеликі частини, відварюємо до готовності, а це приблизно годину, в злегка підсоленій воді.
Зціджуємо всю воду з готових грибочків. Даємо трохи охолонути, а потім перекручуємо на м'ясорубці, додавши трохи спецій і солі.
Цибулинки очищаємо, дрібно рубаємо кубиками. За бажанням можна порізати цей інгредієнт і крупніше. У рослинному маслі обсмажуємо до приємного відтінку.
Вливаємо до готового цибулі грибну масу, скроплюємо все лимонним соком, перемішуємо, під кришкою тушкуємо 2-4 хвилини і знімаємо з вогню.
Розфасовуємо грибну ікру по заздалегідь помитий і стерилізованих банках, щільно закупорюють або закочує.
Опускаємо закочені ємності в каструлю з гарячою водою, на малому вогні стерилізуємо півгодини півлітрові баночки і не менше години літрові.
Даємо закусці охолонути і можна їсти або прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.
Ароматна ікра з грибами і помідорами
Список необхідних товарів:
- Опеньки відварні – 1,5 кг.
- Томати м'ясисті стиглі – 1 кг.
- Лук білий – 1 кг.
- Паста з томатів густа натуральна – 2,5 ложки.
- Ложка солі.
- 1,5 або 2 ложки цукру.
- Соняшникова – 200 мл.
- Перець горошок – 6 шт.
Процес приготування грибної ікри по кроках:
Помийте помідори, зріжте або шляхом бланшування видаліть з них шкірку, зріжте місце в області плодоніжки, наріжте овочі шматочками.
Лук почистіть, поріжте дрібно.
Прокрутіть на м'ясорубці в одну ємність відварених заздалегідь опеньків, цибулю і помідори.
Вилийте отриману масу в сотейник або каструлю, подсластите, посоліть, додайте масло і пасту томатну.
Перемішайте, накрийте кришкою, поставте на малий вогонь, готуйте, періодично помішуючи, одну годину.
Банки з кришками стерилізують зручним способом, на дно кожної ємності покладіть по 2-3 горошини перцю.
Заповніть банки гарячої грибною ікрою, закрутіть кришки, переверніть продукти шийками вниз.
Укрийте махровим рушником, залиште в такому стані мінімум на ніч, а краще на цілу добу. Через добу частування можна подавати на стіл або прибирати в зручне місце на зберігання взимку.
Грибна ікра на зиму із заморожених грибів
- Кілограм будь-яких заморожених грибів (можна брати, як один сорт, так і асорті).
- Дві цибулини.
- 5 зубчиків часнику.
- Дві морквини.
- Соняшникова – 60 мл.
- Есенція оцтова – третя частина чайної ложечки.
- Велика сіль – ложка їдальня без гірки.
- Два-три лаврових листки.
- Перець-горошок – 4 шт.
Дії з приготування смачної грибної закуски
Заморожені дари лісу дістаньте з морозильної камери за добу до готування. Розморозитися продукти повинні природним шляхом, не слід в даному випадку використовувати мікрохвильову піч або гарячу воду.
Розморожені грибочки відкиньте на друшляк, щоб вода стекла. Потім промийте і, якщо заздалегідь вони не були відварені, то проваріть 40-50 хвилин, а потім відкиньте на друшляк. Якщо ці інгредієнти до заморожування були зварені, проробляти цю процедуру вже не потрібно.
Подрібніть цибулю, натріть на тертці моркву, видавіть через землянку часник. Всі ці інгредієнти слід готувати, використовуючи різні ємності.
У казан або глибоку сковороду налийте соняшникова, всипте цибулю з морквою, пасеруйте кілька хвилин, поки продукти не стануть м'якими.
Пасеровані овочі і гриби перейдіть через м'ясорубку, а потім цю масу відправте знову в казан, додавши до неї Лавруша, перчик, сіль. Гасіть суміш 20 хвилин.
Всипте в ємність улюблені спеції, часник, влийте оцет, перемішайте, протушкувати ще 7-10 хвилин і знімайте з вогню.
Розфасуйте готову страву, поки воно ще гаряче, по заздалегідь підготовленим чистим банкам або можете дати йому охолонути і відразу їсти.
Як швидко приготувати до столу грибну закуску – ікру з печериць (відео)
Раптом, трапилася така оказія! До вас раптово нагрянули гості чи родичі приїхали, а закусити то особливо і нема чим, так би мовити – «не ждали». Понишпорив у холодильнику і виявили пакет печериць.
Еге-гей! Ось і майже готова закуска на стіл. Дивимося, як це швидко робиться.
Кілька корисних рекомендацій для ікри з грибів, які закочуються в банках
Для приготування можна брати будь-які їстівні гриби, в тому числі і грибне асорті.
Найбільш смачні сорти лісових дарів, які рекомендую використовувати я – це лисички, опеньки, боровики.
Перед тим, як додавати гриби в ікру, попередньо обов'язково їх потрібно відварити в солоній воді не менше сорока хвилин. Виняток в даному випадку становлять лише шампіньйони.
Пропустити готову суміш можна через сито або подрібнити в блендері. Але найкраще користуватися електричною або ручною м'ясорубкою, попередньо встановивши в приладі найдрібнішу грати.
Банки для закачування продукту на зиму обов'язково повинні стерилізувати, а кришки закаточні кип'ятити.
Під металевими закаточними кришками зберігається домашня грибна ікра при температурі не вище плюс 21 градуси, тобто прямо в кімнаті. Якщо ж використані капронові або закручуються кришки, зберігати готовий продукт слід тільки в прохолоді. Наприклад, в погребі чи ж в звичайному холодильнику.
Ось тепер ви знаєте, що можна урізноманітнити грибні заготовки. Грибна ікра, це відмінний варіант.
Так що бажаю вам успішної грибного полювання, а потім і з насолодою застілля.
Успіхів і Всіх добрий!
Основні правила приготування грибної ікри
Щоб грибна ікра, заготовлена на зиму, була по-справжньому смачною, необхідно слідувати декільком важливим правилам.
- Для приготування грибної ікри годяться будь-які гриби, аби вони були їстівними. Однак це не означає, що їх не треба перебирати і обробляти. Всі гриби необхідно оглянути, видалити з них сміття, гнилі, червиві і переросли – викинути. Якщо зібрані гриби, прив'язані до умовно їстівних, їх необхідно попередньо вимочити в воді, розбавивши в ній трохи солі (10 г на літр) і лимонної кислоти (2 г на літр).
- Найсмачніша ікра виходить з лисичок і опеньків, а також з ніжок грибів, що відносяться до благородних. При засолюванні капелюшків залишається багато ніжок, з яких цілком можна зробити кілька баночок ікри на зиму.
- Гриби, з яких готується грибна ікра на зиму, слід попередньо відварити протягом 40 хвилин як мінімум. Овочі для цієї закуски зазвичай обсмажують.
- Грибна ікра, як і будь-яка інша, повинна мати однорідну консистенцію. З цієї причини гриби і овочі необхідно подрібнювати. Якщо овочі можна протерти через сито, то структура грибів зробити це з ними не дозволить – для їх подрібнення потрібні блендер або м'ясорубка.
- Банки для грибної ікри можна використовувати тільки стерилізовані, кришки до них – теж.Металевими кришками закривати небажано, краще підходять пластикові. Однак зберігати грибну ікру, закриту капроновими кришками, можна тільки в прохолодному місці – в холодильнику або погребі. Якщо зберігати консерви планується при кімнатній температурі, доведеться скористатися металевими.
В іншому процес приготування залежить від обраного рецепта.
Грибна ікра з лимоном
- гриби – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 0,2 кг;
- зелень петрушки – 50 г;
- рослинне масло – 100 мл;
- лимонний сік – 20 мл;
- сіль – 20 г;
- чорний мелений перець – пучку.
- Підготовлені гриби наріжте невеликими шматками довільної форми, залийте водою, щоб вона їх повністю покривала, підсолити і варіть 50 хвилин, постійно знімаючи піну.
- Лук очистити, нарізати маленькими кубиками, обсмажте у великій кількості масла.
- Помийте, обсушіть петрушку, дрібно її порубати.
- Гриби відкиньте на друшляк, дайте стекти воді, остудіть і поверніть через м'ясорубку.
- З'єднайте гриби із зеленню і цибулею, вливши в них все, що залишилося на сковороді олію.
- Додайте лимонний сік, поперчіть, перемішайте.
- Розкладіть по простерилизованнимбанкам, щільно закрийте. Коли вони охолонуть, приберіть в прохолодне місце.
Незважаючи на те що склад цієї закуски простий, вона виходить дуже смачною.
Пряна грибна ікра
- білі гриби, підберезники, підосичники (або їх ніжки) – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 0,6 кг;
- масло рослинне – 0,2 л;
- оцет яблучний (6-процентний) – 80 мл;
- вода – 1,5 л;
- сіль – 20 г;
- кінза – 50 г;
- кріп – 50 г;
- петрушка – 50 г.
- Помийте і поріжте невеликими шматками гриби, залийте їх солоною водою і варіть 40 хвилин, знімаючи піну, що утворюється.
- Дістаньте гриби шумівкою, остудіть і перейдіть через м'ясорубку.
- Очищену цибулю наріжте і обсмажте в олії, теж подрібніть за допомогою м'ясорубки.
- Дрібно поріжте попередньо вимиту і підсушену зелень.
- Змішайте гриби, зелень і цибулю, влийте до них масло, що залишилося і оцет, все добре перемішайте.
- Розкладіть ікру по стерилізованих банках однакового розміру.
- Поставте банки в каструлю, постеливши на її дно рушник. Влийте воду, щоб вона діставала до плічок банок. Поставте на вогонь.
- Після закипання води в каструлі стерилізують банки 40 хвилин.
- Закрийте прокип'яченому кришками.
Ікра, приготована за цим нескладному рецептом, виходить дуже ароматною.
Пікантна грибна ікра з цибулею і морквою
- гриби – 2,5 кг;
- морква – 0,5 кг;
- цибуля – 0,5 кг;
- столовий оцет (9-процентний) – 25 мл;
- масло рослинне – 200 мл;
- сіль – 40 г;
- перець червоний мелений – 5 м
- Підготовлені гриби відваріть в солоній воді протягом 40 хвилин, вийміть шумівкою, остудіть, подрібніть будь-яким зручним для вас способом.
- Почистіть овочі. Лук наріжте якомога дрібніше, моркву натріть на дрібній тертці.
- Розігрійте на глибокій сковороді склянку олії, обсмажте в ньому спочатку один цибулю, потім його ж з морквою.
- Змішайте гриби з овочами, при бажанні поперчіть.
- Отриману масу тушкуйте протягом години. У цей час її необхідно часто перемішувати, щоб вона не підгорає.
- За 5 хвилин до готовності влийте оцет.
- Розкладіть готову ікру по банкам, які перед цим слід простерилізувати. Засукайте банки і переверніть кришками вниз. Після того як ікра охолоне, приберіть на зберігання на зиму.
Цю гостру закуску зберігати можна при кімнатній температурі.
Грибна ікра з опеньків з помідорами
- відварені опеньки – 1 кг;
- помідори – 1 кг;
- ріпчаста цибуля – 1 кг;
- рослинне масло – 0,2 л;
- томатна паста – 50 г;
- сіль – 10 г;
- цукор – 20 г;
- чорний перець горошком – 5-6 шт.
- Обдайте томати окропом, очистіть, зріжте ущільнення в районі плодоніжки, наріжте великими шматками.
- Очистіть і дрібно наріжте цибулю.
- Овочі разом з опеньками пропустіть через м'ясорубку.
- Покладіть овочі до грибів в казан або товстостінну каструлю, влийте до них масло, всипте сіль і цукор, покладіть томатну пасту.
- Гасіть під кришкою на тихому вогні, часто перемішуючи, протягом години.
- На дно стерилізованих банок покладіть по кілька горошин перцю.
- Заповніть банки ікрою, закрийте кришками, переверніть.
- Накрийте ковдрою і залиште на добу. Через зазначений час поставте на зберігання.
Така грибна ікра виходить дуже апетитною, має насичений колір і ніжну консистенцію.
Грибна ікра з овочами
- гриби (вже відварені в солоній воді) – 1,5 кг;
- болгарський перець – 0,5 кг;
- морква – 0,5 кг;
- ріпчаста цибуля – 0,5 кг;
- помідори – 0,5 кг;
- рослинне масло – 0,2 л;
- сіль – 20 г;
- чорний мелений перець – 5 м
- Моркву очистіть, помийте, наріжте невеликими шматками будь-якої форми.
- Помийте перець, зріжте плодоніжки, видаліть насіння. Розріжте вздовж на 6-8 частин кожен перець.
- Зніміть з цибулин лушпиння, розріжте кожну на 4-8 частин.
- Помідори помийте, зробіть на них хрест-навхрест розрізи, опустіть в киплячу воду на 5 хвилин, вийміть, остудіть, очистіть, наріжте, як вам зручно.
- Всі овочі пропустіть через м'ясорубку або подрібніть за допомогою блендера.
- Таким же способом подрібніть заздалегідь приготовані гриби.
- Змішайте гриби з овочами, підсолити, поперчіть, залийте маслом.
- Гасіть на слабкому вогні протягом години. Весь цей час стежте, щоб овочі не пригоріли, у міру необхідності все перемішайте.
- Розкладіть по підготовленим банкам, укупорьте їх і укутайте, перевернувши догори денами. Після охолодження переверніть кришок вгору і приберіть на зиму.
Грибна ікра з овочами має незвичайний, але дуже спокусливий смак. Її варто спробувати хоч якось.
Ікра із солоних грибів
- солоні гриби – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 0,2 кг;
- масло рослинне – 100 мл.
- Добре промийте гриби.
- Поріжте кубиками і обсмажте цибулю.
- Пропустіть лук і гриби через м'ясорубку, змішайте з маслом, що залишилося.
Таку ікру можна їсти відразу, можна прибрати на зиму. В останньому випадку її потрібно розкласти по стерилізованим банкам, в кожну зверху влити ще одну ложку масла (крім зазначеного в рецепті), закрити поліетиленовими кришками. Зберігати цю ікру можна тільки в холодильнику.
За яким би рецептом не була виготовлена ікра, вона буде смачною закускою, яку можна їсти ложок, намазувати на хліб, додавати в різні страви.
Як приготувати ікру з грибів з морквою і цибулею на зиму
Грибна ікра однаково вдало виходить як з свіжих, так і з заморожених грибів. Цього разу я використовувала свою домашню заморозку. Гриби були вже відварені, мені залишалося лише розморозити їх, промити і відкинути на друшляк, щоб позбавити від зайвої рідини. Все, гриби готові до подальшої роботи – перекручуємо їх на м'ясорубці.
Що робити зі свіжими грибами? Їх ми спочатку перебираємо, позбавляємо від зайвого сміття і тільки потім моєму. Промиті гриби заливаємо холодною, можна злегка підсоленій (але не обов'язково) водою і відварюємо до готовності. Опеньки варяться 20-30 хв., Як тільки осядуть – вони готові. Зливаємо воду і далі гриби можна використовувати.
Тепер овочі. Відразу зазначу, що обов'язковим є тільки додавання цибулі, морква – за бажанням. Я кладу в ікру її завжди, тому як з морквою ікра виходить більш соковитою і ароматною. Моркву і цибулю подрібнюємо так, як звичайну овочеву зажарку, скажімо, в суп. Цибулину рубаємо кубиками.
Морква шаткуємо за допомогою великої терки.
У глибоку сковороду або жаровню наливаємо масло, прогріваємо його, потім закидаємо овочі і вогонь зменшуємо. Овочі повинні більше гаситися, що не смажитися. Доводимо їх до м'якого стану і знімаємо.
Як тільки зняли – подрібнюємо їх в ікру м'ясорубкою, саме завдяки такій технології у нас вийде ікра, а не овочеве пюре. Я і тут скористалася другим варіантом.
Подрібнені овочі відправляємо назад в жаровню, до них туди ж доповідаємо рубані гриби.
Тепер ікру пора підсолити, додати перець (і мелений, і запашний), лавровий лист і оцтову есенцію.Тут вона не виконує роль консерванту, а додається виключно для смаку, тому, якщо вам оцтова кислинка не до душі – не страшно, цей інгредієнт зі списку можна сміливо виключити. Замість есенції можна взяти і звичайний столовий оцет, пропорції регулюйте на свій смак.
В останню чергу додаємо в ікру подрібнений пресом або дрібної теркою часник, перемішуємо. Ми залишаємо ікру на плиті до повного випаровування рідини, після чого знімаємо.
Гарячу ікру розкладаємо по стерильним банкам, загвинчуємо, даємо їй охолонути і або прибираємо на зберігання, або знімаємо пробу. 😉
Користь ікри з грибів
Те, що смачно і підходить до багатьох страв, рідко буває корисним. Але не у випадку з грибною ікрою! Це смачне і ароматне блюдо містить: багато білка, кальцій, калій, цинк, магній, фосфор, молібден, йод і вітаміни груп А, В, С, Е, Н і РР.
Відмінна новина для тих, що худнуть: вам теж можна! Справа в тому, що гриби швидко заповнюють шлунок, з'ївши порцію, ви надовго будете відчувати себе ситим.
Але і це ще не все! Гриби дуже корисні для тих, хто має проблеми з серцем, часто застуджується, бажає поліпшити обмін речовин і знизити рівень цукру.
Правда, відразу обмовлюся, що є грибну ікру небажано більше 1-2 разів на тиждень, щоб не було проблем зі шлунком.
Смачні рецепти приготування
Пропоную вам кілька способів, як зробити грибну ікру. Практично всі наведені рецепти я вже випробувала на домашніх і вважаю дуже вдалими. А трохи пізніше розповім окремо про процес закочування на зиму.
Грибна ікра з морквою
- 400 гр опеньків.
- 1 цибулина.
- 4 середніх морквини.
- 3-4 зубчики часнику.
- 1 помідор.
- рослинна олія.
- сіль, чорний перець мелений, каррі за смаком.
Поки опеньки варяться, морква і цибуля натираються на дрібній тертці або пропускаються через м'ясорубку, а потім гасяться в маслі близько 7 хвилин. Дрібно нарізати гриби і додати їх до овочів. Потім туди ж відправляємо дрібно нарізаний помідор (кубиками). Через 10 хвилин гасіння видавлюємо в масу часник, засипаємо сіль, перець і карі. Через п'ять хвилин можна знімати з вогню і пригощати охочих!
Грибна ікра у вигляді паштету
- 400 гр будь-яких грибів.
- 1 середня морквина.
- 1 головка цибулі.
- 2 зубчики часнику.
- Сіль, перець, зелень за смаком.
Обсмажуємо нашатковану цибулю, додаємо подрібнену моркву. Через кілька хвилин висипаємо нарізані гриби, тушкуємо до випаровування рідини. Солимо, перчимо, додаємо зелень. Масу потрібно остудити і провернути в блендері, додавши подрібнений часник. Ікорний паштет готовий!
Ікра із солоних грибів
- 300 гр солоних або маринованих грибів.
- 1 велика морква.
- 1 головка цибулі.
- 4 зубчики часнику.
- 2 ст.л. винного оцту.
- Половинка перцю чилі.
- 2 лаврові листки.
- Рослинна олія.
Промиваємо гриби, щоб позбутися від зайвої солі і кислоти. Чистимо і нарізаємо моркву, цибулю і часник.
Підготовлені гриби подрібнюємо за допомогою блендера. Лук злегка обсмажуємо в маслі, додаємо моркву і смажимо, поки вона не стане м'якою. Тепер в окремій сковорідці трохи уварюємо вміст блендера. Через 10 хвилин додаємо овочі, лавровий лист і дрібно порізаний чилі.
Коли маса охолоне, додаємо в неї пропущений через прес часник і оцет. Ретельно перемішуємо, охолоджуємо і подаємо!
Ікра з опеньків зі сметаною
Для закочування на зиму блюдо за цим рецептом не підійде, але уваги воно безперечно варто.
- 400 гр білих грибів або опеньків.
- 1 морква.
- 1 цибулина.
- 2 ст. л. топленого масла.
- 2 ст. л. сметани.
- Щіпка чорного меленого перцю і трохи солі.
Поки гриби варяться, чистимо моркву і цибулю. Першу натираємо на крупній тертці, другий дрібно ріжемо.
Розтоплюємо масло, викладаємо цибулю і смажимо до прозорості. Додаємо моркву, все смажимо до м'якості і відставляємо остигати.
Гриби обсмажити окремо, остудити і змішуємо з морквою і цибулею. Отриману масу потрібно три рази пропустити через дрібну решітку м'ясорубки.
Додаємо сметану, солимо і перчимо, ретельно вимішуємо. Смачного!
Заготівля з сушених грибів
- Півтора склянки сушених грибів.
- 1 велика цибулина.
- Трохи зеленого горошку.
- Прянощі на ваш розсуд (можна використовувати готову суміш прованських трав).
- Соняшникова олія.
- Сіль – 2-3 щіпки.
Намагайтеся вибирати ароматні гриби, і для цього рецепта краще використовувати капелюшки лісових грибів.
Промиваємо гриби і на 2 години замочуємо в холодній воді. Через зазначений час міняємо воду і ставимо на середній вогонь на годину.
Чистимо і крупно нарізаємо цибулю, присаливаем і обсмажуємо до прозорості. Засипаємо суміш з трав. Переміщаємо в цю ж сковорідку гриби, кілька хвилин смажимо. У остигнула масу додаємо горошок, перемішуємо в блендері або прокручуємо в м'ясорубці. Спробуйте на сіль – можливо потрібно буде трохи додати. Все готово!
Грибна ікра з оригінальним присмаком
- 0,5 кг опеньків або глив.
- 1 велика цибулина.
- 1-2 помідори.
- 3 зубчики часнику.
- Трохи лимонної цедри.
- Лимонна сіль, чорний перець і сухий чебрець за смаком.
- Рослинна олія для смаження.
Ікра за цим рецептом виходить чудовою навіть із заморожених грибів. Лимонну сіль можна замінити морською.
Часник рубаємо, для цього рецепта прес не підійде. Луки гриби нарізаємо приблизно однаковими шматочками, змішуємо з помідорами і цедрою. Всі разом обсмажуємо, солимо, перчимо і засипаємо сушений чебрець. Остужаем, провертає в блендері і насолоджуємося смаком отриманої пасти!
До речі, недавно я підписалася на блог дуже цікавого кухаря. Так ось кілька днів тому він виклав відео з новим для мене рецептом грибної ікри. Секрет в тому, що до грибів і цибулі додаються баклажани і часник, все це разом гаситься і змішується з невеликою кількістю оцту і рубаною петрушкою. Судячи з відгуків, спробувати однозначно варто.
Правила зберігання грибної ікри
На думку багатьох господинь, опеньки – найкращий «матеріал» для приготування ікри. По-перше, вони зберігають свій аромат, а по-друге, краще зберігаються.
У разі, якщо ви збираєтеся зберігати пасту в морозилці без закачування, досвідчені кулінари рекомендують додавати трохи лимонної кислоти в готову ікру і використовувати спеціальні пакети для заморозки, створюючи вакуумний простір. Такий спосіб дозволяє зберігати ікру протягом року. Але якщо ви відкриєте пакет, його вміст потрібно використовувати відразу.
Другий спосіб приготувати грибну ікру на зиму – закачування.
Підготовлені банки потрібно простерилізувати. Потім закладаємо в них грибну масу і зверху додаємо трохи гарячого рослинного масла. Банки попередньо накриваємо стерилізованими металевими кришками. Велика каструля або металевий таз наповнюються гарячою водою, на дно потрібно викласти м'яку тканину. Встановлюємо банки, доливаємо воду до рівня вмісту і доводимо до кипіння. Закочує кришками, загортаємо теплими ковдрами і залишаємо остигати 3 діб.
Зберігати домашні заготовки можна в коморі, погребі чи будь-якому іншому прохолодному місці.
Відгуки
Зазвичай назва цієї страви бентежить тих, хто його ще не пробував. Але після дегустації грибної ікри практично всі в один голос відзначають не тільки чудовий аромат і приголомшливий смак, але і придатність в їжу під час дієти.
Не бійтеся експериментувати! Спробуйте зробити закачування хоч по одному з цих рецептів і розповісте про результати в коментарях! Сподіваюся, стаття виявилася корисною, і ви поділитеся їй з друзями в соціальних мережах. Підписуйтесь на оновлення, зустрінемося в наступній статті!
Як приготувати смачну грибну ікру на зиму
На 2 кг грибів знадобиться:
- 3 моркви великого розміру,
- 3 великі цибулини,
- 2 склянки соняшникової олії,
- 1 столова ложка 9% оцту,
- 10 шт. перцю горошин,
- 3 лаврові листки;
- сіль за смаком.
- Гриби промиваються проточною водою в друшляку, дрібно нарізають і варяться 15 хвилин в підсоленій воді. Коли вони проварилися – відкидаються на друшляк і промиваються.
- Коли вода добре стече, гриби подрібнюються блендером або в м'ясорубці.
- Морква натирається на тертці, цибулю подрібнюється.
- Овочі обсмажуються на олії до готовності, і туди ж додається грибна маса.
- Все перемішується, досолюється, додається масло, що залишилося, перець і лаврове листя.
- Потім грибна ікра тушкується близько 2 годин. Масу потрібно перемішувати час від часу, щоб не пригоріла.
- В кінці додається оцет, змішалась і вона готова.
Можна відразу є або розкласти по стерильним банкам для консервації і закатати.
Простий рецепт домашньої грибної ікри
З кілограма грибів може вийде смачна ікра. Якщо їсти цибулю, мелений перець, і сіль, така ікра повинна з'явитися на столі у будь-якій хорошій господині.
Цілі гриби варяться півгодини. Відкидаються на друшляк і промиваються. Кладуться під гніт на 4 години. Потім гриби подрібнюються, як і в попередньому рецепті – через м'ясорубку або на блендері, присмачуються чорним меленим перцем, сіллю і подрібненим луком. Таку ікру можна відразу є або розкласти по стерильним банкам, залити олією і герметично закрити на зиму.
Грибна ікра з майонезом на зиму
- 0,5 кг грибів,
- 3 зубки часнику,
- 2 столові ложки майонезу,
- сіль.
- Гриби миються і нарізаються.
- Потім обсмажуються на олії. Туди ж додається сіль, розтертий часник і майонез.
- Грибна суміш гаситься 1,5 години.
- Потім їй дають охолонути, і все подрібнюється за допомогою блендера або м'ясорубки.
- Ікра розкладається по чистим сухим стерильним банкам, накриваються стерильними кришками.
Банки з заготівлею стерилізуються у великій каструлі з водою не менше 0,5 години. Потім за допомогою закаточного ключа закривають кришки, банки вкривають теплою ковдрою і залишають до повного охолодження. Зберігають ікру в холодильнику або погребі.
Ікра з печериць, опеньків, білих, підберезовиків на зиму
- 0,5 кілограма грибів,
- 4 зубчики часнику,
- 300 грам цибулі,
- рослинна олія,
- чорний мелений перець,
- сіль.
Промиті і порізані гриби киплять 20 хвилин. Потім подрібнюють за допомогою м'ясорубки або блендера. Нарізану цибулю обсмажують на олії і все змішують. Суміш грибів і цибулі солять, перчать, додають подрібнений часник, проварюють 40 хвилин на повільному вогні. Цю ікру можна закрутити на зиму (простерилізувавши банки, як в рецепті вище, не менше 0,5 години) або з'їсти відразу.
Грибна ікра з сухих грибів
З сухих грибів ікра робиться так: гриби замочують на 10 годин. Настій зливається, гриби промиваються і кладуться в настій, в якому потім вони варяться (киплять) 15 хвилин. Потім, остиглі гриби подрібнюються тричі на м'ясорубці.
Суміш повинна вийти однорідною (можна долити відвар). Маса солиться і розкладається по банках. Зберігається в холодильнику.
Грибна ікра з опеньків
- 1,5 кілограма опеньків,
- 1 морква,
- 1 цибулина,
- 1 зубчик часнику,
- 1 помідор,
- рослинна олія,
- чорний мелений перець,
- сіль.
- Опеньки варяться 40 хвилин.
- Подрібнена на тертці моркву обсмажують до напівготовності. Додається цибуля подрібнений, очищений і порізаний помідор, часник. Овочі солятся.
- Гриби смажаться на олії 15 хвилин.
- Все окремо подрібнюється, перемішується.
- Ікра з опеньків розкладається по стерильним банкам, накривається стерильними кришками. Банки встановлюються в каструлю з теплою водою і стерилізуються в киплячій воді не менше 30 хвилин – півлітрові, 45 – літрові. Потім банки герметично закривають, перевертають догори дном, вкривають теплою ковдрою і залишають до повного охолодження.
Будь-яку грибну ікру можна використовувати для фаршированого картоплі, зраз, млинців, для бутербродів і багато чого іншого. Її можна заморожувати і використовувати при потребі. Це смачна і корисна закуска завжди хороша на будь-якому столі, і в свято, і в звичайний день.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами