Висновок індиків в інкубаторі в домашніх умовах
Інкубація індичих яєць: як досягти максимальних показників?
Інкубація індичих яєць в домашніх умовах передбачає особливий режим, дотримання якого – запорука успішної процедури і отримання здорового молодняку.Особливості інкубації індичих яєць: правила і норми
Процес інкубації індичих яєць здійснюється за тим же принципом, що і яєць іншої свійської птиці (гусей, курей і качок). Специфіка ж для індиків полягає в інших показниках, які відрізняють режим інкубації індичих яєць в домашніх умовах, а саме:- температури повітря всередині пристрою;
- вологості і організації повітрообміну;
- частоти повороту яєць, охолодження, обприскування;
- періоду інкубації.
Всі ці параметри не є універсальними, тому важливо дотримуватися порад щодо їх величини, щоб вивести індичат в інкубаторі максимально ефективно.Істотна особливість, яка відрізняє інкубацію індичих яєць від яєць інших птахів (курей, гусей і качок) – її залежність від правильного, своєчасного перекидання. Поворот здійснюється значно частіше, ніж в інших випадках. Це прямо впливає на показник виводимості.Відмітна особливість – і спосіб утримання стада птахів, яйця яких будуть використовуватися для розведення. Індички повинні перебувати окремо від самців. До останніх же варто допускати індичок тільки з метою запліднення на період близько шести годин, а потім знову відокремлювати.Яйця слід збирати в тому випадку, якщо самка вже знесла їх в кількості 15 штук, так як через таку кладки у неї може розвинутися інстинкт квочки. В інкубаційному стаді повинні бути присутніми індички у віці від восьми місяців.
Як вибирати для інкубації яйця?
Яйця індички для інкубаціїВага та розмір індичого яйця для подальшої інкубації залежить від породи індиків і їх параметрів.Так, найбільш широко розводять в фермерських господарствах такі породи:
- північнокавказьку бронзову – оптимальна вага інкубаційного продукту – близько 100 грам;
- бронзову широкогрудих – відбирати варто продукт вагою близько 85 грам;
- білу широкогрудих – для виведення молодняка використовувати індиче продукт вагою від 80 до 90 грам;
- білу і бронзову московські – для яких інкубаційний продукт має середню вагу 85 г.
- один жовток;
- жовток розміщений по центру;
- при перевертанні він рухається повільно;
- жовток нечіткий за своїми контурами;
- немає зайвих повітряних камер, крім як у тупого кінця;
- білок прозорий.
Як слід зберігати і обробляти яйця перед закладанням в пристрій?
Відібрані для інкубації яйця повинні зберігатися в сухому приміщенні, без доступу до нього прямих променів сонця. Розкладати їх рекомендується вниз гострим кінцем. Температура, яка встановлюється в приміщенні для зберігання, становить 12 ̊С, вологість же повітря в приміщенні не повинна перевищувати позначку в 80%. Категорично не рекомендується зберігати яйця в холодильнику.Термін зберігання індичого продукту до закладки на інкубацію – не більш десяти днів. Чим довше яйця пролежать, тим нижче буде виводимість кладки. Залежність продуктивності інкубації від того, скільки днів зберігаються яйця, відображена в таблиці:При збереженні яєць індичок на інкубацію їх слід перевертати не менше, ніж раз на чотири дні. Від цього залежить правильне формування майбутнього зародка і вилуплення індичат в інкубаторі в домашніх умовах.Перед приміщенням кладки в пристрій для виведення індиків в домашніх умовах слід продезінфікувати і самі яйця, і інкубатор. Це допоможе в майбутньому захистити пташенят від заражень. Засоби для дезінфекції продаються зараз у всіх ветаптеках (Екоцид, Вироцид, Глютекс і ін.). Подібними властивостями володіють і розчини, приготовані самостійно: теплий (близько 40 ̊С) водний розчин марганцівки, перекису водню.Не рекомендується яйця мити в зазначених розчинах – обробляються вони змоченою в розчині серветкою, капати рідина з них не повинна. Їм слід дати просохнути природним шляхом, не можна їх терти сухим рушником, щоб не пошкодити захисну оболонку на шкаралупі.Правила приміщення яєць в інкубатор
Закладати в інкубатор для індичих яєць слід виключно прогріті до кімнатної температури яйця.Завантаження в пристрій може бути як горизонтальною, так і вертикальною. При горизонтальному способі яйця розкладають по сітці, не забуваючи відзначати маркером верхню сторону, щоб не заплутатися, здійснюючи перевертання. У варіанті з вертикальним розміщенням яйця слід укладати гострим кінцем вниз в лотки під кутом 45̊.Яйця укладаються гострим кінцем внизНайчастіше інкубатори влаштовані так, що при горизонтальній завантаженні відсутній механізм автоматичного повороту лотків, тому фермеру доведеться виробляти його вручну. Машини з вертикальним розміщенням найчастіше передбачають автоматичних поворот.Оскільки інкубація індичих яєць в домашніх умовах дуже залежить від повороту, його слід здійснювати завжди своєчасно.Перше перевертання необхідно провести вже після 12-годинного перебування кладки на інкубації. Далі цю процедуру рекомендується проводити не рідше ніж через кожні три години до 24-го дня інкубації включно. В цілому кількість поворотів на добу може доходити до показника від 8 до 12 разів.Помічено в ході досліджень, що при укладенні в інкубатор яєць у напрямку з півночі на південь пташенята з'являються на світ трохи раніше, ніж при розміщенні зі сходу на захід.Для запобігання перегріву і підтримки потрібного рівня вологості кладку потрібно під час інкубації обов'язково обприскувати.Цю процедуру слід здійснювати з 1-х по 12-у добу двічі на день під час провітрювання інкубатора, а з 13-х по 24-у добу кількість обприскувань може бути збільшено до трьох разів на день. З 25-го дня, як і перевертання, обприскування припиняються.
Температурний режим всередині інкубатора
Протягом перших 72-х годин перебування яєць на інкубації температура в інкубаторі встановлюється на рівні від 38 до 38,3 ̊С. Після закінчення цього часу температура два тижні підтримується в межах, трохи нижче, ніж раніше – від 37,6 до 38 ̊С.З 15-го дня температура повинна бути в пристрої в діапазоні від 37,5 до 38 ̊С. У цей час у зв'язку зі змиканням органів дихання у ембріонів підвищується температура яєць. З 10-х діб потрібно починати провітрювання інкубатора двічі в день – зранку і ввечері – по 10 хвилин, а з 15-х діб слід охолодження яєць зробити частішим – до трьох разів на день по 15 хвилин.На 25-26-й дні температура встановлюється на рівні 37 ̊С, на 26-27-й день починається висновок індичат в інкубаторі, який триває при такій же температурі повітря.Вентиляція і вологісний режим усередині пристрою
Протягом перших трьох діб вологість в інкубаторі повинна становити від 60 до 65%, а протягом наступних 10 днів опускається до позначки від 40 до 45%. З 15-го дня вона знову підвищується до 60%.З моменту появи наклева вологість збільшується від 65 до 70% і підтримується на цьому рівні протягом всього процесу вилуплення. Зменшення вологості загрожує пересиханням шкаралупи і неможливістю індичат вільно вибиратися з-під неї.Інкубація індиків проходить при постійній вентиляції, яка здійснюється за допомогою спеціальних вентиляційних отворів в інкубаторі. Про правила їх використання і частоті відкриттів слід читати в інструкції до кожного конкретного інкубатору.Підтримується вентиляція і штучним шляхом під час провітрювання пристрої та охолодження яєць (з 10-го дня – двічі на добу по 10 хвилин, з 15-го по 24-й день – два-три рази на добу по 15 хвилин).Співвідношення температурних і вологісних показників відображає таблиця інкубації індичих яєць:Ці умови є найбільш оптимальними, щоб виведення індиків пройшло продуктивно.стадії інкубації
Інкубація індичат відбувається під регулярним наглядом фермера і супроводжується просвічуванням кладки через овоскоп. Контрольні просвічування здійснюються на 8-е, 13-е і 26-е добу.До восьмим добі завершується перша стадія інкубації індичат, за підсумками якої всередині яйця у зародка можна побачити досить добре розвинену кровоносну систему. Самого ж ембріона чітко розглянути не вдасться, оскільки він ще знаходиться повністю в жовтку.На його місці проглядається лише зона, трохи світліше, ніж решта маса жовтка, із судинною сіточкою. Якщо яйце злегка покачати з боку в бік, то можна буде через овоскоп побачити і рух зародка. Якщо при просвічуванні видніється всередині темна пляма – т. Зв. кров'яна пляма, значить, зародок загинув, і яйце можна видаляти.До 13-го дня при другому просвічуванні можна побачити чіткий контур зародка, в гострому кінці яйця – замкнутий аллантоіс. Дуже чітка сітка судин, яка також змикається в гострому кінці. У загиблих зародків судини атрофовані, крові в них не спостерігається. Вони виглядають як звичайне безформне темна пляма, легко бовтаються з боку в бік. Такі яйця слід утилізувати.На 26-й день ембріон повинен зайняти весь простір в яйці. У гострому кінці просвіт не спостерігається. Камера повітряна – великих розмірів. Зародок ворушиться, готується до вилуплення. Видно випинання шиї. Якщо не спостерігається рухів, значить майбутній пташеня завмер.Коли вилуплюються индюшата?
Вилуплення пташеня індичкиТермін інкубації індичих яєць триває 27 днів. Перші проклева шкаралупи спостерігаються вже на 25-е і 26-е добу. А до кінця 27-го дня починається масове виведення індичат в інкубаторі. Триває він кілька годин – в середньому від 6 до 8.Не рекомендується часто відкривати пристрій і перевіряти, як протікає процес. Це загрожує переохолодженням ще мокрих пташенят. Індичата в інкубаторі повинні повністю просохнути, тільки тоді здійснюється виїмка.Якщо виведення і затягнулося довше 8 годин, виїмку краще зробити двічі, але не більше: після висихання основної маси пташенят, і другий раз – щоб забрати залишилися запізнілих.
Типові помилки новачків
До найбільш поширених помилок, які допускають початківці фермери в процесі виведення індичат в інкубаторі, відносяться:- Перегрів кладки. В результаті чого, якщо пташенята не гинуть, то виводяться з каліцтвами, що нагадують пупкову грижу з провисання внутрішніх органів в невтянутий жовтковий мішок. Вилуплення починається раніше терміну, відбувається нерівномірно.
- Недогрев кладки. Ті зародки, які доживають до кінця періоду інкубації, прокльовується із запізненням від терміну в кілька днів. Пташенята мають слабкі лапки, практично нерухомі, пушок брудний, нерівномірний, на голові і шиї присутні набряки.
- Низька вологість. Призводить до зменшення маси яєць. Виведення індичат в інкубаторі починається занадто рано. Вибратися з-під шкаралупи їм складно в зв'язку з її затвердіння. Самі индюшата надмірно сухі.
- Висока вологість. Призводить до того, що вилуплення індичат в пристрої відбувається «з запізненням». У пташенят пушок брудний, злиплий. Багато хто не може вибратися з яйця, захлинувшись у навколоплідної рідини.
- Недостатня частота повороту яєць. Викликає прісиханія зародка до шкаралупи. Зародки найчастіше гинуть, або ж індики з'являються на світ з каліцтвами.
Виводимо індичат в інкубаторі
Розведення і вирощування індиків останнім часом стає все більш популярним. Для виведення індичат використовують самок, так як вони є прекрасними квочка або ж інкубатор. Залежно від характеристик цього пристрою можна виводити численне поголів'я в будь-який час року.У цьому матеріалі ми детально розглянемо процес інкубаторного виведення індичат в домашніх умовах, дізнаємося від якої породи краще брати інкубаційні яйця, як підготувати яйця для закладки, що таке овоскопирования і в яких умовах має проходити режим інкубації.Які породи індиків підходять для виведення в інкубаторі
Порід існує досить багато, але для виведення методом інкубації підходять далеко не всі. Самі поширеними вважаються:- Північнокавказька бронзова. Вага дорослого індика становить близько 14 кг, індички – близько 7 кг. Несучість цієї породи може досягати близько 80 яєць в рік.
- Біла широкогруда. В основному цю породу розводять на м'ясо, але несучість досить відмінна – до 120 яєць в рік від однієї індички.
- Бронзова широкогруда. Показники цієї породи практично ідентичні північнокавказької бронзової. Дорослий індик важить 14.5 кг, індичка – 8 кг.
- БІГ-6. Це важкий крос, розведення якого віддають перевагу все більше фермерів і птахівників. Дорослий самець може досягати у вазі до 25 кг, самка – до 11 кг.
Як вивести індиків в інкубаторі: підготовка яєць для закладки
Перед закладанням яєць в інкубатор необхідно ретельно оглянути матеріал. Яйце має мати правильну форму, рівну поверхню, бути чистим, без будь-яких вкраплень. При просвічуванні слід переконатися, що жовток розташований по центру, а повітряна камера – в тупому кінці яйця.Важливо! Щоб правильно вивести індичат будинку, яйця для закладки мити не рекомендується, а термін зберігання інкубаційних яєць не повинен перевищувати 10 днів.Зберігати матеріал слід в теплому і сухому місці при вологості не вище 80% і температурі близько 12 градусів. Яйця зберігаються гострим краєм вниз, якщо термін зберігання перевищив 4 дня, то їх потрібно перевернути.Що таке овоскопирования і для чого воно використовується
Візуального огляду інкубаційних яєць мало, необхідно також перевірити внутрішній стан закладного матеріалу, для цього використовується спеціальний прилад – овоскоп. Його пристрій досить просте – спеціальна форма, під якою знаходиться лампа. На форму вкладається яйце і завдяки виходить від лампи світла можна побачити, що відбувається всередині яйця.Яким має бути інкубаційні яйця
Саме основне, на що потрібно звернути увагу при овоскопирования – жовток. Гарне яйце – це:- Жовток без чітких обрисів, розташований по центру;
- Неприпустимо наявність двох жовтків;
- Повітряна камера знаходиться в правильному місці – в тупому кінці, вона не повинна рухатися;
- Білок прозорий, не має вкраплень крові.
Виводимо індичат в інкубаторі: етапи виведення
Виведення індичат в інкубаторі
Інкубація індиків – дуже відповідальний процес, протягом якого необхідно ретельно стежити за всіма змінами. Нижче представлена таблиця, в якій по кожному періоду розписані дії і рекомендовані умови (режим виведення).
Висновок індиків в інкубаторі в домашніх умовах
На сьогоднішній день багато тримають індиків в домашніх умовах. Тема інкубації для заводчиків дуже важлива, оскільки не дивлячись на схожість процесу для всіх одомашнених птахів, він має свої особливості. Навіть тим, хто використовує для виведення молодняка індичок, потрібно знати принцип розведення птиці в інкубаторі, оскільки це може знадобитися рано чи пізно. Поговоримо про це докладніше і дізнаємося про всі нюанси процесу.процес підготовки
Насамперед, вирішивши вивести потомство індичат за допомогою інкубатора, починають відбір яєць. Фахівці радять вибирати екземпляри одного розміру. Кращі яйця відбирають у індичок у віці старше 8 місяців. Не варто залишати їх в гнізді. Як тільки яєць побільшає десяти, у самки може прокинутися материнський інстинкт, і вона почне їх висиджувати.Перед приміщенням в інкубатор всі екземпляри потрібно очистити (але не мити) від бруду. Робити це потрібно обережно, щоб не пошкодити їх. Звернути увагу варто також на нарости і дефекти на шкаралупі. Такі екземпляри краще не поміщати в інкубатор. Якщо вони мають нарости, або ж шкаралупа у них дуже тонка, це свідчить про те, що в пташнику є серйозні проблеми. Захворювання краще вчасно усувати, проводити дезінфекцію, а птахів догодовують крейдою і кількою.Умови вибору і зберігання матеріалу для інкубації індиків наведені нижче в таблиці.+12 градусів ЦельсіяЧи не повинна перевищувати 80%Розміщення при зберіганніТупим кінцем вгору, після чотирьох діб зберігання їх перевертаютьМаксимальний термін зберіганняНе більше 10 дібДезінфекція перед інкубацією – процес не обов'язковий, але рекомендований більшістю фахівців. Для цього можна використовувати:
- перекис водню;
- глютекс і інші спеціальні розчини;
- розчин марганцівки.
Визначення якості яєць
На великих фермах інкубаційні яйця ретельно перевіряють. Використовують для цього процес овоскопирования.Правила овоскопирования такі:- на просвіт має бути видно, що білок не має сторонніх вкраплень і абсолютно прозорий;
- жовток повинен мати чіткі контури і розташовуватися в середині яйця;
- повітряна камера завжди повинна розташовуватися у тупого кінця;
- при перевертанні яйця жовток повинен пересуватися повільно.
Щоб докладніше вивчити процес овоскопирования, рекомендуємо до перегляду дане відео: Висновок нового потомства – процес відповідальний, велике значення тут мають режими інкубації.
Інкубаційний процес
Індики – це свійські птахи, які з легкістю самостійно виводять потомство.Однак, даний процес пов'язаний з деякими труднощами, вирішити які при наявності великого господарства вкрай складно. У місці, де індичка висиджує яйця, потрібно витримувати певний температурний режим і вологість, стежити за тим, щоб птах добре харчувалася, оскільки нерідко вона відмовляється виходити з гнізда.Ті, хто займався виведенням індиків, відзначали, що материнський інстинкт у них дуже розвинений. Нерідко і самці займаються висиджування. Якщо господарство велике, краще своєчасно відбирати матеріал і займатися виведенням самостійно в інкубаторі. Важка індичка НЕ розчавить частина яєць, можна буде відібрати тільки якісні екземпляри.Умови інкубаційного процесу
Для того щоб висновок індиків не був зіпсований, необхідно витримати умови, при яких процес інкубації буде ідеальним. Для початку розберемося з термінами виведення.Термін інкубації індичок становить 28 діб, він строго поділяється на чотири етапи, режими кожного з них відрізняються:- початковий етап (з 1 по 7 день);
- середній етап (з 8 по 14 день);
- закінчення інкубаційного періоду (з 15 по 25 день);
- висновок (26-28 добу).
- температурний режим в інкубаторі;
- вологість;
- процес повороту яєць індички;
- чи є необхідність в охолодженні.
Якщо на виході число здорових індичат складає 75% і вище від числа закладених в інкубаторі яєць, значить, все режими дотримані вірно.
Початковий етап
У перший тиждень інкубації важливо витримувати високу вологість не менше 60%. Цей режим використовують для всіх неводоплавний птахів. У цей період дуже важливо, щоб повітрообмін в інкубаторі був хорошим. Яйце індички поглинає велику кількість кисню і виділяє набагато більше вуглекислоти, якщо порівнювати їх з курячими.Для всіх, хто вирішить вивести індичат в інкубаторі, допоможе спеціальна таблиця режимів. Вона дана на кожен з періодів окремо. У перші два тижні охолодження матеріалу не проводиться.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами