ірга канадська
Ірга канадська (лат. Amelanchier canadensis) – вид роду ірга підродини Яблуневі (Maloideae) сімейства Рожеві (Rosaceae) .мая
використовувані частини
плоди, квіти, листячас збору
Опис.
Листопадний багатостовбурний кущ або дерево сімейства Рожеві (Rosaceae) висотою 3-8 м. Має сильно розгалужену кореневу систему, яка розташовується близько до поверхні грунту.В молодості рослина має витягнуту пухку крону, яка з віком приймає зонтичну широку форму. До 40-річного віку ірга канадська стає близько 6 м заввишки і 7-8 м завширшки. За рік вона виростає на 20 – 25 см у висоту і в ширину.Листя черешкові, чергові, еліптичні або довгасто-яйцевидні, на кінці загострені, по краю остропільчатие, зверху темно-зелені, знизу блідо-зелені. Під час розпускання листя мідно-червоні, восени – оранжево-жовті або червоні.Квітки білі або кремові, без запаху, двостатеві, численні, п'ятипелюсткові (у формі зірки), зібрані в негусті вертикальні кисті, розташовані по всій довжині гілок. Цвіте в квітні – травні. Дозрівання плодів нерівномірне, починається на початку липня. Плід представляє собою округлу ягоду невеликого розміру, схожу на маленьке яблуко, червонувато-фіолетового або синювато-чорного кольору з сизим нальотом.Плоди з ніжною шкіркою і соковитою, солодкою, м'якоттю. Розмножується ірга канадська насінням, живцями і кореневими нащадками. Ареал проживання – Східна Північна Америка, також росте в дикому вигляді на Кавказі і в Криму.Вирощується садівниками-аматорами. Ірга не вибаглива в вирощуванні. Стійка до посухи, перезволоження, морозам, вітрі. Непогано переносить пересадку і обрізання. Вона невимоглива до грунту (кислі і слабо лужні, сухі і вологі). Віддає перевагу родючому грунту. Плодоносить щорічно, але на затінених ділянках врожайність менше.У культурі крім ірги канадської поширені ще звичайна, круглолистная, колосиста.Збір і заготівля
Для лікувальних цілей використовують плоди, квіти, листя ірги. Квітки заготовляють в період цвітіння, сушать на повітрі в тіні, можна в приміщенні, яке добре провітрюється, розклавши на папері тонким шаром. Плоди збирають у міру дозрівання. Їх використовують в свіжому вигляді, сушать, роблять соки, компоти, киселі, джеми, варення.Склад рослини.
Плоди ірги містять дубильні, фарбувальні речовини, цукру, вітаміни C і P, трохи органічних кислот, каротин, ситостерин, кумарини.вирощування
Маловимоглива до грунту і вологості. Добре росте на вапняних грунтах, виносить невелике засолення. Світлолюбна, росте швидко. Загазованість і задимлення міста переносить добре, ефективно знижує рівень шуму. Морозостійка.застосування
За харчовим і смаковим якостям плоди ірги канадської близькі до плодів ірги звичайної і можуть бути використані нарівні з ними. Настій і настоянка з квітів надають тонізуючу дію на серце і призводять до зниження артеріального тиску. Так як дія настою більш виражено, то його рекомендують вживати як кардіотонічну засіб.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами