Як правильно вирощувати гарбузи у відкритому грунті?
У середній смузі Росії і на інших територіях зі схожим кліматом ростуть сорти гарбуза: великоплідний і твердокорой. У південних регіонах зростає мускатна гарбуз. Іноді зустрічається гарбуз-горлянка. Вирощування гарбуза у відкритому грунті – не такий складний процес, яким його уявляють недосвідчені садівники.
Вирощування гарбуза у відкритому грунті
Знайомтеся, гарбуз!
Гарбуз – всім відоме однорічна рослина, що має потужну кореневу систему, широке листя, довгі міцні стебла. Стрижневий корінь може проникнути в глибину грунту на три метри, а бічні корінці поширюються по території до чотирьох метрів, в пошуках вологи і харчування.
Стебло у рослини «відповзає» від підстави більш ніж на сім метрів. Гарбуз має великі квітки жовтого або жовто-оранжевого кольору, які розташовуються поодинці (рослина роздільностатева). На головному стеблі, починаючи з десятого листа і далі, утворюються плоди.
Гарбуз столовий Цукерка
Сорти гарбуза і їх особливості
Що любить гарбуз
Гарбуз любить тепло, не переносить холоду в поєднанні з вогкістю.
Місце для зрощування гарбуза має бути сонячним
Важливо! Температура, яка необхідна насіння гарбуза для проростання, – до + 30 ° С. При більш низьких вони будуть проростати дуже довго і повільно. А при менше ніж + 10 ° С взагалі не зійдуть.
Весь вегетаційний період для гарбуза проходить при оптимальній температурі + 25 ° С В цьому випадку вона нарощує помаранчеву насиченого кольору м'якоть, ароматну, щільну але соковиту, і широкий листовий апарат (до 40 м² на одну рослину).
Гарбуз на городі
Гарбуз любить вологу, без достатньої кількості якої не утворюються максимально великі плоди. Якщо на початку цвітіння гарбуз спіткала посуха, квітки можуть впасти, і зав'язь не утворюється.
Гарбуз – світлолюбна культура. Її необхідно вирощувати на сонячних і тихих ділянках (ідеально – баштан).
Як виростити гарбуз з насіння
Для вирощування гарбуза найпростіше скористатися традиційним насіннєвим способом посіву. Тільки насіння до посіву обов'язково необхідно підготувати.
Вибираємо насіння гарбуза
Все починається з вибору насіннєвого сировини. Брати на посів потрібно тільки найбільші насіння добірної якості. Тонкі, щуплі, сухуваті, не повні потрібно вибраковувати. Відкалібровані насіння починають готувати до посіву.
Беремо тільки найкраще насіння
підготовка насіння
Кращим способом підготовки до посіву насіння гарбуза є їх пророщування. Цей процес продовжують до тих пір, поки насіння не проклюнутся. Для пророщування насіння гарбуза опускають в воду зі стабільною температурою + 40 ° С (допустимо до + 50 ° С, нижче сорока можна). В такому стані насіння повинні провести не менше трьох годин.
Як пророщувати насіння гарбуза
Порада! Як домогтися такої температури? поставити миску з пророщують насінням на батарею або інший опалювальний прилад, помістити в йогуртницю або мультиварку в режимі «Йогурт».
Потім набряклі насіння загортають в добре зволожений бавовняну тканину і залишають при температурі житлової кімнати до наклевиванія. Тканина потрібно весь час перевіряти і зволожувати знову, щоб насіння не висихали.
Оскільки гарбуз – теплолюбна рослина, рекомендується, особливо в середній кліматичній зоні, підвищити холодостійкість насіння перед висівки.Для цього після наклевиванія їх потрібно продовжувати тримати у вологому тканини, але вже в нижньому шухлядці холодильника, від трьох до п'яти днів.
Унаслідок теплолюбних не варто висівати насіння у відкритий грунт, спочатку краще виростити гарбузову розсаду.
Вирощування розсади гарбуза
Розсада потрібна для того, щоб отримати урожай рясний і ранній. А також, щоб проклюнулися насіння не загинули від холоду, якщо посів проведено в той час, коли ще можливі похолодання. Розсаду не обов'язково вирощувати вдома – можна зробити це в спеціальному розсаднику або міні-парничку. Але найкраще, «під наглядом», вирощувати гарбузові саджанці на південному підвіконні квартири. При кімнатній температурі, яка все ж ближче до очікуваних гарбузом + 30 ° С, ніж температура у весняній теплиці, процес піде швидше і якісніше.
Важливо! Незважаючи на потужний і міцний вид, сіянці гарбуза погано переносять пересадку. Тому розсаду краще вирощувати в торф'яних горщиках.
Для вирощування розсади знадобляться торфоперегнійні або звичайні горщики розміром не менше 10х10 см в кількості в два рази меншому, ніж кількість насіння. Не потрібно намагатися виростити «гарбузовий ліс», пам'ятайте про площу харчування 40 м², яку може покрити гарбуз. Два рослини, при досить просторому розміщенні, великій кількості тепла світла і вологи, з регулярними підживлення дадуть більший за кількістю і розмірами урожай плодів, ніж десять, розташованих на тому ж просторі.
Посадка гарбуза на розсаду
Важливо! Розсада гарбуза повинна провести вдома або в теплиці до висадки в грунт не менше трьох тижнів. Тому насіння висівають, виходячи з цього календарного показника.
Грунт для розсади
Насіння гарбуза висівають в звичайний родючий рассадний грунт, що складається з торфу і піску. Ніяких особливих добавок не потрібно. Добрива в грунт вносити теж не потрібно. Якщо вирощуєте насіння в торф'яних горщиках, просто заповніть їх грунтом. При вирощуванні в пластиковій тарі, насипте на дно 3 см тирси.
посів насіння
Пророщені вищеописаним способом і загартовані насіння висівають в горщики парами. Пізніше слабкий сіянець можна буде видалити, просто відщипнувши стебло. Глибина посіву – 2 см. Засипаються насіння торфом. Перед посівом і після проводиться полив.
Протягом перших трьох днів після посіву температура повинна бути + 25 ° С … + 30 ° С.
Догляд за сходами
Сходи розсади гарбуза
Сходи повинні з'явитися на четвертий день. Після цього температуру потрібно знизити і підтримувати в межах + 18 ° С … + 25 ° С протягом тижня, потім знову знизити до показників + 15 ° С … + 18 ° С. Це потрібно, щоб гарбузова розсада не витягнула, росла міцненький і присадкуватою .
Полив сходів проводиться регулярно, але він не повинен бути надмірним. Застій води заборонений. Ідеальне зволоження грунту і вологість повітря будуть сприяти утворенню витривалих і рясно плодоносних в майбутньому рослин гарбуза.
Регулярно поливайте пагони гарбуза
Через два тижні після сходів проводиться підгодівля. Для цього коров'як потрібно розвести в пропорції 1:10 водою і влити в кожен горщик, або під кожну рослину в теплиці по 100 мл живильного розчину після поливу. Якщо коров'яку немає, підгодівля проводиться нітрофоскою за інструкцією.
Відео – Зростання розсади гарбуза
Готовність і висадка
Правильно вирощена розсада виглядає наступним чином:
- низьке стебло, товстий і міцний;
- короткі міжвузля;
- три добре розвинених справжніх листа, що мають насичений зелений колір.
В такому стані розсаду гарбуза можна на 22-й день після посіву пророщених насінням в горщики висаджувати у відкритий грунт під тимчасове плівкове укриття.
Перед посадкою лунки поливають гарячою водою. Якщо розсада знаходиться в торфоперегнійних тарі, її не потрібно виймати, тільки злегка зруйнувати стінки і дно горщика.
Після посадки рослини поливають теплою водою і захищають плівковим укриттям до настання стабільно теплої погоди.
Вирощування гарбуза в парнику
Грунти, які підходять для вирощування гарбуза
Цій рослині найбільш підходить родючий грунт, що має досить пухку структуру, добре прогрівається. Саме на такій землі плоди гарбуза досягнуто рекордних розмірів.
Важливо! Найгірше гарбуз буде рости на сирої і глинистому ґрунті. Кислі грунти рослині не підходять категорично – їх обов'язково потрібно обробляти вапном (вапнування під попередника) або додавати деревну золу.
При вирощуванні гарбуза на дачній ділянці постарайтеся дотримати наступні вимоги.
- Висадка з південного боку будинку уздовж стіни або огорожі. Будова і паркан захистять від вітру вдень і віддадуть рослинам накопичене за день тепло вночі.
- Батога гарбуза цілком можуть бути спрямовані на стіну будинку, паркан, дах сараю. Ближче до сонця плоди визріють краще.
- Якщо на ділянці з південного боку є компостній купа, гарбуз ідеально посадити біля неї, направивши туди батоги.
Вирощування гарбуза на компостній купі
підготовка ґрунту
Щоб успішно виростити гарбуз, з осені, прибравши попередників, необхідно приступити до підготовки грунту.
- Внести на чистий, звільнений від рослин і бур'янів ділянку органіку і мінеральну підгодівлю (5 кг перегною, 15 г хлористого калію і в два рази більше суперфосфату на м²). Якщо немає перегною, з осені можна вносити гній – 7 кг на м².
- Перекопати ділянку на 20 см в глибину.
- Для полегшення структури грунту, при необхідності, внести річковий пісок (велике зерно) і торф.
- Розкислювати грунт деревною золою.
- Розпушити, по можливості, перемішати, полити гарячою водою.
Навесні верхній шар ґрунту перекопувати не потрібно, достатньо видалити з'явилися бур'яни і розрівняти ділянку граблями. В такому стані грунт повинен перебувати з березня по травень – час висадки гарбузових саджанців.
Підготуйте грунт до посадки гарбуза
За два дні до висадки підросли сіянців грунт на грядці необхідно перекопати на 12 см (половина багнета лопати), внести аміачну селітру – 20 г на м² і зробити лунки.
На легкоструктурной грунті лунки можуть бути неглибокі – до 25 см. Якщо грунт важкий, глибина лунки повинна досягати 40 см. На дно вкладається трохи компосту і шар сухого листя.
Схема формування грядок для посадки гарбуза
Відстань між рослинами на звичайному городі робляться близько метра. Якщо є можливість, його можна подвоїти.
попередники гарбуза
Це питання є актуальним, оскільки культура вимогливо ставиться до попередників.
Картопля, капуста, цибуля, бобові, коренеплоди. | Огірки і кабачки, патисони, а також дині і кавуни. |
Догляд за гарбузом
Гарбуз не потребує трепетному і спеціалізованого догляду, але є деякі заходи, нехтувати якими не слід, якщо ви хочете отримати великий урожай великих плодів.
полив
Основним уходовой заходом є регулювання поливів. Гарбуз, як насос, викачує з землі всю вологу, а потім випаровує її через листя. Таким чином, коріння і стебел дістається трохи. Тому рівень вологи в грунті постійно потрібно заповнювати.
Порада! Особливо рясно потрібно поливати гарбуз, коли у неї настає масове цвітіння і плодоутворення. Температура води повинна бути не нижче + 20 ° С (прогріта на сонці). Ні в якому разі не можна поливати гарбуз холодною водою в спеку – рослини можуть загинути.
Після поливу через раз потрібно проводити розпушування грунту біля основи стебла. У міру зростання прополювати бур'яни.
Якщо літо видалося посушливим, то перед початком цвітіння гарбуз можна поливати частіше
підживлення
Підгодовувати гарбуз потрібно часто, інакше великі плоди отримати не вдасться. Перша підгодівля у відкритому грунті – після утворення п'ятого аркуша. Друга – коли почнуть утворюватися батоги. Потім – кожні два тижні.
Підгодовувати можна нітрофоскою, починаючи з 10 г на рослину і збільшуючи при кожній підгодівлі дозу на 5 р Можна вносити сухі гранули або приготувати розчин.
У період плодоношення до кожної підгодівлі додається по склянці золи.
Можна підгодовувати гарбуз протягом усього періоду вегетації розчином коров'яку.
Як формувати гарбуз
Як формувати гарбуз
Рослина формують в одне стебло, в крайньому випадку, в два – це сприяє високій врожайності. Для цього після появи зайвих пагонів з боків їх все видаляють, також вищипують і зайві зав'язі, залишаючи на кожній батоги не більше трьох.
До речі! На пагонах другого порядку гарбуз може дати плоди вже після другого листа, але вони виростуть дрібними і несмачними, тому прищипуванням пагонів рослини займатися варто.
Відео – Гарбуз: вирощування і прищипування
присипка
Ще один агротехнічний прийом, що сприяє врожайності, – присипка батогів. Як тільки батоги досягли метрової довжини, їх необхідно акуратно розплутати, укласти в заданому напрямку і присипати землею в двох – трьох місцях. Це робиться для того, щоб вітер не ламав батогів і листя, обриваючи зав'язь. Але головне – в междоузлиях, притиснутих до землі, утворюються додаткові корені, які будуть живити рослини і сприяти збільшенню плодів.
Догляд за городом
Ще кілька хитрощів
- Батога, що забралися на паркан або дах, необхідно контролювати. Коли на них почнуть дозрівати гарбуза, підстрахує їх, помістивши в звичайні сітки-авоськи і закріпивши на додаткових кріпленнях. Інакше важкі плоди скотяться вниз, обламавши стебла.
- Небажано, особливо в сиру погоду, щоб плоди лежали на голій землі. Коли вони досягнуть середнього розміру, підкладіть під них дощечки або інший «дихаючий» матеріал.
Боротьба зі шкідниками гарбуза
Відео – Як правильно вирощувати і доглядати за гарбузом
Збір врожаю гарбуза
Гарбуз – один з найбільш «некапризним» овочів на наших городах. Вона не вимагає тепличних умов або якихось особливих хитрощів при догляді. Вирощування гарбуза у відкритому грунті – заняття не тільки захоплююче, але і прибуткове: гарбузове насіння завжди в ціні. Але щоб гарбуза виростали завбільшки з колесо від воза, потрібно знати кілька секретів її вирощування.
Біологічні особливості гарбуза
Гарбуз – однорічна рослина з потужною кореневою системою і довгим гнучким стеблом, що виростають в довжину до 7 м і навіть більше. Центральний корінь в пошуках вологи і корисних речовин «свердлить» землю на глибину до 7 м, а його бічні відгалуження відростають до 4 м.
Широкі п'ятипалі листя і великі жовті або жовто-оранжеві квіти гарбуза на городі видно здалеку. Після 10-12 листка на головному стеблі зав'язуються плоди.
Величина, смакові якості і лежкість гарбуза залежить від сорту. У більшості сортів, термін зберігання не перевищує 3-4 місяців, але є і рекордсмени. Наприклад, плоди гарбуза сорту Крупноплодная можуть зберігатися до 9 місяців, а сорти Мускатна – до 2 років, не втрачаючи при цьому своїх смакових і корисних якостей.
Гарбуз любить тепло і погано переносить холод. При температурі в 30 ° і достатні запаси вологи в грунті насіння гарбуза проростають за 2-3 дня. При температурі грунту нижче 20 ° вони проростати дуже довго, а при температурі грунту 10 ° і нижче «страйкують» і взагалі не проростають.
Оптимальна температура для росту і розвитку гарбуза – 25 ° тепла. В таких умовах вона і листову масу нарощує швидко (а загальна площа поверхні листя у одній гарбуза може досягати до 40 м²), і плоди формує великі і соковиті.
Гарбуз – рослина не тільки теплолюбна, але і вологолюбна. Особливо важливо, щоб у гарбуза була достатня кількість вологи в період початку її цвітіння. У цей період коренева система у рослин ще недостатньо розвинена, і нестача вологи може привести до обпадання зав'язі.
Крім тепла і вологи, для зростання гарбузі потрібно багато сонячного світла. Тому вирощувати її краще на відкритих сонцю і захищених від холодних вітрів ділянках.
Підготовка ділянки для вирощування
Для гарбуза найкраще підходять пухкі родючі грунти. На важких глинистих ґрунтах, та ще з високим рівнем підгрунтових води, гарного врожаю гарбуза ви не дочекаєтеся.Не переносить рослина і кислих грунтів.
Висаджувати гарбуз краще по можливості таким чином, щоб з північної сторони ділянка була захищена стіною будинку, господарської будівлі або хоча б парканом. У цьому випадку він буде хоча б частково захищений від холодних північних вітрів, а стебла рослин можна направляти плентатися на стіну або паркан – чим вище до сонця, тим краще будуть рости і зріти плоди.
Ділянка для вирощування гарбуза потрібно починати готувати з осені. Під оранку на зяб потрібно внести органічні добрива з розрахунку: 5 кг перегною або 7 кг гною на 1 м². Також, потрібно збагатити грунт на ділянці і мінеральними добривами: 30 г суперфосфату і 15 г хлористого калію на м².
Деякі ентузіасти, щоб ґрунту залишалася більш пухкої, ділянку під гарбуз вважають за краще не орати, а перекопувати вручну. Особливого сенсу в такому важкому праці немає: краще для забезпечення пухкості грунту на ділянці разом з добривами під оранку внести торф або крупнозернистий пісок.
Не завадить і внесена одночасно з ними деревна зола, особливо в тому випадку, якщо на ділянці спостерігається слабокислая реакція грунту.
Як і коли краще вирощувати гарбуз?
Гарбуз можна вирощувати як посадкою насіння у відкритий грунт, так і через розсаду. Краще, якщо кліматичні умови вашої місцевості дозволяють, висівати насіння відразу у відкритий грунт, оскільки гарбуз погано переносить пересадку.
Якщо ж кліматичні умови дозволяють вирощувати її тільки через розсаду, то краще робити це в спеціальних торф'яних горщиках – в цьому випадку ви просто висадіть рослина разом з горщиком на грядку, не пошкодивши при пересадці його кореневу систему.
Строки посіву насіння залежать від кліматичних умов. У більшості регіонів, де можливе вирощування гарбуза в відкритому грунті безпосередньо з насіння, висівають її після 15 травня, коли на глибині посадки грунт прогріється до 12-15 см. У південних районах, де в цей час вже практично немає загрози нічних заморозків, ніяких додаткових хитрувань для цього не потрібно.
У більш північних широтах, де нічні заморозки можливі і після 20 травня, краще на місці посадки спорудити імпровізований парничок. Я для цього використовую 3 або 5 літрові пластикові пляшки: обрізаю у них дно і встановлюю над посадженими насінням, заглиблений їх стінки в грунт на 1,5-2 см.
За півтора десятка років використання таких укриттів сходи гарбуза ні разу не загинули, хоча були роки, коли вночі температура повітря на день-два опускалася до 7-8 ° морозу.
При вирощуванні гарбуза через розсаду потрібно провести нескладні розрахунки. Розсаду висаджують у віці 22-23 днів. Отже, при її висадці у відкритий грунт, наприклад, 25 травня висаджувати насіння на розсаду потрібно 2-3 травня. При терміні висадки в грунт 5 червня насіння на розсаду висаджують 14-15 травня і т.д.
Відбір і підготовка насіння
Незалежно від способу вирощування, відбір і підготовка до посадки насіннєвого матеріалу гарбуза проводиться однаково. Для посадки відбираються тільки великі повні насіння.
Насіння у гарбуза великі, тому їх відбір не займає багато часу і сил. Якщо гарбузова насінини чимось вам не сподобалася (занадто тонка, недостатньо наповнена, має механічні пошкодження), її потрібно вибракувати.
Щоб швидше з'явилися сходи, насіння гарбуза пророщують. Для цього їх опускають в теплу воду і витримують там 3-4 години. Весь цей час температуру води потрібно підтримувати в діапазоні 40-50 ° – опускати нижче або піднімати вище не можна.
Потім набряклі насіння загортають у вологу ганчірку, кладуть в неглибоку ємність і залишають в ній при кімнатній температурі до наклевиванія, періодично зволожуючи ганчірочку, щоб не допустити її пересихання.
Після наклевиванія насіння краще не висаджувати відразу, а протягом 3-5 діб витримати в тій же зволоженою тряпочку, але вже в холодильнику при температурі в + 3-4 °. Така предпосадочная гарт набагато підвищує холодостійкість гарбуза.
вирощування розсади
Фото розсади:
Вирощування гарбуза через розсаду дає можливість вирощувати її навіть в північних регіонах, де посадка насіння гарбуза у відкритий грунт неможлива.
Для вирощування розсади краще використовувати торф'яні стаканчики, але при необхідності можна це зробити і в пластикових. Єдина умова – стаканчики повинні бути досить великі, мінімум 10Х10 см. Потрібно враховувати і те, що розсади гарбуза можна трохи – для посадкової площі в 2 сотки знадобиться всього 5-6 шт. розсади.
Тому ідеальний варіант – садити її на підвіконні власного будинку або квартири. Можна це робити і в теплиці або парнику, але економічно це не зовсім обгрунтовано: заради невеликої кількості розсади споруджувати теплицю або парник нерентабельно, а підібрати схожі на вимогу до температурного режиму городні культури досить складно.
Земельний субстракт для гарбуза потрібен легким, з хорошою водо- і повітропроникністю. Найкраще для її вирощування підійде субстракт зі змішаних в рівних пропорціях верхового торфу і піску.
Торф'яні горщики заповнюють підготовленим земельною субстракт і висаджують в неї проключение насіння. Оскільки насіння вже проключени, то висаджують їх наступним чином: спочатку земельну субстракт насипають на 2-3 см нижче верхньої кромки горщика.
Потім засипаний субстракт зволожують, акуратно кладуть на нього пророслі насіння, зверху досипають субстракт, знову злегка його зволожують і залишають проростати в такому місці, де в перші 3 дні підтримують температуру в 25-30 °.
Якщо насіння добре проключени, то можна висаджувати по одному насіння в горщик, але краще все ж для підстраховки висаджувати попарно: з двох одне напевно проросте. Якщо ж проросте обидва, то друге обов'язково потрібно буде видалити, відщипнувши паросток біля самої поверхні грунту.
Зазвичай в таких умовах насіння через 3-4 дня проростають. У перший тиждень після появи сходів температуру підтримують на рівні 18-25 °, а потім знижують до 15-18 °. Якщо не дотриматися цього температурний режим, то розсада швидко витягнеться і з великою ймовірністю пропаде.
Щоб виростити добре розвинену, міцну розсаду гарбуза, рослини потрібно регулярно поливати. Але і тут важливо знати міру: для незміцнілих коренів розсади згубні як нестача вологи, так і її надлишок.
Єдину підгодівлю розсади гарбуза проводять через 2 тижні після появи сходів. Краще це робити розведеним водою в пропорції 1:10 коров'яком, або ж розчиненої у воді нітрофоскою.
Через 3 тижні після посадки насіння при належному догляді розсаду вже можна висаджувати у відкритий грунт. Про готовність розсади до пересадки свідчать 3 добре розвинених справжніх листочка насиченого зеленого кольору.
Посадка насіння і висадка розсади у відкритий грунт
Зовні і посадка насіння, і висадка розсади гарбуза у відкритий грунт виглядають майже однаково. Але все ж між ними є і певні відмінності. І насіння, і розсаду краще висаджувати на високій грядці шириною в 70 см. Довжина грядки визначається розміром ділянки.
Але високі грядки не є обов'язковою умовою вирощування гарбуза – вони просто значно полегшують догляд за рослинами. Якщо вирощування гарбуза проводиться звичайним способом, то висаджують їх зазвичай рядами. Відстань між сусідніми рядами залишають в 2-2,5 м.
Висаджують гарбуз в лунки. Для цього на площі викопують ряд ямок шириною 40 і глибиною 30 см. На дно цих лунок висипають по столовій ложці суперфосфату і сульфату калію.
Потім лунки на третину заповнюють перегноєм або компостом, що перепрів, потім ще на третину ґрунтовим субстракт: змішаними в рівній пропорції торфом і дернової землею з додаванням півсклянки деревної золи. Частину, що залишилася третина лунки заповнюють звичайною землею і поливають 2 л води кімнатної температури.
Цей алгоритм однаковий і для посіву насіння, і для посадки розсади.Відмінності в тому, що в кожну таку лунку укладають 2-3 насіння, присипаючи їх зверху землею на 2-5 см., А для розсади роблять в землі неглибоку ямку, щоб в неї повністю увійшла ємність з розсадою.
Далі при висадці розсади злегка розрізають дно і стінки торф'яного стаканчика. У пластикових акуратно розрізають з двох сторін стінки і переносять в ямку рослину разом із землею.
Як доглядати за висадженої гарбузом?
Гарбуз тим і хороша, що не потребує трепетному догляді. Основним агротехнічним заходом є регулярний полив. Завдяки великій листовій масі, гарбуз швидко «викачує» із землі майже всю вологу, тому без її поповнення хорошого врожаю не дасть.
Особливо важлива наявність достатньої кількості вологи в період цвітіння і зав'язування плодів. В цей час поливати рослини потрібно тільки теплою – не нижче 20 ° – водою, інакше гарбуз може «скинути» зав'язь.
Після поливу і сильних дощів у підстави коренів ніжно рихлити ґрунт. Також, поки гарбуз не розростеться і не покриє своїм листям всю площу, потрібно регулярно видаляти бур'яни.
Важливо також правильно організувати систему підгодівлі. Першу проводять при формуванні 5 цього листа, другу – на початку плетіння, наступні – через кожні 2 тижні. Підгодовують нітроамофоски, починаючи з 10 гр добрива на відро води, а потім при кожній новій підгодівлі збільшують цю дозу на 5 гр. При формуванні та в подальшому при розвитку плодів додатково до нітроамофосці додають ще склянку деревної золи на 10 л води.
Особливістю гарбуза є те, що в міру зростання вона формує багато бічних пагонів. Їх слід прищипувати ще на початку розвитку: плоди на них зав'язуються дрібні й несмачні, а вологи і корисних речовин вони забирають багато.
Вирощування гарбуза на своєму городі не відніме у вас багато часу і сил. А користь від такого вирощування величезна: виконавши всі правильно, ви не тільки отримаєте в нагороду великі смачні і корисні плоди гарбуза, але і очистите свою ділянку від небажаного «сусідства».
Густа широка листя гарбуза краще всяких гербіцидів знищує бур'яни, не даючи їм доступу до тепла і сонячного світла, тому більшість з них просто гине.
Гарбуз – помаранчева красуня, яка стане прикрасою будь-якого городу. Цей корисний і смачний овоч родом з Мексики широко культивується в Європі та Азії з 16 століття. Завдяки невибаглива характеру добре прижилася гарбуз і на нашій території. У м'якоті рослини, крім ряду необхідних людині речовин, міститься рідкісний вітамін Т. Завдяки великій кількості каротину гарбуз допомагає зберегти і зміцнити зір.
Гарбуз смачна і низькокалорійна, її люблять всі. Лікарі рекомендують включати гарбуз в раціон страждаючим серцево-судинними захворюваннями, хворобами кишечника, печінки, при ожирінні і недокрів'ї. Масло насіння гарбуза – що не викликає алергії протизапальну і відновлюючу засіб.
Вирощувати гарбузи прагнуть багато городники. Посадка гарбуза насінням у відкритий грунт – традиційний спосіб вирощування, який при належному догляді дозволяє отримати багатий врожай.
Терміни посадки гарбуза
Перед посівом насіння гарбуза у відкритий грунт потрібно переконатися, що час і терміни вибрані відповідні. Гарбуз – теплолюбна рослина, насіння якого можуть не зійти в непрогрітій після зими або надмірно вологою і сирої землі. Також, варто брати до уваги можливість повернення заморозків після першого потепління.
Після закінчення заморозків, як тільки температура повітря підніметься до + 18 ° С, настає час, коли можна садити гарбуз. Насіння висаджують в грунт, коли на глибині 7-8 сантиметрів він прогріється до 12-13 ° С. Для розвитку гарбуза оптимальна температура + 25 ° С. Рослина зупиняється в рості, якщо температура повітря опускається до + 14 ° С.
Щоб отримати хороший урожай, зайнятися посівом гарбуза необхідно в травні. Сприятливі для висадки насіння у відкритий грунт дні у кожного регіону свої: вони залежать від кліматичних умов місцевості. У північній частині Росії сприятливі для посіву насіння гарбуза у відкритий грунт перші дні червня.
Жителі південних регіонів можуть садити насіння у відкритий грунт в середині травня. Деякі городники в південній частині починають посадку насіння з 10 травня. Для тих, хто проживає в середній смузі, найбільш сприятливі дні для посіву насіння гарбуза у відкритий грунт наступають в кінці травня, приблизно з 25-го числа.
За народними традиціями найкращим днем для посадки гарбуза вважається день Юрія, з самого ранку. Якщо обставини не дозволяють висадити насіння саме в цей день, не варто засмучуватися. Гарбуз, посаджена у вологу теплу землю, збагачену добривами, незалежно від дня висадки, дасть відмінний урожай.
Вибір місця на ділянці
Правильний вибір місця для гарбуза – важлива умова отримання багатого врожаю. Грядку бажано розташувати на прогрівається сонячними променями теплом ділянці. Затінення гарбуз теж переносить непогано. Для рослини найбільш краща супіщаних або піщаний грунт, яка хороша тим, що швидко прогрівається.
Хороші попередники для гарбуза на грядці – багаторічні трави, кукурудза або озима пшениця. Можна висаджувати її і після моркви, капусти, буряка, томатів, цибулі, гороху, квасолі, арахісу, сочевиці, сидератів. Після огірків, кабачків, патисонів, кавунів і динь бажано садити гарбуз тільки через 5 років.
підготовка ґрунту
Родюча земля, насичена поживними речовинами – запорука отримання хорошого врожаю гарбуза.
Підготовкою грунту для посадки потрібно зайнятися ще восени:
- Очистити ділянку від бур'янів і залишків рослин.
- Мотикою неглибоко розпушити землю.
- Через 2-3 тижні грунт перекопати, збираючи коріння бур'янів.
Навесні, за добу до посадки або в той же день, землю потрібно знову перекопати. Після цього ділянку вирівнюють граблями.
Починаючи активно розвиватися, гарбуз нарощує надземну частину, тому рослині потрібно багато поживних речовин. Перекопуючи землю, слід обов'язково вносити в неї добрива. Кращим варіантом є перепрілий компост, перегній або гній. Їх вносять з розрахунку 5-10 кілограмів на 1 квадратний метр на глибину 15-20 сантиметрів в легені грунту і 10-15 сантиметрів – в тяжкі.
Можливість вносити таку кількість гною є не завжди. Тоді його можна покласти в лунки з розрахунку 1-2 кілограми на рослину. Крім гною, варто додати в кожну лунку по 20 грамів суперфосфату і по 10 грамів сірчанокислого калію.
Деякі городники вносять в кожну лунку жменю перегною, склянка золи і 50 грамів суперфосфату. Можна використовувати мінерально-органічні добрива (на одну рослину – 1 столову ложку). Всі внесені компоненти необхідно ретельно перемішати з землею перед закладкою насіння.
Деякі городники вирощують гарбузи на купах компосту. Цей спосіб дозволяє не тільки отримати високий урожай, але і поліпшити компостну купу.
На компості вигідно садити гарбуз з кількох причин:
- Зелена маса гарбуза не дає розростатися на компості бур'янам.
- Висаджена в компост гарбуз сприяє прискоренню процесу розкладання грубих рослинних залишків (стебел соняшнику, капустяного качанів).
- Прикриті зеленню залишки покращують зовнішній вигляд компостної купи.
- Гарбуз захищає компост від пересихання.
вибір насіння
Сортів гарбуза налічується більше трьох десятків. Мигдальний, Мозолеевская 49, голонасінних, Веснянка – твердокорой великоплідні сорти, які рано достигають і довго зберігаються. Для зимового зберігання хороші великоплідні сорти Посмішка, Зимова солодка, Крихітка, Зимова їдальня. Солодким смаком відрізняються рано дозрівають порційні гарбуза: Здобна пампушка, Амазонка, Зимова солодка, помаранчева кущова.
На городі можна вирощувати з насіння безліч сортів гарбуза.Для вирощування насіннєвим способом не рекомендується вибирати тільки мускатні сорти, оскільки насіння може просто не зійти. Зберігатися насіння гарбуза можуть від 1 до 4 років.
Вибираючи посівний матеріал, необхідно звертати увагу на його свіжість, заздалегідь перевіряючи на схожість. Зробити це нескладно: достатньо взяти кілька насіння і проростити їх на мокрій марлі. Подивившись, скільки насіння з усіх проросло, можна визначити приблизний відсоток їх схожості. Це допоможе надалі легше дізнатися, яка кількість насіння класти в лунки.
Для хорошого врожаю гарбуза необхідно вибирати тільки повноцінні насіння. Щоб відібрати найкращі, потрібно приготувати 3-5% -ний розчин солі і опустити в нього насіння. Спливли для посадки непридатні, а решта можна висаджувати. Ці насіння необхідно зібрати, промити і висушити.
Підготовка насіння до посадки
Для вирощування гарбуза в відкритому грунті важливо не тільки правильно вибрати насіння, але і провести їх підготовку до подальшого посіву. Це займає небагато часу, але позитивно впливає на врожай.
Для дружних сходів перед посадкою гарбуза насіння рекомендується протягом 2 годин прогріти при температурі близько 60 ° С. Для запобігання грибкових захворювань після цього їх протягом 12 годин витримують у однопроцентному розчині марганцівки.
Щоб забезпечити паростку легке пробивання крізь тверду шкірку насінини, використовують розчин, для приготування якого в 1 літрі окропу при помішуванні розводять 2 столові ложки деревної золи. Складену в декілька шарів марлю рясно змочують зольним розчином і загортають в неї насіння на 12 годин.
Оброблене насіння можна відразу посіяти в грунт, а можна спочатку проростити в домашніх умовах, а потім садити. Тим, хто вибирає другий метод, краще заздалегідь підготувати для цієї процедури ящик з тирсою.
Можна зробити це таким чином: розмістити на дні будь-якій зручній глибокої тари деревна тирса, потім кілька разів залити їх окропом і покрити в 2-3 шари марлею. Виклавши туди ж насіння, покрити їх декількома шарами марлі і шаром тирси, а ящик затягнути плівкою. У влаштованому таким чином домашньому парнику за 2-3 дня насіння проростуть і будуть готові до посадки.
Можна обійтися і без цих процедур, але термін дозрівання гарбуза в цьому випадку значно збільшується. Гарбуз, насіння якої не пройшли передпосівної обробки, в місцевостях з прохолодним недовгим влітку може не встигнути дозріти до морозів.
Технологія посадки насіння гарбуза у відкритий грунт
З усіх баштанних культур гарбуз найстійкіша до холодів, але тепло вона теж любить. Краще садити її в кінці весни, коли немає заморозків. У холодній грунті посаджені занадто рано насіння можуть просто згнити. Для харчування одного рослини потрібно площа 1-4 квадратних метра. Вона може бути трохи менше для ранньостиглих сортів і більше для пізньостиглих.
Для посадки насіння гарбуза на великих ділянках використовують баштанну сівалку. На звичайному городі насіння найчастіше доводиться садити вручну. Перед посадкою гарбуза на ділянці намічають ряди і роблять в них лунки діаметром 30 сантиметрів.
Якщо після безсніжною зими земля на ділянці суха, в кожну лунку необхідно вилити близько 2 літрів води температурою 50 ° С. Насіння можна висаджувати тільки коли вода вбереться.
Дотримуватися відстань між рослинами при посадці дуже важливо. Для длінноплетістих сортів між лунками залишають 1,5-2 метра, між рядами – 1,4-2 метра. Кущові сорти гарбуза можна садити гніздовим способом за схемою 80х80 сантиметрів або 1,2х1,2 метра.
У легені грунту, насіння сіють на глибину 5-8 сантиметрів, в важкі – на 4-5 сантиметрів. В одну лунку рекомендується класти 2-5 насіння: у великоплідних сортів можна менше, у мускатних – більше. Розташовують насіння клювиком вниз на відстані 3-4 сантиметрів один від одного.
Присипавши насіння родючою землею, ділянку мульчують перегноєм або торф'яної крихтою.Досвідчені городники для прискорення росту встановлюють над посадженими насінням саморобну теплицю з плівки з прорізами.
Догляд за рослинами поле посадки
Паростки гарбуза повинні проклюнуться через тиждень після посадки в грунт. Подальший догляд за рослинами включає розпушування землі, регулярний полив, підживлення, боротьбу з хворобами і шкідниками.
полив
Великі листя гарбуза сприяють швидкому випаровуванню вологи, тому рослина вимагає регулярного поливу, причому тільки теплою водою. У міру зростання гарбуза кількість води для поливу необхідно збільшувати.
Трохи зменшити кількість поливів рекомендується в період цвітіння: плоди зав'яжуться краще. Відновлюють зволоження гарбузової грядки, коли плоди починають набирати масу. Перед збором врожаю для поливу однієї рослини необхідно використовувати близько 10 літрів води. Коли гарбуза досягають свого повного розміру, полив рослин можна припиняти.
Розпушування і проріджування
Грунт навколо рослин необхідно рихлити і очищати від бур'янистої трави після дощу або поливу. З появою сходів проводять перше розпушування на глибину 6-8 сантиметрів. Міжряддя краще рихлити перед поливом на глибину 12-18 сантиметрів, щоб забезпечити швидке проникнення води до коренів рослин. Під час розпушування рекомендується злегка підгортати рослини, підвищуючи їх стійкість.
Після утворення у сіянців двох справжніх листків необхідно їх прорідити, залишаючи в лунці по два паростка мускатною або твердокорой гарбуза і по одному – великоплідний.
При утворенні у сіянців 3-4 листків здійснюється другий проріджування. Щоб не пошкодити кореневу систему залишаються сходів, висмикувати зайві сіянці не потрібно. Досить просто зрізати на рівні поверхні грунту непотрібний сіянець.
підживлення
Гарбуз утворює велику кількість вегетативної маси (листя, стебел) і плодів, тому вона потребує частих підгодівлі, бажано рідкими добривами.
Через 3 тижні після посіву насіння в грунт рекомендується провести першу підгодівлю гноєм або курячим послідом, розведеним з водою у співвідношенні 1: 4. Такі органічну підгодівлю необхідно повторювати 3-4 рази на місяць. Добре підгодувати гарбуз, розчинивши в 10 літрах води склянку деревної золи.
При внесенні першого підживлення на відстані 10-12 сантиметрів навколо рослин необхідно зробити борозенки глибиною 6-8 сантиметрів і вилити в них розчин. Для подальших підгодівлі борозенки глибиною 10-12 сантиметрів розташовують в 40 сантиметрах від рослин.
Після внесення добрив борозенки закладають землею. Якщо довгий час тримається похмура погода, гарбуз рекомендується обприскувати розчином 10 грамів сечовини в 10 літрах води.
запилення
Якщо на земельній ділянці під час запилення рослин недостатньо запилюють комах, доведеться робити це самостійно. Для цього потрібно навчитися розрізняти жіночі та чоловічі квітки. У чоловічих є подовжена ніжка, а жіночі розташовуються на стеблі, у них під пелюстками є зав'язь.
Близько 9 години ранку необхідно зірвати чоловічу квітку, обірвати пелюсточки і пилюжником торкатися до маточки на жіночих квіточках. Якщо чоловічі квітки ще не розпустилися, для запилення гарбуза можна використовувати чоловічі квіти близькоспорідненого рослини, наприклад, кабачка. Урожай гарбуза буде хорошим, але використовувати насіння для посіву вже буде не можна.
Хімічний склад гарбуза багатий вітамінами і мікроелементами, корисними для нормального функціонування органів людини. Це пояснює популярність вирощування овочу на грядках присадибних ділянок. Культура користується успіхом і серед аграріїв для промислового культивування. В даному огляді ми поговоримо про особливості посадки гарбуза насінням і розсадою у відкритий грунт і подальшому догляді.
Терміни для посадки гарбуза в Білорусі, Україні, Ленінградської області та інших регіонах
Висаджується культура після того, як грунт повністю прогрівається, а середньодобова температура не опускається нижче позначки + 10 ° С.Якщо при виконанні посівних робіт навесні температура нижче + 13 ° С, то сповільнюється процес проростання, що загрожує загнивання насіння. У середній смузі кращі терміни висадки насіння випадають на другу декаду травня. За народними традиціями день посіву збігається з церковним святом – Юріїв день, але покладатися на знакову дату не варто без прийняття до уваги погодні умови.
Гарбуз висаджують у відкритий грунт в кінці весни
У південних регіонах, а також в Білорусі, Україні, на Донбасі, де дозволяють погодні умови, садити гарбуз можна в кінці квітня. За місячним календарем цей період збігається зі зростаючою місяцем, що сприятливо для розвитку плодів-вершкове.
Найпопулярніші сорти
для Підмосков'я
прем'єра
Гарбуз столовий Прем'єра
Холодостійка культура з розлогою довгою батогом і солодкими на смак великими плодами, завішувати в зрілому вигляді до 6 кг. Культура невибаглива до типу грунту, її родючості.
Дачна
Гарбуз сорт Дачна
Культура з раннім терміном визрівання (75-85 днів). Овоч характеризується солодкуватим смаком з нотками ванілі. Гарбуз в зрілому вигляді завішує на 3-4 кг. Тривалість зберігання плодів більше 4-х місяців.
для Уралу
росіянка
гарбуз Росіянка
Рослина відрізняється стійкістю до садових хвороб і заморозків. М'якоть соковита і цукрова, за що цінується кулінарами. Маса гарбуза Росіянка перевищує 2,7 кг. Термін визрівання врожаю становить 110-130 днів. Колір дозрілого плоду – помаранчевий.
перлина мускатна
Гарбуз мускатний Перлина
Урожай мускатною гарбуза визріває за 100 днів, вага тиковок близько 5-7 кг. Смак – насичений з мускатної ноткою. Рослина холодостійка, переносить посуху і рясні опади, володіє міцним імунітетом.
Кращі сорти Сибіру
Веснянка
Сорт гарбуза Веснянка
Рослина з вегетацією днів. М'якоть дуже соковита і солодка, за смаком нагадує диню. Навіть після термічної обробки зберігає хрустку структуру. Маса гарбуза не перевищує 3 кг.
посмішка
гарбуз Посмішка
Кущовий сорт. Культура легко переносить перепади температур і витримує заморозки, проявляє стійкість до вологому середовищі. Сорт відрізняється відмінним смаком і тривалим терміном зберігання (аж до наступного сезону). Тривалість вегетації – 90-110 днів, маса плода – 2,1-3 кг.
Правильна посадка рослини у відкритий грунт
Запорукою врожайності є правильна висадка, яка включає підготовку насіння і грунту, а також процес закладки в лунку посадкового матеріалу.
Підготовка насіння: перевірка на схожість і проростання
Пророщені насіння гарбуза
Насіннєвий матеріал попередньо потрібно перевірити на схожість і впорядкувати, залишивши тільки здорові екземпляри. За 3 дні до початку посівних робіт зерна необхідно пророщують у вологому марлі або тирсі. Щоб прискорити проростання насіння в домашніх умовах, їх поміщають на 2 доби в розчин гумату натрію або калію. Ємність весь цей час повинна знаходитися в приміщенні, де температурний режим складає 20 ° С.
Грунт
Грунт перед посадкою повинна бути підготовленою. Для цього її перекопують, вносять добрива: калійні, фосфорні, компост або гній. Краще використовувати комплексні, вони збагачують грунт різними поживними речовинами. Наприклад, на 1 м2 вводять 2 відра перегною, ½ відра тирси, 1 кг золи, 1 стакан нітрофоски.
Глибина перекопування грунту повинна бути не менше 35-50 см. Для знезараження ділянки необхідно полити його гарячою водою.
Куди ж посадити гарбуз на дачі? Місце під посадку вибирається сонячне, яке добре провітрюється. Чи не підійдуть такі попередники, як картопля, соняшник, дині, кавун. А ось після бобових, помідорів і буряка рослина буде себе почувати чудово. Один і той же ділянку використовувати для висадки також не слід, перерва повинна становити 4-5 років.
Посадка насіння і розсади на дачі
Відстань між лунками має бути не менше 60 см, адже батіг рослини активно розвивається і розстилається на великому просторі.При визначенні схеми краще керуватися особливостями сорту. Найчастіше городники використовують такий варіант посадки:
- глибина закладення насіння – 8-10 см (на легких ґрунтах), 5-6 см (на суглинках) гострою стороною вниз;
- інтервал між лунками в ряду – 60-80 см;
- відстань між рядами – 1 м.
Гарбуз не рекомендують висаджувати поруч з картоплею
Для розлогих батогів застосовують схему: 1х1,5 м. Щоб захистити висадку від весняних заморозків, рекомендується вкривати грядку плівкою.
Досвідчені садівники при плануванні посадочних робіт на городі користуються місячним календарем. Зазначені в ньому терміни впливають на швидкість розвитку рослин. Гарбуз рекомендується висаджувати на зростаючу місяць:
- у березні починають садити насіння на розсаду (18, 19, 20, 21, 22, 23 числа);
- у квітні висівка допустима у відкритий грунт (17 – 22, 24 – 29 числа);
- в травні (16 – 21, 23 – 28 числа).
У кожну лунку крім 3-4 насіння вносять органічні добрива: гній, перегній або торф. Для зволоження використовують теплу воду (2 л на ямку).
У Ленінградській області, Підмосков'ї, на Уралі, в Сибіру гарбуз вирощують розсадним способом. Технологія посадки молодих рослин в грунт не відрізняється від посадки насіння.
А що робити якщо розсада гарбуза сильно витягнулася? У випадках зайвої активності росту розсади, коли стебло стає тонким і надмірно довгим, перше що потрібно зробити, це пересадити рослини в більш просторі горщики, забезпечивши потрібний простір.
Вирощування в домашніх умовах і подальший догляд
Будинки гарбуз можна вирощувати практично на будь-яких грунтах. Культура проявляє витривалість до несприятливих погодних умов, навіть коли почала проростати. Але ці факти не означають, що за культурою не потрібно доглядати.
Скільки проростають насіння?
Терміни проростання насіння залежать виключно від температурного режиму. Якщо нічний показник не опускається нижче 12-14 °, насіння почнуть сходити вже через тиждень. Навіть якщо погода прохолодна через місяць на втечу вже розвиваються по 2-3 листочка.
Прискорити процес проростання допоможуть Передпосадкових замочування насіння в стимуляторах зростання. Крім спеціальних засобів застосовують сік алое, настій деревної золи, картопляний сік, медовий розчин.
Правила поливу
Особливо важливий полив гарбуза під час цвітіння: волога необхідна для формування жіночих суцвіть
Гарбуз потребує поливу, але в помірній кількості. Зайва волога буде провокувати витягування сходів. Поливати грунт краще після розпушування і прополки. Культура добре переносить посуху, а от реакція на холодну воду з центральної магістралі може бути негативною. Тому фахівці рекомендують використовувати відстояну рідину зі свердловини.
підживлення
Рослина дуже любить підгодівлю. Уже через тиждень після проростання сходів вводять перший прикорм. Ідеальне харчування рослина отримує від розчину коров'яку. Не менш ефективною вважається нітрофоска (15 гр. На відро води). Нею і проводять подальші підгодівлі з інтервалом в 10-14 днів.
Правильне формування сеянца виражається в низькому, але міцному стеблі, короткому междоузлии, наявності через місяць 3-х листів.
формування гарбузів
Схема формування батогів гарбуза
Як тільки на сходах з'являться 2-3 справжніх листочка, потрібно прорідити грядку. При вирощуванні крупноплідної гарбуза залишають тільки один паросток, мускатної і твердокорой – по 2 сеянца.
Розвивається батіг також слід формувати, видаляючи зайві зав'язі і бічні пагони. Роблять це двома способами: в одне стебло і в два. У першому випадку залишати рекомендується всього 2-3 зав'язі, на яких є по 3-4 листи. При другому способі на головному стеблі залишають 2 плода, на бічному пагоні – один. Без проведення такої процедури плоди будуть дрібними і не дуже смачними.
Шкідники і профілактика
Гарбуз вважається невибагливою рослиною, однак і цю культуру загрожує небезпека з боку шкідників. Знизити врожайність, а іноді і знищити паростки можуть:
При виявленні ознак навали шкідників використовуються спеціальні препарати (Актеллік, Фуфанон, Ціткор і ін.). Більш безпечними є кошти, одержані із біологічних компонентів. В ефективності часом не поступаються і народні методи, серед яких заслуговують увагу:
- відвари і настої з аптечної ромашки;
- настої на картопляної і помідорової бадилля;
- відвари з полину та інших ароматних трав;
- деревна зола;
- тютюновий пил;
- гашене вапно і ін.
Робочими розчинами проводяться обприскування рослин, а порошки використовуються для опудривания. Процедури повторюються 2-3 рази з інтервалами 7-10 днів.
Для миттєвої реакції на навалу шкідників потрібно взяти за правило проведення оглядів грядок з регулярністю 1 раз в 3 дня. Тоді можна локалізувати проблему і зберегти врожай.
Збір урожаю
Визначити зрілість гарбуза можна за такими ознаками:
- плодоніжка стає більш жорсткою, поверхню пробки, її здерев'яніння відбувається одночасно з подводящим харчування стеблом;
- листя на батоги підсихають, Змінюють колір на жовтий;
- який би не був вихідний колір шкірки, Після визрівання яскравіше відображає малюнок текстури;
- якщо провести нігтем по шкірці, слід не утворюється;
- при натисканні пальцями на плід, відчувається твердість;
- стиглий продукт покривається матовим нальотом;
- при постукуванні чути дзвінкий стукіт;
- при зборі врожаю плодоніжка легко видаляється.
Зібрати урожай гарбуза необхідно до стійких заморозків
Щоб забезпечити врожаю тривалий термін зберігання необхідно зривати плоди акуратно, намагаючись не пошкодити шкірку. Подряпини слід заклеїти бактерицидним пластиром, щоб всередину овоча не проникали мікроби.
Зняті плоди з грядки поміщаються в сухе приміщення, де ще приблизно місяць відбувається їх дозрівання.
Основною запорукою гарного врожаю є правильний вибір насіння і своєчасний догляд. Вирощена власноруч гарбуз урізноманітнює меню для домочадців, збагатить організм поживними речовинами.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами