Протестант
Все про все
Каркаде як заварювати
Чи допомагає напій при схудненні?
Саме Бєлгородські вчені припустили, що напій з гибискуса допоможе досягти «французького парадоксу». Полягає цей парадокс в наступному. Всім відомо, що жителі Франції набагато більше жителів інших країн вживають жирну їжу, наприклад: свинину, баранину, сири і так далі, але при цьому вони не страждають від надмірної ваги. Вчені прийшли до висновку, що регулярно включаючи в свій раціон сухе червоне вино, вони рятуються від ожиріння.В правильно завареному чаї містяться речовини, що розчиняють жири, виводять зайву рідину з організму і підсилюють метаболізм в організмі. Він стимулює вироблення жовчі, завдяки якій їжа краще і швидше перетравлюється. За допомогою чаю ще проводять очищення кишечника, так як він має послаблюючу властивістю.Дієту слід починати тільки за рекомендацією лікаря-дієтолога. Фахівці, як правило, призначають нехитру схему для схуднення. Даний напій заварюють і п'ють за годину до прийому їжі по склянці (200 мл) три рази в день протягом трьох тижнів. Потім робиться десятиденну перерву після якого можна продовжити прийом чаю.Звичайно ж, при цьому під забороною залишаються фаст-фуди, чіпси, торти, тістечка і так далі. А щоб досягти кращого ефекту, рекомендується робити гімнастику і регулярно ходити пішки до трьох кілометрів.Як вибирати квіти каркаде
В першу чергу необхідно правильно вибрати квіти гібіскуса, яких зараз безліч в продажу. Їх продають як у великих пакетах, починаючи з ста грамів, так і в маленьких пакетиках, розфасованих як звичайний чай. Щоб не помилитися у виборі, необхідно знати наступні правила:- Вибирати гібіскус з великими квітками, довжина і діаметр яких повинні бути не менше п'ятнадцяти сантиметрів, так як в них більше цілющих властивостей рослини.
- Враховувати зовнішній вигляд рослини. Кількість зламаних листя в продажу каже низьку якість продукту. Те, що пелюсточки постраждали під час перевезення свідчить, що вони були пересушені, отже, цінні речовини в них зникли.
- Оцінити забарвлення квіток. Яскравий, рубіновий відтінок свідчить про високу концентрацію антоціанів, які необхідні організму людини. А бляклий колір лепесточков сам за себе говорить, що в ньому не багато даних корисних компонентів.
- Якщо в продажу є тільки картонні упаковки з гібіскусом, то потрібно попросити відкрити її і подивитися на зміст, якщо це не можна зробити, то краще відмовитися від покупки чаю, розфасованого в такий спосіб, а купити його в поліетиленовій упаковці.
- Купувати каркаде в пакетиках не варто, так як в ньому знаходяться подрібнені квітки рослини, які не володіють цінними речовинами, до того ж в них буває багато добавок.
Еліксир для здоров'я
Каркаде чай не випадково став таким популярним. У ньому міститься величезна кількість корисних речовин – антиоксидантів, амінокислот, вітамінів, мікроелементів і фруктових кислот.Це чай володіє наступними корисними властивостями:- нормалізує рівень холестерину в крові;
- виводить з організму всі накопичені шлаки і токсини;
- допомагає зміцнити імунну систему;
- покращує роботу травної системи;
- позитивно впливає на кровоносні судини, робить їх сильнішими;
- відмінно знімає нервове напруження, втому і стрес.
Чай каркаде проводиться в самому Єгипті, Індії, Судані та інших азіатських країнах. Суданську троянду можна вирощувати в домашніх умовах і готувати чай зі свого власного сировини. Вирощується рослина, як домашній квітка, на підвіконні. Більше він відомий під назвою «гібіскус».Далі ми вам розповімо, як правильно заварювати чай каркаде.
Способи заварювання каркаде
Головна відмінність каркаде від китайських чаїв полягає у ставленні до процесу заварювання. На Сході суворо слідують стародавнім обрядам, в той час як єгипетський чай дає більше імпровізації і свободи в приготуванні.Варити каркаде не так вже й складно. Ми наведемо кілька способів заварювання напою, кожен з яких по-своєму цікавий і гарний. Освоївши їх, або хоча б зрозумівши основний принцип, можна сміливо експериментувати, кожен раз розкриваючи нові грані аромату і смаку каркаде.1. Класичний каркаде.Для заварювання потрібно багато часу, але зате можна отримати справжню насолоду від самого процесу приготування і автентичного результату.1 ст. л. сухих пелюсток гібіскуса залийте склянкою холодної води. Залиште на 2 години, а ще краще – на ніч. Далі воду з намоклої чайною заваркою поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Після відразу зменшіть вогонь до мінімуму і проваріть 2-3 хвилини. Зніміть з плити і процідіть. Традиційний єгипетський чай готовий.2. Швидкий каркаде.Це найдоступніший і легкий спосіб заварювання напою. 2 ч. Л. сировини покладіть в скляну чашку і залийте гарячою водою (80-90 градусів). Дайте настоятися 3-4 хвилини. При бажанні можна додати цукор, мед або лимон.3. Холодний каркаде.Даний рецепт поєднав в собі простоту і складність перших двох рецептів. Квіткові пелюстки залийте холодною водою і поставте на вогонь. Коли суміш закипить, проваріть 3 хвилини і вимкніть вогонь. Дайте напою остигнути при кімнатній температурі. Процес охолодження можна прискорити, додавши в напій кубики льоду.4. Корисний каркаде.Даний спосіб приготування чаю створив і адаптував вітчизняний кулінар Вільям Похлебкин. 1 ч. Л. пелюсток покладіть в порцелянову чашку і залийте гарячою водою, не окропом. Далі чашку поставте на поверхню плити. За 30 хвилин до цього потрібно включити духовку і дати конфоркам знизу як слід розігрітися від жару. Посуд з завареним настоєм треба залишити на плиті на півгодини.Таким нехитрим способом можна зберегти всі корисні речовини, які містяться в напої. Такого ж ефекту можна домогтися, якщо каркаде приготувати на водяній бані.5. Каркаде по-тайськи.В емальований посуд покладіть 3 ч. Л. пелюсток і залийте 200 мл води. Поставте на вогонь і дайте закипіти. Після цього додайте в настій щіпку кориці і 2-3 гвоздики. Почекайте 3 хвилини і зніміть з вогню.У напій можна додати і інші спеції – імбир і кардамон. Також добре напій вийде з додаванням цукатів, сушених фруктів, плодових сиропів і алкоголю (кокосовий лікер, ром).Сподіваюся, тепер ви знаєте, як заварювати каркаде. Смачний і дуже ароматний напій, який приготовлений з пелюсток суданської троянди, не тільки втамовує спрагу, але покращує загальне самопочуття. При приготуванні дотримуйтеся перевірених часом рецептів – так можна отримати не тільки бажаний смак, але і зберегти всю користь напою.
Як правильно приготувати чай з каркаде
Існує кілька способів приготування напою з суданської троянди. Вибір будь-якого з них залежить від того, які проблеми будуть вирішуватися з його допомогою.I спосіб. Гаряче заварювання
У чашку засипати чайну ложку пелюсток. Залити гарячою водою (90-95 °), накрити кришкою мінімум на 5-10 хвилин.Чим довше постоїть напій, тим багатшим і насиченим буде його аромат. Такий чай необхідно готувати безпосередньо перед вживанням, визначивши правильний одноразовий обсяг.II спосіб. холодне заварювання
Суху заварку залити кип'яченою водою кімнатної температури в пропорції 1 ст. л. на 0,5 л рідини. Наполягати під щільною кришкою 7-8 годин. Перед вживанням можна додавати мед за смаком.III спосіб. приготування відвару
Додати в воду сухий чай у пропорції 1 ст. л. на 0,5 л. рідини. Поставити на повільний вогонь. Після початку кипіння томити на дуже слабкому вогні не більше трьох хвилин. Вірно приготований за цим способом напій матиме насичений темно-червоний колір.IV спосіб. Від автора «Книги про смачну і здорову їжу» В. В. Похлебкина
Відомий радянський експерт в кулінарії пропонує спосіб приготування напою, на його думку, максимально зберігає свої корисні якості. Десять великих сушених або дві чайні ложки подрібнених пелюсток гібіскуса залити гарячою водою, але не окропом. Поставити посуд на плиту з включеною духовкою так, щоб під нею була гаряча поверхня. Витримати 10 хвилин. Отриманий настій має насичений вишневий колір, а з додаванням цукру нагадує вишневий сік.V Cпособ. Каркаде по-єгипетськи
Батьківщиною каркаде є Єгипет, тому найбільш правильним можна вважати цей спосіб заварювання. Столову ложку пелюсток замочити в склянці холодної води мінімум на дві години. Готовий настій прокип'ятити на повільному вогні 3-5 хвилин. Процідити. Пити в гарячому або холодному вигляді.VI Cпособ. Чай каркаде по-тайськи
У турку для кави всипати три чайних ложки гібіскуса, залити склянкою гарячої води. Коли рідина закипить, додати кілька бутончиків гвоздики, щіпку кориці або кардамону. Через три хвилини зняти з вогню. Пити гарячим, розлив по чашках відразу після приготування.Відео: Як правильно заварити каркаде
Як пити каркаде
Приготований по гарячому способу напій хороший при простудних захворюваннях, для регулярного прийому при зниженому тиску і просто у вигляді ароматного чаю до плюшками. Можна збагачувати його смак лимоном, м'ятою, медом, корицею, імбиром або гвоздикою. Якщо каркаде заварюється для гостей, то всі ці інгредієнти краще поставити на стіл для вибору.Холодний настій можна пити в жарку погоду, приготувавши в великій кількості. Входить до складу каркаде лимонна кислота відмінно втамовує спрагу. Для більшого ефекту в стакан з напоєм бажано додати лід. Заварений у великій кількості і остиглий чай зберігати в холодильнику до трьох діб. У день можна випивати до трьох літрів напою.Холодний каркаде є альтернативою капустяному розсолу, відмінно справляється з алкогольним отруєнням організму і добре знімає похмільний синдром. Він рекомендований для регулярного вживання гіпертонікам в кількості, що не перевищує трьох склянок на день.У холодний каркаде можна додавати мінеральну воду. Вибір додаткових інгредієнтів індивідуальний і ніяк не вплине на корисні властивості напою із суданської троянди.Протипоказання
Незважаючи на своє м'яке дію, чай каркаде має ряд протипоказань, які необхідно враховувати при вживанні:- Індивідуальна непереносимість. При першому вживанні краще провести тест на переносимість, випивши кілька ковтків напою і відстеживши реакцію на нього організму.
- Гастрит з підвищеною кислотністю, виразкова хвороба. До складу каркаде входить велика кількість органічних кислот, які можуть викликати запалення слизової і загострення захворювання. Ці ж кислоти викликають роздратування і в здоровому шлунку, якщо пити каркаде натщесерце.
- Жовчокам'яна та сечокам'яна хвороби в період загострення. В цьому випадку напій з каркаде може спровокувати рух каменів.
- При вагітності не можна перевищувати добову дозу, рівну 300 мл.
- Регулярний прийом чаю з каркаде не рекомендований жінкам, які приймають протизаплідні таблетки. Він впливає на рівень естрогену і може знизити дію препарату.
- Каркаде має легкий проносний ефект. При схильності до діареї краще відмовитися від його прийому або зменшити добову дозу до однієї чашки.
Багато століть тому єгиптяни називали напій, приготований з червоних пелюсток квітки гібіскуса, напоєм фараонів. А ми зараз називаємо його просто каркаде. У Росії цей екзотичний єгипетський червоний чай не настільки давно з'явився, однак, уже став популярний, завдяки своєму яскравому, специфічного смаку і корисності.
Єгипетський червоний чай
Не дарма арабські цілителі в давнину використовували настій на гибискусе як ліки. Каркаде має, наприклад, протимікробні властивості, і, отже, здатний допомогти при застуді. А ще цей напій – відмінне «антипохмільний» засіб, чудово справляється з алкогольною інтоксикацією.Єгипетський червоний чай люди п'ють і гарячим, і холодним. Причому, в першому випадку каркаде підвищує у людей артеріальний тиск, а в другому – сприяє його зниженню. Тобто чай прекрасно підходить і гіпотонікам, і гіпертонікам.Каркаде – це не зовсім звичайний чай (деякі взагалі вважають, що називати каркаде чаєм неправильно), адже його потрібно не заварювати, а варити. Висушені пелюстки гібіскуса вимагають саме цього. Є кілька рецептів приготування каркаде. Кожен з них має свою красою, своєю родзинкою.Припустимо, Ви хочете вживати каркаде в гарячому вигляді. Тоді потрібно кинути пелюстки гібіскуса в ємність з водою, яка знаходиться в стадії кипіння. Виходите з наступних пропорцій: на склянку води дві чайні ложки пелюсток.Пелюстки повинні кип'ятити не більше 5 хвилин. Потім налийте отриману рідину рубінового кольору в кухоль і додайте за смаком мед або цукор. До речі, що залишилися на дні пелюстки можна з'їсти, вони теж смачні. Зауважимо, що краще під каркаде використовувати скляний або фарфоровий посуд. Металева, на жаль, псує смак і аромат напою.Існує також кілька «холодних» варіантів приготування єгипетського червоного чаю.Перший досить простий. Спочатку варимо, як було описано вище, потім дає охолонути, кидаємо шматочки льоду – і п'ємо. Такий каркаде чудово вбиває спрагу, що особливо актуально в літню спеку.Другий «холодний» рецепт передбачає відсутність варіння. Пелюстки каркаде просто потрібно покласти в холодну водицю на вісім годин. Перед вживанням також можна покласти туди трохи цукру або меду.Насправді з пелюсток гібіскуса можна готувати не тільки напої. Свіжі пелюстки можуть зіграти важливу роль в оформленні святкового столу. Якщо розтерти їх разом з сіллю, то в результаті отримаємо фантастичну рожеву сіль. Це буде красиво і здорово здивує будь-яких гостей.заготівля сировини
Вирощують гібіскус на величезних плантаціях, де трудиться велика кількість найманих працівників. Збирають ручним способом, обережно зриваючи квітки, а потім сушать на відкритому повітрі або в спеціально обладнаних для цього місцях.Висушені квіти розфасовують в паперові пакети і коробочки для відправки на продаж. Залишки пересушеного або залежане сировини подрібнюють в порошок і продають у вигляді одноразових пакетиків. Звичайно, від такого чаю немає особливої користі, та й смакові якості значно нижче, ніж у крупнолистового сировини.Крім заварки чаю, пелюстки рослини можна використовувати у виготовленні кондитерських виробів, варення, желе. Листя можуть стати прекрасною добавкою до супів і салатів.Всі частини гибискуса відмінно підходять для різних солінь, маринадів і приготування м'ясних страв. На його основі готують різні десертні напої і мікси.Суданська троянда знайшла своє застосування і в косметології. Вона входить до складу різних масок, шампунів, духів, використовується при виготовленні фарб і бальзамів для волосся.
Склад і цілющі властивості
Наукові дослідження показали, що користь каркаде за змістом корисних речовин значно перевищує чорний і зелений чай. У його складі багато антиоксидантних антоціанів, різних вітамінів, присутні рибофлавін і ніацин, тринадцять амінокислот, фруктові кислоти. Кверцетин, що входить до складу чаю, позитивно впливає на зір.Ще єгиптяни широко використовували лікувальні властивості напою суданської троянди і вважали його еліксиром молодості. Знаючи все про чай каркаде: як правильно заварювати і в яких пропорціях, можна значно поліпшить стан здоров'я. Адже він має такі цілющі властивості:
- високий вміст антоціанів знижує ризик розвитку злоякісних пухлин;
- позитивно впливає на розумову активність;
- зміцнює капіляри і приводить в норму артеріальний тиск;
- лікує сечостатеву систему, зменшує набряклість;
- знімає похмільний синдром;
- вживання натщесерце очищає організм від паразитів;
- бадьорить, покращує загальне самопочуття, підвищує стійкість до простудних та інфекційних захворювань.
Правильно заварений чай надає благотворну дію на людський організм, підсилює метаболізм і виводить шкідливі токсини, що сприяє очищенню і схудненню. Звичайно, при цьому заборонені висококалорійні продукти, а також рекомендуються фізичні вправи і щоденні прогулянки на свіжому повітрі.Пити каркаде протипоказано людям з підвищеною кислотністю. З обережністю треба приймати при хворому серці, жовчнокам'яна хвороби, циститі. Вагітним жінкам слід утриматися від цього напоюПри всій користь каркаде не варто захоплюватися навіть здоровим людям і пити його частіше трьох разів на день.
Секрети заварювання каркаде
Опинившись перед великим прилавком з різним сортом чаю, головне – не розгубитися. Щоб не помилитися у виборі чаю каркаде, треба знати певні правила і невеликі секрети:- вибирати упаковки, де видно сухі квіти, щоб оцінити їх зовнішній вигляд;
- в великих квітках яскравого кольору краще зберігаються цілющі властивості гібіскусу;
- велика кількість зламаних пелюстків суданської троянди говорить про низьку якість і пересушеному сировину, в якому вже не залишилося корисних властивостей;
- не варто купувати чай каркаде в пакетиках: він не містить корисних речовин, має шкідливі добавки.
- чай не можна заварювати в металевому посуді – тільки в емальованому або фарфоровому;
- заливати тільки один раз;
- щоб органічні кислоти не руйнували емаль, після вживання чаю рот треба прополоскати водою.
способи приготування
Класичний рецепт каркаде – це єгипетський спосіб заварки, який вважається найтривалішим за часом.Склянкою холодної води залити одну столову ложку суцвіть і настояти не менше двох годин, а краще довше. Потім кип'ятити 4-5 хвилин на слабкому вогні. Видалити гущу і можна вживати напій як в холодному, так і в гарячому вигляді. А розм'якшені залишки гібіскуса можуть стати відмінним десертом.Гаряче швидке заварювання – легкий спосіб насолодитися чаєм вже через 10 хвилин! Одну чайну ложку суцвіть залити 200 мл доведеної до кипіння води, але не закипілої. Томити під кришкою десять хвилин і відразу випити. Такий напій, збагачений м'ятою, лимоном, корицею, медом або гвоздикою добре допомагає при застудах.Холодний каркаде заварювати також нескладно. Одну ложку пелюсток залити 0,5 л холодної окропу і настоювати в закритій ємності 8 годин. Цей спосіб можна застосовувати при підвищеному тиску і схудненні. Холодний настій добре втамовує спрагу, його можна розвести мінеральною водою.З каркаде можна приготувати справжній тайський напій! Для цього його треба варити в кавовій турці великих розмірів і пити гарячим. Три чайні ложки сухих суцвіть залити одним склянок гарячої води і прокип'ятити 3-4 хвилини. Додавання гвоздики, дрібка кориці або кардамону зроблять напій більш насиченим і ароматним.
Рецепт від Вільяма Похльобкіна, автора відомої кулінарної «Книги про смачну і здорову їжу». Одну столову ложку подрібненого сировини залити 200 г окропу і настоювати 10 хвилин на гарячій плиті. Виходить дуже корисний настій насиченого малинового кольору.Гібіскус можна просто наполягати близько години на воді звичайної температури. В такому настої зберігається максимальна кількість корисних речовин.Наведені рецепти не вимагають суворого дотримання пропорцій. Скільки покласти сухих квіток, залежить від того, який фортеці потрібен напій. Можна сміливо експериментувати і отримувати нові варіанти напою.
Читайте також:
Як правильно заварювати чай УлунІтак, як же правильно заварювати чай Улун? День починається зі сходу …Якою має бути вода для заваріваніяПріготовленіе корисного і смачного чаю як мінімум на 50% залежить …Чай мате – неповторний смак і неоціненна користь в одному напіткеЧай мате є одним з …Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами