Протестант
Все про все
Компот з курагою
підготовка кураги
Головна складова рецепта компоту з кураги – це сам сухофрукт. Цей корисний продукт можна отримати самостійно, купивши абрикоси і висушивши їх в сушарці. Для цього слід брати лише стиглі фрукти з неушкодженою поверхнею.Але якщо немає часу і бажання займатися сушінням, можна купити сухофрукт в будь-якому супермаркеті або на ринку. Необхідно знати, як правильно вибирати цей продукт, інакше існує ймовірність нарватися на неякісний товар.Купуючи сушені абрикоси, потрібно прислухатися до наступних рекомендацій:
- Сухофрукти не повинні блищати. Блиск – це вірна ознака того, що сушений продукт обробили хімічними сполуками. Його шкірка повинна бути матовою.
- Колір фрукта варіюється від темно-жовтого до світло-коричневого. Якщо абрикоси бліді, значить, вони не дозріли.
- Якщо на сухофрукт натиснути, він повинен зберегти форму, а не перетворитися на незрозумілу масу.
рецепти приготування
Для того щоб приготувати компот з кураги, знадобиться каструля об'ємом близько трьох літрів. Для напою бажано використовувати очищену воду.класичний варіант
Це найпростіший спосіб варіння компоту. Приготувати напій за цим рецептом зможе навіть дитина.Для компоту потрібні наступні складові:
- 150-200 г сушених абрикосів;
- 2,5 л води;
- 2 ст. ложки цукру.
Якщо сушений продукт великий, збільште час приготування на 5-10 хвилин.Якщо ви дотримуєтеся дієти і вважаєте калорії, кількість цукру можна зменшити або не додавати його зовсім.Любителям нудотних ноток можна порадити ванільний цукор.Додайте його невелику щіпку і смак напою істотно зміниться.
Компот з додаванням чорносливу
Урізноманітнити смак напою допоможе чорнослив. Щоб варити компот з кураги правильно, візьміть сухофрукти в рівних пропорціях – 150 г сушених абрикосів і стільки ж чорносливу.У каструлю налийте 3 літри води і всипте потрібну кількість цукру. Поставте на сильний вогонь, щоб суміш закипіла.У киплячу воду покладіть попередньо промиті сухофрукти. Зменшіть вогонь і тримайте на плиті ще близько 20 хвилин. Після того як напій зварився, оберніть каструлю рушником і дайте йому охолонути повністю.Після цього можна його пити. При бажанні напій можна поставити на деякий час в холодильник. Чорнослив здатний нормалізувати травлення, тому компот вийде не тільки смачним, але і корисним.
Напій з мультиварки
Які тільки страви не здатна приготувати мультиварка. Також в ній можна зварити і компот з додаванням свіжих яблук.- 250 г кураги;
- 2 великих яблука;
- 200 г цукру.
Фрукти при варінні разбухнут і збільшать обсяг напою, тому потрібно стежити за тим, щоб до краю чаші залишилося вільно близько 5 см. Програму вибирають для приготування супу або гасіння. Варитися напій повинен близько 1 години. Після цього він повинен охолонути.
Ізюм і гарбуз
Сушений виноград здатний надати напою солодкий смак і дозволяє скоротити кількість цукру. Родзинки і курагу беруть в рівних пропорціях.Сушений абрикос необхідно розрізати на дві частини. Сухофрукти попередньо розпарюють в гарячій кип'яченій воді близько 15 хвилин, потім додають їх в кипляче воду і змішують з цукром.Варити компот потрібно не більше 10 хвилин.Дуже незвичайний напій вийде, якщо додати до нього гарбуз. Такий компот НЕ буде приторно-солодким.
- 250 г сушених абрикосів;
- 300 г м'якоті гарбуза;
- цукор за смаком.
різноманітність смаків
Також можна додавати в компот і інші інгредієнти. Все залежить від вашої фантазії і смаку. Любителям солодкого можна замінити цукор на мед, в результаті компот вийде подвійно корисним.У спеку немає нічого кращого, ніж освіжаючий компот. Для його приготування крім кураги можна взяти ягоди смородини, журавлини, агрусу або брусниці.Лист м'яти або меліси додасть охолоджуючий ефект. Збагатити напій вітаміном С можна за допомогою шипшини. Шанувальники пряного смаку можуть поекспериментувати і додати до куразі спеції (корицю, аніс або імбир).Готовий напій бажано випити протягом доби. Але можна і зберігати його близько трьох днів в холодильнику. Для цього необхідно його перелити в банку і накрити кришкою.Рецепт класичного компоту з кураги вважається основним. Але сушені абрикоси відмінно поєднуються і з іншими продуктами, такими як родзинки і чорнослив, яблука і груші. Приготування напою займає близько півгодини, а варити його можна як на плиті, так і в мультиварці. Його смак не залишить нікого байдужим.Користь такого напою, як компот з кураги, незаперечна. До того ж, це смачний напій, за умови, що його приготують правильно. Існує класичний рецепт і маса ідей щодо його удосконалення, можливо варити його на газу або печі, а можна скористатися мультиваркою. Як зберегти корисні властивості сухофрукти, скільки варити компот?
Користь і шкода кураги
Абрикоси – сировину для курагіКурага, як відомо, це сушені абрикоси, які зберегли при обробці масу корисних речовин для здоров'я.Однак, як і більшість фруктів, цей сухофрукт може приносити і користь, і шкоду, якщо вживати його у великих кількостях. У кожному з фруктів міститься:
- Вітамін А, що забезпечує нормалізацію регенеративних здібностей епітелію і інших тканин і уповільнює процес старіння.
- Вітаміни групи В, які відповідають за контроль енергетичного обміну, стабілізацію цукру в крові, і зміцнення нервової і травних систем.
- Нікотинова кислота, нормалізує (прискорює) кровообіг, відновлює метаболізм організму.
- Вітамін С, який сприяє зміцненню імунітету, усунення запальних процесів, нормалізує роботу серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту.
- Кальцій і магній: 2 взаємодіючих мікроелемента сприяють нормалізації кровотворення, відновлення тканин, правильному скорочення м'язів, проведення нервових імпульсів.
- Калій, необхідний для функції серця і судин.
- Залізо бере участь в енергетичному обміні, це необхідний елемент тим, хто страждає анемією ,.
- Білки – 5,2 г;
- Вуглеводи – 61 г;
- Жири – 0,3 м
Як зварити компот?
У домашніх умовах норм для варіння компоту не встановлено, тому можна відхиляться від класичного рецепту, додавати нові інгредієнти (компот з родзинок і кураги, ягід або фруктів) або змінювати кількість цукру, сухофруктів. Проте загальні принципи приготування не можна не враховувати:- сухий фрукт повинен бути без ознак псування;
- сушені фрукти потрібно промити і порізати;
- подбати про посуд заздалегідь: простерилізувати банки, якщо домашні заготовки призначаються для тривалого зберігання.
Не варто засмучуватися, якщо половинки абрикосів дрібні і не відрізняються яскравим кольором. Адже природні відтінки, навпаки, говорять про натуральність продукту. Наприклад, для порівняння: на першому фото продукт більше привабливий, проте корисний буде другий варіант.глянцевий курага
Натуральна матова курагаВаріть напій не варто довго, інакше корисні властивості зникнуть. Досить 5-7 хвилин варіння на повільному вогні. У деяких випадках зовсім варіння не потрібно: сушені плоди заливають прокип'ячену сиропом і закочують.
Як приготувати в мультиварці?
Рецептура компоту з кураги в мультиварці залежить від моделі «модернізованої каструлі». У деяких пристроях є функція «компот / напої», в інших же потрібно підлаштовуватися під наявні опції. Важливо враховувати обсяг чаші.Для приготування потрібно:- 400 г кураги;
- 200 г цукрового піску (150г цукру);
- 2л води.
Класичний рецепт компоту з кураги
Це найбільш простий спосіб варіння напою з сушених абрикосів. потрібно:- 300 г сухофрукти;
- 2,5л води;
- 150-200 г цукрового піску (або за смаком).
Компот з кураги з родзинками
Компот з кураги з родзинками ще більш корисний, оскільки сушений виноград сприяє зміцненню імунітету, нормалізації травлення і кровотворення.Алгоритм дій такий:- Сухофрукти беруть в рівних пропорціях, наприклад, по 200 г, і замочують у теплій воді на 10-15 хвилин.
- Потім засипають невеликою кількістю цукрового піску.
- Далі потрібно залити продукти 2 л холодної води.
- Довести до кипіння і варити протягом 4-5 хвилин.
Дати напою остигнути і насолоджуватися неповторним смаком. Також можна ознайомитися з компотами з інших сухофруктів.Компот з кураги з ізюмомПо тим же принципом можливо приготувати компот з фініків і кураги, тоді напій заграє новими фарбами.
З кураги і яблук
Також, як і компот з родзинок і кураги, напій з яблуками, володіє подвоєним кількістю корисних речовин.Яблука можливо використовувати будь-які: сухі і свіжі, кислі і солодкі, тим самим експериментувати з відваром.Компот з кураги з яблокомНапрімер, можна приготувати такий напій:
- Промити 1 середнє яблуко солодкого сорту, порізати на четвертинки.
- 200 г кураги промити і замочити на чверть години.
- Підготовлені компоненти скласти в каструлю, додати 150 г цукру, можна менше.
- Залити 2 л холодної води.
- Довести до кипіння і варити 5-6 хвилин.
З імбиром
Мається на увазі зацукровані корінь імбиру, але деякі гурмани віддають перевагу застосовувати корінь рослини без цукру.Такий напій ефективний при простудних захворюваннях, найкраще пити гарячим.Необхідно діяти так:- 100 г імбиру порізати як можна дрібніше, можна перетерти.
- 200 г сушеного абрикоса порізати.
- Засипати 150 г цукру. Якщо замість цукру взяти розтоплений мед, напій придбає додаткове, протизапальну властивість.
- Залити продукти 2,5 л води і прокип'ятити протягом 5 хвилин.
Компот з кураги з імбірёмХолодний напій також корисний.
Корисні поради
У домогосподарок є власні секретик приготування смачного і корисного напою:- Без стерилізації не слід варити багато компоту, смакові якості зберігаються довго, але речовини, сприятливо впливають на організм, зникають.
- Якщо набрид жовтий відтінок відвару, використовуйте журавлину, чорну смородину, інші яскраві ягоди і фрукти для додання інших відтінків.
- Для того щоб смак не був нудотним, додайте при приготуванні чайну ложку лимонної кислоти або вже в остиглий напій сік лимона.
Чим корисна курага?
Навіть в процесі приготування компоту з кураги зберігаються всі корисні властивості сухофруктів. Звичайно, якась частка компонентів випаровується, але в основному склад залишається незмінним.Цілющі властивості кураги:
- позитивний вплив на роботу нервової системи;
- нормалізація водного балансу в організмі;
- приведення в норму вироблення інсуліну;
- сприяння м'язовим скороченням;
- зміцнення імунної системи;
- очищення кишечника;
- поліпшення обмінних процесів;
- сечогінну дію;
- уповільнення процесів передчасного старіння;
- сприяння регенерації тканин;
- поліпшення зорової функції.
У складі сушених абрикосів є аскорбінова кислота, яка славиться своїми антиоксидантними властивостями. Вживаючи компот з кураги, ви можете очистити організм від накопичених шкідливих сполук, токсинів і шлаків.Крім цього, курага збагачена білком рослинного походження, а ось жирів в таких плодах практично немає. Вуглеводи відносяться до числа легкозасвоюваних, тому напій можна давати навіть маленьким діткам, які досягли однорічного віку.На замітку! Компот з кураги не тільки подарує вам гастрономічне задоволення, але і допоможе позбутися від гіповітамінозу.Дуже корисна курага і компот, приготований з неї, людям, які зайняті важкою розумовою або фізичною працею. На ці сухофрукти слід звернути увагу представникам сильної половини людства.Важливо! Якщо свіжі абрикоси – це дієтичний фрукт, то в сушеному вигляді їх калорійність зростає в геометричній прогресії і становить близько 245 кілокалорій. Звичайно, компот НЕ буде настільки калорійним, якщо в нього не додавати цукровий пісок.Величезну цінність напій, приготований з кураги, представляє для жінок в період виношування плоду. В першу чергу компот допомагає позбутися від симптоматики токсикозу. Але на цьому цілющі властивості сушених абрикосів для жіночого організму не закінчуються.Крім фолієвої кислоти, в складі кураги є кальцій і вітамін D. Ці елементи необхідні для підтримки здоров'я майбутньої мами і повноцінного внутрішньоутробного розвитку крихти.На замітку! Під час вагітності багато жінок стикаються з поширеною проблемою – набряком. Курага здатна позитивно впливати на водний баланс і виводити рідину з організму, оскільки сушені плоди абрикосів мають сечогінні властивості.
Підводні камені кураги
На жаль, в чистому вигляді курагу є можуть не всі. Протипоказання поширюються і на вживання компоту. Вкрай обережно такий напій слід вживати людям, що страждають нирковими недугами.Мабуть, будь-яке хронічне захворювання може стати причиною заборони на вживання компоту з сухофруктів. Тому бажано консультуватися з лікарем.Порушення функціонування органів травного тракту також повинно насторожувати. Особливо це стосується людей, схильних до діареї.Важливо! Абрикоси можуть провокувати алергічну реакцію. При індивідуальній непереносимості або підвищеної чутливості до окремих компонентів напої з кураги і фрукти в свіжому вигляді слід виключити зі свого раціону.Курага може бути шкідлива, якщо в процесі її виробництва використовувалися хімічні добавки. Щоб поліпшити колір сухофруктів і продовжити термін їх придатності, деякі виробники використовують хімікати і консерванти.Вам потрібно насторожувати ідеальний блискучий відтінок сухофруктів. Найчастіше це свідчить про обробку часточок сушених абрикосів будь-яким речовиною. Ще і з цієї причини курага може завдати шкоди вашому здоров'ю.Компот з кураги – смачний натуральний напій, який можна включати в дитячий і дієтичний раціон. Куплені сухофрукти перед варінням обов'язково замочують в теплій воді на 30 хвилин, щоб вимити бруд і хімічні речовини, що використовуються для обробки плодів.
З фініків і кураги
Фініки багаті натуральної фруктозою, тому додатково підсолоджувати напій не треба.Компот, приготований за цим рецептом, швидко втамовує спрагу, дає потужний заряд бадьорості, допомагає відновити сили, насичує вітамінами і мінералами.
- по 100 г кожного виду сухофруктів;
- 3 л очищеної води;
- 1 г порошку кориці.
- Сухофрукти замочують в різних мисках. У фініків видаляють кісточки.
- Курагу і фініки нарізають великими шматочками.
- У киплячу воду опускають підготовлені компоненти.
- Через 8 хвилин кипіння на слабкому вогні в каструлю додають корицю. Все перемішують.
- Компот варять ще 2 хвилин, потім прибирають з плити.
- Напою дають охолонути при кімнатній температурі в тій же ємності.
Читайте також:
Як правильно варити брюссельську капусту Правильно варити брюссельську капусту необхідно не тільки, щоб бона була …Варимо в харчовій пленкеЕто приблизно те ж саме, що і в попередньому способі, однак спосіб …Скільки варити курячу грудку для салату? Якщо порушити правила приготування курячого філе, воно вийде сухуватим, …Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами