Як вичистити гарбуз
Гарбуз корисна і смачна, якщо знати, що і як можна з неї приготувати. А приготувати з неї є що. Молочна каша з пшоном або рисом, салати, пироги, кекси і оладки урізноманітнюють стіл любителів цього овоча з осені і до весни, а то і до самого новітнього врожаю.
Початківці ж кулінари іноді не знають, з якого боку до неї підступитися і як чистити гарбуз. З надзвичайно жорсткою, товстою шкіркою і масою насіння всередині – вона часто викликає подив у взялися в перший раз за приготування чого-небудь з неї.
А починати постійно потрібно з того, що гарбуз, як і будь-який інший овоч, слід ретельно вимити.
Потім, обтерти її рушником або серветкою насухо.
Взяти деревну дошку і великий, гострий ножик. Розрізати плід навпіл. Гарбуз може виявитися надзвичайно жорсткою, і стане в нагоді достатнє зусилля, щоб це зробити.
Усередині кожної половини виявиться виїмка, заповнена насінням і волокнистої м'якоттю. Все це потрібно видалити прямо руками. Волокнисту частину можна викинути, а насіння вимити, посушити і з'їсти.
Далі кожну половинку гарбуза потрібно розрізати на шматки, комфортні для очищення. Це можуть бути і плоскі довгі пластики, і квадратики. Розріжте її так, як вам подобається.
А ось зараз, кожен такий шматок потрібно почистити від внутрішнього волокнистого шару, який абсолютно не товстий, а потім, від жорсткої шкірки зовні шматка.
Підготовлені таким чином шматки гарбуза можна порізати ще найбільш дрібно або натерти на тертці.
Це залежить від майбутнього методу її приготування. Традиційно, ціла гарбуз не юзается за один раз. Адже, як правило, це великі, в кілька кг плоди.
Гарбуз можна не очищати всю відразу. Кинути одну половину цілої, з волокнисто-насіння серединкою всередині і прибрати її на полицю холодильника. Вона пролежить так кілька днів, і ви ще раз можете приготувати з неї що-небудь смачне.
Щоб краєчки м'якоті НЕ підсихали, гарбуз можна затягнути харчовою плівкою.
У ній же можна зберігати вже почищені шматки гарбуза.
Якщо ж найближчим часом ви не припускаєте що-небудь готувати ще, приберіть гарбуз в морозилку. Зберігати там її можна і в натертому вигляді, і у вигляді пластиків, розфасованих в поліетиленові пакети. Розмір такого пакета найкраще робити для використання за один раз.
Заморожені шматки гарбуза можна готувати без розморожування. Та ж каша, випічка і хороший гарнір до котлет будуть веселити вас всю зиму і весну.
Чим і як можна чистити гарбуз зовні і всередині?
Існує багато методик, як чистити гарбуз.
Одні з них дозволяють усунути шкурку з найменшою шкодою для м'якоті. Решта орієнтовані на видалення насіння з фактично цілого плоду. Треті займають мінімум часу і не доставляють клопоту. Принципове значення має і той факт, який сорт овочу доводиться обробляти, адже гарбуза бувають великими і маленькими, розрізняються за формою, товщині шкірки, розміром відділення для насіння.
Підготовка овоча до обробки
Незалежно від типу плода і його призначення, підготовка першій-ліпшій нагоді одноманітна.
Вона передбачає виконання наступних маніпуляцій:
- Чистимо поверхню гарбуза від бруду, листя. Ретельно промиваємо під краном, натираючи губкою або ганчірочкою. Замочувати плід не потрібно, він може втратити чистоту смаку, а у деяких видів сильно розм'якшується шкірка, після чого плід важко очистити, не пошкодивши м'якоть.
- Обов'язково обтирає поверхню тканинними або картонними серветками.
Чекаємо, поки гарбуз на сто відсотків висохне.
Якщо на поверхні шкірки видно маленькі точки гниття, рекомендується їх завчасно вирізати (ще на стадії видалення листочків). Інакше під час очищення патогенні мікроорганізми потраплять на м'якоть.У випадках, коли ураження вражаючі, і їх видалення призводить до того, що доводиться добиратися до серцевини, що утворилися отвори затикати не потрібно. Просто мити поверхню гарбуза доведеться надзвичайно обережно.
Як швидко і якісно зняти шкірку?
Щоб почистити гарбуз від шкірки, можна користуватися найпростішим способом.
Розрізаємо виріб на дві частини, видаляємо ложкою або спеціальною лопаткою насіння. Далі розділяємо плід на кілька довгастих смужок або шматків, кожен з яких окремо очищаємо від шкірки. Придбані відрізки м'якоті нарізаємо так, як необхідно за рецептом.
Порада: Ніжну м'якоть гарбуза просто пом'яти пальцями, тримаючи її в руках, через що ж структура продукту зміниться. Щоб цього не сталося, смуги або шматочки овоча викладаємо шкіркою на стіл, беремо надзвичайно гострий ножик і відокремлюємо м'якоть від підкладки, а не навпаки.
Якщо гарбуз необхідно просто обробити для майбутнього зберігання або зберегти її м'якоть у вигляді великих шматків, наведений метод не підійде.
В цьому випадку краще всього очистити плід наступним чином:
- Беремо попередньо приготовану гарбуз, відрізаємо з кожного полюса плоду по два сантиметри кори з м'якоттю. Ці шматочки можна викинути.
- Далі видаляємо насіння, щоб вони не випадали в процесі наступної очистки. Для цього можна користуватися ложкою, краще деревної, з довгою ручкою. Допускається і ручна очистка, вона навіть найбільш ефективна.
- Володіємо очищену заготовку на обробній дошці, поставивши на один з полюсів, щоб овоч не хитався і не ковзав.
Беремо овочевий ножик або пристосування для очищення картоплі і з його допомогою чистимо плід, знімаючи тонкі смуги шкірки.
Незручність крайнього підходу полягає в тому, що так час від часу нереально швидко дістатися до м'якоті. Якщо кора надзвичайно товста, доведеться витратити багато часу на її справжнє видалення. Зате, якщо плід був надзвичайно свіжим, з вузькою шкіркою, маніпуляція займе буквально кілька хвилин, після чого залишається порізати м'якоть так, як необхідно. Доп плюс методики в тому, що так вдається зберегти більшу частину м'якоті.
обов'язкова процедура
Кожна людина практично щодня юзает у власному раціоні ті або інші страви з овочів.
Правда, з гарбузом це відбувається не так часто, як, наприклад, з картоплею. Хоча слід зазначити, що корисності в цьому продукті набагато більше. Його вживання допомагає поліпшити зір і відновити травлення, погасити запальні процеси і зміцнити імунітет. Тому не варто залишати власний організм без такого потужного асистента. Тим більше що страви з гарбуза виходять не лише корисними, але ще і надзвичайно смачними. Вона юзается для приготування різних супів, каш і запіканок. З цього овоча роблять гарні рагу і оладки, випікають печиво і пироги, а також заварюють ароматний чай.
Будь-який з перерахованих рецептів вартий уваги, але всі вони починаються з однієї і тієї ж процедури. Потрібно знати, як чистити гарбуз.
Звичайно, спочатку її, як і будь-який товар, необхідно добре вимити. Адже зростає така красуня на городі і має прямий контакт із землею. Тому в першу чергу поверхню необхідно обдати під струменем проточної води. Подальші дії залежать від особливостей певного рецепту. Але в більшості випадків господаркам доводиться вирішувати, як чистити гарбуз.
Найпростіший спосіб – розрізати її вздовж, а потім методично зрізати гострим ножем товсту шкірку.
Але так роблять не завжди.
особливості будови
У природі існує кілька 10-ів різновидів цього овоча. Вони різняться між собою за формою, забарвленням і станом кори зрілих плодів. Серед найбільш відомих назв цих товарів можна виділити «баттернат сквош», «червону грушу», кабочу, а також гарбуз мускатну, «смердючу», їстівні Огірок червоний, дланевідние, пальчасто і «ожічобе».Будь-яка з них має свою сферу застосування.
Така відмінність позначається і на методі обробки продукту. Непоганий кулінар повинен розбиратися в цьому і усвідомлювати, як чистити гарбуз того чи іншого виду. Адже велика частина рецептур передбачає Юзан лише м'якоті такого овоча, тому кожен плід потрібно після зволоженою обробки вивільнити від плодоніжки, шкірки і околоплодника. Для кожного сорту така процедура строго індивідуальна. Вона враховує не лише особливості будівлі продукту, але і передбачає Юзан певних інструментів. А в умовах звичайної кухні це можуть бути звичайні столові прибори.
поверхнева обробка
Найчастіше для приготування їжі юзается звичайна всім мускатна гарбуз.
Її яскраво-помаранчева м'якоть при варінні або гасінні надає готовому продукту приємний ніжний аромат. Щоб виділити цю частину з продукту, потрібно знати, як чистити гарбуз від шкірки. У цьому знадобиться певна вправність і наявність потрібних інструментів. Для початку роботи на столі повинні бути: обробна дошка і два ножика (гострий великий і овочевий з зазублинами).
Після цього потрібно поперемінно робити наступні дії:
- Вимитий овоч просушити за допомогою серветки або рушники.
- Укласти його на дошку і за допомогою величезного ножа відрізати обидва кінці на відстані приблизно 2,5 сантиметра.
Ці частини в приготуванні юзаться не будуть, тому їх сміливо можна викинути.
Подальші дії залежать від особливостей певного блюда.
Як почистити гарбуз від твердої шкірки вірно і швидко в домашніх умовах
Яскраво-помаранчева гарбуз – справжня окраса городу. Страви, приготовані з її м'якоті, користуються популярністю у людей різних вікових груп.
Але перед приготуванням гарбуза майже всі господині задаються запитаннячком, як почистити овоч від твердої і жорсткої шкірки.
особливості гарбуза
Гарбуз, яка виступає в ролі цариці майже всіх присадибних господарств, традиційно встигає до вересня або жовтня. Саме в цей період овоч набуває найбільшу кількість вітамінів і цілком готовий до вживання.
М'якоть гарбуза є низькокалорійної, саме з цієї причини страви, приготовані з неї, належать до рівня дієтичних.
З гарбузової м'якоті можна приготувати безліч різних страв
Особливою цінністю володіють гарбузове насіння.
Вживаючи їх в сирому вигляді, можна позбутися від черв'яків, завдяки високому вмісту корисних кислот, білка, цинку, магнію і вітаміну Е.
Гарбузове насіння – потрібний і висококалорійний продукт
Калорійність гарбузового насіння перевершує калорійність м'якоті: в 100 г насіння міститься 556 калорій, а в 100 г м'якоті – всього 22 калорії.
Гарбуз багата вітамінами і корисними мікроелементами
Враховувати сорт – потрібно
В даний час відомо безліч видів гарбуза, що підрозділяються на три головні види.
- Твердокорой гарбуза. Шкірка по твердості нагадує кору дерева, через що очищення дуже складна і вимагає серйозних фізичних зусиль.
Такі гарбуза дозрівають пізніше всіх інших, славляться найсмачнішими насінням. Традиційно вони володіють смачною цукристої і ароматною м'якоттю.
Твердокорой гарбуза очистити дуже складно
Великоплідні сорти здатні захоплювати своїми розмірами. Обробка таких гарбузів займає багато часу, але, конкретно вони володіють самої солодкої м'якоттю, порівнянної з кавунової. Шкірка таких гарбузів істотно м'якше, ніж у представників твердокорой сімейства. Тикви, що відносяться до великоплідних сортів, добре переносять низькі температури, і здатні довго зберігатися в умовах звичайної квартири.
Великоплідні кущові гарбуза можуть досягати гінантскіх розмірів
Мускатні сорти вирощуються в більшій мірі в південних областях.
Їх нерідко збирають недозрілі, до пришестя перших заморозків. Шкірка найлегше піддається очищенню, а м'якоть соковита і хрустка. Гарбузи, які стосуються цим сортам, нерідко вживають в сирому вигляді, використовуючи для приготування салатів.
Мускатну гарбуз вирощують в теплому кліматі
Сорти гарбузів також поділяються на зимові та літні.
- Гарбузи, що достигають в літній період, розрізняються найбільш вузької шкіркою і ніжною м'якоттю.
- Зимові сорти найбільш придатні для тривалого зберігання. Їх шкірка істотно грубіше, а м'якоть твердіше.
Як просто почистити свіжу гарбуз з вузькою шкіркою
Перед початком роботи варто уважно вивчити овоч.
Шкірка зі свіжої гарбуза знімається значно простіше, ніж шкірка з гарбуза, яка вже встигла полежати. Свіжість гарбуза можна знайти по її зовнішньому вигляду. Натисніть пальцями на шкірку цього овоча. Якщо на гарбузі здадуться вм'ятини, це означає, що вона вже не першої свіжості, але при цьому придатна для вживання.
Традиційний метод очистити шкірку і видалити насіння
Для роботи знадобиться великий ножик і дерев'яна дошка.
Перед тим як приступити до очищення гарбуза, її потрібно добре вимити, після чого обтерти рушником. Завдяки цьому поверхня овоча не буде такою слизькою, і працювати з ним буде зручніше.
- Поставте гарбуз на дошку.
Вимита і обсушені гарбуз готова до чищення
Розріжте її навпіл, за допомогою гострого ножа, не зачіпаючи при цьому плодоніжку.
Вимиту гарбуз необхідно розрізати навпіл
Візьміть столову ложку і вийміть вміст 2-ух половинок гарбуза (насіння і волокна), акуратно переклавши його в тарілку. Від волокнистої м'якоті необхідно позбутися, а ось насіння краще вимити, висушити і також вжити в їжу.
З гарбуза потрібно видалити насіння і волокнисту м'якоть
Як тільки половинки гарбуза будуть очищені від насіння, розрізати кожну з них на маленькі частини. Це дозволить очистити шкірку швидко і просто.
Розрізавши гарбуз на шматки, ви можете просто очистити її від шкірки
Видаліть з кожного шматка залишки волокнистого шару, зніміть шкірку за допомогою ножа з маленьким лезом або Овочечистка. Притримуючи гарбуз вільною рукою, слід зрізати ділянки кірки маленькими рухами у напрямку зверху вниз.
Очищені шматочки гарбуза можуть бути застосовані для приготування страв або поміщені в холодильник для майбутнього зберігання
Як почистити від твердої шкірки гарбуз, яка встигла полежати
Навіть ножиком товсту шкуру зняти буде непросто, є ризик порізатися. Тому застосовуємо інші методи – з нагріванням.
Розм'якшує шкірку за допомогою мікрохвильової печі
- Вимийте гарбуз і витріть її чистим рушником.
Гарбуз потрібно обтерти після миття
Нанесіть неглибокі надрізи на шкірці в пари місцях.
Перед відправкою гарбуза в мікрохвильовку потрібно нанести кілька надрізів гострим ножем
Якщо плід дуже великий, розріжте його на дві половинки і видаліть насіння за допомогою ложки.
Насіння з половинки гарбуза з легкістю видаляються столовою ложкою
Покладіть гарбуз в мікрохвильову піч, попередньо помістивши її в пакет, але можна обійтися і без нього.
Якщо овоч маленького розміру, його можна попередньо не ріже.
Для розм'якшення твердої шкірки можна помістити гарбуз в мікрохвильовку
При цьому можна розрізати його на шматочки або ж кинути в цілому вигляді. В процесі термічної обробки, при дотриманні зазначеного тимчасового терміну, м'якоть гарбуза залишається прохолодною.
Позбавити гарбуз від шкірки можна за допомогою ножа з маленьким лезом
Як полегшити зняття шкірки за допомогою духовки
Якщо мікрохвильовки у вас немає, для розм'якшення гарбузової шкірки можна користуватися духовкою.
- Вимийте гарбуз і витріть її насухо.
- Застеліть деко фольгою.
- Розріжте гарбуз на кілька шматків або навпіл, в залежності від розміру овоча.
- Покладіть шматочки зрізом вниз.
Для спрощення процедури очищення гарбуз можна потримати в розігрітій до 200 ° C духовці
Надішліть деко в духовку.
Для гарбуза вагою в 1-2 кг слід проводити теплову обробку протягом 10 хвилин при температурі 200 ° C, без використання конвекції. Більш великі плоди варто потримати в духовці 15-20 хвилин, для кращого розм'якшення. Використовуючи духовку принципово не перетримати в ній гарбуз, інакше вона запечеться.
Варіанти майбутньої обробки м'якоті для зберігання
Очищені шматки гарбуза можна порізати ще найбільш дрібно, натерти їх на тертці або кинути як є, в залежності від того, що ви збираєтеся робити далі.
Очищені шматки гарбуза можна застосовувати для приготування страв
- Якщо ви не плануєте застосовувати гарбуз відразу ж, розташуйте половину в холодильник спільно з насінням, де вона може пролежати кілька дней.Завернув половину гарбуза в харчову плівку, ви зможете зберігати її деякий час в холодильнику
- Якщо для вас потрібно зберегти почищену гарбузову м'якоть, видаліть серцевину з насінням і поставте овоч в холодильник.
Підв'ялі краю можна буде з легкістю зрізати. Не рекомендується вживати харчову плівку, так як на гарбузі з'являється цвіль.
Як заморозити гарбуз – відео
Описані методи допоможуть почистити всяку гарбуз, приклавши мінімум зусиль. Її м'якоть може бути відразу застосована для приготування різних страв або поміщена в холодильник для майбутнього зберігання.
- Анна Ліпковська
- Роздрукувати
Як чистити гарбуз?
Кілька порад від досвідчених господинь
Гарбуз – неповторний продукт, який налічує більше 20 різних видів. З неї роблять багато смачних і корисних страв. Але для цього овоч необхідно спочатку приготувати. 1-е, що зобов'язана знати будь-яка господиня, це як чистити гарбуз.
обов'язкова процедура
Кожна людина практично щодня юзает у власному раціоні ті або інші страви з овочів. Правда, з гарбузом це відбувається не так часто, як, наприклад, з картоплею. Хоча слід зазначити, що корисності в цьому продукті набагато більше.
Його вживання допомагає поліпшити зір і відновити травлення, погасити запальні процеси і зміцнити імунітет.
Тому не варто залишати власний організм без такого потужного помічника.
Тим більше що страви з гарбуза виходять не лише корисними, але ще і надзвичайно смачними. Вона юзается для приготування різних супів, каш і запіканок. З цього овоча роблять гарні рагу і оладки, випікають печиво і пироги, а також заварюють ароматний чай.
Будь-який з перерахованих рецептів вартий уваги, але всі вони починаються з однієї і тієї ж процедури. Потрібно знати, як чистити гарбуз.
Звичайно, спочатку її, як і будь-який товар, необхідно добре вимити.
Адже зростає така красуня на городі і має прямий контакт із землею. Тому в першу чергу поверхню необхідно обдати під струменем проточної води. Подальші дії залежать від особливостей певного рецепту. Але в більшості випадків господаркам доводиться вирішувати, як чистити гарбуз.
Найпростіший спосіб – розрізати її вздовж, а потім методично зрізати гострим ножем товсту шкірку. Але так роблять не завжди.
особливості будови
У природі існує кілька 10-ів різновидів цього овоча.
Вони різняться між собою за формою, забарвленням і станом кори зрілих плодів.
Серед найбільш відомих назв цих товарів можна виділити «баттернат сквош», «червону грушу», кабочу, а також гарбуз мускатну, «смердючу», їстівні Огірок червоний, дланевідние, пальчасто і «ожічобе». Будь-яка з них має свою сферу застосування. Така відмінність позначається і на методі обробки продукту.
Непоганий кулінар повинен розбиратися в цьому і усвідомлювати, як чистити гарбуз того чи іншого виду. Адже велика частина рецептур передбачає Юзан лише м'якоті такого овоча, тому кожен плід потрібно після зволоженою обробки вивільнити від плодоніжки, шкірки і околоплодника.
Для кожного сорту така процедура строго індивідуальна.
Вона враховує не лише особливості будівлі продукту, але і передбачає Юзан певних інструментів. А в умовах звичайної кухні це можуть бути звичайні столові прибори.
Найчастіше для приготування їжі юзается звичайна всім мускатна гарбуз. Її яскраво-помаранчева м'якоть при варінні або гасінні надає готовому продукту приємний ласкавий аромат.
Щоб виділити цю частину з продукту, потрібно знати, як чистити гарбуз від шкірки.
У цьому знадобиться певна вправність і наявність потрібних інструментів.
Для початку роботи на столі повинні бути: обробна дошка і два ножика (гострий великий і овочевий з зазублинами).
Після цього потрібно поперемінно робити наступні дії:
- Вимитий овоч просушити за допомогою серветки або рушники.
- Укласти його на дошку і за допомогою величезного ножа відрізати обидва кінці на відстані приблизно 2,5 сантиметра. Ці частини в приготуванні юзаться не будуть, тому їх сміливо можна викинути.
- Овочевим ножем, злегка заглиблюючись, проводити по поверхні гарбуза, рівномірно знімаючи маленькі шматки шкірки. Овоч при цьому можна розташовувати як вертикально, так і горизонтально.
Все залежить від того, як господині зручніше його утримувати.
Подальші дії залежать від особливостей певного блюда.
Звільнення від насіння
Будь-яка господиня зобов'язана усвідомити, що жодна страва з гарбуза не готується з насінням. Їх спільно з волокнами постійно необхідно видаляти. Є особливі правила, які можуть навчити кожного, як чистити гарбуз зсередини. Процес досить звичайною і не передбачає використання будь-яких складних пристроїв або обладнання. Все максимально просто. Правда, існує два варіанти очищення:
Так надходять, коли м'якоть разом з шкіркою беруть участь в процесі приготування і виступають в ролі імпровізованій посуду. Крім того, один раз на рік цільну гарбуз вичищають на свято Хеллоуїн.
2) Окремих частин. Цей варіант зручний для приготування страв, в яких м'якоть потім потрібно буде подрібнити.
Вичищати гарбуз зовсім нескладно, для цього треба:
- Добре вимити овоч, щоб на ньому не залишалося бруду.
- Гострим ножем зрізати верхню частину близько хвостика. Лезо краще тримати під кутом, щоб укупі з «кришечкою» частково видалити маленької шар м'якоті.
- Далі за допомогою звичайний столової ложки акуратненько вискрібати волокна з насінням, часом дістаючи їх назовні.
Отриману заготівлю можна далі застосовувати за призначенням.
Швидкі методи чищення гарбуза від шкірки
Гарбуз – цариця осені.
Баштанне рослина багата вітамінами, мінералами. Її вважають цінним плодом для виробництва кулінарних шедеврів. М'якість і унікальний смак додадуть будь-якому блюду неповторність. На підготовку гарбуза доводиться витрачати багато часу, що для більшості господинь недозволено. Виникло кілька методів, які допомагають впоратися з проблемою і прискорити процес.
Спочатку роботи буде потрібно виконати кілька правил:
- Огляньте плід візуально.
Він повинен бути без пошкоджень, зі здоровим видом, приємним ароматом.
Якщо плід величезний, розділіть його на чотири частини.
Найстрімкіше спосіб
Поширений метод – видалення шкірки ножиком. Приготований плід розділіть на маленькі часточки. Наточеним ножем зріжте шкірку. Метод неефективний, якщо шкірка товста.
Мікрохвильова піч
Термообробка пом'якшить шкірку.
- Вимити і висушити гарбуз.
Якщо вона надто велика, розрізати навпіл.
Духовка
Якщо мікрохвильовій печі немає, можна застосовувати духовку. Термообробка зробить шкірку м'якою і податливою, що спростить чистку:
- Помити, висушити.
- Велику розрізати на кілька частин.
- У кожному шматку зробити проколи ножем.
- Покласти на деко, поставити в духовку на 10 хвилин при температурі не вище 200 градусів.
- Після закінчення часу дістати з духовий печі, остудити, приступити до зняття шкірки.
Овочечистка
Кулінари прибирають шкірку Овочечистка – це хороший асистент на кухні.
Пристосування допомагає швидко зняти шкірку.
Терка
Із завданням впорається терка, але тільки після термічної обробки.
Покроковий план чистки і вирізання гарбуза для Хеллуіна
Баштанної плід популярний 30 жовтня, з нього вирізують декоративні предмети на свято. Ось правила, яких необхідно дотримуватися.
- Підібрати придатну форму. Підійде кругла середня гарбуз. Стануть в нагоді маркер, маленький ножик, свічка.
- Помити, висушити, обробити спиртом гарбуз.
- Маркером окреслити майбутні отвори гарбузового ліхтаря.
- Вирізати по лініях очі і рот.
Дивитися, щоб не лопнула.
У підсумку вийде хороший Джек-ліхтар, який стане основним атрибутом свята Дня всіх святих.
Господиням на замітку
- Цінителям овоча слід пам'ятати, що його можна зберігати в холодильнику. Покладіть в пакет і приберіть в морозильну камеру.
- Очищений і нарізаний овоч зберігається при нульовій температурі не більше тижня.
- Баштанне невибагливо, в холодному темному місці переживе всю зими.
Можна з осені запастися і балувати себе під час холодів смачними корисними стравами.
Вітаміни та мінерали в складі м'якоті:
Вітамін А (Ретинол) | 12 230 МО | кальцій | 37 мг |
Вітамін С (L-ізомер аскорбінової кислоти) | 11,5 мг | калій | 364 мг |
Вітамін К (нафтохинона, філлохинону, менаквінона, менатетренона) | 2,0 мг | фосфор | 47 мг |
Вітамін PP (нікотинова кислота, ніацин) | 1,02 мг | натрій | 2 мг |
Вітамін B9 (фолієва кислота) | 22 мкг | Залізо | 1,4 мкг |
Як вибрати гарбуз
Для приготування гарбузового страви необхідно правильно вибрати овоч.
Колір, смак, запах залежать від властивості головного становить. Видів налічується не більше двадцяти.
- Підійде круглий гарбуз середніх розмірів.
- Вага не повинен перевищувати 5 кілограм.
- Шкірка повинна бути щільною, без плям, а м'якоть помітною, пружною.
- Хвостик повинен бути сухим.
Якщо дотримуватися цих правил, вийде повеселити близьких і гостей смачним частуванням. Воно буде ароматним, прекрасним, яскравим.
великої кількості корисних компонентів дозволить як добре поїсти, а й поповнить запас мінералів і вітамінів. Незважаючи на клопоти, результат виходить чудовим.
Можна сміливо ділитися досвідом чистки цього неповторного овоча в домашніх умовах.
Чим і як можна чистити гарбуз зовні і всередині?
Існує багато методик, як чистити гарбуз. Одні з них дозволяють усунути шкурку з найменшою шкодою для м'якоті.Решта орієнтовані на видалення насіння з фактично цілого плоду.
Треті займають мінімум часу і не доставляють клопоту.
Принципове значення має і той факт, який сорт овочу доводиться обробляти, адже гарбуза бувають великими і маленькими, розрізняються за формою, товщині шкірки, розміром відділення для насіння.
Підготовка овоча до обробки
Незалежно від типу плода і його призначення, підготовка першій-ліпшій нагоді одноманітна.
Вона передбачає виконання наступних маніпуляцій:
- Чистимо поверхню гарбуза від бруду, листя. Ретельно промиваємо під краном, натираючи губкою або ганчірочкою. Замочувати плід не потрібно, він може втратити чистоту смаку, а у деяких видів сильно розм'якшується шкірка, після чого плід важко очистити, не пошкодивши м'якоть.
- Обов'язково обтирає поверхню тканинними або картонними серветками. Чекаємо, поки гарбуз на сто відсотків висохне.
- Готуємо потрібні інструменти для очищення овоча, ємності для складування насіння (особливо, якщо їх планується висушувати), шкірки і м'якоті.
Якщо на поверхні шкірки видно маленькі точки гниття, рекомендується їх завчасно вирізати (ще на стадії видалення листочків).
Інакше під час очищення патогенні мікроорганізми потраплять на м'якоть.
У випадках, коли ураження вражаючі, і їх видалення призводить до того, що доводиться добиратися до серцевини, що утворилися отвори затикати не потрібно.
Просто мити поверхню гарбуза доведеться надзвичайно обережно.
Як швидко і якісно зняти шкірку?
Щоб почистити гарбуз від шкірки, можна користуватися найпростішим способом. Розрізаємо виріб на дві частини, видаляємо ложкою або спеціальною лопаткою насіння.
Далі розділяємо плід на кілька довгастих смужок або шматків, кожен з яких окремо очищаємо від шкірки. Придбані відрізки м'якоті нарізаємо так, як необхідно за рецептом.
Порада: Ніжну м'якоть гарбуза просто пом'яти пальцями, тримаючи її в руках, через що структура продукту зміниться. Щоб цього не сталося, смуги або шматочки овоча викладаємо шкіркою на стіл, беремо надзвичайно гострий ножик і відокремлюємо м'якоть від підкладки, а не навпаки.
Якщо гарбуз необхідно просто обробити для майбутнього зберігання або зберегти її м'якоть у вигляді великих шматків, наведений метод не підійде. В цьому випадку краще всього очистити плід наступним чином:
- Беремо попередньо приготовану гарбуз, відрізаємо з кожного полюса плоду по два сантиметри кори з м'якоттю.
Ці шматочки можна викинути.
Незручність крайнього підходу полягає в тому, що так час від часу нереально швидко дістатися до м'якоті.
Якщо кора надзвичайно товста, доведеться витратити багато часу на її справжнє видалення.
Зате, якщо плід був надзвичайно свіжим, з вузькою шкіркою, маніпуляція займе буквально кілька хвилин, після чого залишається порізати м'якоть так, як потрібно.
Доп плюс методики в тому, що так вдається зберегти більшу частину м'якоті.
Вичищаємо плід від насіння
Якщо блюдо припускає заповнення гарбуза і запікання її на повний розмір, без оброблення, то шкірка традиційно не видаляється.
Але в цьому випадку доводиться вирішувати, як очистити плід зсередини. Традиційно це робиться наступним чином:
- З полюса з плодоніжкою зрізається кришечка, яка дозволяє отримати доступ до внутрішньої камері гарбуза. Тут не потрібно економити продукт.Через високого розташування зрізу отвір вийде дуже вузьким, чистити і начиняти камеру буде незручно. Кришечку теж необхідно почистити – на ній часто залишаються насіння або непотрібні волокна.
- Далі беремо закруглену ложку з довгою ручкою і починаємо вичищати порожнину гарбуза. У процесі маніпуляції не можна тиснути на стіни овоча, вони можуть тріснути, не можна сильно тиснути ложкою, так можна вичистити не тільки насіння, але і м'якоть.
- Якщо овоч був надзвичайно соковитим, то після такого впливу на його дні може зібратися багато води.
Її рекомендується промокнути, особливо, якщо немає наміру прямо на даний момент викладати начинку.
Очищений гарбуз, призначену для готування, не потрібно прибирати в холодильник. Краще обернути її харчовою плівкою або просто поставити ближче до холоду.
А ось якщо планів готувати щось з гарбуза найближчим часом немає, очищений продукт рекомендується нарізати шматочками і заморозити швидким способом.
Гарбузову м'якоть не потрібно пересипати сіллю або вживати інші хитрощі, в морозильній камері вона і без цього пролежить кілька місяців, а в холодильнику їй це не допоможе.
Роздрукувати рецепт ЗБЕРЕГТИ РЕЦЕПТ …
Як почистити гарбуз від твердої шкірки вірно і швидко в домашніх умовах
Завдяки вмісту в гарбузі вітамінів А, С, Е, групи В, РР, мікроелементів (калій, магній та інші), клітковині, пектину, вона по праву займає лідируюче місце по корисності в харчуванні людей.
Вона підступає і дітям, в тому числі грудним, і літнім людям, і вагітним.
Неповторний склад м'якоті робить овоч корисним для запобігання розвитку серцево-судинних хвороб, вона володіє сечогінною, протиблювотну дію, допомагає боротися з токсикозом вагітних, безсонням. Овоч допомагає при анемії і виснаженні організму, хворобах печінки і багатьох інших захворюваннях. Чи не найменш корисні та її насіння.
Незалежно від частини, гарбуз перед вживанням слід чітко почистити.
Що за фрукт цей овоч
Гарбуз відома вже більше 5 тисяч років.
Місце походження – Центральна і Південна Америка, де її стали застосовувати ще античні червоношкірі. До Росії плід був завезений в XVI столітті.
Корисність гарбуза для харчування важко переоцінити
Сортів гарбуза безліч. Вони розрізняються за кольором і розміром, формою і призначенням. Є декоративні сорти, м'якоть яких неїстівна, але незвичайна форма і забарвлення плодів може прикрасити садову ділянку або зимовий сад. Деякі сорти вирощують на корм худобі або заради насіння. В даний час найчастіше культивують три види:
- великоплідна;
- твердокорая;
- мускатна.
Крупноплодная
Назва цих видів говорить сама за себе.
Плоди відрізняються великими розмірами і вагою, вони ж і найсолодші. У деяких сортах цукру доходить до 15%, це більше, ніж в самому солодкому кавуні. Шкірка у таких гарбузів досить вузька, при цьому вони відмінно зберігаються в умовах міської квартири.
Вага цього виду може досягати центнера, відомий варіант вирощування плодів вагою більше 500 кг. Плоди традиційно круглі або довгасті. Усередині знаходиться велика порожнину з насінням.
До великоплідних відносяться сорти «Стофунтовая», «Титан», «Купчиха», «Тёщенька» і інші.
Сорти стійкі до низьких температур.
Деякі екземпляри тиквіна можуть досягати кількох сотень кілограмів
твердокорая
Поступається за розмірами великоплідний і має надзвичайно тверду шкірку, більше схожу на горіхову шкаралупу. Цей вид швидко дозріває. Уже в кінці серпня – початку вересня їх можна їсти. Насіння твердокорой гарбузів найсмачніші.
Крім споживання в їжу, вони мають ще цінність як сировина для виробництва посуду. Саме те, за що господині так не люблять мати з ними справу – тверда оболонка, знайшло застосування в даній нам області. Посуд з неї виходить легка, міцна і екологічна.
М'якоть твердокорой гарбузів найбільш пухка, може бути досить грубою.
Виділяють сорт «Спагеті» з волокнистої м'якоттю, з вигляду справді нагадує спагетті. Ще один цікавий сорт – Голонасінні.
Насіння гарбузів цього сорту не мають зовнішньої твердої оболонки і надзвичайно смачні. Довго цей сорт не зберігається через те, що насіння можуть прорости всередині самої гарбуза.
При довгому зберіганні шкіра гарбуза ущільнюється і твердне
Мускатна
Цю гарбуз ще називають баттернат – масляний горішок. Вона має темно-зелену або грушоподібної форми. Практично вся складається з яскраво-оранжевим м'якоті з горіховим присмаком, щільною і маслянистої.
Насіння не багато і розташовані вони в маленький порожнини в потовщеною частини плода. Мускатна гарбуз вважається найсмачнішою і вітамінної з усіх видів.
Щільна масляниста м'якоть мускатною гарбуза має горіховий присмак
М'якоть її досить солодка, цукру може досягати 11,5%.
Цей вид належить до середньостиглих і пізньостиглі, для визрівання йому потрібен теплий клімат.
Але немає нічого жахливого, якщо овоч не встиг дозріти на грядці, він з успіхом це зробить під час зберігання.
А чи знаєте ви, що огірки, кабачки і патисони теж відносяться до сімейства гарбузових. Ці овочі вживаються в їжу недозрілими, в зрілому вигляді у них тверді насіння, ущільнена шкіра і найбільш волокниста м'якоть.
Головний біль господинь – як почистити гарбуз. Особливо багато проблем цей процес приносить в зимову пору, коли від довгого зберігання шкірка твердне ще більше.
Але ж ми не звикли відступати.
Чистити або не чистити
Для господарок, що задаються запитаннячком неодмінно чистити овоч, є не погана новина: необов'язково. Все залежить від страви, яке ви збираєтеся з неї приготувати. А таких страв можна приготувати безліч, від усім відомої пшоняної каші, до нутрощі для пирогів, салатів і м'ясних страв.
Від запеченої гарбуза шкірка легко відділяється після приготування
Гарбуз можна просто запекти в духовці, посипавши цукром або полив кленовим сиропом, можна загасити в духовці на деку, додавши трохи води, можна потерти на тертці – в усіх цих випадках знімати шкірку абсолютно не потрібно.
З запеченої і тушкованою вона просто зніметься після приготування, що залишилися від тертої скоринки просто викиньте. Є рецепти, коли страви готується в цілій гарбузі, тут питаннячко очищення не варто.
Приготування страви в гарбузі усуває від необхідності знімати тверду шкіру
Як почистити гарбуз від жорсткої шкірки: варіанти з фото
Але якщо рецепт все ж просить додавання овоча в формі шматочків, доведеться засукати рукава.
З вузької і м'якою шкіркою все просто, вона просто знімається ножем або картоплечисткою трикутної форми. Інша справа, якщо шкіра тверда, як шкаралупа.
Порядок чищення гарбуза
- Перш за все овоч необхідно добре промити.
- Потім широким довгим ножем зрізати кришечку і денце. Це допоможе надати плоду стійкість під час дальнейше обробки.
Спочатку зрізаємо кришку і дно
Насіння відкласти. Пізніше їх необхідно звільнити від волокон і висушити.
Насіння і волокна комфортно вичищати ложкою
Покласти гарбуз на обробну дошку зрізом вниз і стругати рухами зверху вниз зрізати шкірку.
Гострим ножем стругати шкірку у напрямку зверху вниз
Мускатну гарбуз розрізаємо впоперек на дві частини
Довідка. Деякі господині рекомендують для полегшення процесу попередньо замочити овоч на ніч у холодній воді, тоді шкірка зніметься швидше.
маленькі хитрощі
- Перед тим як чистити плід, наколи її в пари місцях ножиком і відправте в мікрохвильовку на 2 хвилини. Встановіть максимальну потужність.
За цей час шкіра розм'якшиться і зняти її не складе труднощів. Величезну гарбуз розріжте на дві частини.
Краще розрізати плід на шматки, скласти в мішечки і помістити в морозилку. Так вона довше збережеться і при цьому не втратить своїх властивостей.
Як просто і швидко очистити гарбуз – відео
Незважаючи на цукру, цей овоч можна вважати дієтичним, в 100 грамах його м'якоті міститься всього 28 ккал, а величезна кількість клітковини навічно дає відчуття ситості.
Тверда шкіра гарбуза не привід відмовлятися від цього, такого корисного і смачного овоча.
Виберіть для себе придатний метод позбавлення від гарбузової «броні» і радуйте себе і домашніх різними вітамінними стравами цього яскравого плода.
- Іра Васильєва
- Роздрукувати
Чи необхідно чистити гарбуз
Гарбуз по праву вважається в народі справжньою королевою осені.
З неї готують смачні і корисні каші, пюре, салати, нутрощі для пирогів і інші блюда. Відомо чимало видів даної культури, серед яких найчастіше вирощують мускатну, твердокорую і Крупноплодную гарбуза.
Майже всі господині задаються запитаннячком, а чи потрібно неодмінно рятувати гарбуз від шкірки перед приготуванням? Багато чого залежить від вибору страви, яке ви плануєте приготувати. Тому гарбузовий потрібний продукт не постійно очищають від верхнього шару. Наприклад, якщо хочете запекти овоч в духовці часточками, присипавши цукром або полив сиропом. А можна і без цього – загасити на деку з додаванням невеликої кількості води або подрібнивши попередньо на тертці.
Деякі виявляють фантазію, готуючи страву прямо в гарбузі. Це теж усуває від необхідності спочатку почистити гарбуз.
Основні види чистки від шкірки
Вибравши плід вподобаного сорту, слід приготуватися до його чищенні, якщо в цьому виникає потреба. Почати роботу потрібно з вибору придатного плода. Його неодмінно очищають від налиплого бруду, листя і так далі. Потім ретельно промивають під проточною водою. Витирають насухо паперовою серветкою або рушником і кладуть в сторону для повного обсихання. Ще необхідно поворушити мізками, весь овоч ви плануєте різати, і де зберігати надлишки в разі чого.
Як очистити обраний вами плід від верхнього шару?
Існує два перевірених методу. При виборі першого необхідно мати вдома мікрохвильовку, деревну дошку, ножики більшого і меншого розміру. Спочатку на поверхні шкірки слід зробити проколи і надрізи відразу в кількох місцях. Якщо попався великий екземпляр, може стати в нагоді розрізати його на половини. Далі вичищаємо наявні всередині насіння, після чого овоч можна помістити в мікрохвильову піч, включити її на повну потужність і через кілька хвилин дістати гарбуз. Залишається тільки підчепити край розм'якшеної шкірки ножиком, щоб просто видалити її з плоду.
Реально обійтися і без мікрохвильової печі. При виборі другого методу знадобиться помістити висушені половини овоча зрізом вниз на деко.
Пізніше їх посилають в духовку на 10-20 хвилин.Основне, не перетримати продукт в печі, щоб не отримати запечений овоч. Коли ви отримаєте половини плода з духовки, зняти верхній шар без проблем вийде за допомогою того ж ножа.
Як очистити від насіння
Ще один принциповий момент – видалення з середини овоча насіння, так як з ними навряд чи вийде приготувати смачну страву. Щоб отримати почищені всередині частини гарбуза, потрібно розрізати обраний екземпляр навпіл.
Потім, скориставшись ложкою, вичистити частини овоча від насіння укупі з фрагментами помаранчевої м'якоті і покласти на тарілку. Після що можна продовжувати приготування страви з плоду. Якщо планується застосовувати насіння, тоді їх викладають в сито, промивають, кладуть на дошку і катають по ним качалкою. Пізніше висипають в каструлю з киплячою водою, варять 5 хвилин, відкидають на друшляк, сушать і чистять від лушпиння.
Секрети і поради
У кожної господині є свої секрети, які допоможуть зробити процес чистки овоча найбільш швидким і звичайним.
Перед тим, як помістити плід в мікрохвильовку, його краще проколоти в пари місцях. Великий екземпляр неодмінно розрізають на половини. Якщо плід поміщений в духовку, необхідно контролювати, щоб відразу з шкірою не спекла і м'якоть.
Якщо залишилися шматочки овоча, що не були застосовані в процесі приготування страви, їх допустимо зберігати в холодильнику, але не довше 1 тижня.
Їх рекомендують скласти в мішечок і помістити в морозилку.
Пам'ятайте, що ті частини культури, які пройшли термічну обробку, не здатні зберігатися стільки, скільки найсвіжіші. Залишки запеченого гарбуза можна подрібнити до стану пюре і теж зберігати в морозилці. Вони можуть бути пізніше додані в готуються страви – супи, каші та інші. Якщо в будинку поки немає ні мікрохвильовки, ні духовки, для чищення овоча рекомендовано застосовувати ніж-пилку. Так як зняти неразмягченную верхню оболонку за допомогою іншого інструменту виявиться дуже проблематично.
Як швидко почистити гарбуз і насіння від шкірки
Гарбуз є одним з найбільш часто використовуваних плодів в кулінарії.
Вона відрізняється м'яким і приємним смаком, завдяки чому її часто додають у майже всі страви. До того ж, вона багата вітамінами і мінералами, що робить гарбуз не тільки смачною, а й надзвичайно корисною. Але часто страви з цього плоду обходять стороною: дуже нема охоти багато часу витрачати на її чистку. Але не варто відразу здаватися, адже існує кілька методів, як почистити гарбуз швидко і без особливих зусиль.
Очищення гарбуза з вузькою шкіркою
Молодий плід з вузькою шкіркою є реальним подарунком при готуванні.
Таку гарбуз можна очистити від шкірки практично за хвилинки, якщо слідувати правильній послідовності дій.
- Для початку необхідно очистити плід від листя і добре промити.
- Потім потрібно покласти гарбуз на величезну дошку і розрізати її ножем на дві половини. Якщо плід має незвичайну форму, то можна порізати його на кілька частин.
- Тепер слід покласти половинки на дошку вниз зрізом і почати очищати шкірку за допомогою овочевого ножичка. Шкірочка юний гарбуза дуже м'яка, вона зніметься без особливих проблем.
- Потім краще перевернути половинки плоду і прибрати з них насіння і волокнистий шар.
Для цього достатньо взяти величезну їдальню ложку і вишкребти все вміст зсередини.
Очищення гарбуза з товстою шкіркою
спосіб 1
Як можна очистити гарбуз, якщо з товстою шкіркою овочевий ніж навряд чи впорається? В такому випадку краще вживати гострий широкий ніж.
- Очищену від листя і вимиту гарбуз необхідно покласти на дошку.
- За допомогою кулінарного ножика розрізати її на половинки, а для чого кожну з них розрізати ще на 5-6 шматочків.
- Великий столовою ложкою слід видалити насіння і волокнистий шар.
- Тепер можна приступити до чищення шматків гарбуза.
Для цього необхідно взяти ножик набагато менше і зрізати їм шкірку з кожного шматочка.
спосіб 2
Для того, щоб розм'якшити шкірку на гарбузі, розташуйте її в розігрітий до 100 градусів духовку на 10 хвилин. М'якоть не встигне приготуватися, а шкірка стане помітно м'якше.
Якщо необхідно почистити лише, наприклад, половину гарбуза, то можна користуватися мікрохвильовкою. Переверніть гарбуз на тарілці зрізом вниз і поставте в мікрохвильовку на 5-10 хвилин.
Почищений плід гарбуза готовий до використання в приготуванні смачних і корисних страв.
Сушка і чистка гарбузового насіння
Гарбуз очищена і готова до вживання, але що ж робити з витягнутими з неї насінням?
Не варто відразу їх викидати. Ці насіння надзвичайно багаті вітамінами, і особливо – залізом. Вони можуть стати корисним щоденним перекусом або юзаться як інгредієнт в салатах або супах.
Швидко просушити і почистити гарбузове насіння допоможе наступна послідовність дій:
- Витягнуту з чистою гарбуза м'якоть необхідно покласти в друшляк, а потім ретельно промити вміст під струменем води.
- В процесі промивання слід часом перебирати насіння, щоб вони швидше очистилися, а волокнистий шар вимило водою.
- Тепер необхідно віддати насінню мало підсохнути, а потім покласти їх на паперовий рушник.
- Почекати протягом 30 хвилин.
При кімнатній температурі насіння висихають протягом півгодини.
Після приготування потрібно очищати насіння від шкірки.
Для цього у кожної насіння ножицями необхідно обрізати потовщені ділянки оболонки по краях. Після чого досить натиснути на бічні стіни і навести насіння вниз, щоб ядерце випало на підставлену руку.
Готові підсушені і очищене насіння можна вживати в їжу або під час готування.
Але не варто про них забувати, тому що з часом насіння починає гнити. Щоб уникнути такого фіналу рекомендується просушити їх в духовці.
Як чистити гарбуз?
У гарбуза – безліч застосувань, необхідно лише знати, як чистити гарбуз вірно. Вона не лише смачна, а й корисна. З неї можна робити десерти, додавати її в каші, їсти сирий. Перелік страв з гарбуза величезний. Крім звичайного гарбузового пирога і каші з існує і гарбузовий мармелад, і гарбузовий салат і навіть гарбузове пельмені.
Гарбузом та стравами з неї можна ласувати цілий рік, адже гарбуз просто зберігати в морозильнику, попередньо очистивши від шкірки і розрізавши на шматки.
Однак шкірка у гарбуза надзвичайно тверда, що робить її чистку складний і, на погляд людини недосвідченого, нездійсненним завданням. З шкіркою юного овоча ще можна абияк впоратися за допомогою ножа або Овочечистка. А ось якщо гарбуз встигла полежати, то з її шкіркою вже не вийде впоратися так просто.
Як чистити гарбуз? Насправді, очистити задеревеневшіе шкірку навіть зі старенькою гарбуза не так уже й важко.
Для цього вам знадобляться великий ножик, невеликий ножик або овощечистка, обробна дошка, краще деревна, і мікрохвильова піч.
Перед тим як чистити гарбуз вимийте її в проточній воді і витріть рушником. Зробіть на шкірці кілька надрізів вузьким ножем або проколіть її виделкою в пари місцях. Якщо гарбуз велика і не поміщається в мікрохвильовку повністю, то розріжте її навпіл величезним ножем (ідеально підійде для даної нам цілі ножик для рубки м'яса). Вичистіть насіння з обох частин за допомогою ложки. Розмістіть половинки в мікрохвильову піч.
Увімкніть її на повну потужність на дві-три хвилини. Після цього шкірка гарбуза розм'якшиться і її надзвичайно просто буде очистити за допомогою маленького ножа або Овочечистка. А вже після того, як гарбуз буде очищена від шкірки, її можна відразу застосовувати для приготування різних страв. Якщо ви плануєте зберігати гарбуз в морозильній камері, то розріжте очищені половинки на дольки, як кавун, оберніть харчовою плівкою і заморозьте. Так гарбуз може зберігатися цілий рік.
Якщо мікрохвильовки немає, то перед тим, як чистити гарбуз, можна користуватися духовкою. Вистелив деко фольгою, покладіть на нього шматочки овоча зрізом вниз і поставте деко в духовку. Гарбуз вагою в один-два кілограми можна тримати в духовці 10 хвилин.
Чим більше вона, тим довше розм'якшується її шкірка, тому у найбільш великих плодів шкірка розм'якшиться тільки тоді, коли вони проведуть в духовці 15-20 хвилин. Як тільки шкірка гарбуза стане м'якою її можна зрізати з м'якоті так само, як і в попередньому випадку, коли для розм'якшення шкірки використовувалася мікрохвильова піч. Тільки не перестарайтеся і не тримайте гарбуз в духовці дуже довго, адже тоді ви отримаєте на виході не овоч з розм'якшеної шкіркою, а запечений гарбуз, а це вже зовсім інша історія …
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами