Про зберігання цибулі
У багатьох стравах, в консервації і соліннях, цибулю – незамінний компонент. Цінується він за гострий специфічний смак, аромат, цілющі властивості. Складова частина лука – фітонциди, що знищують хвороботворні бактерії. У народі здавна існує повір'я, що цибуля – від семи хвороб.
Як зберегти цибулю
Зберігання цибулі починається ще з його збирання. Лук викопують, розкладають в поле тонким шаром і досушують протягом 10-12 днів. Найкраще це робити на сонце.Після просушування його сортують і готують до зберігання. Найкраще зберігаються гострі сорти, слабкіше – напівгострі, і зовсім погано – слабосладкіе. Вважається, що кращими властивостями для зберігання відрізняються пізні сорти, потім йдуть середні. Слабо зберігаються ранні сорти.При сортуванні видаляють хворі, недорозвинені цибулини. Дрібні, розміром до 2 см, відокремлюють, залишаючи їх для висадки ранньою весною на зелень. Їх можна висаджувати і під зиму в першій декаді жовтня.Відокремлюють і цибулини з товстою шийкою, залишаючи їх для швидкого споживання. Їх можна використовувати і для осінньої висадки на зелене перо в теплицях, які звільнилися від огірків чи помідорів.Цибулини розміром більше 2 см готують до зимового зберігання.Зберігають цибулю в сараях, на верандах, утеплених балконах, сухих кімнатах. Розміщувати його можна на стелажах шаром до 40 см, невеликих скриньках, в тканинних мішках, які можна помістити ще і в поліетиленові мішки.Оптимальна температура зберігання 1-2 градуси при вологості повітря 75-85 відсотків. Якщо температура зберігання підвищується, необхідно зменшувати вологість повітря.У сухій кімнаті цибулю можна зберігати між рамами вікон при температурі 17-18 градусів.Якщо цибуля проростає, необхідно провести вентиляцію приміщення і знизити вологість повітря.Через кожні 25-30 днів його оглядають, видаляючи ті цибулини, які висохли або загнили.Порушення режиму зберігання призводить до того, що висаджена ранньою весною цибулина не формує цибулини, а викидає стрілку.Лук можна зберігати на зиму і в сушеному вигляді. Його ріжуть на кружечки, розсипають по жаровні і ставлять в духовку, нагріту до температури 55-65 градусів. У висушеному вигляді він має жовте забарвлення. Щоб його пом'якшити, після сушки, суху масу слід кілька годин витримати на повітрі. Зберігають висушений лук при температурі від 0 до + 6 градусів.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами