базилік
Базилік має своєрідний і сильним запахом – деякі страви просто не можливо собі уявити без цієї спеції. Він відмінно росте в нашій широті, а вже в супермаркетах він продається цілий рік. Однак зелень базиліка настільки ніжна, що зберігання його в домашніх умовах часто виявляється проблематичним.
Як правильно зберігати базилік в свіжому вигляді
Купуючи базилік, необхідно звертати увагу на листя – вони повинні бути не зів'ялі, без темних плям і інших вад. Справа в тому, що в ніжній зелені базиліка міститься багато вологи, і це повинно бути визначальним фактором при виборі способу його зберігання. Свіжий пучок можна поставити прямо в стакан з водою, яке треба прибрати захищене від попадання прямих сонячних променів місце. Так він збереже свою свіжість до 1,5-2 тижнів. Якщо цей же стакан накрити пакетом, притиснувши краю гумкою, тривалість зберігання складе близько 3 тижнів і більше. Ну, а якщо базиліка зовсім не багато і передбачається його використовувати протягом найближчих кількох днів – просто складіть листочки на вологу серветку, скрутіть і приберіть в холодильник. Так він не зіпсується 3-4 діб.Іншим способом є зберігання подрібненого підсоленого базиліка в рослинній (краще оливковій) олії – банку з таким вмістом може стояти в холодильнику 2-3 місяці. А масло можна потім використовувати в якості чудовою заправки для салату.Заготівля базиліка на зиму
Тривале зберігання базиліка передбачає його заморозку. Існує кілька способів:- Найпростіший – це промити зелень, прибрати стебла, покласти листя на паперовий або полотняний рушник для просушування. Після розкласти їх на пергаменті так, щоб листочки не стикалися. Прибрати в морозилку на годину, а потім упакувати базилік в невеликі герметично закриваються пакети. Брати по мірі необхідності. Годен близько 1 року.
- Можна нарізати листя або змолоти їх в блендері, покласти в формочки для приготування льоду і залити водою. Приготовлені таким чином кубики можна зберігати в пакеті в морозилці.
- Свіжий базилік заморожують і з оливковою олією. Для цієї мети досить подрібнити зелень в блендері і залити оливковою олією. Отриману масу розфасувати в зіп-пакети і прибрати в морозильну камеру. Згодом, при готуванні їжі, від цільного шматка відламується необхідну кількість, а решта забирається в морозилку. Термін зберігання – до 1 року.
- Засолка базиліка – ще один ефективний спосіб збереження свіжості цього продукту. На дно керамічного горщика або контейнера (можна використовувати і звичайну скляну банку) насипати сіль шаром в 1 см, а зверху покласти попередньо вимиту і висушену зелень базиліка, потім ще шар солі і шар базиліка, і так до заповнення ємності. Врахуйте, що контейнер або банку не повинні бути переповнені – треба залишити близько 5 см до верху. Під час укладання зелені слід стежити за тим, щоб листочки були притиснуті щільно, але не розривалися. Останній шар рясно посипається сіллю, а тара може зберігатися в сухому прохолодному місці, ідеально – в коморі або в погребі.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами