Які вітаміни в чорносливі таблиця цінних компонентів, норма вживання і вплив на організм,
ЗнанняЯкі вітаміни в чорносливі: хімічний склад продукту і протипоказання
Перш ніж розглянути корисні властивості і протипоказання чорносливу, слід дізнатися його складу. Насправді, цей продукт є сушеної сливою. Але для отримання цього сухофрукти підходять тільки певні сорти, наприклад, Угорка. Найбільш якісний чорнослив виходить з плодів з дрібної кісточкою, що містять достатню кількість цукру.
Для сушіння беруть соковиті, стиглі плоди і попередньо бланшують їх. Потім охолоджують в проточній воді і сушать в паровій сушарці або на сонці.
У чорносливі містяться такі речовини:
- нікотинова кислота;
- гамма-токоферол;
фолієва кислота;
- альфа-токоферол;
- аскорбінова кислота;
- филлохинон;
- бета-каротин;
- альфа-каротин;
- біотин;
- рибофлавін;
- пектини;
- органічні кислоти: лимонна, щавельная, яблучна;
- рослинна клітковина;
- глюкоза, фруктоза, сахароза.
Крім того, цей сухофрукт містить багато мікроелементів:
йод;
Енергетична цінність 100 г чорносливу, а це приблизно 10 плодів, – 231 ккал.
Корисні властивості
Чорнослив має тонізуючі властивості. Цей продукт поліпшує пам'ять, підвищує працездатність, а також:
- нормалізує обмін речовин;
покращує функціонування шлунково-кишкового тракту;
- виводить отрути і шлаки з організму;
- покращує роботу шлунка, збільшує секреції шлункового соку;
- покращує зір;
- зміцнює нервову систему;
- позбавляє від закрепів;
- корисний при атеросклерозі й гіпертонії, сприятливо впливає на роботу серця;
- має сечогінну дію;
- покращує роботу нирок.
Дуже корисно вживати сушену сливу жінкам для запобігання остеопорозу в період менопаузи. Досить щодня з'їдати 100 р Вміщені в чорносливі вітамін D в поєднанні з елементами бору і кальцієм зберігають і зміцнюють кісткову масу.
Цей продукт збагатить організм жінки корисними речовинами, Нормалізує обмін речовин, і знизить навантаження на печінку
Для чоловічого здоров'я чорнослив є чарівним засобом. У ньому міститься велика кількість вітамінів групи «В», аскорбінової кислоти і антиоксидантів. Завдяки такому складу, сухофрукт благотворно впливає на простату.
Користь сушеної сливи для дітей
У раціон дитини чорнослив вводять на першому році життя, часто при необхідності нормалізувати стілець. Пюре з розпарених плодів використовують в якості прикорму.
А також для дітей з сушених плодів готують відвар. Фрукти ретельно промивають, вимочують, піддають тепловій обробці. На другому році життя дитини продукт можна додавати в десерти, каші і запіканки. Перевагу краще віддавати продукту промислового виробництва, який пройшов необхідну обробку.
Протипоказання і шкода
Незважаючи на багатий корисними речовинами склад, деякі властивості чорносливу на організм людини можуть надавати несприятливий вплив.
- При діабеті він сприяє підвищенню рівня глюкози в крові.
- При панкреатиті сухофрукт слід включати в раціон в мінімальній кількості.
- При вживанні під час лактації чорнослив може спровокувати висип на шкірі немовляти і стати причиною діареї.
- При індивідуальній непереносимості продукту можливо лущення шкіри і висип.
лікування запору
Чорнослив дієвий засіб для лікування закрепів. Завдяки великій кількості клітковини, продукт легко справляється з такою делікатною проблемою, як запор. Вживати його можна по-різному:
- У вигляді настою. Щоб приготувати лікувальний напій беруть 100 грам сушених слив і поміщають в термос. Залив фрукти окропом (400 гр.), Залишають наполягати не менше п'яти годин. Настій слід пити в кілька прийомів до їди.
Можна просто відварити попередньо промитий чорнослив і випити в теплому вигляді.
- Корисний і смачний йогурт вийде, якщо додати в кефір 5-6 штук порізаної сушеної сливи. Можна просто з'їсти фрукти і запити їх кефіром.
- Якщо запор триває більше п'яти днів, можна приготувати чорнослив з сінної. Чорнослив в кількості 100 гр. помити, порізати і скласти в каструльку. Додати 2 чайні ложки трави сени. Все це залити 600 мл крутого окропу і накрити кришкою. Через три години можна приймати по 3-5 ч. Л. щогодини, поки не буде досягнутий результат.
Слід враховувати, що при лікуванні запору вживана їжа повинна бути м'якою, інакше ефект буде малопомітний. Можна їсти фрукти, овочі, легкі супи, деякі види каш, наприклад, вівсяну, однак рисову категорично не рекомендується, так як рис, навпаки, закріплює стілець.
Очищення організму і схуднення
Незважаючи на те що чорнослив досить калорійний продукт (256 ккал), його використовують як засіб для схуднення. Цей сухофрукт має сечогінну, проносним і жовчогінну дію, допомагаючи вивести з організму зайву воду і очистити кишечник від калових відкладень.
Правила застосування сухофрукти при схудненні:
- вживати краще в першій половині дня;
- добова норма не повинна бути більше 100 г;
- не можна поєднувати з іншими проносними засобами.
Сушений фрукт можна вживати і до їжі, і після неї. Його додають в каші, салати, напої, використовують як ласощі, переважна тягу до солодкого під час дієти.
Можна приготувати смачні і корисні дієтичні цукерочки таким чином:
- розмочити чорнослив в теплій воді;
- подрібнити фрукти;
- змішати з медом, рубаним горіхом, іншими сухофруктами або насінням;
- сформувати з отриманої маси цукерки і охолодити.
Можна провести розвантажувальний день, щоб очистити організм і позбутися таким чином від 1-2 кг зайвої ваги. Цей день краще провести вдома, пити більше рідини і відмовитися від інтенсивних фізичних навантажень.
Для розвантаження організму знадобиться 25-30 штук чорносливу, трав'яні відвари, вода і несолодкий чай. Вживання вищевказаних продуктів відбувається за такою схемою:
- Кожні 2 години треба з'їдати 3-4 штуки фрукта, попередньо його розпарити.
- Чорнослив необхідно запити водою у великій кількості.
- В будь-якій кількості, але все-таки в розумних межах, можна вживати будь-які трав'яні чаї без цукру.
- Увечері при дуже сильному відчутті голоду можна випити несолодкий йогурт або кефір.
Особливості вибору чорносливу
Вибираючи сушені фрукти, необхідно звернути увагу на зовнішній вигляд продукту. Якісний чорнослив має нижченаведені властивості:
- колір плодів темно-синій майже чорний;
- НЕ пересушене, на дотик м'який і пружний;
- на смак кисло-солодкий, гіркота відсутня.
Якщо у плодів коричневий відтінок, це означає, що їх обшпарюємо для дезінфекції. Це, звичайно, краще хімічної обробки, але теж не дуже добре. Такий чорнослив кавового кольору буде, швидше за все, мати гіркий присмак.
Набутий чорнослив поміщають в скляну ємність з кришкою або паперовий пакет і зберігають в темному, сухому місці. Не варто для його зберігання використовувати пластиковий посуд або поліетиленовий пакет. Перед вживанням плоди обов'язково промивають гарячою водою.
На закінчення хочеться відзначити, що чорнослив відмінно поєднується з горіхами, сиром, гарбузом, апельсинами, телятиною. Він надає оригінальну нотку м'ясних страв, а з кашами є найкращим варіантом сніданків.
Цей чудовий сухофрукт не тільки зміцнює здоров'я, але і покращує настрій, піднімає життєвий тонус і допомагає підтримувати організм в хорошій формі.
Користь чорносливу для організму людини
Сухофрукти мають здатність надавати комплексну дію на людський організм. Регулярне їх вживання в їжу нормалізує працездатність внутрішніх органів і зміцнює імунітет.
Про те, чим корисний чорнослив, розповідають дієтологи, косметологи та лікарі.
На підставі думок фахівців різних галузей, можна зробити висновок, що сушені сливи, завдяки своїм складом, ідентичні аптечним препаратів, які призначаються для профілактики деяких захворювань.
Склад і калорійність чорносливу
Для приготування сухофруктів використовуються плоди високої якості і повністю дозрілі.
Чорнослив за складом в незначній мірі відрізняється від свіжої сливи, а за деякими властивостями вважається корисніше. Сушені плоди вживаються в різних видах, а їх смакові властивості універсальні.
З них варять смачні компоти, лікувальні відвари, роблять десерти, доповнюють випічку, салати або м'ясні страви.
У 100 г сушених слив містяться:
- вуглеводи – 57,6 г;
- жири – 0,6 г;
- білки – 2,4 г;
- енергетична цінність – 240 Ккал.
До складу входять:
- вітаміни різних категорій;
- цукру;
- органічні кислоти;
- клітковина;
- марганець;
- калій;
- кальцій;
- селен;
- фтор;
- натрій;
- залізо;
- цинк.
Який чорнослив корисний
Купуючи в'ялені сливи, треба звертати увагу на деякі нюанси. Для виготовлення сухофруктів відбираються плоди певного ступеня зрілості. Якщо технологія виробництва буде порушена, то корисним для організму чорнослив не буде, а його придбання буде безглуздим переведенням грошових коштів. У деяких випадках вживання неякісних слив може завдати шкоди здоров'ю.
Як вибрати чорнослив:
- при висушуванні сливи втрачають вологу, набувають чорний колір і зморщуються (це традиційний зовнішній вигляд);
- поверхню хороших сухофруктів завжди матова, колір рівномірний (коричневий відтінок вказує на використання окропу, глянсовий блиск свідчить про застосування гліцерину, корисними такі плоди не будуть);
- хімічна обробка знижує корисні властивості чорносливу;
- при дегустації сушених слив не повинно відчуватися гіркоти;
- плоди не повинні забарвлювати пальці.
Зберігати сухофрукти можна, застосовуючи будь-які ємності з кришкою. Поліетиленові пакети краще не використовувати (конденсат стане причиною появи цвілі). Місце вибирається прохолодне і затемнене. Загальний термін зберігання становить від 6 місяців до року. Якщо чорнослив придбаний в герметичному пакеті, то після його розтину треба перемістити сухі сливи в контейнер або банку з кришкою.
Лікувальні властивості
Для нормальної роботи серцево-судинної системи необхідно регулярне поповнення запасу корисних елементів в організмі. Сухофрукти з таким завданням справляються максимально ефективно.
Завдяки вмісту калію, сухофрукти сприяють поліпшенню функціонування серцевого м'яза.
Вживати їх рекомендується при наявності стенокардії, порушеннях пульсу, низького артеріального тиску або встановлених діагнозів захворювань серця.
Чим корисні чорносливи для серцево-судинної системи:
- негативні фактори навколишнього середовища здатні послабити імунітет здорової людини, вітаміни зі складу чорносливу нормалізують імунну систему;
- має сечогінну властивість (при захворюваннях серця або судин набряки не є рідкістю);
- вітаміни, що містяться в плодах, нормалізують роботу серцево-судинної системи;
- вітаміни групи В надають профілактичну дію на організм щодо запобігання захворювань серцево-судинної системи;
- харчові волокна сприяють виведенню токсинів або шлаків (запобігають утворенню тромбів в судинах);
- магній нормалізує артеріальний тиск.
користь чорносливу
Сушені сливи застосовуються для лікування та профілактики багатьох захворювань не тільки в медицині, дієтології, але і косметології.
Сухофрукти сприятливо впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, сприяють очищенню організму від шкідливих речовин, покращують зовнішній вигляд шкіри, підвищують життєвий тонус. Цей продукт має бактерицидну властивість, нормалізують артеріальний тиск.
Вживати його рекомендується при наявності проблем з травленням, зайвій вазі, при вагітності і здоровим людям для поліпшення загального стану.
Для схуднення
Сухофрукти багаті калоріями, але вони відносяться до числа продуктів, які допомагають боротися із зайвою вагою. При дотриманні дієти рекомендується вживати 4-5 сушених слив протягом дня.
Харчування при цьому має бути дробовим і збалансованим. Не можна використовувати чорнослив для схуднення, якщо встановлені діагнози цукровий діабет або ожиріння.
В інших випадках продукт буде сприяти зниженню маси тіла.
Чим корисні чорносливи при схудненні:
- нормалізація рівня цукру в крові;
- відбувається швидке насичення їжею;
- нормалізація рівня холестерину;
- виконання функції антидепресанту;
- очищення кишечника від шкідливих речовин.
при запорі
Чорнослив вважається одним з найефективніших натуральних проносних. До запорів призводить брак рідини або клітковини. Сухофрукти заповнюють запас корисних речовин організму, покращуючи стілець. За ефективністю вони не поступаються аптечним препаратів. Головним правилом їх вживання вважається помірність. При переїданні виникне негативний вплив на організм, з'явиться діарея.
В якому вигляді вживати чорнослив при запорах:
- 4-5 плодів перед вечерею;
- компот з чорносливу протягом дня;
- подрібнені сухофрукти по оной чайній ложці перед вечірнім прийомом їжі.
при вагітності
У період виношування плоду вагітна жінка потребує підвищеної кількості вітамінів і корисних елементів. Чорнослив протипоказаний у випадках значного збільшення маси тіла або підвищеного вмісту цукру в крові.
Без наявності таких факторів, вживати його в їжу не тільки можна, а й необхідно. Негативний вплив на організм чинить надмірний введення сухофруктів в раціон.
Побічними ефектами стають порушення стільця або алергічна реакція.
Користь чорносливу при вагітності:
- нормалізація мускулатури кишечника (порушення виникають через гормональні зміни);
- запобігання анемії і авітамінозу (традиційних супутників вагітності);
- виняток запорів, нормалізація процесу травлення;
- збагачення організму органічними кислотами, вітамінами, корисними мікроелементами.
Протипоказання
Вживання чорносливу знаходиться під забороною в рідкісних випадках.
Головним протипоказанням є індивідуальна непереносимість компонентів або наявність алергічної реакції на всі різновиди сухофруктів.
Не рекомендується вводити сушені сливи в раціон жінкам протягом усього періоду лактації. Негативним наслідком може стати виникнення харчового розладу у грудничка.
Чорнослив протипоказаний при наявності таких захворювань:
- ожиріння (плоди містять велику кількість цукру);
- гіпотонічна хвороба (сушені сливи знижують тиск);
- цукровий діабет (через наявність цукру).
Надмірне вживання чорносливу призводить до проносу, збільшення кількості цукру в крові (в результаті може виникнути проблема із зайвою вагою), появі алергії або відхилень роботи травної системи. Годувати дитину сушеними сливами не варто. Їх краще замінити компотом, який за властивостями проносити кишечник не поступається укропной воді.
Відео про корисні властивості чорносливу
Джерело: https://sovets.net/5730-chem-polezen-chernosliv.html
Корисні властивості чорносливу для людини
Чорнослив – сушена слива – зберігає практично всі корисні речовини свіжого плоду. Кращим сортом для приготування сухофруктів вважається Угорка італійська. Беруться тільки повністю доспілі і м'ясисті ягоди, в яких не більше 1,3% кислот і не менше 10% цукрів.
Чим корисний чорнослив для організму людини? Сушена слива має багатий вітамінно-мінеральний склад, що робить її бажаним ласощами під час вагітності.
З її допомогою можна вирішити деякі проблеми зі здоров'ям: на основі кісточок готують лікувальні відвари і настої. Продукт допомагає зберегти свіжість м'яса, тому що на 90% зменшує активність сальмонел, кишкової палички, стафілококів.
Калорійність, як і у всіх сухофруктів, велика: 230 ккал в стограмовій жменю. Однак чорнослив активно застосовується при схудненні.
склад
У складі сушеного плода сливи містяться вітаміни, мінерали та багато життєво важливі для організму речовини:
- цукру (фруктоза, глюкоза, сахароза) – до 60%;
- органічні кислоти (яблучна, лимонна, щавлева, трохи – саліцилова) – до 4%;
- клітковина – до 2%;
- дубильні і азотисті елементи.
Користь для організму пояснюється високою концентрацією деяких мінералів:
Назва | кількість | % Задоволення добової потреби |
кальцій | 80 мг | 8% |
магній | 102 мг | 25,5% |
натрій | 10 мг | 0,8% |
калій | 865 мг | 34,7% |
фосфор | 83 мг | 10,5% |
Залізо | 3 мг | 16,6% |
У хімічному складі сушених ягід виявлені такі вітаміни, як:
- вітамін А;
- бета-каротин;
- В1 і В2;
- антиоксиданти С і Е;
- ніаціновий еквівалент.
Досить різноманітний склад має чорнослив. Користь і шкода ягоди пояснюються концентрацією вітамінів і мінералів, станом організму.
користь
Чорнослив – продукт, що володіє прекрасними смаковими якостями і цілющим дією на організм. Сухофрукти допомагають зупинити розвиток серцево-судинних захворювань, нормалізують тиск у гіпертоніків, регулюють діяльність шлунково-кишкового тракту, ефективні для схуднення. Сушена слива має бактерицидні, тонізуючі, косметичні, антиракові властивості.
Чим корисний чорнослив:
- При регулярному вживанні продукт підвищує працездатність, загальний тонус організму. Рекомендується людям після затяжних хвороб, з хронічною втомою, які виконують важку розумову і фізичну працю.
- Через високий вміст калію чорнослив виводить зайву сіль з організму. Під впливом мінералу посилюється сечо-і жовчовиділення. Макроелемент необхідний для нормальної передачі нервових імпульсів, скорочення м'язів, підтримання кислотно-лужного балансу і серцевої діяльності.
- Кісточки чорносливу підвищують загальну опірність організму до екологічно несприятливій обстановці. Вітаміни та мінерали допомагають зберегти і поліпшити імунітет.
- Антиоксиданти в складі висушеного плода борються з вільними радикалами, які винні в передчасному старінні і активності ракових клітин. З цієї причини чорнослив вважається омолоджуючу, антираковим продуктом.
Сушені плоди сливи потрібно обов'язково включати в раціон лікувального харчування при запорах, подагрі, проблемах з печінкою (в т.ч. навантаженні лікарськими препаратами), нирками і серцем. Сухофрукти підвищують апетит і збільшують вироблення шлункового соку.
Чорнослив для схуднення
Незважаючи на досить високу калорійність, сухофрукти використовуються при схудненні. Адже калорії – це далеко не завжди зайву вагу. Це ще і енергія. Чорнослив надає таку дію на організм жінок і чоловіків, які позбавляються від непотрібних кілограмів, що процес цей проходить швидше і м'якше.
Як же допомагає сушена слива при схудненні:
- Знижує рівень «поганого» холестерину. Це перший крок у вирішенні нелегкого завдання схуднення. Чорнослив руйнує шкідливі відкладення і сприяє їх виведенню з організму.
- Має низький глікемічний індекс. При схудненні потрібно звертати увагу не тільки на калорії, але і на даний показник. Чорнослив швидко насичує, надовго забезпечує відчуття ситості. У плодах досить харчових волокон, що склалося відчуття «повного шлунка». Сухофрукти – відмінний перекус, позбавлений насичених жирів.
- Це найбезпечніше ласощі. В умовах суворої дієти завжди хочеться чогось забороненого. Солоденького, наприклад. Ризик зірватися і перетворитися в злидні через незадоволених бажань і обмежень величезний. Сухофрукти рятують в такій ситуації.Вони не шкодять процесу схуднення і задовольняють потребу в солодкому.
- Активізує обмін речовин, нормалізує стілець. Обов'язкова умова схуднення – нормальна робота шлунково-кишкового тракту. Послаблюючий ефект чорносливу допомагає в боротьбі за стрункість.
- Сушені плоди сливи вважаються природними антидепресантами. Під час будь-яких дієт організм відчуває стрес (його позбавляють харчування, до якого звик). У стресовій ситуації органи і тканини «не хочуть» нормально працювати. Втрати кілограмів взагалі може не відбуватися. Це одна проблема. Стрес може вилитися в депресію і перепади настрою. А поживні і корисні сухофрукти рятують від усіх цих негативних явищ.
- Чорнослив – вітамінно-мінеральна підтримка в період обмежень. Антиоксиданти і бета-каротин попереджають в'ялість і старіння шкіри. Калій допомагає зберегти пружність м'язових тканин.
Користь для жінок
Якщо аналізувати вплив чорносливу на жіноче здоров'я, то до вищеперелічених властивостей слід додати ще одне: здатність зберігати міцність кісток. Відомо, що з віком кісткова система жінок значно слабшає. У період настання клімаксу великий ризик розвитку остеопорозу.
Американські дослідники прийшли до висновку, що щоденне вживання 100 г сушених слив попереджає крихкість скелета. Збереженню кісткової маси сприяють такі речовини, як: кальцій, вітамін D, бор.
Чорнослив при вагітності
У період виношування дитини жінка стає дуже уважною до свого раціону. Через гормональної перебудови реакція на звичні продукти може змінюватися. Тепер якість меню впливає не тільки на здоров'я мами, але і на розвиток малюка.
При вагітності можна їсти чорнослив. Корисні властивості сушених ягід необхідні майбутній мамі.
- Чорнослив – додаткове джерело вітамінів і мінералів, які потрібні жінці особливо в період вагітності.
- Солодкі ласощі піднімає настрій, допомагає зберегти нормальну моральну форму. При вагітності часті нервові зриви, розлади, недовірливість і тривожність. Жінку може турбувати безсоння. А чорнослив має м'яку антидепресантну дію.
- Сушені кісточки змушують ледачий кишечник працювати. Через тиск плоду на внутрішні органи під час вагітності з'являються запори. Жінка жорстко обмежена у виборі фармацевтичних препаратів і трав. Вирішити проблему можна за допомогою чорносливу.
- Сухофрукти нормалізують водно-сольовий баланс в організмі. При регулярному вживанні чорносливу набряки на останніх термінах вагітності будуть турбувати рідше.
- Активні речовини сухофруктів нормалізують артеріальний тиск, яке нерідко піднімається при вагітності.
Шкода і протипоказання
Шкідливий для людини тільки зіпсований чорнослив. У всіх інших випадках має сенс говорити про обмеження у використанні. Але не про шкоду продукту.
ожиріння. Чорнослив допомагає схуднути. Але якщо з'їдати кілограми сухофруктів, зайві кіло будуть ще більше накопичуватися.
- Цукровий діабет. У чорносливі багато цукрів. Тому діабетикам слід їсти його з обережністю, після консультації лікаря і в малих кількостях.
- Годування грудьми. Харчові волокна в сушених сливах можуть спровокувати скупчення газів і коліки у грудничка. Чорнослив вводять в раціон годуючої мами поступово, з оглядкою на самопочуття малюка.
Шкода може завдати оброблений хімікатами продукт. Хороший чорнослив повинен бути чорним, солодким, з незначною кислинкою, без гіркоти! Якщо замочити його на півгодини у воді, то на поверхні плодів з'являться побілілі цятки. Чи не з'являється – сухофрукти оброблені для тривалого зберігання.
Вітаміни та мінерали
Чорнослив є природним джерелом вітамінів, мінеральних речовин і антиоксидантів, корисних для здоров'я людини.
Найменування компонента | Кількість в 100 гр. продукту |
вітаміни | |
Вітамін PP (Ніаціновий еквівалент) | 1,7 мг |
Вітамін E (ТЕ) | 1,8 мг |
вітамін C | 3 мг |
Вітамін B2 (рибофлавін) | 0,1 мг |
Вітамін B1 (тіамін) | 0,02 мг |
Вітамін A (РЕ) | 10 мкг |
Бета-каротин | 0,06 мг |
Вітамін PP (РР) | 1,5 мг |
Мінеральні речовини | |
Залізо (Fe) | 3 мг |
Фосфор (P) | 83 мг |
Калій (K) | 864 мг |
Натрій (Na) | 10 мг |
Магній (Mg) | 102 мг |
Кальцій (Ca) | 80 мг |
Чорнослив: користь і шкода для організму
Слива – дивовижна рослина. Його можна зустріти практично в будь-якій точці світу. Воно однаково стійко виносить і пекучу спеку Азії, і тріскучі сибірські морози.
Єдине, чого зливу не терпить, – це заболочені грунти. Завдяки такій невибагливості сливові дерева отримали широку поширеність.
Дивно, але в Росії вони з'явилися тільки в 1654 році, за царя Олексія Михайловича Найтихіший.
Чорнослив – це висушений за спеціальною технологією плід сливи. Однак далеко не всі сорти придатні для сушіння. Щоб сухофрукт вийшов смачним і якісним, слива повинна відповідати декільком вимогам: містити багато цукру, мати невеликі плоди темно-синього кольору з щільною шкіркою і маленьку кісточку.
Процес сушки теж має свої секрети:
- В якості сировини використовують сливи, що впали з дерева самостійно.
- Зібраний урожай перебирають, миють і бланшують.
- На 10-20 секунд фрукти опускають в 1% содовий розчин (це необхідно для видалення воскового нальоту) і знову промивають. Якщо процедура була проведена правильно, на плодах повинні з'явитися тріщини.
- Перші 3-5 годин сировину сушать при 40-50 ° С, потім температуру збільшують.
Харчова цінність та склад чорносливу
За рахунок високої концентрації сухої речовини чорнослив має чималу калорійність, як і всі сухофрукти. У 100 г міститься 256 ккал. Через цукрів основну частку в складі фрукта становлять вуглеводи – приблизно 45%. Білків і жирів зовсім мало – всього 3 і 1% відповідно. Зате цілих 45% харчових волокон, що забезпечує корисні властивості чорносливу для травлення.
Крім того, сухофрукт має багатий вітамінний склад. Він містить:
- 0,6 мг вітаміну C;
- 0,4 мг вітаміну E;
- 1,9 мг вітаміну PP (ніацин);
- 59,5 мкг вітаміну K;
- 781 МО вітаміну A;
- 0,2 мг вітаміну B2;
- 0,2 мг вітаміну B6.
Ще більш цінним вважається високий вміст легкозасвоюваних мінеральних речовин:
- калій – 732 мг;
- магній – 41 мг;
- фосфор – 69 мг;
- кальцій – 43 мг;
- натрій – 2 мг;
- марганець – 0,3 мг;
- залізо – 0,9 мг.
Користь чорносливу для організму людини
Завдяки своєї багатющої складу чорнослив справляє помітний благотворний вплив на багато систем і органи: шлунково-кишкового тракту, нирки, печінку, серце і судини. Він може допомогти при ревматизмі, слабкому зорі, атеросклерозі та інших патологіях (Лобач О. Ю., & Зуєва Анастасія Валеріївна П. В.
Підтвердження функціональних властивостей спеціалізованого продукту в клінічних дослідженнях. Нова наука: Досвід, традиції, інновації, 2015 (3), с. 68-72). Фрукт однаково корисний для організму чоловіки, жінки і дитини. Як і будь-який продукт харчування, чорнослив потрібно вживати помірно.
В цьому випадку сухофрукт не тільки порадує приємним смаком, але і проявить свій лікувальний ефект.
Нормалізує роботу кишечника
Головна користь чорносливу для організму людини полягає в поліпшенні функціонування травного тракту. Це забезпечується за рахунок великої кількості харчових волокон. Однак до сих пір механізм впливу чорносливу не вивчений досконально, тому тривають медичні дослідження на цю тему.
Наприклад, проводилося вивчення впливу чорносливу на частоту і обсяг стільця. В експерименті брало участь 120 дорослих здорових людей. Першій групі запропонували вживати по 80 г сухофрукти на добу, другий – по 120 г, третя група була контрольною.
В результаті вдалося встановити, що в першій і другій групі обсяг і частота стільця значно зросли в порівнянні з контрольною групою. Крім того, бактеріальна мікрофлора в цих же групах збагатилася біфідобактеріями (Lever E. et al.
The effect of prunes on stool output, gut transit time and gastrointestinal microbiota: A randomised controlled trial. Clin Nutr. 2018 Feb 2. pii: S0261-5614 (18) 30003-7).
В іншому дослідженні вчені прийшли до висновку, що вживання чорносливу при запорах однозначно має сенс. Сухофрукт діє як м'яке натуральне проносне. Швидко і ефективно очищає кишечник і нормалізує мікрофлору.
Покращує здоров'я кісток
Дані медичної статистики свідчать про повсюдне поширення захворювань суглобів і кісток, особливо серед людей пенсійного віку. Більше половини з них стикається з проявами остеопорозу та іншими порушеннями кісткової тканини.
Американський національний фонд з вивчення остеопорозу в опублікованих директивах по харчуванню на 2015-2020 роки повідомляє про встановлену взаємозв'язку між раціоном харчування і станом кісток, а також рекомендує замінити енергоємні продукти свого меню на поживні.
Медикам вдалося з'ясувати, що чорнослив благотворно впливає на здоров'я кісток за рахунок наявності в складі ряду фенолів. Дослідження довели зміцнення і збільшення щільності кісткової тканини при регулярному вживанні сухофруктів.
Знижує холестерин і зміцнює серце
Холестерин життєво необхідний організму. Однак підвищений його вміст може привести до найсерйозніших наслідків: порушується кровообіг, розвиваються серцеві патології, засмічуються судини і т.д.
Вміщені в чорносливі нерозчинні харчові волокна пов'язують шкідливі речовини і безпечно виводять їх з організму. При цьому корисні кишкові бактерії активно виробляють пропионовую кислоту. Ця речовина гальмує продукцію холестерину. Таким чином рівень шкідливого речовини швидко знижується до прийнятних значень, тиск нормалізується, імунітет зміцнюється.
Є незамінним помічником для організму жінки
Сушені сливи за рахунок своїх цінних властивостей і цілорічної доступності можуть підтримати жіночий організм в будь-який час. Особливо відчутна їхня допомога в такі нелегкі періоди, як вагітність і менопауза.
Багатьох проблем, з якими стикаються жінки при виношуванні малюка, можна пом'якшити або зовсім уникнути, якщо ввести в свій раціон чорнослив – натуральний продукт, який не має шкідливих штучних добавок. Цей сухофрукт допоможе:
- забезпечити організм вітамінами, а також мінеральними речовинами;
- мінімізувати ризик руйнування зубів;
- усунути запалення ясен;
- попередити або усунути запор;
- зняти нервову напругу;
- налагодити травлення;
- поліпшити роботу нирок за рахунок відновлення ідеального водно-сольового балансу;
- підвищити гемоглобін завдяки наявному в складі залозу;
- зробити шкіру більш здоровою;
- захистити організм від зовнішніх несприятливих впливів;
- вивести зайву рідину.
Під час менопаузи чорнослив приносить не меншу користь. Продукт є антиоксидантом, тому надійно захищає організм, підвищує його опірність шкідливим факторам, зміцнює імунітет, а головне – попереджає розвиток остеопорозу.
Жінки бальзаківського віку потрапляють в групу ризику. У період менопаузи вони стають особливо схильними до руйнування кісткової тканини.
Тому для профілактики захворювань суглобів і захисту кісток необхідно заздалегідь, ще до настання клімаксу, ввести в звичку регулярне вживання чорносливу.
Крім цього, в даний час проводяться клінічні дослідження з вивчення здатності сушених плодів сливи запобігати раку молочної залози. За деякими даними, фрукт зменшує ймовірність появи патології на 30%.
Допомагає в догляді за зовнішністю
Маски з використанням сушених слив будуть корисні для будь-якого типу шкіри. Залежно від особистих потреб і особливостей шкірного покриву можна додавати або прибирати додаткові інгредієнти, домагаючись таким чином потрібного ефекту. наприклад:
- Чутлива шкіра. Розпарений подрібнений чорнослив + 1 ч. Л. борошна + 0,5 ч. л. меду.
- харчування. 1 ст. л. пюре з чорносливу + 1 ст. л. висівок + 2 ст. л. йогурту.
- Вугровий висип. 4 подрібнених чорносливу + 2 ст. л. крохмалю.
- Суха шкіра. Розтертий чорнослив + 1 ст. л. вершкового масла + жовток + 1 ч. л. меду.
- Нормальна шкіра. Сушені сливи змішують з сиром в рівних пропорціях.
- Жирна шкіра. Розмочений сухофрукт + яєчний білок.
Шкода чорносливу для організму людини
Найбільшої шкоди всіх сухофруктів полягає в їх передпродажної хімічній обробці. Для кращого збереження, а також попередження ураження комахами сушені плоди обкурюють діоксидом сірки, яка негативно впливає на травний тракт, погіршуючи стан слизових оболонок.
Крім того, в чорносливі міститься канцерогенна і нейротоксичність речовина – акриламід. Таке відкриття зробили вчені з Швейцарського технологічного інституту.
Раніше вважалося, що такий небезпечний канцероген виділяється тільки при тривалій дії високих температур. Однак зараз стало очевидним помилковість цих припущень.
Поки що ведеться подальше вивчення можливої шкоди чорносливу для організму.
Протипоказання
У більшості випадків розумне вживання сухофруктів не здатна спровокувати будь-які негативні наслідки для здоров'я. Проте в деяких ситуаціях від чорносливу краще відмовитися:
- При наявності серйозних патологій жовчного міхура та нирок – наявні в складі оксалати можуть викликати загострення.
- Під час годування грудьми – проносний ефект може торкнутися не тільки молодої мами, але і малюка, розлад шлунку дуже часто супроводжується хворобливими коліками.
- Людям, що страждають від ожиріння, Слід пам'ятати про високу калорійність продукту.
- діабетики повинні враховувати високий вміст цукрів у висушених плодах.
Абсолютно неприпустимо вживання чорносливу при наявності:
- важкої форми цукрового діабету;
- розлади стільця;
- каменів в нирках;
- індивідуальної непереносимості.
Як вживати чорнослив
Існує безліч можливих варіантів вживання чорносливу. Він чудово доповнює смак м'яса, дає пікантність грибам, а в десертах і напоях йому взагалі немає рівних. Слива добре поєднується з багатьма продуктами, тому додавати її можна в багато блюд.
Для лікувальних цілей сухофрукт теж застосовують по-різному:
- чай: Дрібно нарізають розмочені плоди, змішують їх з чорним чаєм і заварюють окропом.
- цукерки: Змішують чорнослив з інжиром в рівних пропорціях, за смаком додають коріандр, формують з суміші кульки.
- настій: Заливають 50 г висушених плодів 250 мл окропу.
Можна вибирати будь-який вподобаний варіант приготування чорносливу. Головне, пам'ятати – добова норма сухофруктів ні в якому разі не повинна перевищувати 100 м Це стосується дорослих здорових людей. В інших випадках порцію доведеться зменшити.
Сухофрукти – джерело цінних речовин, доступний в будь-який час року. Однак слід мати на увазі, що користь і шкода чорносливу для організму досі не вивчені. Медики продовжують дослідження. А поки сходяться на думці, що вживати сушені сливи можна і потрібно, але тільки після консультації з лікарем і в розумних кількостях.
Які вітаміни в чорносливі
Дуже корисним продуктом є плоди чорносливу. Чорнослив, крім прекрасних смакових якостей, також має цілющий вплив на організм людини. Корисні властивості чорносливу обумовлені його багатим складом.
Чорнослив містить в своєму складі:
вітаміни, мінерали та багато інших, корисні для людини речовини.
Склад чорносливу: цукор (9%), вода (87%), білки (0, 8%), пектин (0, 8%) клітковина (0, 5%), також в ньому містяться яблучна кислота (1, 3%) ; вітаміни групи В, провітаміни А, мінеральні речовини – калій, натрій, магній, залізо, фтор (2, 1%).Висушений чорнослив, має в своєму складі: цукор (57, 8%), органічні кислоти (3, 5%). Мінеральні речовини – калій, натрій, фосфор, залізо, кальцій.
Чорнослив за своїм складом подібний зі складом свіжої сливи, тому їх корисні властивості практично ідентичні.
До складу плода чорносливу входять 17% цукрів – глюкоза, фруктоза, сахароза. Органічні кислоти, такі як: – лимонна, яблучна, щавлева, саліцилова, пектин, вітаміни груп А, С, В1, В2 і Р; дубильні речовини, азотисті компоненти, а також мінерали – фосфор, калій, натрій, магній, залізо і кальцій.
- Чорнослив показаний для вживання при анемії і авітамінозах, тому що містить велику кількість заліза і вітамінів.
- Через вміст в чорносливі баластних речовин, він буде дуже корисний при порушенні травлення, досить з'їдати 5-7 ягід в день і ви надайте неоціненну послугу своєму шлунково-кишковому тракту.
- Якщо постійно вживати плоди чорносливу в їжу, то крім поліпшення свого здоров'я, ви зможете позбутися від зайвої ваги, так як чорносливу притаманні дієтичні властивості і тому він часто використовується в різних дієтах.
Так як чорнослив має в своєму складі антибактеріальні речовини, то іноді його властивості не поступаються деяким медичним препаратам. Чорнослив не дає розмножуватися бактеріям на слизовій оболонці порожнини рота.
Завдяки своїм унікальним властивостям, популярність чорносливу стрімко зростає.
При ранніх стадіях захворювань серцево-судинної системи чорнослив, мабуть, є одним з найефективніших природних засобів лікування. Чорнослив нормалізує артеріальний тиск, позитивно впливає на роботу травної системи і обмін речовин.
Чорнослив є відмінним природним подарунком для вашого організму. Перше, на що робить благотворний вплив чорнослив, так це травна система. Застосування настою на цьому плоді позбавляє від закрепів.
Також чорнослив сприяє вирішенню проблем з високим тиском і серцем. Ще він сприятливо впливає при ревматизмі, хворобах нирок, атеросклерозі і захворюваннях печінки. А висока вмісту вітаміну А, поліпшує гостроту зору.
Плоди чорноплідної сливи сприяє підвищенню працездатності, тонізує, і покращують загальне самопочуття. Чорнослив можна використовувати як косметичний засіб, речовини в його складі покращують зовнішній вигляд шкірного покриву.
Чорнослив і онкологічні захворювання
У плодах чорносливу висока концентрація калію, який використовується в підтримці серцево-судинної системи, сечокам'яної хвороби, а також відновлює кислотно-лужний баланс в організмі. Як відомо калій посилює виділення жовчі і сечі.
Завдяки антиоксидантам, що містяться в чорносливі, підвищується імунітет, а також організм краще справляється з важкою екологічною обстановкою. Так як чорнослив має здатність зв'язувати вільні радикали, його використовують як засіб омолодження і, що дуже важливо, як засіб профілактики різних онкологічних хвороб.
Чорнослив широко використовується при захворюваннях печінки, нирок, подагрі, запорах і проблем з кишечником. Також він сприяє підвищенню апетиту і шлункову секрецію.
Плоди чорносливу дуже часто застосовуються в безлічі напоїв і страв, таких як: плов, всілякі салати, компоти, м'ясні страви і т. Д. Чорнослив перешкоджає розмноженню таких небезпечних бактерій як: кишкова паличка, сальмонели, стафілококу.
Щоб приготувати проносний засіб на основі чорносливу, потрібно його плоди залити окропом, дати настоятися. Випити настій, а чорнослив з'їсти.
Чорнослив допомагає при мозолях. Для цього в молоці розварюють чорнослив без кісточок, і прикладають гарячі плоди до мозолів, коли ягода охолоне, її необхідно замінити на гарячу.
Як правильно вибирати чорнослив
Купуючи в магазині або на ринку ягоди чорносливу, слід звернути увагу на його вид. Свіжий і якісний плід має чорний відтінок і невеликий блиск, на дотик він повинен бути пружним і м'яким.
Коричневий відтінок, навпаки, говорить про те, що були допущені порушення при обробці ягід. Як правило, смак такого чорносливу прогірклий, при цьому він втрачає значну частину своїх властивостей і вітамінів.
Спосіб оздоровитися і запастися вітамінами: чорнослив
Неможливо сьогодні відсторонитися від інформаційного потоку і ігнорувати рекомендовані лікарями здоровий спосіб життя і правильне харчування.
Дані досліджень часом суперечливі, і обивателю важко вникнути в суть кожної методики схуднення, вивчити досконально причину виникнення того чи іншого нездужання. Але є продукти, користь яких ніким не заперечується.
І один з таких продуктів – чорнослив. Вітаміни, мікроелементи, антиоксиданти, клітковина: спектр корисних властивостей сушеної сливи дуже широкий.
Корисний продукт харчування – чорнослив
Відомо близько 40 сортів слив, але придатним для зберігання і володіє максимальною кількістю вітамінів та інших корисних компонентів вважають тільки європейський. Шкірка у плода має темний колір, і це тому, що в ньому багато цукру. У чорносливі містяться вітаміни: B6, B2, а також В1, A, С.
Прості цукру – фруктоза, глюкоза, сахароза – дуже корисні для організму. Якщо говорити про мікроелементи, то в сухофруктах багато міді, калію, заліза, магнію, марганцю. При цьому калорійність чорносливу складає 256 ккал на 100 г продукту.
Як використовують чорнослив, кому корисно включати його в харчування? Для тих, хто веде здоровий спосіб життя, цей продукт незамінний в якості солодощі, його використовують і при випіканні різної здоби, він надає неповторний смак салатів і м'ясних страв. А компот з нього просто чудовий.
Користь вітамінів і мікроелементів, що містяться в чорносливі
Для м'язів і кісток цей фрукт дуже корисний, тому що має властивість зміцнювати кістки, робить м'язи більш витривалими. Кісткова тканина стає щільною, поліпшується і загальний стан здоров'я, що важливо тим, хто схильний до остеопорозу. Саме тому споживати чорнослив рекомендують жінкам у період менопаузи.
І для серцево-судинної системи вживання чорносливу корисно. Важливо, що він здатний знизити рівень холестерину, а це позначається на стані судин, знижує ризик інсультів і інфарктів.
За спостереженнями лікарів, ті, хто регулярно включає в раціон чорнослив, рідше страждають від хвороб, пов'язаних з серцевим м'язом, а також демонструють хоч незначне, але зниження артеріального тиску, так як в складі фрукта є калій.
Він сприяє розширенню судин і цим знижує ризик появи серцевої недостатності.
Тим, хто страждає від нестачі заліза в крові, має низький рівень гемоглобіну, вживання чорносливу допоможе позбутися від проблем. Корисний він і як профілактичний засіб.
Нервова система – складний і не до кінця вивчений «механізм», при збої в її роботі завжди виникають наслідки, і їх не можна назвати приємними.
Вітаміни, які містяться в чорносливі, допомагають головному мозку краще працювати, зміцнюють нервову систему.
Якщо правильно і регулярно вживати сухофрукт, то можна позбутися від тривожного сну і спокійніше реагувати при виникненні стресових ситуацій.
Користь при хворобах легенів, кишечника, органів зору
Найчастіше, тільки втративши здатність добре бачити, можна оцінити важливість правильної роботи органів зору. Саме дефіцит вітаміну А стає причиною хвороби. Це сухість очей, втрата чіткості зору, катаракта і деякі інші проблеми.
У людей, які багато курять, завжди виникають проблеми з диханням. Це доведена зв'язок, і саме чорнослив допомагає впоратися з проблемою.Не можна сказати, що, споживаючи його, можна повністю знизити всі негативні впливи на організм.
Але антиоксиданти і рослинні поліфеноли, що містяться в чорносливі, допомагають впоратися із запальними процесами на ранній стадії. Виступає він і як профілактичний засіб в боротьбі з хворобами легень.
Природно, чорнослив не замінить традиційну терапію, але в якості комплексного лікування в зв'язці з лікарськими препаратами його вживати цілком допустимо.
У кожного є можливість випробувати на собі, як діє чорнослив. При запорах не варто відразу купувати проносне і завантажувати організм зайвими лікарськими препаратами.
Можна спробувати почати вживати сушений фрукт, тоді, можливо, не буде потрібно приймати більш кардинальні заходи. Проходять запори, шлунково-кишковий тракт краще працює, перетравлює їжу.
Тим, хто стежить за своєю вагою, також корисний цей сухофрукт, якщо включити його в харчування. Чорнослив і для волосся, і для загального стану організму – продукт незамінний.
Міститься в ньому залізо не тільки зміцнює волосся, але і в комплексі з вітамінами покращує ріст волосся. Він зупиняє певні процеси, що відбуваються в організмі людини, наприклад, старіння. Шкіра залишається довше еластичною, виглядає здоровою і підтягнутою.
Не залишається осторонь і імунна система. Її клітини при вживанні чорносливу захищені від дії вільних радикалів за допомогою антиоксидантів, вітамін С дозволяє зміцнити імунну статус.
Жінка, яка чекає появи малюка, вкрай вразлива. Це важкий і відповідальний період в її житті, і деякі рекомендації щодо застосування чорносливу допоможуть уникнути проблем.
Ситуації, коли жінку турбують запор і геморой, відзначаються досить часто. Саме чорнослив допомагає кишечнику працювати правильно, хвороби відступають.
Вітаміни дозволяють розвиватися плоду правильно, нормалізується гемоглобін, з'являється енергія і позитивний настрій, які так необхідні майбутній мамі.
Протипоказання
Нехай список протипоказань і невеликий, але він все ж існує. З обережністю варто приймати чорнослив тим, хто страждає від захворювань шлунка, наприклад, від виразкового коліту. Є категорії людей, які страждають від алергічної реакції на цей продукт харчування.
Завжди необхідно дотримуватись певних правил, і почуття міри в цьому випадку вкрай важливо. Якщо при схудненні рекомендують вживати чорнослив, то це не означає, що можна з'їдати його по половині кілограма в день. Це може привести до розладу шлунку, здуття, підвищеного газоутворення, до набору ваги.
Важливо підходити до вибору продукту відповідально. Шкірка плодів повинна бути щільною, без пошкоджень, м'якоть – цільної за структурою, без слідів цвілі або вицвілих фрагментів.
Не варто купувати «кота в мішку», якщо упаковка непрозора. Краще оглянути плоди, переконатися, що вони не позбавлені вологи. Зберігається сухофрукт краще в холодильнику, банку або пакет повинні бути герметичними, без доступу сонячного світла.
В такому стані чорнослив може зберігатися протягом року.
чорнослив
Чорнослив являє собою висушений плід домашньої чорної сливи і володіє хорошими смаковими і поживними якостями. Слива відноситься до дерев сімейства розоцвітих і є результатом природного схрещення аличі і терну. В даний час зливу активно культивується в країнах Малої Азії, на Північному Кавказі, в Молдові, середній і південній смузі Росії і на Україні.
Кращими для висушування вважаються плоди сливи сорту Угорка італійська, яка відрізняється від своєї прародительки аличі великим вмістом цукру і твердою м'якоттю. Саме ці якості дозволяють висушувати плоди цієї сливи без застосування будь-яких ферментів і отримувати відмінний чорнослив.
Купуючи чорнослив на ринку, обов'язково варто звернути увагу на зовнішній вигляд чорносливу. Якісний чорнослив повинен бути чорного кольору і мати легкий, незначний блиск, повинен бути м'ясистим, трохи м'яким і пружним.
А ось коричневий відтінок чорносливу показує значні порушення при обробці плодів. При такій обробці чорнослив втрачає свої корисні властивості і багатий вітамінно-мінеральний склад. Смак такого чорносливу часто буває прогірклим.
Гіркота, навіть якщо вона дуже слабо відчувається, – наслідок неправильної сушки.
Чорнослив є висококалорійним продуктом з високим вмістом вуглеводів і цукру. У 100 г чорносливу 231 кКал. 100 г.
сушеного (висушене) чорносливу містить 339 кКал, а 100 г тушкованого чорносливу містить 113 кКал. Порівняно менше калорійність консервованого чорносливу – 105 кКал на кожні 100 г продукту.
Людям, що страждають ожирінням, не варто надмірно вживати даний продукт.
Чорнослив містить велику кількість вітамінів (Е, бета-каротин, РР, С і вітаміни групи В); мікроелементів (залізо, калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, кобальт, йод, цинк, фтор, марганець, мідь); інших корисних речовин (цукор, клітковина, пектини, органічні кислоти, крохмаль, вуглеводи, білки).
З органічних кислот в чорносливі переважає яблучна, але також присутні і лимонна, саліцилова і щавлева. Завдяки вмісту в чорносливі поліфенолам, цей сухофрукт впливає на підвищення пружності стінок судин, що благотворно позначається на роботі всієї серцево-судинної системи.
Чорнослив має тонізуючі властивості, відновлює знижену працездатність, поліпшує загальний стан організму. Також, чорнослив має хороші косметичні властивості, тому здатний покращувати зовнішній вигляд і стан шкіри.
Чорнослив багатий вмістом калію, який, як відомо, застосовується при сечокам'яній хворобі, бере участь у передачі нервових імпульсів, в скороченні м'язів, в підтримці серцевої діяльності і кислотно-лужної рівноваги в організмі. Під впливом калію посилюються жовчовиділення і виведення сечі з організму.
Чорнослив підвищує імунітет і загальну опірність організму екологічно небезпечним зовнішніх впливів, завдяки що входять до його складу антиоксидантам. Дуже важливо, що чорнослив поглинає вільні радикали, що руйнують організм. В силу цього пояснюються його омолоджуючі властивості і корисність його застосування в якості відмінного засобу для профілактики онкологічних захворювань.
Присутність в чорносливі великої кількості вітамінів групи В благотворно впливає на нервову систему людини, усуваючи тривожність і підвищуючи опірність організму до стресів. Дуже цінується чорнослив за свою здатність нормалізувати підвищений тиск і саме тому гіпертонікам часто призначають дієту з використанням чорносливу.
Чорнослив знаходить досить широке застосування при деяких захворюваннях кишечника, що супроводжуються запорами, при подагрі, ураженнях печінки, нирок і серця, для підвищення апетиту і секреції шлункового соку.
Чорнослив надзвичайно корисний при авітамінозах, оскільки містить широкий вітамінний набір. Досить часто чорнослив призначають при залізодефіцитної анемії, а також для поповнення нестачі калію в організмі.
Всупереч розхожій думці про високий вміст цього мікроелементу в бананах, в чорносливі калію міститься в півтора рази більше.
Висока енергетична цінність чорносливу і великий вміст в ньому корисних речовин дозволяє рекомендувати його для поповнення енергетичного балансу організму.
Чорнослив входить до складу багатьох страв і напоїв – салатів, м'ясних страв, плову, компотів. Чорнослив сприяє збереженню свіжості м'яса, до 90% скорочує зростання сальмонели, стафілококу та кишкової палички.
Найкращий чорнослив – це той, який висушується природним шляхом, без застосування бланшування або обробки гліцерином. Для сушки підходять лише стиглі, соковиті і солодкі плоди, оскільки тільки дозріли сливи володіють найвищими цілющими властивостями.
Зливи збирають, миють і сушать кілька днів на сонці до повного висушування. З давніх-давен вважалося, що найкорисніші сушені сливи – це чорнослив з кісточкою, тому перед сушінням витягувати кісточку не слід.
У рекордсменів за наявністю калію
Не можна вживати чорнослив людям, що страждають на цукровий діабет або ожиріння через високий вміст цукру.
Також він протипоказаний матерям, що годують, так як може викликати здуття шлунка у новонародженого або алергію. Чорнослив протипоказаний тим, хто має каміння в нирках, так як може спровокувати загострення захворювання або тим, хто має алергію на чорнослив.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами