Каперси: лікувальні властивості і застосування
Це суцвіття каперсник. Каперсник по іншому називають каперсовим кущем. Його бутони – називають каперсами (капорци, каперци). Виростає на півдні Європи і на півночі Африки. Рослина каперси в середземноморської кулінарії використовується два тисячоліття. У давнину греки успішно займалися його експортом. Прийнято вважати, що назва рослини походить від назви грецького острова – Кіпр.Каперси поширені в таких країнах як – Туреччина, Марокко, Італія. Каперсник там росте в диких природних умовах уже чимало років. В даний час каперсовим кущі пробують вирощувати в інших країнах. В Вірменія і Грузія проводять аналогічне рослина – джонджолі.склад
Каперси мають корисні властивості завдяки складу. В кольорах каперсового куща містяться: клітковина; білки; жири; мінерали; вітаміни. Насіння на 36% складається з масла.Однак каперци містять багато натрію. Перед використанням каперци вимочують. Замість води краще використовувати оливкову олію. Шляхом вимочування знижують кількість натрію без зменшення корисних властивостей рослини.Лікувальні властивості каперсів – знеболюючі, антисептичні та в'яжучі. Відвар з квітів каперсник допомагає від болю в зубі і ефективний в лікуванні шкірних ран.Користь каперсів – спостерігається позитивний ефект в лікуванні захворювань серця і щитовидки. Вживання каперци перед їжею здатне поліпшити апетит.застосування
Збирати бутони рослини легко. Складність полягає в подальшій обробці. Бутони зазвичай засолюють або маринують. В процесі маринаду виділяється гірчичне масло, яке надає рослині оригінальний смак.На маринованих каперсах можна помітити світлі плями. Це сліди кристалізації вітаміну Р (рутину). Якщо бутони стиглі, їх можна їсти в сирому вигляді, але зазвичай їх маринують.Каперси популярні в кулінарії. Їх кладуть в салати, прикрашають піцу. Ними доповнюють страви з м'яса. Ця рослина є складовим соусу тартар. Поєднується з макаронами і рибними стравами. Бутони каперсник подаються разом з мартіні. Прекрасно комбінуються з оливками.У Греції для приготування страв використовують не тільки квіти каперсник, а й листя. Кущові листя можна зварити або замаринувати. Їх використовують в салатах і інших стравах. Засушені листя застосовують в заквасці сиру. Також квіти каперсник виступають в якості афродізіака.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами