Кетчуп зі слив
Рецепти кетчупу з синіх і жовтих слив на зиму: домашній соус – пальчики оближеш!
Кетчуп зі сливами і помідорами в домашніх умовах на зиму вміє приготувати далеко не кожна господиня. Адже в останні роки на прилавках супермаркетів представлений широкий вибір закусок і солоне. Але якщо почитати склад продуктів, можна переконатися, що соуси містять консерванти і шкідливі для нашого здоров'я добавки. Так чому б не приготувати смачний і корисний кетчуп зі слив на зиму – пальчики оближеш, така смакота вийде. Правда, на приготування доведеться витратити трохи часу, але кінцевий результат вартий цього. Ось мої улюблені рецепти.
Кетчуп зі сливами і помідорами в домашніх умовах на зиму
Це один з моїх найулюбленіших рецептів, оскільки слідкувати-гостру закуску з задоволенням їсть не тільки мій чоловік, але і діти. Отже, приступимо.
- Зливи – 5 кг;
- Томати – 1 кг;
- Болгарський перчик – 500 г;
- Перець гострий – 2 шт .;
- Часник – 2 шт .;
- Цукор – 125 г;
- Сіль – 70 м
- Тепер настала черга підготовки овочів: томати я нарізаю шматочками, а зі слив видаляю кісточки, болгарський перчик нарізаю шматочками невеликого розміру.
- Всі підготовлені інгредієнти майбутнього кетчупу я подрібнюю за допомогою м'ясорубки. Потім отриману масу перекладаю в окрему ємність, додаю приправи і ставлю на вогонь. Кетчуп вариться на повільному вогні близько години.
- Коли овочеве пюре охолоне, я перетираю масу через дрібненько ситечко. Це дозволить позбутися від шкірки і насіння.
- Перетерте овочеве пюре знову переливаю в каструльку і готую на повільному вогні близько трьох годин. За 40 хвилин до закінчення варіння додаю в суміш часник, пропущений через прес.
Кетчуп зі слив і томатної пасти на зиму – пальчики оближеш
Гострий кетчуп зі слив і томатної пасти – чудова закуска до м'яса. Особливо в холодні зимові дні, коли нашому організму хочеться зігрітися. Як приготувати остренький кетчуп, я вам зараз опишу.
- Паста з томатів – 2 ст. л .;
- Зливи – 2,5 кг;
- Сіль – ст. л .;
- Цукор – 250 г;
- Часник – 2 шт .;
- Гострий перець – 2 шт.
- Часник пропускаю через прес, а пекучий перець подрібнюю через м'ясорубку (у стручків потрібно видалити насіння і плодоніжки).
- З'єдную всі вищеописані інгредієнти і, не перестаючи помішувати, додаю до них цукор, сіль і пасту томатів.
- Ставлю майбутній кетчуп на плиту і варю його на повільному вогні близько двадцяти хвилин після закипання.
- Готовий кетчуп я розливаю в стерилізовану тару і заходить. Банки перевертаю і укутують в тепло до повного охолодження.
Кетчуп сливовий «Ткемалі»
Ткемалі вважається традиційним грузинським соусом, приготованим з аличі. У класичному рецепті сказано, що для приготування закуски потрібно брати недозрілі кислі сливи ткемалі. Але як показав мій досвід, кетчуп можна готувати з синіх слив або ягід іншого сорту. Залежно від сорту основного інгредієнта і варіює смак і колір соусу.
- Якщо звірятися з рецептами «Ткемалі», мені знадобиться 4,5 кг аличі, але можна взяти і інший сорт слив. Фрукти я ретельно промиваю і складаю в каструлю на п'ять літрів. Ставлю тару на плиту і після закипання води варю ще близько двох годин на повільному вогні.
- Через дві години, коли сливи перетворяться в кашоподібну масу, знімаю каструльку з вогню і охолоджують її.
- За допомогою друшляка перетираю сливову кашку до однорідної маси, видаляючи кісточки і шкірки.Отриману масу знову ставлю на вогонь, додаючи до неї кілька листочків м'яти, півтори чайної ложки меленого коріандру, чайну ложку солі, 100 г цукру і кілька зубчиків часнику, пропущених через прес.
- Все ретельно перемішую, доводжу до кипіння і варю близько п'яти хвилин.
Кетчуп зі сливами і яблуками на зиму
Це мій найулюбленіший рецепт домашнього кетчупу, оскільки він готується не тільки зі сливами, а й з яблуками.
- Зливи – 3 кг;
- Яблука – 1 кг;
- Цукор – 1 кг;
- Приправи – гвоздика, кориця і імбир.
- Заливаю воду і варю на повільному вогні близько години. Зливи повинні повністю розваритися. Потім перетираю через сито в однорідну масу.
- Тепер настала черга зайнятися яблуками. Фрукти я розрізаю на 4 частини, видаляю серцевину і варю з додаванням води до тих пір, поки яблука не розваряться. Перетираю кашку через сито або друшляк до отримання однорідної маси.
- З'єдную вершкове і яблучне пюре, додаю до них цукор і спеції (по щіпці кожного). Ретельно перемішую, а потім варю близько 5 хвилин після закипання.
- Готовий соус розливаю по попередньо стерилізованим банкам і закочував під кришки.
Домашній сливовий кетчуп до м'яса
У цьому рецепті я готую соус з темних слив, додаючи в нього свіжу зелень і прянощі. Так як я готую його без стерилізації, то відразу подаю до столу до м'ясних страв. При бажанні, кетчуп можна закатати в банки на тривале зберігання.
- Зливи (темні) – 2 кг;
- Свіжа зелень – будь-яка з вибору;
- Сіль і цукор – за смаком;
- Гострий перець;
- Часник – 1 шт .;
- Приправа «Хмелі-сунелі» – 1 ч. Л.
- Зелень кропу, петрушки і м'яти я дрібненько шаткую. Часник пропускаю через прес, а пекучий перчик нарізаю кільцями.
- Через 20 хвилин після закипання додаю до сливової каші зелень, часник, пекучий перчик і приправу «Хмелі – сунелі».
- Після додавання вищеописаних інгредієнтів соус вариться на повільному вогні ще 15 хвилин.
Смачний кетчуп з жовтих слив по-грузинськи
Смачний кетчуп з жовтих слив на зиму готувати швидко і просто. Грузинське блюдо має кисло-солодкі нотки смаку, тому добре поєднується з м'ясними стравами і рибою.
- Щоб приготувати соус, мені знадобиться близько години. Дійсно, швидко.
- Спочатку я очищаю жовті сливи (5 кг) від кісточок і ретельно їх промиваю. Якщо є бажання, можна зняти з плодів шкірку.
- Фрукти відправляю в каструльку і додаю до них близько 300 мл води. Доводжу до кипіння.
- Як тільки вода закипить, додаю в тару 2 головки часнику, подрібнених через прес, а також кілька кружалець пекучого перцю.
- За допомогою блендера перетворюю кашку в однорідну масу і знову доводжу до кипіння.
- В останню чергу додаю у фруктове пюре 70 г солі, 150 г цукру і чайну ложку приправи «Хмелі – сунелі». Варю 1 – 2 хвилини, не забуваючи перемішувати, а потім консервують.
Рецепти кетчупу зі слив на зиму в домашніх умовах пальчики оближеш
Любителям м'яса і кавказької кухні раджу випробувати кетчуп зі слив на зиму. У моїй кулінарній книзі накопичилося кілька варіантів пікантною закуски зі слив та інших овочів. Компоненти різні, але всі соуси, приготовлені зі слив, гармонійно поєднуються з будь-якими м'ясними стравами.Кетчуп сливовий з томатною пастою
Для кетчупу візьмемо 2 кг самих стиглих і солодких слив, вимиємо їх, обсушити рушником і покладемо в каструлю з товстим дном. Плоди потрібно потомить хвилин 40-50 на слабкому вогні, щоб вони пустили сік. Від температури ягоди стануть м'якими. Перекладемо їх в друшляк, протремо за допомогою толкушки або великий дерев'яної ложки. М'якоть візьмемо для приготування, а кісточки з сливи і шкурки викинемо. Очистимо від лушпиння і подрібнити часник. Його потрібно близько 100 г. Вимиємо середній пучок свіжого кропу і промокніть серветкою. Поріжемо кріп досить дрібно. З 400 г банки з томатною пастою візьмемо 2 повних столових ложки пасти, змішаємо її з часником і кропом. Блендером подрібнити все в пюре ніжної консистенції.Сливову основу поставимо на плиту, нагріємо до кипіння. Поваримо 7 хвилин, викладемо з банки всю томатну пасту, активно перемішаємо, протягом 15 хвилин будемо продовжувати варити.Додамо в кетчуп:- пюре з часнику і зеленого кропу;
- цукор – 25 г;
- сіль харчова -12 г;
- трохи перцю, краще чорного.
Сливовий кетчуп з томатами
Можна приготувати за моїм рецептом кетчуп зі слив і помідор на зиму. Будемо готувати з великих, червоних, салатних помідор. Їх знадобиться 2 кг. Цей соус краще робити з чорносливом, візьмемо його 1 кг чистого, без кісточок. Кісточки видалимо за допомогою ножа.Шкірку з томатів будемо видаляти. Закип'ятити у великій каструлі воду. Томати опустимо спочатку в окріп, потім у холодну воду. Шкурка після такої контрастної ванни легко очиститься. Голі помідори розрізати на 4 частини.Займемося ріпчастою цибулею. Його потрібно 250 м Лук очистимо від лушпиння, помиємо, разрежем на великі шматки. Беремося за часник. Потрібно 100 г чистих без лушпиння часточок. Для гостроти візьмемо 2 гострих перцю, а для аромату пряні трави:Трави беремо на свій розсуд. Дістаємо м'ясорубку і перекручуємо цибуля, томати, сливи. Отриману суміш варимо 2 години. Крутимо на м'ясорубці трави, перець гіркий, часник. Отриману пасту відправляємо до овочів. Туди ж додаємо:
- Сіль харчова – 30 м
- Цукор – 200 г.
- Приправа з суміші перців – 0,5 ч. Л.
- Оцет (столовий) 6% – 2 ст. л.
Готуємо ткемалі з жовтої аличі
Рецепти соусів, приготовлених з жовтої сливи, зустрічаються рідко. Знайшла вдалий кетчуп з аличі жовтого кольору. Для приготування її потрібно взяти 5 кг. Щоб кістки було простіше видаляти, аличу проварити в невеликій кількості води. Температура і вода роблять плоди м'якими.Ягоди перекладемо в друшляк і перетремо. М'якоть відокремиться, а кісточки і шкірки залишаться в друшляку. М'якоть протягом 2 годин млоїмо на слабкому вогні, вона поступово уварюється, стає густою.Поки зливу доходить, чистимо часник (3 головки), подрібнюємо його ножем або пресом. Готуємо спеції, беремо кожній по 2 ложки столової:- Коріандру порошок.
- Трави прованські.
- М'ята.
Готуємо смачний кетчуп з аличі
Рецепти соусів, кетчупів з аличею виходять дуже смачними. Спробуємо приготувати кетчуп з аличі за традиційним рецептом. Для його приготування потрібно 3 кг ягід і приправи:- хмелі-сунелі приправа – 1 пачка;
- коріандр подрібнений – 2 ч. л;
- перець червоний дрібного помелу – 1 ст. л;
- паприка на кінчику десертної ложки.
Спочатку ягоди перебираємо, потім моєму. Кожну розрізаємо, видаляємо кісточки. Часточки складаємо в каструлю і варимо до розм'якшення. Подрібнюємо ягоди блендером до стану ніжного пюре.Змішуємо всі сухі спеції з двома столовими ложками томатної пасти. Добре їх перемішуємо і викладаємо в пюре з аличі.Додаємо в пюре 2 ст. л солі і 0,4 кг цукру, варимо 15 хвилин, заважаємо масу лопаткою. Додаємо подрібнений часник і доварювали кетчуп до загустіння. Це займе від 15 до 30 хвилин. В пропарені банки розкладаємо заготовку з аличі на зиму.За відгуками знайомих, цей кетчуп такий смачний, що оближеш все пальчики.
Кетчуп зі слив з яблуками
Займемося приготуванням кетчупу зі слив на зиму в домашніх умовах. Мені подобаються рецепти, де крім слив їсти яблука. Смак таких соусів більш гармонійний на мій погляд. Кетчуп зі сливами за цим рецептом готувати дуже легко.Потрібно взяти помідор 3 кг, віджати з них сік за допомогою домашньої соковижималки. Сік відставити убік і зайнятися фруктами. Вимити 4 яблука, очистити їх від шкірки, вирізати ножем насіння і розрізати на 4 частини.Кілограм стиглих слив моєму, видаляємо з них кісточки. Очищаємо від лушпиння 5 цибулин. На м'ясорубці перекручує сливи, яблука, цибуля. Отриману масу виливаємо в томатний сік, додаємо цукор 2 ст., Сіль харчову 2 ст. л., варимо все 60 хвилин під кришкою і стільки ж без кришки. Маса повинна добре увариться, зайва волога повністю випаруватися.Перед тим як нам зняти каструлю з плити, виливаємо в неї оцет (100 г), висипаємо перець (1 ч. Л) чорний. Оцет беремо столовий. Розливаємо готовий, ще гарячий, кетчуп в підготовлені заздалегідь сухі і чисті банки.висновок
Всі мої хороші знайомі із задоволенням пробують мої кетчупи та соуси з слив. Їдять з великим задоволенням. Чи не йдуть додому, поки не випросять мій рецепт кетчупу. Рідко хто з них не зміг зробити кетчуп на зиму. У всіх завжди виходять відмінні і смачні зимові заготовки. А все тому, що рецепти дуже прості.Рецепт приготування кетчупу зі слив на зиму
Багато сімей в захваті від кетчупу, який, як правило, готують з соковитих томатів. Особливо яскраво проявляється його смак і рівень корисності взимку, коли всім нам катастрофічно не вистачає приємних вітамінів для організму. До того ж кетчуп завжди був відмінним доповненням фактично до будь-якої страви, від макаронів до картопляного пюре.Однак, що до покупного кетчупу, то крім безпосередньо томатів і прянощів, там знаходиться безліч шкідливих для людини добавок типу ароматизаторів або підсилювачів смаку. Тому не дивно, що багато хто став шукати способи готувати кетчупи самостійно. Саме тому ми підготували для вас невелику добірку декількох найбільш популярних рецептів кетчупу зі слив і помідорів.Перший рецепт – формула досить ароматного, насиченого кетчупу. Розсудливі господарі і господині можуть регулювати кількість спецій за своїми потребам і побажанням. Якщо ви маєте намір отримати більше або менше гостроти – ви вільні міняти рецепт за відповідними ознаками. Той же самий принцип зміни рецепта стосується і зелені, використовуйте улюблений її вид в улюбленому кількості.
Рецепт 1: кетчуп зі слив на зиму
Отже, щоб отримати 800 грам готового продукту, необхідно приготувати наступні інгредієнти:- 2 кг помідорів;
- 2 шт. ріпчастої цибулі середнього розміру;
- 800 грам слив;
- 150 грам цукру;
- 1 столова ложка сушених трав (наприклад, базилік, орегано, петрушка);
- 1 столова ложка з невеликою гіркою солі (або на власний розсуд);
- 1 чайна ложка сушеного перцю чилі;
- 40 мл яблучного оцту;
- 1 головка часнику;
- 1 чайна ложка меленої суміші перців, яку ви можете додати за бажанням.
Процес приготування
- Спочатку необхідно якомога краще вимити помідори і сливи, а також видалити зіпсовані місця, якщо такі є.
- Помідори варто акуратно очистити від шкірки. Справитися з цим завданням буде значно простіше, якщо ви зробите на кожному з помідорів хрестоподібний надріз.
- Тим часом поставте на вогонь каструлю з 2-3 літрами води і доведіть її до кипіння. Як тільки це станеться, помістіть в каструлю всі підготовлені вами томати. Нехай побудуть там протягом 3-4 хвилин.
- Потім дістаньте ошпарені помідори з води і покладіть їх у відкриту тару, щоб вони охололи.
- Коли томати охолонуть, зніміть з них шкірку і трохи відіжміть їх, тому що зайва рідина повинна піти. Потім варто викласти їх в чашу блендера.
- За допомогою блендера доведіть томати до стану пюре. Цікава деталь: якщо ви є щасливим володарем соковижималки, то ошпаріваніе і очищення можете спокійно пропускати, тоді вашим завданням буде просто вичавити з помідорів сік.
- Пюре, отримане від блендера, проціджують крізь сито. Мета – порятунок від насіння. Якщо вас насіння влаштовують, можете сміливо пропустити цей крок.
- Видаліть з фруктів кісточки і за тим же принципом перемістіть їх в блендер.
- Перетворіть сливи в пюре.
- Ріпчасту цибулю необхідно очистити і подрібнити таким же чином. Однак для більш зручного приготування можна з'єднати його з томатами.
- У велику каструлю висипте фрукти, помідори і подрібнену цибулю. Помістіть це все на вогонь, після кипіння зробіть вогонь найслабшим, і нехай вміст уварюється як мінімум годину. Маса повинна зменшитися мінімум на одну третину.
- Подрібніть часник, краще його нарубати.
- Коли суміш в каструлі зменшиться в обсязі, важливо додати в неї всі спеції: сіль, цукор, перець і зелень. Або інші приправи, які забажає ваша душа. Добре розмішайте суміш, і залиште її ще на годину або навіть на трохи більшу кількість часу. Вона повинна загуснути. Не варто забувати помішувати вміст каструлі в усі час варіння, оскільки інакше воно обов'язково прикипить до каструлі. Коли ви побачите, що соус загус, залийте всередину оцту і залиште варитися ще на десять хвилин. Після закінчення цього терміну кетчуп зі сливами буде готовий.
Рецепт 2: кетчуп без томатів зі слив
Цей рецепт чудово підійде як до м'ясних страв і гарячого, так і для будь-якого іншого, включаючи деякі овочеві закуски. З ним впорається будь-яка господиня, бо цей рецепт досить простий і зрозумілий.Інгредієнти:
- 3 кг будь-якого виду слив без кісточок;
- 8-10 штук болгарського перцю, краще червоного;
- 6-8 головок часнику;
- 3 столові ложки солі;
- цукор за смаком;
- пачка каррі (зазвичай це 10-15 грам);
- пачка хмелі-сунелі (зазвичай 10-15 грам);
- 1 чайна ложка кориці;
- половина чайної ложки чорного меленого перцю;
- 1 чайна ложка гвоздики.
Процес приготування
- Фрукти ретельно промити під водою, нехай висохнуть. Вийміть з них кісточки.
- Вийміть насіння з перцю, вимийте і очистіть за потребою. Також очистіть часник.
- Пропустіть все вищеперелічене через м'ясорубку. Перемішайте, додайте приправи.
- Протушкувати суміш на слабенький вогнику протягом 30 хвилин. Обов'язково заважайте, бо інакше кетчуп прилипне до дна каструлі.
- Розлийте готовий кетчуп по стерильним банкам, закатати, укутайте і поставте охолоджуватися до готовності.
Рецепт 3: кетчуп зі включенням слив
Гарний до використання при багатому врожаї слив. Спробуйте також наступний рецепт.Для приготування кетчупу за цим рецептом необхідно мати:- 5 кілограм достигли слив;
- 1 кілограм томатів;
- півкіло солодкого перцю;
- 300 грам часнику;
- деяка кількість гострого червоного перцю до смаку;
- 2 столових ложки солі;
- 300 грам цукру.
Приготування кетчупу зі слив за рецептом
- Овочі та фрукти вимити, видалити неїстівні нутрощі.
- Томати, перець і все сливи необхідно провести через м'ясорубку, часник перемолоти окремо від них.
- Кетчуп необхідно варити близько двох годин, раз по раз перемішуючи, до стану бажаного загустіння.
- Потім необхідно додати подрібнений часник, і варити після цього ще близько 40 хвилин.
- Розлити гарячий соус-кетчуп по підготовлених баночках, закатати кришками і остудити під шубою вгору денцем.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами