Кофеїн став одним із засобів маніпуляції бджіл рослинами
Взаємовигідний тандем рослин і комах існує вже багато років. Для перших таке тісно співробітництво – відмінний спосіб продовжити свій рід, для інших – добути їжу в вигляді нектару для існування. Проте, не всі представники флори «оплачують» роботу своїх маленьких помічників. Частина з них страшенні обманщики: залучають бджіл приємними ароматами, а отримавши бажане, залишають тих «спіймавши облизня». Крім інших, цим «грішать» деякі види орхідей.
Однак деякі рослини просунулися ще далі. Вони підсаджують бджіл на кофеїн, змушуючи комах втрачати почуття насичення і робити більше рейсів за нектаром, ніж зазвичай. При цьому приправлений «кава» нектар часто гіршої якості, і як наслідок, мед, одержуваний бджолами, також виходить дуже низького сорту.
Експерименти на дану тему були проведені вченими університету Сассекса. Для дослідів біологи відібрали сотню бджіл, половина з яких була нагодована звичайним розчином сахарози, що представляє собою не більше ніж як солодку воду; інша ж частина комах отримала таку ж сахарозу, але приправлену кофеїном. Після цього бджіл випустили і протягом трьох годин спостерігали – скільки разів комахи відвідають поїлку з підсолодженою рідиною. Ті, яким була запропонована проста сахароза, підлітали до джерела живлення 19 раз / год, в той час як «кавомани» встигли підкріпитися за цей же період 24 рази. При цьому останні повідомляли про місцезнаходження кавового нектару своїм побратимам в три рази частіше, тим самим спонукаючи їх до позапланового прийому більшої кількості їжі.
В ході дослідження вчені відзначили ще одну особливість бджіл, очманілих кофеїном – погіршення так званої просторової пам'яті. Шість днів після проведення експерименту на звичному для комах місці стояли порожні поїлки, де раніше були порожня сахароза і з кофеїнової добавкою. До того судині, де до цього була кавова солодка вода, бджоли прилітали частіше, особливо ті, яких під час випробування пригощали подібним напоєм.
Крім усього іншого одурманені кофеїном комахи ставали ледачіше щодо пошуку здорової їжі. Їх цілком влаштовувала марна підсолоджена вода, і спроби знайти харчування кращої якості звелися до мінімуму.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами