Коли збирати лисички в Підмосков'ї
Збір грибів – заняття захоплююче і улюблене багатьма нашими співвітчизниками. Адже це зіткнення з природою, азарт пошуку, своїми руками зібрана їжа, хоча деяких більше займає сам процес.
Словом, як настає середина літа, все їдуть за грибами. Свої рекомендації для грибників вже опублікував Росспоживнагляд. Отже, що радить федеральна служба?
Інфографіка: Телеканал «Царгород»
По-перше, вирушаючи до лісу, не беріть з собою поліетиленові пакети і відра: гриби найкраще збирати в плетений кошик. Так вони краще збережуться, в той час як у відрі або пакеті швидше зіпсуються. Далі – найкраще збирати гриби далеко від автомобільних доріг і населених пунктів. Не слід брати старі, які переросли, червиві або взагалі невідомі гриби, а також пробувати їх на смак.
Експерти Росспоживнагляду особливо вказують, що гриби необхідно перебрати і піддати кулінарній обробці в день збору, а також не зберігати в теплі. Вживати гриби в їжу варто тільки здоровим людям, які не страждають на захворювання травного тракту, так як це труднопереваріваемий продукт.
Куди поїхати за грибами
Звичайно, один з перших питань, що виникає у людини, що відправляється за грибами: куди поїхати? Ми вирішили скласти карту найбільш грибних місць Підмосков'я.
Не варто забувати, що гриби люблять хвойні і змішані ліси, ростуть зазвичай під ялинами, осиками, соснами, дубами і березами. Також добре шукати їх уздовж стежок і на лісових галявинах, в ялинових просіках.
Інфографіка: Телеканал «Царгород»
Московська область багата лісами, вони займають близько 40% її території. Тут зустрічаються широколисті і дрібнолисті, змішані, а також хвойні сосново-смерекові ліси. Тому і гриби ростуть найрізноманітніші.
північ. По Ленінградському напрямку це станції Покровка, Фірсановка і Фролівській (тут ростуть білі гриби, підберезники і лисички). За Ярославському – Софрон, Семхоз, Правда (опеньки) і село Шарапова (білі гриби). За Свалявському напрямку – станції Морозки, Турист і село Хорошилова. Тут можна знайти білі гриби, підосичники, лисички і маслюки.
південь. На Київському напрямку зверніть увагу на станції Перемога, Бекасово, Селятин, Дачна. За Курському – платформи Колгоспна та Львівська (в їх околицях дуже багато грибів), а також селища Плешкіно і Воскресенки недалеко від зупинки Шарапова полювання. На Павелецькому напрямі прекрасні грибні місця біля станції Білі стовпи. Тут ростуть опеньки, підосичники, підберезники і білі.
Схід. На Казанському напрямку гриби збирають на північ від станцій Шевлягіно, Кузяєва і Гжель, а також Григорова та Донін. На Горьківському – околиці села Всеволодова недалеко від платформи Фрязево. Тут збирають лисички і білі гриби.
І наприкінці, західне Підмосков'ї. За Ризьким напрямку самої грибний є станція Опалиха, а в лісах біля станцій Ядрошіно і Румянцево варто пошукати білі гриби. За Білоруському напрямку багато білих, красноголовців і підберезників. Можна вийти на будь-якій станції від Сушкінской до кравецької і сміливо вирушати до лісу на їх пошуки.
Інфографіка: Телеканал «Царгород»
Їстівне – неїстівне
Незважаючи на те, що багато хто з нас прекрасно знають, які гриби їстівні, які вживати в їжу не варто, а які – і зовсім смертельно небезпечні, щорічно в Росії реєструється близько тисячі отруєнь грибами, тридцять з яких закінчуються летальним результатом. Тому коротко нагадаємо, що можна збирати, а що не можна.
У Московській області найбільш цінними і смачними грибами є білий гриб, груздь справжній і рижик. Вони ж і найбезпечніші: так, відповідно до рекомендацій Росспоживнагляду, ці гриби можна готувати без попереднього відварювання.
Дещо гірше вважаються гриби другої і третьої категорії, але вони також їстівні.Це усіма улюблені підберезник і підосичники, лисичка, волнушка, маслюк, дубовик, валуй, опеньок, багато різновидів сироїжки, моховик, печериця.
Крім того, існують умовно-їстівні гриби, вживати в їжу які можна лише після тривалої кулінарної обробки. Це чорний груздь, опеньок, деякі види сироїжки, глива та ряд інших.
Що стосується отруйних грибів, то найнебезпечнішими видами, що виростають у нас, є бліда поганка, мухомор і сатанинський гриб. Більшість отруйних грибів мають пластинчасту капелюшок, і на цей критерій можна сміливо спиратися. Однак не варто забувати, що є й помилкові гриби, схожі на їстівні, а тому становлять особливу небезпеку.
Так, з білим грибом можна сплутати жовчний і сатанинський. Різницю легко перевірити: якщо надломити м'якоть гриба або натиснути на внутрішню поверхню капелюшки, на жовчному грибі залишиться рожевий слід, на сатанинському – синій. Колір справжнього білого гриба не зміниться. Несправжні опеньки відрізняються від звичайних своїми пластинками: у їстівних опеньків вони білі, а у помилкових – або жовті, або початківці темніти до чорного або бурого кольору. А під моховик маскується перцевий гриб. Його капелюшок більш бура, відтінок пір – червонуватий, а смак – перечно-пекучий.
Як не отруїтися грибами і що робити, якщо це все-таки сталося
Як же не отруїтися грибами? Провідний спеціаліст факультету біології МДУ, експерт по грибам Максим Дьяков в інтерв'ю Царьграду дав три простих ради, дотримуючись яких, можна уникнути небезпеки:
1. Беріть тільки ті гриби, в яких ви залізно впевнені. Якщо є найменший сумнів, що це не той гриб, краще його викинути.
2. Збирайте тільки в екологічно чистих місцях. Для цього існують екологічні карти, які легко знайти в Інтернеті.
Тому що якщо в субстраті, на якому ростуть гриби (це може бути грунт, лісова підстилка, деревина і так далі), є важкі метали, радіонукліди, залишкова кількість пестицидів або чого-небудь ще токсичного, то концентрація цього в грибах буде більше, ніж в самому субстраті. Гриби акумулюють токсичні речовини »,
– попередив Максим Дьяков.
3. Не збирайте старих гриби. І, як тільки прийшли додому, тут же зробіть їх попередню обробку. Найкраще гриби почистити і п'ять хвилин прокип'ятити, це зупинить процеси розкладання. Або можна відразу заморозити.
Ну а якщо ви вже відчуваєте перші симптоми отруєння, необхідно відразу ж викликати швидку допомогу. Якнайшвидше слід зробити прочищення організму, а також використовувати активоване вугілля, що володіє сильними адсорбуючі властивості.
Тепер, озброївшись новими знаннями і порадами, можна сміливо вирушати за грибами. І сподіваємося, що «тихе полювання» буде для вас вдалою, благополучної і безпечною.
Гриби лисички опис.
Лисичка звичайна – їстівний гриб, відомий так само під назвами – півник і лисичка справжня. Належить дана різновид до сімейства лісічковий. Цей гриб відомий людству вже не одне століття і застосовується з давніх-давен не тільки в кулінарії, але і в народній медицині. Як виглядає і чим особливий цей гриб? Розглянемо детальний опис характеристик плодового тіла лисичок.
- Ніжка особлива тим, що у лисичок, на відміну від інших видів, вона плавно переходить в капелюшок і вважається єдиним цілим з нею. У діаметрі ніжки звичайних лисичок можуть досягати від 1 до 3 см, а у висоту ростуть максимально на 7 см, рідше трохи більше. Як правило, забарвлення ніжок від блідо-жовтого до насиченого оранжевого кольору. Забарвлення ніжки може бути в тон капелюшки, або ж трохи світліше. До основи ніжки спостерігається помітне звуження. М'якоть ніжки щільна, волокниста, жовтого відтінку, без порожнин.
Є ще кілька різновидів їстівних лисичок, про які важливо знати.
- Лисичка Гранована – популярна в Африці і часто зустрічається в лісовій зоні північної Америки.За смаком і складом гриб дуже схожий з лисичкою звичайної, але відрізняється слаборозвиненим гименофором.
- Оксамитова лисичка. На відміну від попередньої може зустрічатися повсюдно на території Росії та інших країн євразійського континенту. Не менш смачна, ніж лисичка звичайна, відрізняється лише інтенсивністю забарвлення – він може бути вогненний, яскраво-оранжевий.
Де і коли збирати гриби лисички?
Найперші їстівні лисички з'являються в соснових борах і ялинниках вже в червні місяці. Прийнято вважати, що саме під хвойними деревами гриб росте найчастіше. Але, насправді, лисичка звичайна здатна утворювати мікоризу не тільки з хвойними деревами. Трохи рідше гриб зустрічається під буком і дубом, і вкрай рідко під іншими листяними культурами.
Ростуть лисички в змішаних і хвойних лісах. Як правило, в лісах лисички ростуть великими колоніями і на одній галявині можна зібрати до 50 штук. Гриби ховаються під торішнім листям, в заростях моху або трави. Для того, щоб зібрати максимальну кількість лисичок, необхідно відправлятися на грибне полювання на другий день після дощу, коли грунт ще не встигла остаточно просохнути.
Запобіжні заходи.
Перебуваючи в лісі ні в якому разі не можна забувати про заходи безпеки, адже один невірний дію грибника може коштувати здоров'я йому та його близьким, в кращому випадку вони відбудуться отруєнням. Лисичка має кілька небезпечних двійників, які можуть завдати шкоди здоров'ю, викликати отруєння і порушення роботи травної системи.
- Лисичка несправжня – відрізняється наявністю виражених пластинок і місцем зростання. Неїстівний аналог можна зустріти на поверхні грунту – помилкова лисичка зростає на мертвій деревині і відрізняється сируватим, неприємним запахом і тонкої м'якоттю. Хибна лисичка вважається умовно-їстівних грибом в деяких класифікаціях, проте дані про безпеку даного виду поки що не підтверджені.
Користь і шкода лисички.
Лисички можна вживати в будь-якому вигляді – маринованими, смаженими, вареними, солоними. У них особливий смак і аромат, який подобається багатьом. Більш того, перевага лисичок не тільки в їхньому смаку, але і в користь, яку приховує в собі м'якоть цих грибів. Розглянемо список корисних властивостей цього гриба.
- Хітінманноза, траметоліновая кислота і ергостерол – полісахариди, які містяться в лисички і надають зцілювальне дію на печінку, знищують паразитів в організмі, а також відновлюють уражені вірусом гепатиту клітини.
- Лисички містять вітамін D, який сприяє нормалізації гормонального фону, навчаючи ствующий в засвоєнні кальцію і відповідає за гарний настрій.
- Вітамін А, РР, В1 і незамінні амінокислоти запобігають розвитку запальних процесів, зменшують набряки, відновлюють слизову оболонку і епідерміс. Крім цього, такий набір цінних речовин добре позначається на функціонуванні імунної системи.
Вживання лисичок не може бути шкідливим для більшості людей. Виняток становлять люди з виразковою хворобою, а також вагітні жінки і молоді мами, вигодовують дітей грудним молоком – їм протипоказані будь-які види грибів через вміст в них хітину. Але, при дотриманні основних правил збору і приготування, а також за умови відсутності протипоказань, лисички звичайні будуть тільки корисними!
Карта грибних місць Підмосков'я
Судячи по карті Підмосков'я, їздити на «тихе полювання» можна на електричках в різних напрямках від столиці нашої країни: поїхати можна як на північ, так і на південь, а також на схід.
Якщо сісти на електричку на Казанському вокзалі, то грибникам краще сходити на наступних станціях:
Якщо сісти на електрички по Рязанському напрямку, то виходити можна на наступних зупинках (але слід пам'ятати, що йти до найближчих лісів доведеться кілька кілометрів):
- Бронниці;
- 63 км;
- Фаустово;
- Піски;
- Конєв Бій;
- Щурово;
- Чорна – на цій станції хвойний ліс починається відразу за платформою. Сюди їдуть за маслятами, лисичками.
- Лохвиця – в лісах, які розташовані неподалік від станції, можна набирати підберезники, підосичники.
Якщо ж поїхати в сторону Ярославля, то для «тихого полювання» слід виходити на наступних зупинках електричок:
- правда;
- Пушкіно;
- Соколовська;
- Зеленоградська;
- Софрон;
- Ашукінская;
- Калістово;
- Абрамцево;
- Семхоз;
- 76 км;
- Шарапова.
А якщо їхати по Ленінградському напрямку, то шукати гриби слід в лісових масивах на наступних станціях:
- Подрезково;
- Фірсановка;
- Берізки дачні;
- Головкове;
- Покровка;
- Фролівській.
Самі грибні місця знаходяться недалеко від станції Фірсановка. Слід зійти на цій зупинці і дійти до села Назарьево. Від неї піти в північно-східному напрямку і біля села Єліне в листяному масиві можна збирати підберезники, рижики, опеньки.
Як збирати білі гриби (відео)
Які гриби з'являються в Підмосков'ї першими
Гриби діляться на чотири умовні категорії відповідно до їх харчової цінності. Найсмачніші і корисні відносяться до першої категорії. але навесні грибів в лісі з'являється дуже мало. І найпершими з них є сморчки. Їх відносять до умовно-їстівних, проте любителі цих лісових дарів з задоволенням збирають і використовують в їжу саме сморчки, які першими з'являються в лісі. Крім зморшків в весняний період на луках і галявинах, уздовж польових доріг можна зустріти дощовики і лугові опеньки.
Які весняні їстівні гриби ростуть в Підмосков'ї
Існує кілька різновидів їстівних і умовно їстівних грибів, які з'являються в лісах, на луках або в інших місцях першими в квітні – травні. І любителі цих лісових делікатесів спрямовуються збирати їх, щоб урізноманітнити свій раціон.
зморшки
Ці гриби, першими з'являються в лісах, бувають декількох видів:
- сморчки справжні;
- сморчковая шапочка;
- сморчки конічні.
Зморшки конічні і справжні воліють родючі грунти, знайти їх можна в змішаних, хвойних або листяних лісах. Також можуть зустрічатися на грунтах, багатих вапном, з нейтральною або злегка лужною реакцією, на торішніх згарищах, біля пеньків і спиляних дерев, уздовж стежок в лісах, на узліссях.
Сморчковая шапочка відноситься до сімейства зморшкові, а назву отримала за схожість зі зморшками справжніми. У лісах зустрічається в першій – другій декадах травня, причому ростуть вони рядками. Знайти зморшкові шапочку можна під липами і осиками. Їх капелюшки мають форму шапочок. Спочатку ці гриби слід відварити, злити воду і тільки потім використовувати для приготування перших або других страв.
дощовики
У травні після рясних дощів уздовж доріг, на лугах і узліссях з'являються перші дощовики. У молоденьких дощовиків дуже ніжна біла м'якоть, а форма молодих представників виду схожа з грушею. Найчастіше весняні дощовики смажать, але також з них можна готувати і смачні супи.
лугові опеньки
З кінця травня на луках, особливо там, де випасають худобу, з'являються лугові опеньки. Ці гриби ростуть там аж до перших заморозків.
помаранчеві пеціци
У них яскраве забарвлення, але вони не мають ні особливого смаку, ні грибного аромату, тому їх зазвичай використовують тільки для засолювання з іншими видами весняних грибів.
рядки
Цей вид багато грибники відносять до числа отруйних через те, що в його склад входить токсична речовина – гіромітрін. Але ця речовина випаровується, якщо рядки заздалегідь піддати процесу сушіння. Строчок звичайний можна зустріти в хвойних лісах під соснами, а також в тих же місцях, де і сморчки, і в ті ж терміни.
Інший різновид сморжів – рядки гігантські, – виростають переважно біля беріз в березових гаях або листяних лісах, але під берізками. Воліють піщані і супіщані грунти, багаті перегноєм.
Літні їстівні гриби Підмосков'я
Влітку в Підмосков'ї виростають найрізноманітніші їстівні гриби. Цьому сприяє і тепла дощова погода, що стоїть в липні – серпні в цьому регіоні.
Гриби 1 категорії
До цієї категорії відносяться самі корисні і смачні різновиди. Серед них:
- білі гриби;
- рижики (соснові і ялинові);
- справжні грузді.
Всі вони виростають на території Підмосков'я і Московської області.
Гриби 2 категорії
До цієї категорії відносяться менш цінні за харчовими якостями різновиди:
- маслюки;
- лугові і лісові опеньки;
- підосичники;
- дубовнік;
- синці;
- грузді;
- вовнянки;
- білявки;
- печериці;
- трюфелі.
З усіх перерахованих вище грибів в Московській області в природних умовах не зустрічаються хіба що трюфелі. Так як в Підмосков'ї і області є і листяні і хвойні ліси, то всі інші гриби цієї категорії можна зустріти саме влітку.
Гриби 3 категорії
Смакові якості представників цієї категорії – не так цінні і корисні, як гриби попередніх категорій. Однак їх також збирають і використовують для приготування перших і других страв, сушать солять і маринують.
До грибів цієї категорії відносять:
- моховики;
- рядовками (сірі, червоні і зелені);
- козлики;
- різні види сироїжок;
- лисички;
- сморчки.
Гриби 4 категорії
Якість цих видів не дуже висока. Їх зазвичай збирають тоді, коли немає більш цінних грибів. Багато з них відносять до умовно-їстівних, які подобаються не всім:
- гливи різних видів;
- горькушки;
- парасольки;
- грузді (чорні, перцеві);
- болотні маслюки;
- моховики (зелені, строкаті);
- дощовики;
- сироїжки;
- деякі різновиди рядовок;
- лісові печериці.
Всі ці гриби активно ростуть в лісах Підмосков'я в середині і наприкінці літа. Саме в цей період їх збирають і роблять з них заготовки на зиму.
Які гриби ростуть в червні в Підмосков'ї (відео)
Опис осінніх їстівних грибів
У вересні в лісових масивах ще можна зустріти літні різновиди грибів, але до них додаються і осінні види грибів, зокрема, осінні опеньки, деякі види осінніх груздів.
опеньок осінній
Його відносять до другої категорії, В лісах він з'являється зазвичай з початку вересня і зростає до самих заморозків. Виростає зазвичай на пеньках, повалених деревах, а також поряд з осиками, березами та деякими іншими листяними деревами. Розмір капелюшків осінніх опеньків коливається від 6 до 15 см, однак вони часто ховаються під листям, яка активно опадає з дерев, тому шукати їх в осінньому лісі досить важко.
Капелюшки осінніх опеньків – опуклі, кулястої форми. Краї її – увігнуті, в центрі – горбок. Забарвлення капелюшка може бути жовтою з сірим відтінком, коричневої з жовтим відтінком, характерна особливість – з зовнішнього боку вона покрита дрібною лускою коричневого кольору. М'якоть досить щільна, білого кольору, аромат – приємний, грибний, смак – з легкою кислинкою.
Осінні опеньки ставляться до пластинчастих грибів, Пластинки – часті, у молодих особин – жовтуваті з білим відтінком, у старіючих – бурі.
Ніжки – до 12 см у висоту, в діаметрі до 2 см, її форма – циліндрична, всередині – порожня, до низу – легке потовщення. На ніжці видно кільце білого кольору. Верхня частина ніжки – світлого забарвлення, внизу – більш темна. Ростуть «родинами», якщо знайдений один гриб, то поруч обов'язково буде багато інших.
Інші види осінніх грибів
В осінньому лісі можна зустріти такі різновиди грибів:
Найбільш небезпечні отруйні гриби Підмосков'я і Московської області
Більшість отруйних грибів відносяться до категорії пластинчастих, тому головне правило грибника: якщо знайдений пластинчастий гриб, який людині невідомий, краще його не класти в кошик.
Найбільш небезпечні види отруйних грибів, що зустрічаються в цьому регіоні, такі:
- Бліда поганка смертельно отруйна. Основна його небезпека – симптоми отруєння проявляються через 8 – 10 годин (іноді і через дві доби), коли отруйні речовини наносять незворотної шкоди внутрішнім органам, і врятувати людину вже не можна. Зовні поганка схожа на опеньок.
- Мухомор (червоний, зелений) – отруйний гриб, до складу якого входять галюциногени. Їх капелюшки пофарбовані в червоний або зелений колір з характерними білими точками. Ніжки – товсті, всередині – порожні, циліндричної форми. Отруєння мухоморами може бути досить сильним, аж до галюцинацій.
- сатанинський гриб – єдиний отруйний представник, що відноситься до категорії трубчастих. Головна ознака – посиніння м'якоті на зламі.
Як приготувати лисички (відео)
У Підмосков'ї і Московської області ростуть гриби практично всіх категорій. У літній період досвідчені грибники збирають велику кількість грибів 1 і 2 категорій – найбільш смачних і корисних. Але збираючись до лісу на тихе полювання, слід засвоїти головне правило: ніколи не класти в кошик незнайомі гриби, щоб потім не виникло харчове отруєння. А також не слід збирати ці лісові дари в районах з важкою екологічною обстановкою.
Сезон грибів в Підмосков'ї відкрито: в липні в лісах Московської області з'явилися перші лисички, білі, сироїжки. Завдяки дощової і теплій погоді цей рік очікується врожайним, проте, за відгуками грибників, гриби пішли ще не скрізь. Оглядач РІАМО зібрав найсвіжіші звіти підмосковних грибників «ВКонтакте і в Instagram і дізнався, куди вже можна йти за грибами в липні 2018.
Савеловское напрямок
Самі грибні місця: Станції «Лугова», «Катуар», «Икша», «Морозко», «Турист», «Власова», «Талди». Змішані і хвойні ліси.
що збирати: Підберезники, сироїжки, маслюки, опеньки.
Віктор Губочкін (Лобня):
«Їздив в лобових. Грибов мало »
Людмила Краюшкіна (Дмитровський район. Станція «Морозко»):
«Білий один. Лисички. Багато мухоморів! Прямо дуже багато! Їх не брала. Коли ж і у нас біленькі попруть ?! »
Наталі Тесту (Талди):
«У Талдомського районі трохи лисичок, один білий, і багато сироїжок».
Грибні місця Підмосков'я: правила «тихого полювання» і корисні Лайфхак >>
Ярославське напрямок
© РІАМО, Анастасія Осипова
Самі грибні місця: Станції «Софрон», «Пушкіно», «Ашукінская», «Калістово», «Абрамцево». Переважають змішані ліси з буреломом.
що збирати: Сироїжки, свинушки, опеньки, маслюки, рідше – білі, підосичники, підберезники.
Катя Нечаєв (Щелковский район):
«Пройшла уздовж ж / д шляхів від« Моніно »до« Чкаловской ». Одні сироїжки ».
Тетяна Соловйова (Щелковский район):
«Перед Фряново в лісі нічого немає, тільки чорниця».
Тетяна Родіонова (Черноголовка):
«Була вчора перед Чорноголова: 15 лисичок. За Чорноголова нічого. Немає поки в цьому напрямку грибів ».
Тетяна Соловйова (Пушкіно):
«3 моховики в Пушкінському лісі і 1 сироїжка».
Олена Іванова (Красноармійськ):
«Були у вихідні під Червоноармійському. Грибов поки немає: 1 білий і один підберезник ».
Казанське напрямок
Самі грибні місця: станції «Чорна», «Гжель», «Бронниці», «Анциферова», «Подосинки», «Фаустово», «Піски», «Виноградово», «Лохвиця», «Єгорьєвськ».
Що збирати: підберезники, підосичники, білі, маслюки, лисички.
«Склалося враження, що у вихідні в лісі були всі, хто може ходити. І на кожен гриб доводилося по три грибника. Різанина тривала щодоби. Добре, що частина грибників були явно сліпі і удача нам все ж посміхнулася ».
Тетяна Глушко (Лохвиця):
«Галопом по ближньому коханому лісі! Білих все більше і якість краща. Багато найчистіших ».
Наталя Ільїна (Єгорьєвськ):
«Єгор'євський район, село Каменська. По краю поля підберезники, маслюки, чорнушки, лисички. Щойно починаються ».
Зоя Мезенцева (Єгорьєвськ):
«Егорьевка – лисиці є!»
Павелецького напрямок
Самі грибні місця: Станції «Білі стовпи», «Вострякової», «Барибін», «Привалова», «Шугарова». Листяні та мішані ліси.
Що збирати: підберезники, підосичники, білі, лисички, сироїжки.
Svetlanasolodova754 (Домодедовский район, Барибін):
«Недільна« тихе полювання »вдалася! Один єдиний білий, зате який красень! І лисичок багато – другі вихідні збираємо ».
«Лисичок в цьому році багато! Приготувала суп зі свіжих лисичок з овочами, зеленню і вершковим маслом. Смачно мені ».
Ксенія Максимівна (Ступіно):
«24.07.18. Село Тютьково. Підсумок: 20 білих, 5 підберезовиків, 2 підосичники, тазик сироїжок і 3 відра лисичок за 2,5 години, все чисті. Гриб у змішаному лісі в траві. Вдалого полювання! Машин і грибників повно ».
Що приготувати з грибів: п'ять рецептів незвичайних страв >>
Курське напрямок
Самі грибні місця: Станція «гривня», «Львівська», «Колгоспна», «Чехов», «Серпухов». Переважає змішаний ліс.
що збирати: Білі, підосичники, підберезники, сироїжки, лисички.
Julia Kurdyukova (Серпуховский район):
«Серпуховской район, за 1.5 години. Набрали б більше, комарі прогнали ».
Ігор Борисов (міський округ Чехов):
«Сьогодні 88 штук білих».
Максим сирцю (Серпуховский район):
«Серпухов (Бутурлино): 3 білих, сироїжки, відро лисичок і один поддубнік».
Анна Гаврилова (міський округ Чехов):
«Вчора, Шарапова полювання. Ліс мокрий, багато бурелому. За 4 години відро лисичок, 6 чистих білих і 2 Підберіть, сироїжок – повно ».
Анна Чуєва (Балашиха):
«У Балашисі вже раз 10 їздила – всі мої грибні місця порожні».
Анечка Кисельова (Ногінськ):
«У нас в Ногінську взагалі крім лисичок нічого немає! Женіть до нас всіх красенів! »
Як шукати гриби: 10 народних прикмет >>
Київський напрямок
Самі грибні місця: Станції «Перемога», «Дачна», «Бекасово», «Селятин», «Нара», «Зосимова пустинь». Переважають змішані ліси.
що збирати: Білі, підберезники, підосичники, сироїжки, грузді, опеньки, маслюки.
Юлія Денисова (міський округ Наро-Фомінськ):
«Білі пішли, підосичники! Наро-Фомінський район, місто Верея + 10км в бік села Волченко ».
Cheevaawa (міський округ Наро-Фомінськ):
«Лисички у нас тільки пішли, але на жарянку набрав, а це вже добре …»
Як не отруїтися грибами >>
білоруське напрямок
Самі грибні місця: Станції «Жайворонки», «Петелино», «Малі Вяземи», «Голіцино», «Хлюпіна», «Скоротово», «Кубинка». Хвойний і змішаний ліс.
що збирати: Білі, підберезники, підосичники, лисички.
maria_komratova (Одинцовский район):
«Три дні ходила по ділянці і вишукувала хоча б натяк на грибочок, але траплялися тільки поганки. А сьогодні ось оп – і відразу три маленьких підберезники. Ще й лисички в лісі ».
Світлана Окунева (міський округ Можайськ):
«Селище Уваровка … Мало … з горя вирішила сироїжки засолити …»
Артем Павлюк (міський округ Руза):
«Грибов мало! Ліс сухий. Ходив в Немерово в Рузском районі. Зазвичай там багато грибів. У суботу в 6 ранку прийшов в ліс, а там навіть поганок немає. Трошки пройшовши знайшов кілька підберезовиків і красноголовців. Ще трохи далі почали траплятися лисички. Ось їх більш-менш набрав. Думаю, не вистачає дощів ».
Розвиток грибівництва в Підмосков'ї >>
Ризьке напрямок
© з особистого архіву
Самі грибні місця: Станція «Опалиха», «Нахабіно», «Дедовськ», «Снігурі», «Холщевікі», «Ядрошіно», «Румянцево». Переважають листяні і змішані ліси.
що збирати: Підберезники, підосичники, лисички.
Andrey19602013 (міський округ Істра):
«Кожен день 10 білих грибів».
Анжеліка Кошелева (Солнєчногорськ):
«У Солнечногорську порожньо».
Наташечка Володимирівна (Волоколамський район):
«Пішли в невдалий час – зібрали все до нас, стежки кругом конкретні. Але все одно на картопельку грибів вистачить … Місцями зовсім старі і погані підберезники, 1 підосичники, купа ямок від висмикнутих грибів, білих не прийнято, багато маленьких лисичок. Ще зустрічали змій – акуратніше! Я в них не розбираюся, але було стрьомно, за все грибні багаторічні походи по одним і тим же місцях – побачила вперше ».
Їстівні гриби і їх помилкові двійники >>
Ленінградське напрямок
© сайт мера Москви
Самі грибні місця: Платформи «Фірсановская», «Подрезково», «Поварова», «Головкове», «Покровка», «Фролівській». Переважають хвойні і змішані ліси.
що збирати: Білі, підберезники, підосичники, сироїжки, грузді, опеньки, маслюки.
Стас Панін (міський округ Клин):
«Їздив в Решетниково в п'ятницю, там почали потихеньку тільки підосичники і біленькі рости».
Оля Чернякова (межа Московської і Тверської областей):
«Ми ходили в Конаково, нічого не знайшли. 10 лисичок і все ».
особливості лисичок
Лисички володіють настільки впізнаваною зовнішністю, що переплутати цей невеликий гриб рудого кольору з будь-яким іншим представником природного царства дуже важко. Втім, небезпека існує: справа в тому, що поряд зі звичайними лисичками в лісах ростуть і помилкові.
Вони не є отруйними, але є помилкові лисички не рекомендується: по-перше, вони разюче гіркі і несмачні, по-друге, вони придатні для вживання в їжу тільки після довгого виварювання. Відрізнити звичайні лисички від помилкових досить просто: другі мають більш насичений помаранчевий колір капелюшки, люблять рости на повалених деревах і, крім того, часто зустрічаються поодинці.
Справжні лисички поодинці не ростуть, вони створюють цілі колонії, тому якщо ви побачили один такий гриб, поруч можна відразу ж виявити і його сусідів.
Існують і чорні лисички. Від звичайних вони відрізняються кольором капелюшка (який він, зрозуміло з назви) і ароматом. В цілому чорні лисички цінуються більше рудих. У Фінляндії їх, наприклад, збирають, сушать і розмелюють в приправу для різних страв.
Отже, найголовніша особливість лисичок, серйозно відрізняє її від більшості інших грибів, – вони майже ніколи не бувають червивими. Їх їдять хіба що равлики, так рідко-рідко, власне черви. Будь-грибник знає, що грузді і рижики часто потрапляють в кошики вже в непридатному для використання вигляді. Білі гриби і підберезники теж не уникають цієї долі, а ось лисички: побачив, знай собі збирай.
Крім того, лисички практично повністю байдужі до сонячного світла і взагалі залишаються досить невибагливими. Вони ростуть і в зливи, і в жарку, і в прохолодну погоду. Словом, коли інших грибів немає, збирачі завжди можуть розраховувати на лисички.
Де ростуть лисички
Наша традиційна рубрика в цій статті практично не має сенсу, тому що лисички ростуть у всіх районах Підмосков'я! У них немає як таких грибних місць: під це визначення потрапить майже вся область і навіть деякі столичні парки.
Тому обмежимося лише перерахуванням улюблених лисичками місць. Це листування або змішані лисиця, де в достатку зустрічаються берези і осики. Лисички часто ростуть в траві або перепрілої листі, а ось хвойні ліси вони не люблять. Втім, на кордонах хвойного лісу з листяним або на узліссях їх зустріти можна. Особливо часто їх можна виявити на лісових галявинах, де раз у раз причаїться в траві ціла колонія цих рудих грибів.
Як виглядають лисички? Тільки що з'явилися із землі гриби дуже нагадують руді гудзики. Їх капелюшок рівна і гладка на дотик. У старіючих грибів робиться лійкоподібної.
В середньому капелюшок дорослої лисички в діаметрі не перевищує чотирьох сантиметрів. Однак трапляються й справжні велетні з десятисантиметровими капелюшками. Правда, це буває досить рідко.
Як вживають лисички
Часто зустрічаються, часто потрапляють в кошики, але не найпопулярніші. Чому? Справа в тому, що лисички не володіють яскраво вираженим смаком і не вважаються грибами вищих категорій. Як ви знаєте, існує кілька категорій їстівних грибів. Їх ранжируют за смаковими якостями. Так, в першу категорію входять білі гриби, рижики і грузді, в другу – підберезники, підосичники, моховики і інші.
Лисички відносяться лише до третьої категорії.Тобто досвідчений грибник, знаючи, що в лісі повно боровиків або красноголовців, швидше за все, лисички чіпати не буде і віддасть перевагу більш делікатесним представникам цього царства. Але все ж лисичками нехтувати не варто.
По-перше, вони дуже смачні при смаженні. Найчастіше смажать саме лисички. По-друге, вони досить непогані в соліннях. А ось для маринаду і супів лисички не такі хороші, але в цілому зійдуть, якщо нічого іншого немає і не передбачається.
Лисички, додані в спекотне, надають йому горіховий присмак, що дуже цінується гурманами.
користь лисичок
На закінчення не можна не згадати про користь лисичок. Всі знають, що гриби дуже корисні, але у кожного з них є свої особливості. Лисички містять багато вітаміну А, тому дуже гарні для профілактики хвороб органів зору.
Крім того, в м'якоті лисичок знаходиться велика кількість хіноманнозу. Це полісахарид, яким лисичка буквально просякнута. Він володіє дуже корисною властивістю – вбиває більшість відомих паразитів, тому дієта з лисичок – дуже хороший засіб проти глистів.
Лисички містять вітамін В, бета-каротин, вітамін РР, а також солі цинку і міді. У м'якоті гриба також присутня велика кількість амінокислот.
Найбільшу користь організму принесе настоянка зі свіжих лисичок або вони ж в сушеному вигляді. А ось при солінні або варінні хіноманнозу руйнується, тому що не витримує вплив температур вище 60 градусів.
Так що лисички не тільки красиві, але і корисні гриби. Збирайте на здоров'я!
Сюжети: Тренди міста: все, що хвилює столицю, Екологія столиці
Де ростуть гриби лисички
Тіло лисичок за формою нагадує тіло шляпконожечних грибів, однак капелюшок і ніжка лисичок є одне ціле, без видимих кордонів, навіть колір приблизно один: від блідо-жовтого до помаранчевого. Капелюшок гриба лисички від 5 до 12 сантиметрів в діаметрі, неправильної форми, плоска, з загорнутими, розпростертими хвилястими краями, увігнута або вдавлені всередину, у деяких зрілих особин буває лійкоподібної. У народі таку капелюшок називають «в формі вивернутого парасольки». На дотик капелюшок лисички гладка, з трудноотделяемой шкіркою.
М'якоть лисичок м'ясиста і щільна, волокниста в районі ніжки, білого або жовтуватого кольору, володіє кислуватим смаком і слабовираженним запахом сухофруктів. При натисканні поверхню гриба стає червоною.
Ніжка лисички найчастіше одного кольору з поверхнею капелюшки, іноді трохи світліше, має щільну, гладку структуру, за формою однорідна, злегка звужена до низу, товщиною 1-3 сантиметри, довжиною 4-7 сантиметрів. Поверхня гіменофора складчатая, псевдопластичні рідини. Представлена хвилястими складками, спадаючими по ніжці. У деяких видів лисичок він може бути жілковатим. Споровий порошок має жовтий колір, самі суперечки еліпсоїдні, розмірами 8 * 5 мкм.
Лисички – де ростуть і коли збирати
Лисички ростуть з початку червня до середини жовтня, переважно в хвойних або змішаних лісах, біля ялин, сосен або дубів. Вони зустрічаються частіше в сирій місцевості, в лісах помірного клімату серед трави, у моху або в купі опалого листя. Лисички часто ростуть численними групами, масово з'являються після грозових дощів.
Види лисичок, назви, опису
Існує більше 60 видів лисичок, багато хто з них є їстівними. Отруйних лисичок не існує, хоча в роду є і неїстівні види, наприклад, помилкова лисичка. Також у цього гриба існують отруйні двійники – наприклад, гриби роду омфалот. Нижче представлені деякі різновиди лисичок:
Лисичка киноварно-червона (Лат. Cantharellus cinnabarinus) – їстівний гриб червоного або рожево-червоного кольору. Діаметр капелюшка 1-4 см, висота ніжки 2-4 см, м'якоть м'ясиста з волокнами. Краї капелюшки нерівні, вигнуті, сама капелюшок увігнута до центру. Гіменофор складчастий.
Товсті псевдопластінкі мають рожевий колір. Споровий порошок рожево-кремовий.Киноварно-червона лисичка зростає в листяних лісах, переважно дубових гаях, в східній частині Північної Америки. Сезон збору гриба – літо і осінь.
Лисичка оксамитова (Лат. Cantharellus friesii) – їстівний, але рідкісний гриб, який має капелюшок оранжево-жовтого або червонуватого кольору. Забарвлення ніжки від світло-жовтого до світло-оранжевого. Діаметр капелюшка 4-5 см, висота ніжки 2-4 см, діаметр ніжки 1 см. Капелюшок молодого гриба має опуклу форму, яка з віком перетворюється в воронковидну. М'якоть капелюшка при зрізі світло-оранжева, в ніжці білувато-жовтувата. Запах гриба приємний, смак має кислинку. Оксамитова лисичка зростає в країнах південної і східної Європи, в листяних лісах на кислих грунтах. Сезон збору – з липня по жовтень.
Лисичка гранована (Лат. Cantharellus lateritius) – їстівний гриб оранжево-жовтого кольору. Плодове тіло має розміри від 2 до 10 см. Капелюшок і ніжка об'єднані. Форма капелюшки різьблена з хвилястим краєм. М'якоть гриба товста і щільна, має приємний смак і аромат. Діаметр ніжки 1-2,5 см. Гіменофор гладкий або з невеликими складками. Споровий порошок має жовто-оранжевий колір, як і сам гриб. Гранована лисичка зростає в дубових гаях в Північній Америці, Африці, Гімалаях, Малайзії, поодиноко або групами. Збирати гриби лисички можна влітку і восени.
Лисичка жовтіюча (Лат. Cantharellus lutescens) – їстівний гриб. Діаметр капелюшка від 1 до 6 см, довжина ніжки 2-5 см, товщина ніжки до 1,5 см. Капелюшок і ніжка являють собою єдине ціле, як і у інших видів лисичок. Верхня частина капелюшки жовто-коричневого кольору, з коричневими лусочками. Ніжка жовто-оранжевого кольору. М'якоть гриба бежева або світло-оранжева, не має смаку і запаху. Спороносна поверхню найчастіше гладка, рідше зі складками, і має бежевий або жовто-коричневий відтінок. Споровий порошок бежево-оранжевий. Жовтіюча лисичка зростає в хвойних лісах, на вологих ґрунтах, плодоносить до кінця літа.
Лисичка трубчаста (Ворончатая лисичка, Кантарелла трубковідний, лопастнік трубчастий) (лат. Cantharellus tubaeformis) – їстівний гриб з діаметром капелюшка 2-6 см, висотою ніжки 3-8 см, діаметром ніжки 0,3-0,8 см. Капелюшок лисички має форму воронки з нерівними краями. Колір капелюшка сірувато-жовтий. На ній розташовані темні оксамитові лусочки. Трубчаста ніжка має жовтий або тьмяно-жовтий колір. М'якоть щільна і біла, зі слабким гіркуватим смаком і приємним запахом землі. Гіменофор жовтуватого або блакитно-сірого кольору, складається з рідкісних ламких жилок. Споровий порошок бежевого кольору. Трубчасті лисички ростуть переважно в хвойних лісах, іноді зустрічається в листяних лісах Європи і Північної Америки.
Лисичка Cantharellus minor – їстівний гриб, схожий на звичайну лисичку, але має менший розмір. Діаметр капелюшка 0,5-3 см, довжина ніжки 1,5-6 см, товщина ніжки 0,3-1 см. Капелюшок молодого гриба плоска або опукла, у зрілого гриба вона стає вазоподобной. Колір капелюшка жовтий або оранжево-жовтий. Край капелюшки хвилястий. М'якоть жовтого кольору, ламка, м'яка, з ледве відчутним ароматом. Гіменофор має колір капелюшки. Колір ніжки світліше, ніж у капелюшки. Ніжка порожня, звужується до основи. Споровий порошок має білий або жовтуватий колір. Ці гриби ростуть в листяних лісах (найчастіше дубових) в східній частині Північної Америки.
Лисичка Cantharellus subalbidus – їстівний гриб білуватого або бежевого кольору. При дотику стає помаранчевим. Мокрий гриб набуває світло-коричневий відтінок. Діаметр капелюшка 5-14 см, висота ніжки 2-4 см, товщина ніжки 1-3 см. Капелюшок молодого гриба плоска з хвилястим краєм, з ростом гриба стає воронковідной. На шкірці капелюшка розташовуються оксамитові лусочки. М'якоть гриба не має аромату і смаку. Гіменофор має вузькі складки. Ніжка м'ясиста, білого кольору, нерівна або гладка. Споровий порошок білий. Гриб лисичка Cantharellus subalbidus зростає в північно-західній частині Північної Америки, зустрічається в хвойних лісах.
Осінь – священна пора для грибників, які кожні вихідні спрямовуються на «тихе полювання». Багато новачків не знають про те, де ростуть лисички, які практично ніколи не пошкоджуються грибними мухами, дивно смачні і містять масу корисних речовин. Ми розповімо вам, де шукати ці дивовижні дари природи.
Там, де ростуть лисички, найчастіше височіють змішані або суто листяні ліси. Втім, ці гриби зрідка ростуть і в хвойних борах, але зустрічаються там не в приклад рідше. Зовнішній вигляд лисичок досить своєрідний: тіло яскраво-жовтого або оранжевого кольору, м'якоть така ж, а капелюшок м'яка і хвиляста.
Слід зауважити, що шапинкових пластинки доходять до основи ніжки, яка рідко буває довше п'яти сантиметрів.
Чим молодше гриб, тим площе у нього капелюшок. Якщо ви бачите капелюшок строго округлої форми, червоно-оранжевого кольору, то краще пройти мимо. Справа в тому, що подібні форми і забарвлення характерні для помилкової лисички, яка не відноситься до категорії їстівних.
Зрідка збирають сірі різновиди, умовно придатні в їжу. Взагалі, там, де ростуть лисички, часто можна зустріти практично всі їх різновиди, так що необхідно бути уважнішими.
Втім, є в цьому і позитивна риса: знайшовши пару грибів, присядьте і уважно огляньте місцевість. Може статися так, що вас оточує не одна сотня маленьких «лисенят». Не завадить розворушити листя і мох, так як гриби нерідко ховаються в лісовій підстилці.
Ні в якому разі не вивертайте їх із землі, так як це тягне за собою руйнування грибниці і падіння врожайності місця в подальшому. Необхідно якомога акуратніше зрізати їх біля самої основи, так як в цьому випадку міцелій НЕ буде пошкоджений, і на цьому ж місці з'являться нові гриби лисички.
Де ростуть найбільші колонії? Спробуйте пройти в більш облисіння ділянки. Чим суші рік, тим вище ймовірність відшукати цей рудий делікатес саме там, так як лисички люблять вологість. На жаль, вони надзвичайно рідко зустрічаються в сосняках. Як ми і говорили, велика ймовірність принести повну кошик мається на змішаному лісі.
До речі, а де ростуть лисички в Підмосков'ї? Досвідчені грибники радять звернути увагу на ліси, розташовані поблизу станцій Чорна та Лохвиця. У них відмінний моховий подстил, який лисички дуже люблять. Крім того, на зеленому тлі ще краще проглядається помаранчева м'якоть грибів.
Якщо на якійсь ділянці в лісі росте чорниця, то можна проходити повз: з якоїсь причини лисички не терплять сусідства з чорничниками.
Зрозуміло, якщо ви хочете зібрати якомога більше цих чудових грибів, необхідно враховувати сезон і пору року. Найкраще йти в ліс ранньої осені, але тут все залежить від дощів і від їх періодичності.
Якщо вже вони виросли, лисички практично не сохнуть і не гниють. Коли вологи в навколишньому субстраті мало, вони просто припиняють зростання. Саме тому в низинах можна зустріти величезні, соковиті і зовсім свіжі гриби.
Дізнавшись про те, де ростуть лисички, ви можете починати планування свого походу в ліс.
Їстівні гриби червня в Підмосков'ї
Грибний сезон у лісових зонах Московської області може починатися у різний час, що безпосередньо залежить від погодних умов конкретного року. Іноді гриби починають з'являтися в підмосковних лісах досить пізно, практично в кінці літа. така ситуація зазвичай буває обумовлена сильною посухою або недостатньо теплою середньодобової погодою. Однак, як показує практика, в південному і південно-східному напрямку гриби починають з'являтися досить рано, приблизно на початку червня.
Незважаючи на те, що більшість опитаних грибників віддають перевагу збору благородних видів, представлених білими, підберезники і підосичники-Красноголовики, варто звернути увагу і на інші, менш відомі, але високоцінні в плані поживності і смакових характеристик види грибів, яких в Підмосков'ї чимало:
- маслюки мають буро фарбування маслянисту, досить клейку капелюшок, ніжка і трубчаста капелюшок з'єднані білуватою плівкою; біла з невираженим жовтим відтінком м'якоть має приємний грибним ароматом і не змінює забарвлення на розрізі;
- одним з кращих і популярних грибів є лисичка, Плодове тіло якої має блідо-жовте забарвлення і хвилясту, з неправильними за формою краями капелюшок; в результаті натискання колір м'якоті справжньою лисички незначно почервоніє;
- досить цінний в плані харчових якостей пластинчастий гриб печериця має ніжно-рожевого забарвлення пластинки, характеризується відсутністю вираженого розширення біля основи ніжки і має приємний анісовий аромат м'якоті;
- моховик зелений володіє схожою на польський гриб зовнішністю, але фарбування поверхні його капелюшки більш зелене або має оливково-бурий відтінок.
Білі гриби в Підмосков'ї (відео)
До категорії менш відомих літніх грибів, які ростуть в підмосковних лісах, можна віднести:
- рижики сосновий і ялиновий – гриби з першої категорії за показниками харчової поживності і смаковим характеристикам;
- дубовики і вовнянки – гриби з другої категорії за показниками харчової поживності і смаковим характеристикам;
- опеньок літній і найбільш поширені різновиди сироїжки – гриби з третьої категорії за показниками харчової поживності і смаковим характеристикам;
- гнойовики, зеленушки, гливи, гриби-зонтики і рядовками – гриби з четвертої категорії за показниками харчової поживності і смаковим характеристикам.
У підмосковних лісових зонах микориза шапинкових грібовобразуется близько таких дерев, як сосна і ялина, береза, дуб або осики. Більшість їстівних різновидів опеньків воліють розкладається органіку у вигляді деревини.
Небезпечні літні види грибів в Підмосков'ї
Вирушаючи на тихе полювання, грибникам необхідно пам'ятати, що, крім їстівних і високопоживних різновидів, в лісових зонах росте велика кількість небезпечних і отруйних грибів, в числі яких несправжні опеньки, несправжні лисички і несправжні грузді. Можна отримати отруєння і при використанні в їжу умовно їстівних грибів – волнушек, чорнушок, свинушок, Валуєв, деяких видів сироїжок, зморшків і сморжів, які пройшли неправильну або недостатню підготовку і термічну обробку.
Отруєння в результаті вживання в їжу їстівних грибів може виникати в результаті найрізноманітніших причин, найбільшу небезпеку представляють плодові тіла, які зазнали впливу шкідливих зовнішніх факторів. М'якоть таких грибів може мати підвищену концентрацію важких металів, велика кількість пестицидів і гербіцидів, а також небезпечних для людини радіоактивних речовин.
Крім того, не можна вживати в їжу старі, які переросли, червиві плодові тіла. В процесі розпаду білкових компонентів в м'якоті утворюються токсичні речовини, які здатні завдати непоправної шкоди здоров'ю. Досить часто недосвідчені грибники намагаються позбутися від черв'яків в грибний м'якоті за допомогою вимочування плодових тіл в сольових розчинах. Однак такий спосіб неефективний, так як продукти розпаду в результаті сольового вимочування зберігаються і роблять можливим отримання досить сильного кишкового розладу або отруєння.
Збір грибів в Підмосков'ї (відео)
Де і як збирати гриби в Підмосков'ї
Знаючи, які гриби ростуть в певних районах Підмосков'я, грибники мають можливість зібрати багатий урожай особливо цінних і поживних плодових тел.
Назва виду | місця зростання | період плодоношення | грибні місця |
Білий гриб | У досить сухих і негусто березових гаях, на грунті соснового бору, в дубових і смерекових лісових зонах | З червня до середини жовтня | Лісові масиви, розташовані по Казанському напрямку, а також передмістя Сергієва Посада і округу селищ Софрон і Хотьково у напрямку Ярославського шосе |
красноголовець | Листування лісосмуги, хвойники з наявністю беріз і осик, березове або Осинове рідколісся | З червня до першої декади жовтня | Лісові зони поблизу Барибін і Ступіно на Павелецькому напрямі |
підберезники | Березові ліси або змішані лісові зони з березами | З червня до середини жовтня | Ліси поблизу населених пунктів Павелецького напрямку |
моховик зелений | Хвойні і листяні лісові зони | З червня до початку жовтня | Ліси по Курському і Ярославському, а також Павелецького напрямку |
маслюк | Молоді посадки і старі соснові ліси, лісові галявини, узбіччя стежок і доріг, молоді хвойники | З першої декади літа до стійкого похолодання | Лісові масиви між Зеленоградской і Абрамцево, в напрямку Ярославського шосе |
печериця звичайний | Перегнійним грунту і добре угноєні грунти. | З першої декади червня до вересня. | Практично повсюдно на сміттєвих купах, на садово-городніх ділянках, на луках і вигонах |
Лисичка справжня | Змішані широколисті ліси і рідкісні хвойники | З середини червня до стійкого похолодання | Околиці добре відомого багатьом грибникам Пяловского водосховища, лісові зони поблизу Шолохове і Федоскіно по Свалявському напрямку |
Важливо керуватися при зборі грибів наступними правилами і рекомендаціями:
- не можна здійснювати збір грибів на території міських паркових зон відпочинку і скверів, а також поблизу автодоріг і промислових об'єктів;
- найбільш безпечні в плані екології зони для збору грибів знаходяться на відстані 40 кілометрів від столиці і приблизно 20 кілометрів від дрібних підмосковних міст;
- пластинчасті види їстівних грибів слід зрізати ножем, а трубчасті плодові тіла необхідно викручувати з грунту;
- гриби найкраще збирати в спеціальні берестяні лукошки або плетені вербові кошики, так як саме в такій тарі гриби зберігаються максимально тривалий час;
- після збору гриби необхідно піддати попередній обробці за допомогою очищення та миття в максимально короткі терміни.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами