Коли зрізати капусту на зберігання. Капуста: коли зрізати і як зберігати взимку
Популярні матеріали
Today's:
Коли зрізати капусту на зберігання. Капуста: коли зрізати і як зберігати взимку
Складно уявити всім знайомі й улюблені страви без такого овоча, як капуста. З ним готують голубці, салати й борщі. Корисним продуктом багато запасаються на зиму, але як зберегти капусту – знають лише деякі, адже зберігання вимагає спеціальних умов, якщо їх не дотримуватися – овоч втратить корисні властивості. Тому я розповім вам про те, як правильно зберігати капусту.Коли потрібно зрізати капусту і як це зробитиЙдеться про поширеному вигляді капусти: білокачанна. Успіх збереження капусти в зимовий час залежить не тільки від способу її зберігання, приміщення, але і від термінів зрізання, яких потрібно дотримуватися. Деякі вважають, що прибирати капусту можна з приходом осінніх заморозків, а хтось вважає, що чим раніше – тим краще. Спробую допомогти вам розібратися.З настанням заморозків можна зрізати тільки морозостійкі сорти, наприклад:Якщо ви вирощуєте інші сорти, то їх бажано зрізати до заморозків, так як холод несприятливо позначиться на культурі. Для визначення часу готовності до зрізку потрібно орієнтуватися за станом капусти – досвідчені городники зрозуміють, про що я говорю. Зазвичай для зберігання на зиму висаджують спеціальні пізні сорти. Після настання холодів можна просто зрізати капусту і відправити її на зберігання.Як прибирати капусту
Не всі читають статтю вже досвідчені садівники, тому деяким можуть стати в нагоді мої поради:1. Зрізання краще здійснювати в теплі день. Це допоможе уникнути збереження вологи, яка сприяє в'янення.2. Качани прибирають з коренем. Так грядка від залишків коренів залишиться в чистоті. Кореневу систему важливо очистити від землі.3. Слід уважніше розглянути капусту: якісні відправляються на зимівлю, а ті качани, у яких пошкоджені листя або є тріщини, відправляються на стіл або переробку.4. Не поспішайте очищати качан від покривних листя – це потрібно зробити, але не повністю. Кілька листочків обов'язково повинно залишитися на кожному качані, так як вони допомагають зберегти овоч від шкідників, хвороб і плісняви.5. Приберіть капусту на пару днів – нехай вона полежить під навісом і просушити. Вплив сонячних променів і опадів для культури небажано.6. Зрізають качани, підкопуючи їх, лопатою захоплюючи коріння. Головки зрізають садовим ножем (головне, щоб він був гострий).Зберігання капусти: корисні порадиНовий спосіб: загортання в харчову плівку: їм стали користуватися зовсім недавно, але він вже знайшов популярність завдяки своїй ефективності. Зазвичай спосіб придатний для пізньостиглих сортів. Для початку я рекомендую вам зрізати вщент качан і очистити качан від листя, які слабо прилягають.
Отже, все готово. Тепер кожен качан загортається в кілька шарів плівки. Слідкуйте за тим, щоб вони були щільно оповиті. Якщо ви турбуєтеся про стан капусти, то перевіряйте іноді кожен качан, розмотуючи його. При виявленні гнилого листя – їх обов'язково потрібно видалити. Після чого качан обертається новою плівкою.Зберігання в погребі чи підвалі: зберігаючись в цих місцях взимку, капуста не втратить своїх властивостей. Температура в погребі підходяща, якщо повітря в межах 90-95%, то культура протримається до весни. Укладайте качани правильно – на дерев'яні полиці, попередньо промиті содовим розчином. Качан повинна знаходитися зверху.
Торішні овочі бажано прибрати з погреба, а також скористатися отрутою для гризунів. Стіни в приміщенні потрібно добре обробити антисептиком, а також обробляється підлогу і стелю.
Коли прибирати капусту Мегатон. Особливості
Коли зрубати капусту на зберігання за місячним календарем? У 2015 році за місячним календарем найсприятливіші дні для збирання капусти на зиму 3, 8 і 9 жовтня. Збирати капусту краще в дні, коли Місяць убуває і знаходиться в вогненних знаках. Для квашення можна вибрати будь-який день, за винятком повного місяця, молодика і перебування Місяця в знаку Діва.Коли прибирати пізню капусту на зберігання? З прибиранням капусти пізньої на зберігання поспішати не слід: капуста і восени, незважаючи на холод, продовжує зростати. Тому навіть у вересні за нею потрібен догляд: полив, підживлення коров'яком пухких качанів і підгортання.Полив необхідно припинити за 14 днів до збирання. Об'ємні качани, отримуючи харчування з грунту, можуть растрескаться, тому їх коріння підкопують.Коли прибирати на зберігання на зиму капусту середнього терміну дозрівання? У Росії середньостиглу капусту прибирають у вересні, коли вага качана стане дорівнює мінімум 2 кілограмів.Під час прибирання капусти середньої відрізаються не всі покривне листя на качанах, залишається пара-трійка листя для їх захисту від бруду. Зрілі качани мають світле плямочка на верхівці, як на фото:Щоб зберігати савойскую капусту протягом півроку, її прибирають з верхніми листками, щільно прилеглими до качанів.Савойська капуста має велику стійкість до низьких температур, в порівнянні з білокачанної. Більш докладно про прибирання білокачанної капусти читайте в нашій статті.Ранньостиглі сорти зрізають при досягненні качанами ваги 600 грам. Пізньостиглі – 2 кілограм.Капуста Колобок – гібрид капусти білокачанної. Пізньостиглий. Дозріває через 150 днів після появи паростків. Качани круглі, невеликі (важать близько 2 кг) і щільні, качан всередині них недовга. Розтріскування для цього сорту не характерно.Капуста Мегатон – дуже врожайний середньопізній гібрид білокачанної капусти. Стійкий до розтріскування. Качани важкі (8 – 15 кілограм). Збирають у міру їх дозрівання.Пекінська капуста – під час прибирання пекінської капусти для зберігання відбираються тільки тверді, молоді головки, що не відстають у розвитку. Вони очищаються від некондиційних і зовнішніх листя, які нещільно прилягають до голівок.Щоб качани сильно не висихали, на них повинно залишитися кілька захисних листя. Зрізуючи пекінську капусту, треба стежити за тим, щоб не пошкодити центральні жилки її листя.Баритися з транспортуванням цієї капусти після зрізання в холодильну камеру не варто.Слава – сорт середньої стиглості. Схильний до розтріскування. Як правило, прибирають «Славу» за 2 прийоми: приблизно 15 вересня і 30 вересня. Капуста готова для прибирання, якщо на верхівці качана з'явилася пляма більш світлого, ніж весь качан, відтінку.
Коли прибирати капусту 2019. Коли прибирати капусту з грядки: поради та рекомендації
Капусту обробляють на своїх ділянках практично всі садівники. І не дарма. Адже це універсальна овочева культура.Качани використовують в кулінарії – готують салати, другі страви, а також квасять на зиму. Повірте, немає нічого смачнішого хрусткою квашеної капусти – це відмінна закуска і доповнення до інших страв.Щоб довше зберегти урожай, важливо знати, коли прибирати капусту з грядки. Час збирання залежить від безлічі факторів (сорт, погодні умови і т. Д.). Більш детально ми розберемося в цій статті.
Терміни збирання врожаю капусти
Важливо запам'ятати одне головне правило: капусту прибирають з грядки восени після перших легких заморозків. Злегка підморожені качани набувають солодкуватий смак, але при цьому не втрачають своїх якостей тривалого зберігання.Терміни збору врожаю трохи відрізняються в різних регіонах. У західній Сибіру і на Уралі – капусту зрізають в перших числах жовтня. У Підмосков'ї – після 8 жовтня. А на півдні ще пізніше, але за умови, що капуста була посаджена не раніше червня. Адже її не можна вирощувати довше вегетаційного періоду – вона просто переросте і розтріскається.Зрізають з грядки тільки дозрілі качани. Але як визначити, що капуста дозріла? За зовнішнім виглядом і термінів вирощування:1. Приступають до збирання капусти ранніх сортів через 60 днів після сходів. Потрібно почекати 105 днів за умови, що були посаджені середньостиглі сорти. А капусту пізньостиглих сортів прибирають в найостаннішу чергу – через 125 днів після сходів.2. Качани повністю сформувалися і набули класичну форму.3. Крайні листочки і верхівка стали жовтого кольору.4. Качани щільні, а серцевина тверда – це сигнал стиглості капусти.Корисно знати. По можливості враховують рекомендації з місячного календаря. Як показує практика, необхідно зрізати капусту на зростаючу місяць. Вона буде більш соковита і смачна.Підготовка капусти до зимового зберігання
Важливо встигнути провести збирання врожаю до того моменту, як настане стабільна мінусова температура. Якщо затримати качани на грядці, вони просто замерзнуть і стануть непридатні для зимового зберігання.Обов'язково дивляться на погоду в день збирання. Здійснюють городні роботи в сухий і теплий день. Ні в якому разі не можна зрізати качани в дощ. Можна зробити виключення з правил лише тільки в тому випадку, якщо на днях очікуються сильні морози або капуста вже переросла.Ще один значимий нюанс – вибір технології зрізання качанів. Плануючи зберігати овочі в підвішеному стані – викопують разом з кореневищем, а якщо з'явилося бажання опустити на зберігання в мішках, то доведеться качан вкоротити практично до самого качана.Залишають на капусті пару покривних листя. Вони більш жорсткі в порівнянні з внутрішніми листочками, а значить не пропустять бактерії викликають гниль. Обов'язково прибирають верхні листки з гниллю і плямами.Не можна допускати злами і пошкодження в процесі зрізання качанів. Використовують виключно гостро наточеними інструмент (сокира або ножівку).Перед закладанням на зберігання пару днів просушують качани під навісом. Необхідно, щоб капуста була захищена від прямих сонячних променів і опадів. Не можна сушити капусту на сонці – вона швидко в'яне і втрачає багато вологи.Зберігання капусти взимку
Качани на зиму поміщають в постійне сховище, де весь час підтримується стабільна температура не вище +1 градуса, а вологість повітря коливається в межах 90-95%. У погребі ці умови нескладно створити. Але сховище готують заздалегідь:1. В кінці літа-початку осені добре просушують приміщення. Можна використовувати для цих цілей вентилятор з підігрівом або будь-який обігрівач.2. Проводять прибирання в погребі – очищають полки від землі, сміття і залишків старих овочів. Дерев'яні полиці необхідно просушити і покласти на них картон – він вбере зайву вологу.3. Стеля і стіни білять пензлем або валиком. Для побілки використовують вапно – це матеріал має дезінфікуючі властивості, він стійкий до утворення грибка і цвілі. Не можна застосовувати в якості побілки водоемульсійну фарбу.Капуста непогано зберігається в підвішеному вигляді. Натягують над стелею товстий дріт і капітально її закріплюють. Капусту підв'язують за качан до дроту за допомогою шпагату. Залишають вільний простір між качанами, щоб вони не стикалися один з одним.У сприятливий рік виростає дуже багато капусти. Як скласти весь урожай в маленький льох?Один з найпростіших варіантів – зберігання качанів в сітках для овочів. Качан зрізають практично до головки, залишаючи 1-2 см.Складають овочі в сітку, опускають в погріб і складають на полиці. Періодично проводять ревізію – підгнилі качани прибирають, а хороші екземпляри залишають для тривалого зберігання.Коли прибирати капусту в Сибіру. Строки збирання капусти в Сибіру
Білокачанну та інші різновиди капусти вважають представниками вузької групи морозостійких культур.Ці хрестоцвіті здатні витримувати як похолодання, так і різка зміна температурного режиму, проте це часто впливає на лежкість плодів, тому урожай обов'язково потрібно зібрати вчасно, інакше він почне псуватися вже через кілька тижнів.Зовнішні ознаки зрілості
Визначити, коли найкраще знімати капусту з грядки, можна за зовнішніми ознаками плодів. Для цього потрібно:
- заміряти розміри плодівників – при досягненні середньосортних розмірів їх знімають на зберігання;
- обмацати качани – вони повинні бути обов'язково щільні, з твердою серцевиною;
- оглянути листя рослини – жовтизна нижніх листків говорить про повноцінну стиглості;
- визначити інтенсивність наростання качана – як тільки він припиняє збільшуватися в розмірах, настає оптимальний час для збору врожаю з городу.
математичний спосіб
Математичний принцип визначення того, коли потрібно прибирати капусту, полягає в аналізі метаболічних особливостей кожного окремого сорту. Як відомо, рослинам потрібно строго певний час для того, щоб його плоди повноцінно визріли. За його закінчення вони повинні бути негайно вилучені, так як в противному випадку запускаються природні процеси деструкції врожаю і підготовки рослинного організму до нового сезону. Саме тому плодові види, в тому числі і капусту, поділяють на ранні, середньостиглі та пізні різновиди. На основі цієї градації визначаються точні періоди, досягнення яких свідчить про повноцінне дозріванні того або іншого сорту. Ранні сорти збирають не пізніше ніж через 80-95 днів після появи перших сходів.Вам буде цікаво дізнатися як виростити кольрабі.Середньостиглих овочу для повноцінного визрівання необхідний період в 110-140 діб, пізні сорти збирають через 150-180 днів після висіву насіння на розсаду. Однак математичний метод не дає можливість визначити точно терміни того, коли найкраще зрубати капусту для тривалого зберігання. Його використовують тільки як додаткову міру в поєднанні з зовнішніми проявами зрілих качанів та іншими ознаками.
За місячним календарем
Місяць, безсумнівно, надає найпотужніше вплив на Землю, а також її мешканців. Користуючись різноманітним впливом магнітного поля світила, а також циклічністю його руху, можна визначити не тільки повноцінну зрілість качанів, але і вибрати найкращий період для збору, що забезпечує тривале збереження врожаю. Згідно з місячним календарем найбільш сприятливий час для збору врожаю хрестоцвітих спостерігається в фазу спадною Місяця, при наближенні до молодика. В цей час світило обов'язково повинно знаходитися в непродуктивних зодіакальних знаках (Овен, Лев, Водолій, Стрілець, Козеріг, Близнюки). У разі збору пізньостиглих сортів вибирають дні, коли Місяць входить в останню чверть. Для збору качанів на свіжі салати найкраще вибирати повний місяць, в цей час в ньому по максимуму концентруються всілякі поживні речовини, вітаміни і мінерали.Важливо! При заготівлі капусти на тривале зберігання в умовах Сибіру висаджують тільки середньостиглі та пізні сорти. Ранні не здатні зберігатися більше 2 місяців, тому незабаром після збору починають псуватися.
Коли прибирати капусту в 2019 році. Орієнтуємося на погодні умови регіону
Купуючи посадковий матеріал, зверніть увагу на тривалість вегетативного періоду. Ранні сорти для зберігання непридатні. Їх прибирають з грядки влітку і відразу використовують в їжу. Зберігати можна середньостиглі та пізні сорти.Коли прибирати капусту з городу залежить від температури повітря, так як одні види цієї культури легко переносять легкі заморозки, а інші необхідно прибрати ще при плюсових температурах.Давайте розберемося, який вид капусти, коли потрібно прибирати з грядки на зберігання.Білокачанна капуста
Найпопулярніший овоч, так як використовувати його можна в свіжому, вареному, тушкованому, квашення, соління, маринованому вигляді.Забирають білокачанну капусту з городу самої останньої:- Для засолювання і консервування качани з грядки прибирають після перших невеликих заморозків. Необхідно це для того, щоб вони трохи підмерзли, і пішла гіркота. Прибрані після заморозків овочі можна зберігати ще близько 2 тижнів в прохолодному місці. Така солена або маринована капустка вийде смачною, так як гіркоти в ній не буде.
- Для зберігання білокачанну капусту прибирають при денній температурі в межах від 0 до +5 градусів, а нічна температура повинна бути не нижче -2 градуси. Якщо листя на качанах підмерзнуть, довго зберігатися такі овочі не будуть.
- На Уралі і в Сибіру прибирають у другій половині вересня – перших числах жовтня.
- У Підмосков'ї та інших районах середньої смуги країни пізньостиглі сорти для зберігання зривають після 10-х чисел жовтня, а середньопізні – на 7-10 днів раніше.
- У Краснодарському краї та інших південних районах посіви проводять ранньою весною, тому прибиранням овочів з грядки займаються всіх раніше: в кінці липня – першій декаді серпня.
червонокачанна капуста
Готова до збирання червонокачанна капуста повинна мати характерний для неї фіолетовий забарвлення. Качани для зберігання вибираються щільні, без гнилі і ушкоджень.Посаджену навесні краснокочанную капусту прибирають з грядки:- на Уралі і в Сибіру в кінці літа – початку осені;
- в середній смузі Росії прибирання починають з кінця вересня.
Кольорова капуста
На зберігання прибирають кольорову капусту, головка якої повинна бути в діаметрі не менше 7-8 см. Пізньостиглі сорти, які будуть зберігатися взимку, можна прибирати:- У Білорусі, на Україні і в середній смузі Росії – протягом усього вересня.
- У регіонах з теплим кліматом (на Кузбасі, в Краснодарському краї і т.д.) прибиранням займаються вже на початку серпня.
- На Уралі і в Сибіру кольорову капусту пізніх сортів рекомендується вирощувати в теплицях або парниках. Тому прибирати її можна у вересні або навіть в жовтні, орієнтуючись на дозрівання і діаметр головки.
Брюссельська капуста
Як тільки у овочів пожовтіє 2-3 нижніх листочка, а кочанчики придбають характерний блиск, вони готові до збирання.Зразкові терміни збирання брюссельської капусти:- У Сибіру і на Уралі прибирати овочі з грядок можна в кінці вересня – початку жовтня.
- У середній смузі Росії прибирання починають на початку жовтня.
- У південних регіонах країни: в середині серпня – початку вересня.
Коли прибирати капусту в 2019 році. Строки збирання пізньої капусти з городу по регіонах в 2019 році
Купуючи посадковий матеріал, потрібно враховувати тривалість вегетативного дозрівання. Наприклад, літні сорти капусти абсолютно не підходять для тривалого зберігання, їх прибирають з грядки ще влітку і відразу вживають в їжу. Для тривалого зберігання добре підійдуть середньостиглі та пізні сорти.Строки збирання капусти з грядки залежать від температури повітря. Певні сорти капусти легко переносять легкі заморозки, в той час як інші потрібно прибирати ще при плюсовій температурі.У більшості регіонів білокачанну капусту прибирають в останню чергу. Якщо на вулиці денна температура тримається в межах від 0 до +5 градусів, а вночі вона опускається до -2, то капусту можна прибирати на зберігання.
На Уралі і в Сибіру білокачанну капусту починають прибирати в кінці вересня – перших числах жовтня. Дачники Підмосков'я і середньої смуги Росії починаються жнива капусти в середині жовтня. У Краснодарському краї та інших південних краях прибирання білокачанної капусти починають в кінці серпня.
Червонокачанну капусту на Уралі і в Сибіру починають прибирати у вересні. Дачники, які проживають в середній смузі Росії, починають прибирання овоча в кінці вересня. Стигла червонокачанна капуста має специфічний фіолетовий колір.
Цвітну капусту в середній смузі Росії починають прибирати протягом усього вересня.
У південних регіонах до збирання цвітної капусти приступають в серпні. На Уралі і в Сибіру прибирання цвітної капусти починають у вересні і жовтні за умови, що її вирощували в теплицях або парниках.
Брюссельську капусту в Сибіру і на Уралі починають прибирати в останніх числах вересня-початку жовтня.
У середній смузі Росії до збирання брюссельської капусти приступають на початку жовтня. У південних регіонах країни брюссельську капусту прибирають на початку вересня. Зрілість брюссельської капусти визначається пожовклими нижніми листочками, а кочанчики набувають блиск.
Відео КОЛИ ПРИБИРАТИ КАПУСТУ.І ЯК ЗБЕРІГАТИ
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами