Коллібія загорнута
Коллібія загорнута (лат. Collybia peronata).
Інша назва:
- грошик взута
капелюшок:
капелюшок молодого гриба плосковипуклая, потім стає розпростертої. Діаметр капелюшка від трьох до шести сантиметрів. Поверхня капелюшка матова сірувато-бурого або блідо-червоно-бурого кольору. Краї капелюшки тонкі, хвилясті більш світлого тону, ніж середини. У молодого гриба краю загнуті, потім опущені. Поверхня гладка, шкіряста, по краях зморшкувата, прикрашена радіально розташованими штрихами. При сухій погоді капелюшок приймає світло-коричневий з золотистим відтінком забарвлення. У сиру погоду, поверхня капелюшки гігрофанная, рудо-коричнева або охряно-коричнева. Найчастіше капелюшок покривають дрібні повстяні білясті цятки.м'якоть:
щільна тонка, жовтувато-бурого кольору. М'якоть не має яскраво вираженого запаху і характеризується пекучим, перцевим смаком.пластинки:
приросли звуженим кінцем або вільні, а не часті, вузькі. Пластинки молодого гриба мають жовтуватий колір, потім у міру дозрівання гриба, пластинки набувають жовтувато-бурий окрас.спори:
гладкі, безбарвні, елліпсовідниє. Порошок суперечка: блідо-охристий.ніжка:
циліндрична ніжка, заввишки від трьох до семи сантиметрів, товщиною до 0,5 сантиметрів. Поверхня ніжки гладка. Ніжка рівна або трохи розширена біля основи. Усередині ніжка порожня, жорстка, м'ясиста. Одного кольору з капелюшком (яскраво-жовта) або білувата. У нижній частині ніжка жовтувата, повстяна, щетинисто – опушена, як би взута міцелієм. Волокниста ніжка по всій довжині покрита жовтим повстю. Найбільш рясний і виражений повсть помічається біля основи ніжки. Кільце на ніжці відсутня.поширення:
Коллібія обернутися зустрічається на підстилці переважно в листяних лісах. Рясно росте з липня по жовтень. Іноді зустрічається в змішаних і зовсім рідко в хвойних лісах. Віддає перевагу перегнійним грунту і дрібні гілки. Виростає невеликими групами. Плодоносить не часто, але кожен рік.схожість:
Взута Коллібія досить схожа на Луговий Опеньок, який відрізняється білими широкими пластинками, приємним смаком і пружною ніжкою.їстівність:
через пекучого перцевого смаку, даний вид в їжу не вживається. При цьому гриб не вважається отруйним.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами