Самі удійності і м'ясні породи корів в Росії
Весь рогата худоба за якісними характеристиками ділиться на м'ясний, молочний та змішаний.У статті розповімо про кращих молочних і м'ясних породах корів, що розводяться на російських просторах.
Споживання яловичини і молока корови в Росії
Молоко і м'ясо корови завжди вважалися найнеобхіднішими продуктами харчування для населення. У таблиці наводимо показники споживання російськими громадянами молока і яловичини на душу населення за останні 3 роки (за даними Мінсільгоспу):вид продовольства | 2015 р |
Породи корів молочного напряму
Корови молочного напряму вважаються лідерами по продуктивності і економічності серед тварин, що дають молоко: за одну лактацію обсяг молока у них – найбільший на одиницю живої ваги. Далі поговоримо про самих удійності породах корівок.айршірская
Історія виведення: айршірской корови родом з Шотландії, з графства Айршір. Вони беруть свій початок в XVIII-XIX ст., Коли місцеві заводчики, для отримання кращих характеристик, протягом століття схрещували між собою наступні породи корівок:Порода офіційно зареєстрована в 1862 році. екстер'єрна характеристика айршірской тварин:
- червоно-біла масть;
- тулуб подовжене, з міцною конструкцією;
- пряма, широка спина;
- глибока, вузька груди;
- гнучкі суглоби і тонкі кістки;
- середня голова;
- масивні лірообразную роги, розставлені в сторони;
- тонка шия;
- правильно поставлені кінцівки і міцні копита;
- чашеобразное вим'я з широко розставленими сосками;
- маса: корів – понад 475 кг, биків – понад 750 кг;
- середній зріст – 125 см.
Продуктивні показники:
- Річний надій – 6000-7000 кг.
- Жирність – 3,8-4,0%.
- Білок – 3,4-3,6%.
- Смакові якості – високі.
- Середня швидкість молоковиведенія – 2,0 кг / хв.
голштинська
Історія виведення: голштинский худобу офіційно зареєстрований на початку 1980-х років в США. Перед цим на континент з середини XIX століття з Німеччини, Голландії та Бельгії активно завозили чорно-крапчастий і червоно-строкатий худобу з високою молочною продуктивністю. Завдяки тривалим старанням селекціонерів, які бажають вдосконалити молочні показники корівок, була виведена порода, яка сьогодні відома як голштинська.екстер'єрна характеристика голштинских корів:- чорно-крапчаста масть, рідше – червоно-строката;
- глибоке і клинчасте тіло;
- широкі і довгі плечі;
- широка спина;
- вим'я – чашеобразное, велике;
- зростання в холці – до 145 см;
- маса – 1000-1200 кг;
- роги – відсутні.
Продуктивні показники:
- Річний надій – 7300 кг.
- Жирність – 3,8%.
- Білок – 3,6%.
- Смакові якості – середні.
- Середня швидкість молоковиведенія – 2,5 кг / хв.
голландська
Історія виведення: корови-голландки виведені голландськими заводчиками більше 300 років тому завдяки чистопородному розведенню. Представники породи були завезені в різні країни і взяті за основу при розведенні таких порід худоби:Голландська порода скоростигла, осіменіння можна проводити в 14,5-18 місяців.екстер'єрна характеристика голландського худоби:
- масть – чорно-строката, з білими «пасками» за лопатками;
- масивне, пропорційно розвинене статура з міцною конституцією і сильною мускулатурою;
- короткі ноги;
- вим'я чашеобразное, з правильно розставленими сосками;
- подовжена голова;
- рівна і пряма спина;
- широка і глибока груди;
- довжина тулуба по косій – 157 см;
- висота в холці – 133 см;
- маса корови – 550-750 кг, бика -700-1000 кг.
Продуктивні показники:
- Річний надій – 3500-4500 кг.
- Жирність – 3,8-4%.
- Білок – 3,3-3,5%.
- Смакові якості – високі.
- Середня швидкість молоковиведенія – 2,3 кг / хв.
джерсейська
Історія виведення: тварини цієї породи були виведені в острівній державі Джерсі (протоку Ла-Манш).Хоча достовірних даних про її походження немає, з середини XIX століття на дану породу селекціонери завели племінну книгу. Сьогодні ця порода полюбилася багатьом заводчикам і набула широкого поширення. екстер'єрна характеристика джерсейської корови:
- подовжений пропорційний корпус;
- увігнута лінія спини;
- плоскі ребра;
- маленька голова з широким чолом, увігнутим профілем, без рогів;
- тонка шия в складках;
- глибоко посаджена груди і підгруддя;
- неправильна посадка крупа з піднятою хвостовою частиною;
- велике чашеобразное вим'я;
- неправильно поставлені задні ноги;
- світло-бурий або рудуватий забарвлення;
- шия і ноги темніше, на спині – з чорною смугою (у самців);
- маса бика – 650-750 кг, корови – 400-450 кг;
- зростання в холці – 123 см.
Продуктивні показники:
- Річний надій – 4000-5000 кг.
- Жирність -4-5%.
- Білок – 3,5-3,7%.
- Смакові якості – молоко високої якості, з приємним запахом і смаком.
- Середня швидкість молоковиведенія – 2,2 кг / хв.
Червона степова
Історія виведення: даний вид худоби сформований в Південній Україні в XVIII столітті завдяки схрещуванню таких порід корів:Червону степову корову, як самостійну породу, виділили лише на початку XIX століття.екстер'єрна характеристика червоної степової корівки:
- масть – червона, з різною інтенсивністю забарвлення, іноді з білими плямами;
- подовжене тіло з тонким і легким кістяком;
- коса довжина тіла – 155 см;
- спина – довга і рівна;
- широкий в тазостегнових суглобах зад;
- груди – глибока;
- подовжена, невелика голова увінчана світло-сірими рогами;
- тонка шия і тупа загривок;
- невисокі, правильно поставлені ноги;
- вим'я велике, округле;
- зростання середній – 126-130 см;
- вага – 500-700 кг.
Продуктивні показники:
- Річний надій – 4000-5000 кг.
- Жирність – 3,7%.
- Білок – 3,2-3,5%.
- Смакові якості – молоко хорошої якості, запах і смак – приємні.
- Середня швидкість молоковиведенія – 2 кг / хв.
Чорно-строката
Історія виведення: чорно-строкаті корови з'явилися завдяки зусиллям голландських заводчиків, хто потрудився над отриманням породи в XVIII-XIX століттях і використовували для схрещування наступні види корівок:В результаті селекції була виведена корова з відмінними молочними показниками, але не відрізнялася міцною конституцією і сприйнятлива до захворювань. Лише до XX століття старання заводчиків увінчалися успіхом, і сьогодні чорно-строкаті вихованці відрізняються хорошим здоров'ям і міцною статурою.екстер'єрна характеристика чорно-рябої худоби:
- чорна шкіра з білою плямистістю;
- потужне і відповідне статура;
- довгастий корпус;
- довга голова з витягнутою мордою;
- темно-сірі роги;
- середня, позбавлена м'язів, складчаста шия;
- середня груди;
- рівна лінія спини з широким хрестцем;
- стійкі та рівні ноги;
- об'ємисте черево;
- чашеобразное вим'я з нерівномірно розвиненими частками (задні соски розташовані близько);
- зростання – 130-132 см;
- вага – 650-1000 кг.
Продуктивні показники:
- Річний надій – від 3000 до 8000 кг.
- Жирність – 3,7%.
- Білок – 3,0-3,3%.
- Смакові якості – молоко високоякісне з приємним смаком і запахом.
- Середня швидкість молоковиведенія – 2,1 кг / хв.
холмогорская
Історія виведення: холмогорский вид худоби є найстарішим і найбільш високо-продуктивним з молочного типу. Родом він з Росії (з Архангельської губернії). Початком його походження можна вважати другу половину XVII – першу половину XVIII ст. Порода має схожість з чорно-строкатим виглядом, але має трохи більшу незграбність форм і меншу кількість м'язів.екстер'єрна характеристика холмогорской породи:
- масть – чорно-біла, червоно-строката, червона або чорна;
- середня голова з вузькою мордочкою;
- тонка шия;
- гармонійне, подовжене, міцне і грубувато сложённое тіло зі середньорозвинених рельєфом;
- пряма спина з рівною попереком;
- широкий зад з піднесеним хрестцем;
- груди зі слабо вираженим підгруддям;
- пропорційне вим'я середнього розміру з циліндричними сосками;
- шкіра товста і еластична;
- високі і стійкі ноги;
- зростання – 130-135 см;
- маса – 550-1200 кг.
Продуктивні показники:
- Річний надій – 3500-5000 кг.
- Жирність – 3,6-3,8%.
- Білок – 3,3-3,5%.
- Смакові якості – молоко високоякісне з приємним смаком і запахом.
- Середня швидкість молоковиведенія – 1,9 кг / хв.
Ярославська
Історія виведення: походження ярославських корів сягає корінням в початок XIX століття в Ярославську губернію (Російська держава), де невеликі корови, які мають слабке здоров'я і крихкий кістяк, були взяті за основу селекційної роботи для формування сучасного ярославського худоби. екстер'єрна характеристика ярославського виду корів:
- невелике тіло, вугласте і сухе, зі слабко розвиненими м'язами;
- чорна масть з білими головою, нижньою частиною ніг, животом і вим'ям;
- чорні обідки навколо очей;
- довга, вузька голова з вузькими, світлими рогами середньої товщини і довжини;
- темний, шорсткий ніс;
- тонка, довга шия в складку;
- невеликі груди;
- велике, кругле черево;
- рівна лінія спини з вузьким обвислим крупом;
- тонка шкіра з відсутньою жировим прошарком;
- короткі кінцівки з великими суглобами;
- вим'я велике і складчатое, з довгими сосками, покрите пушком;
- зростання – 125-127 см;
- вага – 460-1200 кг.
Продуктивні показники:
- Річний надій – 4500 кг.
- Жирність – 3,8-4%.
- Білок – 3,4-3,7%.
- Смакові якості – молоко хорошої якості.
- Середня швидкість молоковиведенія – 2,0 кг / хв.
М'ясні породи ВРХ в Росії
У корів м'ясного напрямку фізіологічні процеси організму спрямовані на нарощування м'язової маси при ефективності використання кормів. У даного типу худоби молочність не надто висока і спрямована, в основному, на відгодівлю молодняка. Нижче наведемо огляд тварин м'ясної спрямованості.Абердин-ангуської
Історія виведення: м'ясну худобу абердин-ангуської виду родом з Шотландії, з графств Абердін і Ангус, де в XIX столітті місцеві заводчики намагалися вдосконалити м'ясні породи безрогих корів чорної масті. Сьогодні абердин-ангуської худобу завдяки своїм акліматизаційний властивостями поширений практичних на всіх континентах.екстер'єрна характеристика абердин-ангуської корівок:
- масть червона або чорна;
- голова важка, шута (без рогів);
- тіло широке, з добре вираженими м'ясними формами і жировими прошарками;
- лінія верху рівна;
- скелет тонкий (18% від ваги);
- коротка шия зливається з плечима і головою;
- добре виконані крижі і поперек;
- добре розвинені м'язи окостів;
- еластична, тонка, пухка шкіра;
- ноги шаблістів форми;
- довжина тулуба по косій – 138-140 см;
- зростання – 125-150 см;
- маса – від 500 до 1000 кг.
Продуктивні якості:
- Скоростиглість набору ваги – 750-800 г / добу.
- Забійний вихід м'яса – 63%.
Галловейская
Історія виведення: галловейскій худобу є одним з найстаріших не тільки у Великобританії, але і у всьому світі. Формування породи почалося в XVII столітті, коли заводчики з Північної Шотландії намагалися покращувати показники місцевих стад.екстер'єрна характеристика галловейскіх корів:
- окрас – чорний, іноді червоний або сірий;
- густа, кучерява шерсть завдовжки до 20 см;
- щільний кістяк;
- витягнуте бочкоподібне тіло;
- коротка і широка голова;
- роги відсутні;
- складчатая, коротка шия з добре розвиненим потиличним гребенем;
- досить широкі груди (обхват – до 2 м);
- зростання – до 145 см;
- маса – 550-1000 кг.
Продуктивні якості:
- Скоростиглість набору ваги – 850-1000 г / добу.
- Забійний вихід м'яса – 65-70%.
герефордська
Історія виведення: велика рогата худоба герефордської породи виведений в Англії (графство Херефордшир) в XVIII столітті. За основу був узятий червоний худобу з південно-західних районів країни, який використовували заводчики для отримання тварин, як джерела м'яса та тяглової сили.екстер'єрна характеристика герефордського худоби:
- масть – темно-червоне тіло;
- білі голова, шия, нижні частини кінцівок і хвостова пензлик;
- роги – білі, з темними краями;
- тіло приосадкувате, бочкоподібне, широке;
- товста шкіра;
- сильно виступаючий підгруддя;
- ноги – стійкі, короткі;
- вим'я – слабко;
- довжина тіла по косій – 153 см;
- зростання – 125 см;
- вага – 650-1350 кг.
Продуктивні якості:
- Скоростиглість набору ваги – 800-1250 г / добу.
- Забійний вихід м'яса – 58-70%.
казахська білоголова
Історія виведення: на початку 1930-х років селекціонери з Казахстану і Південного Сходу Росії вивели білоголову казахську корову, для якої були використані гени наступних видів худоби:Завдяки виконаній селекційній роботі казахські білоголові корівки отримали в спадок від вихідних прабатьків високі м'ясні показники і витривалість.екстер'єрна характеристика казахських білоголових корів:
- масть – червона, а голова, підгруддя, черево, ноги і хвостова кисть – білі;
- міцний кістяк з добре розвиненою мускулатурою;
- тіло – бочкоподібне;
- підгруддя – щільний, виступаючий;
- короткі, міцні ноги;
- еластична шкіра з жировою клітковиною;
- коротка і гладка шерсть в літню пору, а взимку – довга, густа і кучерява;
- зростання – 130 см;
- коса довжина тіла – 155-160 см;
- вага – 580-950 кг.
Продуктивні якості:
- Скоростиглість набору ваги – 800 г / добу.
- Забійний вихід м'яса – 55-65%.
Калмицька
Історія виведення: калмицькі корови виведені в середині XVII століття завдяки тривалому вдосконалення худоби, наведеного калмицькими кочівниками із заходу Монгольської держави.екстер'єрна характеристика калмицького рогатої худоби:
- окрас – червоний з різними відтінками, іноді має білі смуги на спині і білі відмітини на боках;
- легка голова з вигнутими півмісяцем рогами;
- м'ясиста шия з широкою холкою;
- широкі груди;
- підгруддя середній, м'язистий;
- подвійна товста шкіра;
- широко поставлені ребра;
- тіло гармонійного складання і міцної конституції;
- спина широка;
- потужна груди;
- ноги – середньої висоти, міцні, правильно поставлені;
- невелике вим'я;
- довжина тіла – 160 см;
- зростання – 128 см;
- вага – 500-900 кг.
Продуктивні якості:
- Скоростиглість набору ваги – до 1000 г / добу.
- Забійний вихід м'яса – 57-65%.
лімузинська
Історія виведення: лимузинским корів вивели в XVIII-XIX ст. завдяки селекційним зусиллям французьких заводчиків з провінції Лімузен, використовуючи для цього місцевий худобу.екстер'єрна характеристика лимузинским корів:
- масть – червона, золотисто-червона, червоно-бура зі світлим відтінком на череві;
- коротка голова з широким чолом;
- гармонійно складене тулуб з добре вираженими м'ясними формами;
- незначне відкладення жирової тканини;
- тонкий кістяк;
- глибока груди;
- голова укорочена з великим лобом;
- коротка, складчаста шия, що переходить в широкі груди;
- круглі ребра;
- міцні, короткі ноги;
- роги і копита світлого відтінку;
- носове дзеркало і очі мають світле облямівка;
- вим'я – слаборозвинений;
- зростання – 140 см;
- вага – 580-1150 кг.
Продуктивні якості:
- Скоростиглість набору ваги – до 900 г / добу.
- Забійний вихід м'яса – 65-70%.
Санта-гертруда
Історія виведення: корів породи санта-гертруда створили в середині XX в. фермери з американського штату Техас на фермі з однойменною назвою Санта Гертруда. У селективної роботі були використані наступні види корів:екстер'єрна характеристика корів санта-гертруда:
- окрас – вишнево-червоний, іноді є білі відмітини внизу черева;
- тіло велике, широке, м'ясної форми;
- голова з обвислими вухами;
- глибока груди має широкий підгруддя;
- подовжена задня частина;
- у самців на холці є горб;
- шия в складках;
- міцні і сухі ноги;
- коротка і блискуча шерсть;
- вага – 760-1000 кг.
Продуктивні якості:
- Скоростиглість набору ваги – до 800 г / добу.
- Забійний вихід м'яса – 63-65%.
Шаролезька
Історія виведення: порода шароле бере свій початок в XVIII столітті, коли французькі селекціонери зайнялися виведенням худоби з м'ясними характеристиками і скоростиглістю. У своїй роботі вони взяли за основу кілька порід:- худобу з району Шаролє;
- симентальських;
- шортгорнская.
екстер'єрна характеристика худоби шароле:
- масть: корови – біло-сірі, бики – темно-сірі;
- коротка голова;
- лоб широкий;
- слабо розвинений підгруддя;
- мускулисте і велике тіло, є тонка жировий прошарок;
- тонкий волосяний покрив;
- спина широка;
- потужна грудна клітка;
- добре розвинені окости;
- правильно поставлені кінцівки;
- копита і роги мають воскової відтінок;
- зростання – 135-150 см;
- вага – 750-1100 кг.
Продуктивні якості:
- Скоростиглість набору ваги – до 800 г / добу.
- Забійний вихід м'яса – 60-70%.
шортгорнская
Історія виведення: шортгорни – одна з найстаріших порід в світі, отримала свою назву через коротких ріжків. Початок їй поклали в XVIII столітті на північному сході Англії.Для цього використовували корів наступних видів:
- місцевого коротконогого худоби;
- галловейского;
- голландського.
- окрас – червоно-строкатий, з білою плямистістю внизу грудей, кінцівок, живота і окостів;
- бочкоподібне широке тіло з хорошою мускулатурою;
- легка голова невеликого розміру з широким чолом;
- короткі, загнуті всередину роги;
- товста, коротка шия;
- широка, округла грудна клітка;
- довга широка загривок;
- м'яка, еластична шкіра;
- м'яка, завита шерсть;
- пряма лінія спини та попереку;
- добре поставлені, короткі, міцні кінцівки;
- зростання – 130 см;
- вага – 600-950 кг.
Продуктивні якості:
- Скоростиглість набору ваги – до 1200 г / добу.
- Забійний вихід м'яса – 68-70%.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами