Крушина
Крушина (лат. Frangula) – рід деревних рослин сімейства крушинових (Rhamnaceae). Латинська назва Frangulaпроісходіт від лат. frangere – ламати, по ламкою деревині. Рід, за інформацією бази даних The Plant List, включає близько 40 видів.
народні назви
- Крушина ламка
- собачі ягоди
аптечне назва
Використана частина
час збору
опис рослини
Чагарник або дерево висотою до 5 м. Кора гладка, темно-бура; якщо зішкребти зовнішній шар пробки, можна побачити червоний шар, якого немає в інших чагарників. Листя овальне, загострене. Квітки дрібні, зеленувато-білі, на довгих квітконіжках, зібрані невеликими пучками в пазухах листків. Плід – куляста кістянка, спочатку червона, в зрілому стані – чорна.поширення
Поширена в помірній зоні Європи, Азії та Північної Америки. Зростає в підліску змішаних і листяних лісів, на узліссях і прогалинах, серед чагарників по берегах водойм і окраїнах боліт.Використана частина
З лікувальною метою використовується кора гілок і молодих стовбурів (не старше 3 років)У корі виявлені вуглеводи: пектин, цукру, крохмаль, органічні кислоти (яблучна), ефірну олію, сапоніни, алкалоїди, вітамін С, кумарини, дубильні речовини, багатоядерні ароматичні сполукиУ листі містяться сапоніни, алкалоїди, вітамін С, дубильні речовини, флавоноїди, багатоядерні ароматичні сполуки, антрахіноін. У пилку знайдені каротиноид, бета-каротин, вітамін С, фенолкарбонові кислоти та їх похідні (хлоро-генів), катехіни, флавоноїди, лейкоантоціани. Плоди містять органічну яблучну кислоту, ефірну олію, алкалоїди, вітамін С, дубильні речовини, флавоноїди, антрахінони, вуглеводи і споріднені сполуки: цукру, пектин. У насінні знайдені Антрахінон алоеемодін, ефірну олію (29,23%).Збір і заготівля
Кору крушини заготовляють ранньою весною – під час сокоруху і до появи листя, так як тоді вона легко відділяється від деревини. Кору знімають з молодих гілок або з зрубаних дерев. Кору сушать на сонці або в тіні, але використовувати в лікарських цілях її можна тільки через рік, так як речовини, що містяться в свіжозібраної корі, викликають блювоту. Процес «дозрівання» кори можна прискорити, прогріваючи її протягом години при температурі 100 ° С. Термін зберігання – 5 років.застосування
Кора жостеру надає м'яку проносну дію, яке проявляється через 8-10 годин після прийому препарату. У народній та офіційній медицині відвар кори крушини широко використовують при хронічних закрепах і загальної млявості кишечника. Фармацевтична промисловість випускає водний і сухий екстракти кори крушини, кора жостеру входить в більшість проносних зборів.Протипоказання
Рослина отруйна, але при правильному дозуванні кори крушини і за умови, що вона витримана не менш року, побічних наслідків можна не побоюватися. Тривале застосування веде до звикання.Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами