Кумис: користь і шкода для організму
Кумис – освіжаючий і тонізуючий напій, який уповноважує організм важливими елементами для повноцінного існування. Цей східний кисломолочний продукт часто називають «напоєм довголіття». Виготовляється з кобилячого молока, наділеного природою унікальними корисними якостями, кумис зберігає всі ці властивості і вважається у східних жителів джерелом здоров'я. Напій використовується в косметології та медицині. На основі цього продукту розроблена ціла лікувальна система – кумисотерапія. Корисні властивості напою в поєднанні з неповторним смаком зробили його популярним не тільки на батьківщині, але і в інших країнах світу.Що таке кумис
Один з найбільш шанованих і шанованих кисломолочних напоїв серед населення Киргизії, Монголії, Казахстану і жителів планети, що мають монгольські і тюркські корені, – це кимиз. У перекладі на російську мову назва звучить як кумис. Це кисломолочний продукт, одержуваний в результаті спиртового і молочнокислого бродіння кобилячого молока. Етап бродіння здійснюється за рахунок молочнокислих бактерій з додаванням дріжджів.Кумис – досить приємний освіжаючий напій, що володіє злегка кислуватим смаком. Вживати його слід тільки на стадіях бродіння. Тільки в цей період він не втрачає свої унікальні смакові якості, цінність і корисні властивості.Історія виникнення цього кисломолочного напою бере свій початок в далекому минулому. В результаті археологічних розкопок, що проводяться на стоянці древніх монгольських поселень в долині Сусамир (епоха енеоліту), були виявлені не тільки докази приручення і одомашнення коней, а й сумки зі шкіри тварин. Усередині них вченим вдалося встановити сліди перебродившего кобилячого молока.Про кумис згадує і давньогрецький вчений Геродот. Описуючи побут і традиції скіфів, філософ згадує про чудодійний напій. Місцеві жителі виготовляли його, збиваючи молоко кобил в спеціальних дерев'яних ємностях. Рецепт цього цілющого і дуже смачного напою знали лише обрані, які і займалися приготуванням. Всі інгредієнти і основу способу приготування тримали в суворій таємниці. Невільники, що стали свідками процесу приготування кумису, вмить засліплювались.Пізніші відомості про кумис були виявлені в Іпатіївському літописі (XIII століття). У своїх нотатках про подорож в Татарію Гійом де Рубрук описує смакові якості і цілющі властивості напою.Старовинний рецепт приготування кумису досі передається з покоління в покоління в башкирських сім'ях. Цей народ дотримується давніх традицій і готує кумис тільки з кобилячого молока. На відміну від населення Башкортостану, туркмени і киргизи за основу можуть брати верблюже молоко.Технологічний процес приготування кумису дозволяє приготувати напій з різним вмістом спиртових оборотів.У Казахстані кумис в залежності від періоду бродіння ділять на кілька видів:
- Жаскимиз – молодий, перебродивший всього протягом одного дня.
- Кунан кимиз – злегка п'янкий напій 2-х денного бродіння.
- Кумис Донен – кислуватий, вже містить велику кількість спиртових оборотів. Готовий до вживання після 3 днів бродіння.
- Саумал – кумис, перебродивший 10 годин.
- Кимизуиз – готується з молозива кобили.
- Бал кимиз- кисломолочний напій з медової або іншої солодкої добавкою.
Склад і калорійність
Кумис – кисломолочний напій, що відрізняється підвищеним вмістом лактози і глюкози. Цією характеристикою продукт наділяє основний інгредієнт. Рівень цих показників в кобилячого молока – найбільший. Наприклад, вміст лактози в коров'ячому молоці на 38% нижче.В процесі особливого бродіння, з використанням не тільки кисломолочних бактерій, але і дріжджів, лактоза перетворюється на молочну кислоту, вуглекислоту, етиловий спирт і розпадається на ряд інших ароматичних речовин. Завдяки цьому готовий продукт набуває неповторних смакових якостей і аромат.Хімічний склад кумису представлений цілим рядом вітамінів і корисних елементів:- Досить велика кількість вітаміну A, C, PP.
- Група вітамінів B – лактофлавин (B2), тіамін (B1), ціанокобаламін (B12).
- Біотин, який бере участь в синтезі ферментації вуглеводів і жирів в організмі.
- Фолієва кислота, необхідна для нормального функціонування імунної та кровоносної системи.
- Мікроелементи Ca, K, P, Fe, Zn, Cu, Mn.
- Забезпечує нормальний обмін речовин пантотенова кислота.
Корисні властивості кумису
Загальна користь
Кисломолочний напій довголіття насичений великою кількістю корисних компонентів, що надають благотворний вплив на організм.Кочівники використовували кумис для профілактики і лікування багатьох захворювань. Древній цілитель Авіценна рекомендував вживати цей напій для відновлення організму після важких хвороб, при фізичному виснаженні, нервових розладах і як загальнозміцнюючий засіб.З часів, вчені відкрили і інші корисні властивості кумису. Цей продукт нормалізує мікрофлору кишечника, прискорює регенерацію клітин, позитивно позначається на роботі шлунка і сприяє виведенню токсинів. Кумис покращує роботу імунної системи, поповнює нестачу енергії, додаючи бадьорості, стимулює основну частину біологічних процесів.
Для жінок
Багатий кальцієм і вітамінами кумис сприяє поліпшенню шкірного покриву і стану нігтів, волосся.Молочні кислоти, що утворюються в процесі ферментації, нормалізують мікрофлору в піхву, усуваючи неприємні відчуття. Відновлюючи природний баланс, вони забезпечують здоров'я жіночих статевих органів і сечової системи.Розслабляючий ефект напою забезпечує невеликий вміст спирту і вітамінів A і B. Це допомагає при порушеннях роботи щитовидної залози, що супроводжуються підвищеною дратівливістю, плаксивість, а також покращує сон.Для чоловіків
Кумис – відмінний натуральний засіб для чищення печінки після вживання алкоголю. Хоча в ньому і присутній невеликий відсоток спирту, це не заважає напою очищати організм від токсинів.Після сильних фізичних навантажень або тренувань у спортзалі з чоловічого організму разом з потом виводиться велика кількість корисних солей. Невелика кількість кумису допоможе відновити дисбаланс.Позитивний вплив цей кисломолочний продукт надає і на роботу чоловічої статевої системи. Присутність у складі тестостерону покращує лібідо, підвищує ерекцію і знижує ризик появи простатиту.при вагітності
Кобилля молоко насичене залізом.В процесі бродіння цей елемент не зникає, тому кумис сприяє підвищенню гемоглобіну в крові вагітної жінки, а також знижує ризик появи анемії. Кисломолочний елемент багатий на кальцій, необхідним для нормального формування кісткової системи малюка.Незважаючи на всі корисні властивості, кумис містить алкоголь. Майбутнім мамам краще проконсультуватися з лікарем перед введенням такого продукту в свій раціон.При грудному вигодовуванні
Кисломолочний продукт, зроблений на основі кобилячого молока, сприяє поліпшенню роботи жіночих молочних залоз, сприяючи лактації. Загальнозміцнюючі властивості кумису допомагають швидше відновитися після пологів. Годуючим мамам рекомендується вживати молодий кумис, що містить мінімальну кількість спирту.Для дітей
Кумис сприятливо діє на організм, що росте. Велика кількість кальцію заповнює брак цього вітаміну, а що міститься в напої фосфор підсилює його всмоктуваність. До того ж цей напій дуже корисний дітям з дисбактеріозом, бо відновлює дисбаланс мікрофлори кишечника.Досить своєрідний смак кисломолочного напою на основі кобилячого молока не дуже подобається дітям, тому перед вживанням краще додати мед і ваніль.Невеликий вміст спиртів в молодому кумис не може нашкодити дитячому організму, але все ж зловживати напоєм не варто. З обережністю слід давати кумис дітям, схильним до алергічних реакцій.при схудненні
Досить часто лікарі включають кумис до складу дієт. Це пов'язано зі здатністю напою поліпшувати травлення, стабілізуючи щоденний стілець і позбавляючи від кольок і метеоризму. Великий вміст білка надає кумису поживну цінність, сприяючи швидкому вгамування голоду і підтримці м'язової маси в тонусі. Завдяки тварині походженням цей елемент швидко засвоюється організмом.Випиваючи 100 мл кумису перед їжею, людина, що знаходиться на дієті, заповнює добову норму вітамінів, мікроелементів і кислот в організмі. Перевищувати допустимі норми вживання цього напою не слід, так як в ньому присутній алкоголь.Кумис в медицині
Антибактеріальні, що відновлюють, зміцнюють властивості цього кисломолочного продукту знайшли широке застосування не тільки в народній медицині. Численні дослідження підтвердили ефективність використання кумису при лікуванні захворювань шлункового тракту, кишечника, дихальної системи, серцево-судинної дистонії. Курси кумисотерапіі призначають для людей з ослабленою імунною системою, порушеним обміном речовин. Він входить до складу комплексної терапії для боротьби з інфекційними захворюваннями і лікування анемії.Завдяки унікальним якостям кумис вважається незамінним компонентом у багатьох народних засобах для лікування і профілактики цілого ряду захворювань.
При цукровому діабеті
Вживання якісного і містить мінімальну кількість спиртових оборотів кумису сприяє нормалізації рівня цукру в крові. Він заповнює необхідну кількість бета-каротину і всього вітамінного комплексу. Діабетикам цей продукт особливо корисний, так як хвороба супроводжується відмовою від багатьох вітаміновмісних продуктів.Кумис нормалізує обмін речовин і очищає кровоносні судини від холестеринових бляшок, що теж важливо при цукровому діабеті. При вживанні цього кисломолочного продукту знижується ризик появи нервових захворювань і психічних розладів, властивих діабетикам.важливо: глікемічний індекс кумису – 25 одиниць.
при панкреатиті
Кисломолочні продукти обов'язково входять в раціон харчування при захворюванні підшлункової залози. Кумис нормалізує секреторну функцію цього органу, а також усуває запальні процеси. Його висока поживна цінність сприяє швидкому насиченню організму людини під час дотримання дієти.Здатність продукту покращувати обмін речовин перешкоджає появі проблем з кишечником.Не рекомендується при цьому захворюванні пити кумис з великим вмістом спирту. Відмовитися від вживання будь-якого виду цього напою необхідно в період загострення захворювання.при гастриті
Містить багато мікроелементів і амінокислот кумис рекомендується приймати при гастриті, якщо захворювання супроводжується зниженим рівнем кислотності. Корисні молочні бактерії сприяють відновленню мікрофлори і знижують ступінь запалення слизової. При вживанні 100 мл цього напою під час їжі їжа засвоюється організмом легше і швидше.Під час загострення хвороби і людям з підвищеною кислотністю кумис категорично протипоказаний.при подагрі
Виникненню цієї хвороби сприяє порушення обмінного процесу нуклеїнових кислот. Рівень сечової кислоти збільшується настільки, що відкладається в суглобах. Цей процес викликає больові відчуття і призводить до фізичних змін зовнішнього вигляду кінцівок. У кумисі міститься достатній рівень кальцію, що сприяє міцності і здоров'ю кісткової тканини, тому його часто призначають в профілактичних цілях і початкових стадіях подагри.для печінки
Кумис, володіючи очисними властивостями, полегшує роботу печінки. Жирні кислоти і антиоксиданти сприяють відновленню клітин і захищають їх від руйнування. Включаючи в щоденний раціон кумис, необхідно звернути увагу на кількість вмісту в ньому спирту. Для профілактики і лікування гепатиту і цирозу слід використовувати тільки молодий кисломолочний напій. Рекомендована доза – 250-300 мл під час прийому їжі.при псоріазі
У щоденний раціон людей, які страждають шкірними захворюваннями, обов'язково включають продукти, що містять велику кількість вітамінів B, A, PP. У хворих на псоріаз або екземою зазвичай спостерігається нестача цих елементів. У кумисі якраз міститься повний набір вітамінів. Вони в поєднанні з ліпоєвої кислотою сприяють виведенню шкідливих речовин з організму, покращуючи обмінний процес і регенерацію шкірного покриву. Антибактеріальні властивості знижують запальний процес шкірного покриву, зменшуючи почервоніння і неприємний свербіж.при пневмонії
Кумисотерапія широко застосовується при захворюваннях органів дихальної системи. Цей кисломолочний продукт здатний зменшити дратівливість горла при сильному кашлі, сприяє відходженню мокротиння. Антибактеріальні властивості знижують запальні процеси в лімфатичних вузлах, перешкоджаючи появі гнійників. Хворі на пневмонію втрачають апетит, у них спостерігається різке зниження ваги, а організм стає сильно ослабленим. Кумис, завдяки своєму унікальному складу, покращує роботу імунної та травної системи, тим самим допомагаючи людині відновити сили.при похмілля
Серед всіх різновидів кисломолочних продуктів кумис – найкращі ліки, що борються з похміллям. Молочна кислота в поєднанні з вітамінами групи B активує переробку і виведення токсинів. Під впливом вуглекислого газу процес окислення і розщеплення залишків алкоголю відбувається ще швидше. Тонізуючу властивість кумису полегшує похмільний синдром і втамовує сильну спрагу.Застосування в косметології
Корисні властивості кисломолочного продукту на основі кобилячого молока використовуються не тільки для лікування і профілактики ряду захворювань, але і в косметології. Кумис зустрічається в складі засобів по догляду за шкірою і волоссям.Для волосся
Кумис живить волосяні цибулини, забезпечуючи локонам красу і силу. Антибактеріальний і зволожуючий ефект сприяє усуненню сухості шкіри голови і лупи.зміцнюючий засібІнгредієнти:
- Кумис – 1 ст.л.
- Мед – 20 м
- Жовток – 1 шт.
Інгредієнти:
- 1/2 буханки хліба з житнього борошна.
- 2 ст. кумису.
Для обличчя
Кисломолочний напій застосовується як зволожуючий, відбілюючий і тонізуючий засіб для шкіри обличчя.Морквяна маска з кумисомБуде потрібно:
- 50 г домашнього сиру.
- 17 мл соку з моркви.
- 1,5 ст.л. кумису.
Буде потрібно:
- 70 г меду.
- 3 ст.л. кумису.
- 30 мл соку лимона.
Шкода і протипоказання
Кумис, що володіє неймовірною кількістю корисних властивостей, може надати і згубний вплив на організм.- Присутність цього кисломолочного продукту неприпустимо в раціоні людей з непереносимістю лактози.
- Вміст алкоголю в кумис може згубно позначитися на здоров'ї під час загострення хронічних захворювань внутрішніх органів.
- Не варто пити кумис при гастритах і виразках шлунка, що супроводжуються підвищеною кислотністю. Він сприяє підвищенню секреції, і показник кислотності ще більше збільшується.
- Через вміст алкоголю кумис не рекомендується часто вживати вагітним жінкам і вводити в раціон дітей. З цієї ж причини не варто пити кумис людям, що страждають на алкогольну залежність.
Як правильно зберігати
Азіатський кисломолочний напій з кобилячого або верблюжого молока відноситься до категорії «живих» продуктів. Отже, він швидко псується і не придатний до тривалого зберігання.Справжній кумис слід використовувати не пізніше 2-3 днів з моменту закінчення бродіння. Розливається він в скляну тару і зберігається в холодному місці: погребі чи підвалі (температура не вище 6 ° C) або холодильнику.Кумис, вироблений на молокозаводах і продається в магазині, має невелику схожість зі справжнім азіатським продуктом. Максимально наближений по складу і правилам виготовлення напій повинен мати термін придатності не більше 3 днів. Зберігається такий продукт в холодильнику.
Як правильно пити кумис
Жителі азіатських країн, які звикли до кисломолочному напою з кобилячого молока з дитинства, можуть не обмежувати себе у вживанні кумису. У спекотний літній період киргизи і башкири здатні випивати до 7-10 л в день, при цьому отримуючи лише користь.Людям з непідготовленим організмом цей спиртосодержащий напій з підвищеною жирністю слід вводити в раціон, починаючи з невеликих доз, щоб звикнути.Скільки можна пити в день
Слідуючи рекомендаціям лікарів, кумис починають пити в невеликих кількостях. Початкова добова норма не повинна перевищувати 100 мл. Якщо організм протягом 3-4 днів сприймає напій нормально, дозування поступово збільшують до 200-400 мл.Згодом дозволяється приймати і більшу кількість 1-1,5 л.Чи можна пити на ніч
У лікувальних цілях кумис вживається в ранкові години, перед сніданком. Але через заспокійливого і розслабляючого впливу на організм (завдяки алкоголю) цей напій можна приймати ввечері для поліпшення сну. Півсклянки кумису на ніч сприяють нормалізації стільця. Але перед сном краще пити кумис, що містить невеликий відсоток алкоголю.Чи можна пити мусульманам
Кумис, перебродивший протягом доби, практично не містить спирту. Такий напій, як і інші кисломолочні, дозволяється пити мусульманам. Перебуваючи в процесі бродіння більш тривалий термін, кумис стає набагато міцніше, ніж молодий. Він уже не поширюється на продукти халяль.Чи можна сп'яніти від кумису
Кисломолочний напій, приготований на основі кобилячого молока, не відноситься до алкогольних. Але, перебродивший кілька днів, він набуває фортеця до 4-6 оборотів. Тому напій, випитий в великих кількостях, може викликати легке алкогольне сп'яніння. Казахи роблять кумис, що містить до 25-30% спирту. Кілька ковтків такого кисломолочного напою рівносильні 50 г горілки або коньяку.Як зробити кумис в домашніх умовах
Приготувати справжній азіатський кисломолочний напій досить непросто. Знайти кобиляче молоко на полицях магазинів неможливо, тому в домашніх умовах його краще замінити на козяче. Такий кумис володіє практично такими ж корисними властивостями, але відрізняється за смаком.Для приготування знадобиться:
- 1 л козячого молока.
- 50 г цукру.
- 50 мл йогурту без добавок (кефір).
- 30 г меду.
- 200 мл очищеної води.
- 5 г сухих дріжджів.
- Вилити молоко в каструлю і поставити на повільний вогонь. Довести до кипіння. Поступово влити воду і додати мед. Прокип'ятити ще 6-8 хвилин.
- Охолодити молочну суміш до повного охолодження. Ввести йогурт (кефір). Накрити каструлю кришкою і укутати вовняною пледом (для якнайшвидшого зігрівання). Залишити в теплому місці на 5-9 годин.
- Після скисання молока збити його міксером. Отриману суміш процідити через товстий шар марлі.
- Дріжджі залити теплою водою, додати цукор і дати підійти. З'єднати їх з молоком.
- У заздалегідь вимиті і простерилізовані банки налити молоко. Рідина повинна заповнювати ємності на 2/3. Залишити кумис в теплому місці на 3-4 години, не закриваючи ємності кришками.
- По закінченню необхідного часу банки накрити кришками і помістити в холодильник, щоб кумис НЕ перебродив.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами