парасолька білий
Якщо ви думаєте, що до печериць відносяться тільки ті грибочки з округлими світлими капелюшками, що продаються в будь-якому супермаркеті, то помиляєтеся.У сімействі шампіньонових зустрічаються зонтичні гриби, наприклад, Парасолька білий, що росте в диких умовах і цілком придатний для їжі.
парасолька білий
парасолька білий — Macrolepiota excoriataІнакше називається парасолькою польовим або парасолькою луговим.виростання гриба
З червня по жовтень плодоносить у вигляді ґрунтового сапротрофами в хвойних і змішаних лісах, віддає перевагу узлісся, вирубки і просіки. Але можна зустріти цей гриб і на лужку, пасовище і в степових умовах. Може виростати поодинці або групками.Парасолька білий збирають в будь-якій європейській країні, а також в Ірані, Туреччині, на закавказьких і середньоазіатських просторах, японських островах, в Китаї і Чилі, на американських і австралійських землях і навіть в сибірських умовах.Як виглядає Парасолька білий
ніжка гриба
Висота ніжки, що володіє циліндричної формою, становить від 5 до 15 см, товщина – не більше 1,2 см. Всередині вона порожня, лише підстава буває заповненим і потовщеним.Ніжка виростає прямостоячей або злегка викривленої, з поздовжньо-волокнистої м'якоттю. Якщо натиснути на неї, вона стає коричневою, в звичайному ж вигляді її поверхню від капелюшки до колечка пофарбована в білий колір, нижче – жовтуватий або бурий. Колечка грибів білі, перетинчасті.капелюшок гриба
Діаметр «м'ясистої» капелюшки, на початку росту має форму кулі або яйця і згодом розкривається і стає плоскою, становить від 6 до 12 см. В її середині формується великий негострий горбок коричневого кольору.Колір капелюхи, що відрізняється матовістю поверхні, білий або кремовий. Центр гладкий, решта площі луската: лусочки легко відділяються, якщо надломити гриб. На кінчиках збережені білі волокна у вигляді пластівців.Низ капелюшка поцяткований частими рівними пластинками білого кольору, у більш зрілих грибів – кремового або коричневого відтінку.На капелюхах утворюється гладкий білий споровий матеріал еліптичної форми.м'якоть гриба
Парасолька білий володіє молочної м'якоттю, що не змінює забарвлення після розрізання. Вона видає приємний аромат і володіє терпким смаком.Парасолька білий (Macrolepiota excoriata), опис гриба
Схожі види
У цього гриба є схожі побратими, придатні для їжі і непридатні.Чи не отруйні аналоги
- парасолька строкатий. Macrolepiota procera – гриб, схожий по зовнішності, але володіє більшими розмірами.
- парасолька Конрада. Побратим з латинською назвою Macrolepiota konradii має світлу або коричневу розтріскуються шкірку, частково покриває капелюшок.
- парасолька тонкий. Латинська назва – Macrolepiota mastoidea. Капелюх відрізняється гострим горбком і має тоншу м'якоть.
отруйні аналоги
- лепіота отруйна. Надзвичайно токсичний Lepiota helveola не росте вище 6 см. М'якоть гриба відрізняється рожевим відтінком, капелюшок – сірувато – рожевим кольором.
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами