Слива Опал опис сорту
Вирощування сливи Опал
Слива сорти Опал – примхлива рослина. Добре росте тільки на освітлених ділянках, захищених від протягу. Зазвичай її садять між будинком і гаражем. Недолік світла призводить до зниження цукристості і врожайності. Рослина добре розвивається на легких супіщаних, суглинних грунтах з нейтрально кислою реакцією. Посадка здійснюється навесні. Коріння не обрізають: чим їх більше, тим швидше саджанець приживеться.Яма готується за 20 днів до посадки. Грунт на ділянці перекопують, рівняють і роблять на ній розмітку. Розмір ями – 80х80. Половину лунки заповнюють верхнім шаром грунту, змішаним з добривами:- 80 г калію;
- 200 г суперфосфату;
- 100 г деревної золи.
- Поливати рослину потрібно часто, орієнтуючись на пересихання грунту. Найкраще організувати систему крапельного поливу. Часте розпушування дозволить усунути шкідників і збагатити грунт киснем. Частота внесення підгодівлі залежить від якості ґрунту. На убогих підгодівля вноситься щорічно, на родючих – через 3 роки.
- Навесні вносять розчин сечовини з сульфатом калію. На 10 л води знадобляться 70 г сечовини і 40 г мінералсодержащего препарату. У період дозрівання ягід вносять сечовину з нітрофоскою по 30 г. Після збору врожаю – сульфат калію і суперфосфат по 30 г. У передзимовий період сливу підгодовують органікою.
- На зиму стовбур обов'язково обмотують мішковиною. Рослина не переносить низьких температур, через це воно може загинути. Навколостовбурні коло добре замульчируйте сухим гноєм.
- Формуючу обрізку починають проводити, коли рослина досягне 60 см. На дерево залишають 5-6 потужних пагонів, розташованих горизонтально. Всі гілки, що ростуть усередину крони, підлягають видаленню. Процедура проводиться протягом 3-4 років навесні.
- Через 6 років починають проводити омолоджуючу обрізку. Вона має на увазі видалення старих пагонів. Отплодоносівшіе пагони зрізують, а пошкодження обробляють садовим варом.
Дерево, зростає на одному місці багато років, тому до вибору ділянки під посадку треба ставитися серйозно. Саджанець маленький, але з часом виросте в високе триметрове дерево. Ділянка під посадку повинен бути досить великий. Найближчі дерева, будівлі, споруди повинні розташовуватися на відстані три і більше метра від посадкової ями.
Слива любить легкі, повітропроникні, родючі грунти. При суглинистой грунті в посадкову яму додати перегній або компост, не менше двох відер, це поліпшить структуру ґрунту, підвищить її родючість. Можна додати трохи піску. Посадку в південних регіонах варто проводити восени, для середньої смуги кращий час для посадки рання весна.У заходи щодо догляду за молодим деревом в рік посадки входить:
- полив не рідше ніж один раз на 10 днів;
- прополка бур'янів;
- мульчування пристовбурного кола.
- перегній – 1 відро,
- суперфосфат – 1 ст. л,
- аміачна селітра – 1 ст. л.
- аміачна селітра -1 ч. л;
- суперфосфат -2 ч. л;
- калійна сіль-1 ч. л;
- Вода -1 відро.
До відома! Якщо літо дощове і холодне зменшити дозу азотних добрив, а фосфорних і калійних восени внести більше.Гарне плодоношення, можливо, якщо у сливи правильно сформована крона. Щороку навесні, до початку сокоруху треба проводити санітарну обрізку. Вирізати всі сухі, пошкоджені гілки, ті, що ростуть усередину крони, теж вимагають видалення. Правильно сформована крона добре висвітлюється сонцем, провітрюється. Для збирання урожаю слив, проводити профілактичні обробки від шкідників.Зайва волога в грунті сприяє розтріскування плодів сливи. У дощове літо рекомендують збирати сливу недозріла. Дозрівання відбувається в зірваний вигляді. Зберігати сливу, краще в неглибоких ящиках. Вже через тиждень вони встигнуть. Стиглі плоди можна зберігати в холодильнику два тижні. Розмножувати сливу сорту Опал можна різними способами, для розмноження використовуються:
- Щеплення.
- Коренева поросль.
- Кореневі живці.
- Насіння.
Слива «Опал» – це десертний сорт, який багато хто оцінив по достоїнству за чудові смакові якості. Батьківщиною сорти є Швеція, а вивели його в 1926 році завдяки схрещуванню слив Rencloda Ulena і Early Favourite. Спочатку «Опал» створювали для того, щоб вирощувати його на бідних грунтах в несприятливих умовах.Дерево має середній зріст, який в хорошому кліматі може досягати трьох метрів. Крона у такий сливи об'ємна, розлога. Її досить просто формувати шляхом обрізки зайвих гілочок. Листя має приємний світло-зелений відтінок з яскраво вираженими білими або жовтуватими прожилками.Цвісти «Опал» починає на початку-середині травня. Під час цвітіння дерево буває рясно вкрите дрібними білими квіточками з тонким ароматом. Сорт є Самоплодность, але для отримання великої кількості зав'язей потрібні запилювачі. Плодоносити зливу починає не відразу – після висадки саджанця має пройти не менше 3-4 років. Урожай зазвичай рясний, з одного дерева можна зібрати 50-55 кг плодів.
Плоди бувають круглими, мають невеликий розмір. Кожен важить близько 30 м Вони мають фіолетовий колір з невеликими червоними вкрапленнями, але зустрічаються і рожеві варіанти. Шкірка зазвичай тонка, з легким восковим нальотом. На смак зливу досить солодка, але відчувається легкий кислуватий присмак, що надає плоду своєрідність. Шкірку відокремити досить непросто, зате кісточки від м'якоті відриваються швидко, що є рідкістю серед аналогічних сортів.Необхідно пам'ятати, що сливу НЕ пересаджують, тому слід відразу вибрати правильне місце для дерева. Бажано підібрати великий і добре освітлену ділянку, але з захистом від продування. Саджанець розташовують на відстані не менше трьох метрів від прилеглих будівель і дерев. Багато садівники рекомендують садити сливу так, щоб вона була закрита з північного боку, звідки найчастіше дмуть холодні вітри.Для посадки зазвичай беруть рівний грунт. В іншому випадку в мікровпадінах буде утворюватися і застоюватися зайве повітря. Обов'язково потрібно провапнованих землю, так як слива не зможе вирости в кислому і торф'яної грунті. .Для нормального розвитку дерева підійде суглинних грунт в комбінації з перегноєм і невеликою кількістю піску. Грунтові води повинні протікати на глибині 1,5-2 метри.
Купувати саджанці краще всього восени, а садити – навесні. Щоб деревця комфортно перезимували, їх закопують в добре захищеному від протягу місці. Для цього потрібно викопати невелику довгасту яму і укласти туди саджанці. Зверху майбутні сливи посипають вологою землею і накривають щільною, але дихаючої тканиною або мішковиною.Підготовку до посадки починають в середині весни: прибирають старе коріння і залишки бур'янів, розчищають землю, перекопують її і роблять лунки.Грунт в комбінації з компостом кладуть на дно, зверху ставлять саджанець, рівномірно розподіляють коріння і засипають землею. Варто пам'ятати, що після посадки грунт необхідно замульчувати.Посадку сливи Опал проводять восени або навесні, судячи по погоді. Від правильного вибору місця для вирощування культури залежить її врожайність.
Рекомендовані терміни
У середній смузі сливу висаджують восени, після листопаду. Рослина встигає прижитися до настання заморозків.У холодному кліматі краще відкласти посадку на весну. Роботи проводять навесні, до розпускання бруньок.Слива любить добре освітлені місця, захищені від вітру. Щоб коріння дерева не страждали від впливу вологи, грунтові води повинні бути не вище 1,5 м. Слива невимоглива до складу грунту. Виняток становить кислий грунт, який згубний для дерева. Максимальний урожай отримують при вирощуванні культури в родючої дренованим землі.
- Слива не переносить сусідства берези, тополі і ліщини.
- Дерево видаляють від інших плодових культур на відстань 4 м і більше.
- Між рядами зі сливою висаджують малину, смородину або агрус.
- Під деревом добре ростуть тіньолюбиві трави і первоцвіти.
алгоритм посадки
Порядок посадки сливи Опал:- Спочатку готують яму розміром 60 * 60 см і глибиною 70 см.
- У рівних кількостях змішують родючий грунт, торф і компост.
- У важкому глинистому ґрунті слід передбачити дренажний шар. На дно ями насипають шар щебеню або керамзиту товщиною 10 см.
- Половину вийнятого ґрунту поміщають в яму і залишають для усадки.
- Через 2-3 тижні залишилася грунт насипають в яму, зверху поміщають саджанець.
- Коріння сливи засипають землею.
- Дерево рясно поливають. Пристовбурні кола мульчують торфом.
- Сливу Опал поливають від 3 до 5 разів протягом сезону. Волога необхідна дереву під час цвітіння і наливу плодів. Під сливу виливають до 10 відер води.
- Политий грунт розпушують, щоб волога краще вбиралася.
- Підживлення сливи Опал починають ранньою весною. У воді розчиняють по 30 г сечовини, суперфосфату і калійної солі. Після цвітіння підгодівлю повторюють, однак використовують тільки фосфорне і калійне добрива.
- Через 3-4 роки грунт під деревами перекопують. На 1 кв. м додають 10 кг перегною або компосту.
техніка вирощування
Різновид Опал була отримана шведськими садівниками в 1926 році шляхом схрещування сортів Ренклод Улленса і Ріверса рання.Рослина стійка до багатьох грибкових захворювань, серед яких парша і Моніліоз. Районировано в центральній смузі і на півдні Росії. У фазу плодоношення входить на 4-й рік.Висока врожайність є одночасно перевагою і недоліком сорту. Зі збільшенням кількості плодів знижуються його якісні показники. Зливи стають дрібними і несмачними. Крім того, рослина погано переносить морози.
опис рослини
Дерево сорту Опал має наступний опис:- висота – до 3 м;
- крона акуратна, округла і густа;
- стовбур дорослої рослини досягає 3,5 в діаметрі;
- цвітіння починається в середині травня;
- листя дрібні, з зазублинами на краях.
опис плодів
Плоди дозрівають на початку серпня, в південних регіонах – в липні. Форма слив округла. Ягода важить 23-32 г, пофарбована в оранжево-червоний колір. Шкірка дуже тонка, від м'якоті практично не відділяється. М'якоть жовта, щільної структури, соковита, солодка, але з кислинкою. Кісточка дрібна, займає 4,7% загальної маси, добре відділяється.Перед покупкою сливи враховують її основні характеристики: стійкість до посухи та морозів, необхідність посадки запилювачів, врожайність і терміни дозрівання плодів.Стійкість до посухи оцінюється як середня. У посуху зливу потребує постійного поливі. При відсутності вологи обпадають зав'язі і знижується врожайність.Морозостійкість сорту Опал нижче середнього рівня. При зниженні температури до -30 ° C дерево підмерзає, проте швидко нарощує крону. Урожайність відновлюється через 1-2 роки.Сорт Опал є Самоплодность. Для формування зав'язей не потрібно посадка запилювачів.Сливу Опал можна використовувати в якості запилювачів для інших сортів:
- Смолінка;
- Ранок;
- Синій дар;
- надрання;
- Угорка московська.
Обсяги врожаю у сливи Опал нестабільні. Після рясного плодоношення існує ймовірність, що наступний рік виявиться менш врожайним.
При великій кількості плодів на гілках вони дрібнішають і втрачають смакові якості. Виправити ситуацію допоможе нормування врожаю. У період цвітіння усувають зайві бутони.Слива Опал використовується як в свіжому вигляді, так і в переробленому. З неї готують десерти, начинки для борошняних виробів. З сливи отримують домашні заготовки: конфітюри, джеми, варення, компоти.Стійкість до захворювань і шкідників середня. У холодну і дощову погоду сорт Опал схильний клястероспоріозу і іншим грибкових захворювань.Переваги сливи сорту Опал:
- раннє дозрівання;
- універсальне призначення плодів;
- висока врожайність;
- нестабільне плодоношення;
- самоплідність;
- стійкість до захворювань.
- при високій врожайності плоди дрібнішають і втрачають смакові якості;
- низька зимостійкість;
- в холодних регіонах потрібно щеплення на більш зимостійкі сорти.
Рекомендовані терміни
Детальний опис сливи сорту Опал: середнього розміру, соковиті, фіолетові плоди масою до 25 г, раннього терміну дозрівання, з дуже хорошим смаком, стійка до. Особливості посадки і вирощування.1. Загальні відомості про зливі. Корисні властивості сливи
Свіжі і сушені сливи (особливо чорнослив), а також компоти і соки з м'якоттю володіють ніжним проносним дією, рекомендуються при запорах і атонії кишечника. Слива (чорнослив) сприяє виведенню холестерину з організму. Зливи рекомендуються при захворюваннях нирок і гіпертонічної хвороби.2. Вибір місця під сливу.– Слива вимагає добре освітлене місце. В іншому випадку можливе зменшення цукристості плодів і загальне зменшення врожаю.– Слива не сама морозостійка культура. У зв'язку з цим рекомендується садити поруч з дачними будівлями (між сараєм і лазнею, будинком і парканом). Найкраще місце для сливи – сонячне, закрите з північного боку цегляною стіною, яка, нагріваючись, буде не тільки захищати від холодних вітрів, а й обігрівати дерево.– Слива не переносить застою води. Якщо на ділянці існує ймовірність підтоплення дерева по можливості слід зробити дренаж або садити на пагорб. В іншому випадку дерево матиме слабкий розвиток або навіть можлива його загибель. Рівень грунтових вод повинен бути не менше 1,5-2 м.– Слива найкраще росте на легких супіщаних або суглинкових грунтах. Однак вона не так вибаглива до грунту як яблуня або вишня. На важких глинистих або піщаному грунті зливу буде розвиватися гірше. У такому випадку потрібно хороша посадкова яма. Кислотність грунту повинна бути близькою до нейтральної: рН 6,5-7,0.3. Посадка сливи і догляд.– Посадку саджанців можна проводити виключно навесні (для голою кореневою), і в період з весни до жовтня (для контейнерованних рослин).– Саджанець сливи можна заглиблювати при посадці в грунт. Коренева шийка (місце переходу кореня в стовбур) повинна бути на 5-7 см вище рівня землі.– При покупці саджанця навесні, ви можете відразу провести обрізання гілок. Не можна обрізати коріння. Чим більше їх буде у молодого дерева, тим швидше воно приживеться. Коріння можна лише розправити.– Практично всі сорти сливи, які ростуть в Московській області вважаються самобесплодни, тобто для зав'язування плодів їм необхідна пилок іншого рослини. Відповідно, Вам слід мати це на увазі і якщо у Вас або на сусідній ділянці немає іншого дерева (іншого сорту сливи), його слід придбати негайно.– Площа харчування одного дерева сливи близько – 9 кв.м.– При посадці сливи в посадкову яму кладуть або органічне добриво (кінський гній або гумус), сірчанокислий калію – 80 г, суперфосфат 200г. Азот не вноситься.Подальша підгодівля. Перед цвітінням навесні вноситься сечовина і сульфат калію по 30-40 м Під час наливу ягід вносять сечовину і нітрофоску по 30 г. кожного. Як тільки дерево отплодоносивших вноситься сульфат калію (30 р) і суперфосфат (30 р). Надалі пізньої осені-ранньою весною вносять органічні добрива.Осіння підгодівля повинна бути БЕЗ вмісту азоту. На багатих землях проводити підгодівлю часто не слід, а на бідних, піщаних грунтах необхідно вносити добрива щорічно.– Слива має схильність до утворення прикореневої порослі. Її слід вирізати біля самої землі, так як на неї витрачається велика кількість поживних речовин, а врожаю практично ніколи не буває.– Слива не сама морозостійка культура. Для того, щоб убезпечити молоде дерево від ранніх і сильних морозів і безсніжні зими, рекомендується мульчувати кінським перегноєм в районі пристовбурного кола, а так само обернути штамб покривним матеріалом або капроновими колготками (матеріал повинен пропускати воду і повітря;
– Для боротьби з такими шкідниками, як миші чи зайці використовуйте вищезгадані колготки, а краще спеціальну сітку від гризунів.– Пристовбурне коло обов'язковий при вирощуванні зливу. У нього не слід висаджувати ніякі рослини, його необхідно тримати в чистоті від бур'янів; постійно рихлити. При бажанні можна відокремити зону пристовбурного кола від газону бордюрной стрічкою (можна для цих цілей використовувати залізні листи або бетонний вироби як на фото). Для поліпшення зимостійкості дерева осінь можливо мульчування кінським перегноєм (шар товщиною 5 см.).4. Обрізка сливи (коротко).
При грамотній обрізку можна не тільки регулювати врожайність дерева і цукристість, розмір плодів, а й позбавити його від хвороб.– При посадці гілки молодого саджанця сливи обрізають на одну третину. Це допоможе йому швидше почати ятати крони.– При зменшенні річного приросту, гілку необхідно обрізати до більш старшої деревини (на 2-3 роки)– Обрізання сливи слід проводити щорічно на початку весни до розпускання бруньок (зазвичай квітень місяць). Ми не рекомендуємо прободая обрізку пізньої осені.– При повній обрізку гілки зріз проводиться біля самої основи (зріз на кільце) – не слід залишати пеньки.– Гілки з плодами, які спускаються до самої землі і навіть на неї лягають слід прибирати.– Необхідно щорічно проріджувати дерево, для збільшення врожаю і запобігання появи хвороб і шкідників.– З молодих пагонів слід залишати тільки сильні і прямостоячі. Слабкі і криві пагони слід видалити. Не слід плутати сильний пагін з дзигою. Такі пагони найчастіше відрізаються повністю, хоча і з них можна сформувати хорошу гілку.– Не можна взяти і зрізати відразу дуже багато пагонів, так як для дерева це буде дуже великим шоком. Не більше 1/4 від загальної маси гілок.– Коли дерево досягне 2-2,5 метрів можна почати обмежувати зростання дерева вгору. Формуйте крислату і добре освітлену крону. Для цього обрізайте гілки, що ростуть вертикально вгору, тим самим даючи можливість розвиватися боковим гілкам.Опис сорту Опал в зображенні Де купити сливу в Москві? Яку сливу краще посадити в Підмосков'ї? Який сорт сливи найсмачніший? На ці та інші питання ми допоможемо знайти Вам відповідь! Просто телефонуйте або приїжджайте до нас в розплідник!Сорт Опал виведений Шведськими селекціонерами, для вирощування на малородючих ґрунтах в суворих кліматичних умовах. Сорт порівняно новий. Дуже врожайний, універсальний за призначенням. До переваг можна віднести самоплідність і здатність швидко відновлюватися після підмерзання.
Сорт самоплодовий, високрослий. Дорослі дерева виростають до 3 метрів. Крона розлога, ширококонічеськая, густа. Початок плодоношення середньо-ранній, зазвичай настає через чотири роки після посадки. Зацвітає рано, в першій декаді травня.
Гідності й недоліки
Як зрозуміло з опису, сорт «Опал» володіє великою кількістю переваг, які дозволяють вибрати його для садової ділянки. Головні плюси даного виду:- корисні і приємні на смак плоди;
- хороша опірність захворюванням і комах;
- богатий врожай;
- ранній термін дозрівання;
- невибагливість у догляді;
- простота відділення кісточок від м'якоті.
- нерегулярність врожаю (слива плодоносить раз на два роки);
- при занадто великому врожаї плоди бувають більш дрібними і менш смачними;
- дерево не любить сильних заморозків;
- в плодах підвищений вміст цукру (діабетикам і людям із зайвою вагою рекомендується вживати їх дуже обережно).
Written by admin
Недавні записи
- Італійська вівчарка: опис, характеристики, особливості, догляд – усе, що ви хотіли знати
- Як зробити базилікову олію вдома: рецепт та корисні поради
- Чи можна тримати сухі квіти в домі: переваги та рекомендації | Назва сайта
- Чому листя антуріуму жовтіють: причини та способи вирішення проблеми
- Муха кімнатна: опис, причини виникнення, способи боротьби
- Які напої підходять до текіли: смачні комбінації
- Як розквітають георгіни: особливості цвітіння та догляду за рослиною
- Квітка традесканція: опис і особливості рослини
- Як ефективно протидіяти тлі на трояндах: найкращі засоби і рекомендації
- Дуже спекотно та сонячно у Флориді
- Веселка гриб фото – красота природи в долоні вашої руки
- Решітка для троянд: вибір, використання і догляд за рослинами