вертіціллез картоплі
Вертіциллезному в'янення картоплі
збудник: Verticillium albo-atrum Rein, et Berth.Шкідливість. Втрати від хвороби можуть досягати 50%. Вертіциллезному в'янення картоплі має широке поширення і більш шкідливо на Далекому Сході, в середній смузі європейської частини РФ.Симптоми Вертіциллезному в'янення картоплі
Як правило, вертіціллез картоплі проявляється в фазу цвітіння картоплі. На уражених рослинах спостерігається прівяданіе і пожовтіння країв окремих частин листа. Пізніше на них з'являються плями світло-бурого кольору з яскраво-жовтою облямівкою. Згодом вертіциллезному в'янення картоплі охоплює всю рослину, воно в'яне і засихає. Уражені рослини відстають у рості, коренева система у них відмирає, на стеблах утворюються штриховатость шоколадно-коричневого кольору, витягнутої слабовдавленною форми. Судини заповнюються міцелієм збудника, тому набувають бурий колір, що добре видно при косому зрізі стебла хворої рослини. Підвищена вологість сприяє утворенню, на хворих стеблах, листках і в нижній частині рослин нальоту білого кольору, з брудно-сірим або рожевим відтінком.Біологія Вертіциллезному в'янення картоплі
Гриб вертіціллезу картоплі має кілька способів проникнення в рослину: через кореневу систему, через механічні пошкодження, завдані комахами і нематодами. Після проникнення гриб починає поширюється по судинній системі рослин і бульб. Міцелій гриба закупорює провідні пучки, що приводь в'янення рослин. Часто у великих судинах, під впливом Вертіциллезному в'янення картоплі, утворюються Тіллі (вирости) і гума (клейкі освіти), які також є одним з факторів старіння. Гриб Вертіциллезному в'янення картоплі виділяє в рослину токсини, які порушують водний режим і звичний плин процесів метаболізму, внаслідок чого спостерігається теж в'янення. Після відмирання бадилля гриб утворює в ній хламідоспори чорного кольору.Крім картоплі збудник вражає багато рослин з різних родин такі як: баклажан, огірок, соняшник, томат, люцерну, паслін чорні і багато інших. Сприятлива температура для розвитку вертіціллезу картоплі 17-22 ° С. При 32 ° С і вище, ріст міцелію вертіціллезу картоплі припиняється.Вертіціллез картоплі зберігається в рослинних рештках, у грунті і в бульбах. Найбільшу шкідливість вертіціллез картоплі має на легких ґрунтах у посушливу погоду.Заходи захисту проти вертіціллезу картоплі такі ж, як і з фузаріозом картоплі. Підвищеною стійкістю до вертіціллезу мають сорти Лopx і Єрмак покращений.Written by admin
Недавні записи
- Вазон з білою квіткою: елегантний декор для вашого інтер’єру | Назва сайту
- Візін: що це таке, властивості, застосування
- Рибне борошно для курей: використання, користь, рецепти – Поради для птахівників
- Як виглядають клопи: детальний опис видів і внешніх ознак
- Лисячий хвіст рослина: опис, типи і особливості вирощування
- Кипарисовик плюмоза ауреа: опис, особливості та умови вирощування
- Купити насіння вічнозеленої огорожі в Україні – Краща пропозиція від Kompanija “X”
- Дискус хеккеля: основна інформація, утримання і розведення
- Як правильно заварювати каркаде
- Як часто можна споживати мигдаль: порція та дозування
- Грошове дерево: як правильно обрізати для збільшення росту та густоти
- Каморі – порода кіз з унікальними характеристиками і високим надоем молока